הבית למחול בבאר שבע – בית תרבות שהוא סטארט-אפ

 

מופעי מחול, הופעות אמנים, חממה לרקדנים, אירוח להקות מהעולם ופסטיבלים בינלאומיים – מבנה ששופץ בלב העיר העתיקה של באר שבע הפך לבית למחול ומביא אתו בשורה לשוחרי תרבות בארץ ובעולם

 

 להקת סול    צילום: רונית סבירסקי

 

להקים בית למחול צריך תעוזה לא קטנה ועוד יותר אם מדובר בבירת הנגב באר שבע. דדי אלופר, רקדן בעברו, אימץ את הרעיון ועבורו זהו סטרטאפ ששווה להשקיע בו את כל המאמצים. הוא בחן אין ספור מקומות שפועלים כחממות מחול, ביקר את להקת אדמה של ליאת דרור וניר בן גל, את להקת ורטיגו של נועה ורטהיים, להקת המחול הקיבוצית בניהולו של רמי באר ונסע למונטריאול קנדה שיש בה עשרות חממות ומהן צמחו רקדני הסירק דה סוליי.  

 

אחרי כל מסע הלמידה וההתבוננות הוא פגש את הכוריאוגרף אייל דדון, המנהל האמנותי של להקת המחול סול, שבסיס פעולתה הוא באר שבע. דדון, הקים את להקת סול לאחר שנים שבהן היה רקדן בולט בלהקת המחול הקיבוצית וחזר להתגורר בבאר שבע.

 

הבית שיעודד יצירה ויארח להקות מהעולם

דדי אלופר החל להרכיב את הפאזל בתוכנית הסטארט-אפ שלו. הקמת בית למחול שיפעל כרזידנסי, בית שיארח אמנים מחו"ל, יהווה מרכז תרבות לתושבי המקום ולאורחים מרחבי הארץ ומרכז שיעודד יצירה של אמנים בתחומים שונים. החוליה היחידה שהייתה חסרה לו היא המקום המתאים להקים בו את המשכן שיהפוך לחלק מפרויקט גדול.

 

 המבנה העות'מני שהפך לבית למחול      צילום: רונית סבירסקי

 

באותה תקופה, ראש עיריית באר שבע רוביק דנילוביץ', החליט למנף את פרויקט הקמת מרכזי תרבות בעיר ומיתג את באר שבע כעיר של הזדמנויות. אלופר ראה בכך הזדמנות, בדק למעלה מ-200 מבנים ולבסוף הגיש תוכנית להקמת בית למחול במבנה ישן ששימש כמחסן תבואה בתקופה העות'מנית והפך לשק"ם בבסיס הצבאי ורד. 20 שנים הוא עמד נטוש עד שאלופר הפיח בו חיים חדשים.

 

הוא ראה לנגד עיניו בית קהילתי שיעורר את השכונה המנומנמת שבה הוא נמצא. מקום ליצירת קשר עם קהילת האמנים שפועלים בעיר העתיקה, עם פסטיבל סמינלנסקי, עם להקות מחול ישראליות ולהתחבר עם הקהילה הבינלאומית. 20 מיליון שקל הושקעו במבנה האבן היפהפה שמוקף בחצר רחבת ידיים עם סככות צל, שולחנות, כסאות וקפה קטן. האולם מכיל 100 מקומות בישיבה וכ-200 בעמידה.

 

חצר עם קפה ומופעים פתוחים      צילום: רונית סבירסקי

 

הבית למחול נפתח באוגוסט 2022 כשלהקת סול עם 8 רקדניה משמשת כלהקת הבית ומציעה מגוון רחב של סגנונות ויצירות מחול שיתאימו למבוגרים ולצעירים, לשוחרי מחול ולאלה שיחשפו ויתאהבו. אלופר הגדיר את הכיוון שיציב אותם בלב הקונצנזוס כמחול עם כל דבר. הוא שואף ליצור פסטיבלים בתחום המחול ומופעי תרבות שיהיו פתוחים לקהל חינם או בתשלום סמלי. הוא רוצה לארח אמנים מחו"ל ולאפשר להם ליצור ולהעלות במקום מופעים מקוריים.

 

מופע קולנוע-מחול

מופע הפתיחה שהכוראוגרף אייל דדון יצר לחנוכת הבית למחול נקרא ג'ורג'ט. העבודה על היצירה נמשכה 3 שנים והלהקה הוזמנה באוקטובר הקרוב לסיבוב הופעות בדרום קוריאה, וב-2023 לתיאטרון המלכותי של צ'כיה בפראג. זהו מופע קולנוע-מחול פרפורמטיבי שמחבר בין המחול המודרני לעולם הדיגיטלי שחלחל עמוק לתוך ההוויה. חלקו הראשון של המופע הוא פחות ריקוד ויותר תנועות שחוזרות על עצמן, מצולמות במעגל סגור LIVE על ידי צלם על גלגליות, שהוא חלק מהמופע, ומוקרנות על לוח גדול שחוצה את הבמה לרוחבה. הרקדנים לבושים באוברולים כל אחד בצבע אחר שמסמל את אופיו והתנהגותו.

 

לפני ואחרי המסך       צילום: רונית סבירסקי

 

בחלק השני הם לבושים בחליפות שחורות ומרכיבים משקפי שמש שמקנים להם את המראה של הסוכן החשאי אבל באותה מידה הם יכלו להיות ברוקרים בבורסה. הם רוקדים בלופים שחוזרים על עצמם והמוזיקה עוברת בין פסקול מונוטוני למקפיץ שמדמה את מרוץ החיים והרוטינה היום יומית. הם עובדים כמו רובוטים, צוחקים לפי הזמנה ומשלבים את זה בתנועות של ריקודי עם. הסיום לצלילי אדג׳יו של אלביניוני מקצין את התובעניות הבלתי נגמרת של הוורקוהוליזם. למרות שהם כבר מותשים ועל הקיר מופיעות הכתובות שהמופע הסתיים, המשחק נגמר ולילה טוב, הם ממשיכים לרקוד. גם כשהקהל קם על רגליו ומוחא כפיים הם לא עוצרים.

 

 צלם על גלגליות ורקדניות בצבעים    צילום: רונית סבירסקי

כל אחד והצבע שלו       צילום: רונית סבירסקי

המשחק נגמר     צילום: רונית סבירסקי

 

בין התוכניות הקרובות לבית המחול: הקמת סדרת מחול לילדים שתקרב אותם כבר מהגיל הרך למחול ולתרבות, לארח פרויקטים אמנותיים בתחומים שונים, לקיים את יום המחול הבינלאומי ולפתח פסטיבל רוק&דאנס שישלב להקות מחול מובילות עם זמרי רוק ישראלים ידועים. חצר בית המחול תשמש למשחקי תנועה ולפרפורמנס שיוצגו בפני הקהל בערבי חמישי ויחזקו את הקשרים הקהילתיים. 

גרשון דובנבוים 45 העיר העתיקה באר שבע, טל. 08-6115844

 

אם מבלים נשארים לישון

אחרי המופעים והבילוי באחת המסעדות או הברים בסמטאות העתיקה עדיף להישאר לישון ולהמשיך לטייל באזור ביום שאחרי. אחת האפשרויות הוא מלון הנגב בבאר שבע מרשת דומוס, שנמצא מרחק 10 דקות הליכה מהמתחם של לימור עמר. הוא הוקם במבנה עות'מני עתיק שהוקם ב-1903 והיה בית המלון הראשון שהוקם בבאר שבע ב-1949. הבניין עבר שימור והחללים הציבוריים מרשימים בבניית האבן המסיבית שלהם. חדר האוכל הוא גם ספרייה קטנה ועל המדפים והקירות תלויים מסמכים ותעודות שקושרות את הבניין להיסטוריה שלו. בקומות החדרים תלויים צילומים של באר שבע מהמאה ה-19 ותחילת ה-20 עם שלטי הסבר על כל אחד מהאתרים. יש בו 27 חדרים נעימים ונקיים, המיטות נוחות וחדר האמבטיה מרווח.

 

ארוחת הבוקר מוגשת בסגנון מזנון פתוח שהפתיע לטובה בטעמים ובמנות ביניהן בלט במיוחד לחם שום עם גבינת מוצרלה. למרות שמכונת הקפה פתוחה לאורחים באופן חופשי הקפה לא מצליח לספק את הסחורה. מחירי המלון נוחים והם מציעים חבילות מעניינות כמו חבילה לבליינים שכוללת לינה בחדר דלאקס, סבב ברים בעתיקה, 2 משקאות חינם בכל פאב וסבב טעימות בשוק במחיר 890 שקל.  חבילה רומנטית כוללת לינה בסוויטת נגב, סלסלת פירות ושמפניה בחדר, וארוחת ערב זוגית במסעדת כפרה בר האסייתית 950 שקל.