חוף הקסם הגיאורגי: מסעדת פטרה באשדוד

 

מסעדה גיאורגית באשדוד בקו ראשון לים: אוכל אותנטי, תפריט ענק ומגוון אלכוהול עשיר ממש על החוף

 

פטרה על קו החוף

מסעדת פטרה אשדוד קו ראשון לים    צילום: רונית סבירסקי

 

אני לא נוהגת לכתוב על מסעדות ותיקות ובוודאי לא כאלה שפועלות כבר 20 שנה. אבל השנים האחרונות יצרו תהפוכות כאלה שגורמות לנו לחשב כל יום את מסלולינו מחדש. מסעדת פטרה אשדוד שהפכה למוסד קולינרי ומאכילה מאות אנשים ביום שרדה את הקורונה ואת מלחמת 7 באוקטובר. היא לא נסגרה אפילו לא ליום אחד גם כשטילים נורו לעבר אשדוד.

 

 

חינקלי גבינות וקוקטייל מוחיטו

כיסונים במילוי גבינות גיאורגיות לצד קוקטייל מוחיטו     צילום: רונית סבירסקי

 

מיקום מושלם: מסעדת פטרה על שפת הים באשדוד

המסעדה ממוקמת על שפת הים, נושקת לחוף ולקו המים הכחול ויש לה חללים גדולים שכל אחד מהם מעוצב בריהוט אחר ובאווירה שונה. במרפסת החיצונית אפשר לשבת בקו ראשון לים על ספות תחת שמשיות מצלות. מתחם נוסף סגור ומוקף כולו בקירות זכוכית שמהם משקיפים אל הים. ישנם עוד שני מתחמים פנימיים וחדר אינטימי שכולל בר משקאות.

 

 חורציאני - מאפה בצק עלים בקר

מאפה חורציאני: בצק עלים פריך במילוי בשר בקר      צילום: רונית סבירסקי

 

"הכל פתוח": סוד המטבח הגאורגי במטבח השקוף

המטבח הענק פועל בשיטת ״הכל פתוח״. דרך קירות הזכוכית אפשר לראות את השפים והטבחים מכינים את המנות שיוצאות אל הסועדים בעזרת צוות מלצרים גדול. המטבח מבריק מניקיון עם משטחי נירוסטה רבים שכל אחד מהם מיועד לתחום מסוים. השף בל מקרמל בעזרת ברנר את הסוכר שעל הבליני המגולגל. בחדר מקורר עובדת המאמא הגדולה של המסעדה ומכינה בקערת נירוסטה ענקית את הבשר הטחון עם בצל קצוץ והתבלינים הסודיים של המטבח הגאורגי שבו המסעדה מתמחה.

 

באדריג'אני - גלילות חציל גאורגיותגלילות חציל גאורגיות מסורתיות ממולאות אגוזים - מנה ראשונה קלאסית      צילום: רונית סבירסקי

 

בחזרה לגאורגיה: ארוחה חברתית עם הרבה אלכוהול

הטעם של האוכל הגאורגי לא נעלם מלשוני מאז שטיילתי וטעמתי את המאכלים המקוריים שנעשו במטבחים כפריים מחומרי גלם שנקטפו מהגינה ובצקים שנאפו ממש לפני ההגשה. המטבח הגאורגי הוא לא רק טעים אלא עשיר ומלא שמחה. לאכול ארוחה במסעדה כפרית מקומית זו חוויה חברתית מהעליזות שפגשתי. המנות מוגשות בזו אחר זו ללא הפסקה וצלחת נערמת על גבי הצלחת הקודמת. יין זורם חופשי וראש המשפחה נוהג לשלוח יין לשולחן שסועד לידו גם אם הם לא חברים קרובים והם מחזירים לו בבקבוק משלהם. הסעודה נמשכת שעות, המנות זורמות והיין נמזג כוס אחרי כוס.

 

מרק לוביו גאורגימרק לוביו חם משעועית אדומה – טעמים מסורתיים מהמטבח הגאורגי      צילום: רונית סבירסקי

 

מסעדת פטרה הוקמה על ידי סימו בן חובל ממוצא גאורגי. בדף הראשון של תפריט המסעדה, שהיא בעצם ספר כרוך בכריכה קשה עם כמות מנות בלתי נתפסת, הוא מספר שהרומן שלו עם עולם האוכל התחיל בגיל 15. הוא התחיל כשוטף כלים והמשיך בתפקידים נוספים עד שהחליט שיש לו מספיק ידע ואש בוערת בתוכו כדי להקים מסעדה. הוא לא הסתפק בבניית תפריט ובחירת כלים ורהיטים הוא רצה שמי שיבוא לאכול לא ירצה ללכת. הוא חיפש דרכים לשמח את האורחים שלו ממש כמו שעושים בגאורגיה.

 

חינקלי בשריהמנה המזוהה עם המטבח הגאורגי: חינקלי בשרי עם המרק בפנים      צילום: רונית סבירסקי

 

תפריט פטרה: לא רק גאורגי – פיוז'ן עולמי, ו-11 סוגי בירה 

סימו הבין שהשילוש הבלתי מנוצח של אוכל טוב, מיקום מוצלח ואלכוהול איכותי יכניס שמחה ללב. כדי שכולם יהיו מאושרים הוא לא יצר רק תפריט גאורגי אלא הוסיף מנות מכל המטבחים, ים תיכוני, איטלקי, רוסי, צרפתי ואמריקאי. לאלה מצטרף תפריט אלכוהול גדול. 11 סוגי בירה מחבית זה בהחלט מספר מפתיע, ליקרים, משקאות אפרטיף וצ׳ייסרים. יש גם יין גאורגי בטעם עשיר וגוף מלא שמתאים למנות הבשריות המסורתיות. מי שנחשף בפעם הראשונה לתפריט הענק של פטרה יכול להתבלבל. אני העדפתי לחזור ולטעום את המאכלים הגאורגים והם אכן חגיגה קולינרית. חינקלי, חצ׳פורי, פילמני, מרק חשלמה, חורציאני, לובואני, צ׳יבורקי, צ׳נחי, חליה ורומי ואימרולי. כולם בטעם הביתי המקורי המסורתי. הבצקים נעשים ונאפים במקום, הרטבים תוצרת בית, התבלינים מדויקים וההגשה במנות ענקיות ונדיבות החזירו אותי לשעה קלה למקום שבו טעמתי אותם לראשונה.

 

קרפצ'יו דג בנוסח תאילנדי

קרפצ'יו דג טרי בסגנון תאילנדי עם שבבי פקאן פריכים    צילום: רונית סבירסקי

 

מנות ראשונות מהמטבח הגיאורגי המסורתי

המנות הראשונות גדולות ומתאימות לארוחת שרינג. בין המומלצות כדאי לטעום את גלילות החצילים שממולאות בממרח אגוזים ושום פיקנטי. בליני במילוי בשר בקר טחון ולצידו רוטב שזיפים, פילמני שהם כיסוני בצק במילוי בשר מבושלים במים, מרק חרצ׳ו שעשוי מקוביות אסאדו עם עגבניות, אורז ותבלינים גאורגים פיקנטיים. חורציאני - מאפה בצק עלים במילוי בשר פיקנטי. חינקלי בשרי הוא אחד המאכלים המזוהים ביותר עם המטבח הגאורגי. כיסוני הבצק הלבנים ממולאים בקציצת בשר ששוחה בתוך מרק טעים הנוצר במהלך הבישול. צריך להחזיק ביד את הכיסון בחלק העליון, לתת ביס קטן בתחתית ולשתות את המרק. אחרי הטקס הזה אפשר להמשיך ולאכול את היתר. כשתסיימו לטעום משפע המנות הראשונות ותחליטו להמשיך למנות העיקריות תמצאו מגוון גדול של בשרים על האש, דגים והמבורגרים.

 

בליני פטיסיירהשף בל מקרמל את בליני הפטיסייר – סיום מתוק לארוחה הגאורגית     צילום: רונית סבירסקי

 

מנות חדשות בתפריט החורף: פילה בקר וטרטר אסאדו

לקראת חורף 2025 נוספו לתפריט מנות חדשות ביניהן: שיפוד פילה בקר, טרטר פילה בקר עם אנשובי, צלפים וביצת שליו על בריוש, בריוש אסאדו מפורק עם איולי שיפקה חריף, סלט אנדיב עם רוקפור, פסטה קארי וקרם קוקוס ומעליה מונח פילה לברק על שיפוד. 

 

פסטה קארי ופילה לברקפסטה קארי וקרם קוקוס עם פילה לברק צלוי על שיפוד   צילום: רונית סבירסקי

סלט אנדיב ורוקפור	סלט אנדיב עם גבינת רוקפור - אחת המנות החדשות בתפריט החדש של פטרה  צילום: רונית סבירסקי

 

אם תרצו בסוף הארוחה לתפוס סייסטה קחו עוד כוס בירה מהחבית או כוס יין גאורגי ושבו על שפת הים שריק כמעט מאדם באמצע השבוע, כמעט כמו חוף פרטי.

 

מסעדת פטרה פתוחה כל השבוע מ-9:00 עד 01:00 בלילה. עדיף להגיע באמצע השבוע ואם בכל זאת תרצו להגיע בסופי שבוע כדאי לבדוק מצב תפוסה כי היא בדרך כלל מלאה. רחוס מפקורה 1, אשדוד. טל. 08-8651610

פארק אקולוגי מצודת אשדוד ים - בין חולות נודדים לצבאים

אשדוד –  טיול בין שדרת הפסלים, המוזאונים וגבעת יונה הנביא