מדעטק חיפה המוזיאון הלאומי למדע,  טכנולוגיה וחלל שולח מבט לשמיים ועושה בועות

 

תצוגות שהופכות את המדע למשחק מרתק שמושך פעוטות, ילדים, נוער ומבוגרים להתנסות ולהבין את סוד הקסם מוצגות במדעטק חיפה. תצוגה עם מבט אל השמים שמקרבת אותנו לירח ותצוגת שעושים בה בועות 

 

 מעבורת החלל קולומביה     צילום: רונית סבירסקי

 

 

תערוכת 360 MOON

ירח ענק תלוי במבואה של המוזאון והוא מוקף בזכוכיות מגדלת שדרכן אפשר להציץ ולראות את פני הירח כפי שהאסטרונאוטים זוכים לראות אותם מקרוב. הסיפור המיוחד של המיצג הוא שניתן לראות את הצד הנסתר של הירח, הצד המרוחק והאפל שאי אפשר לראות אותו מכדור הארץ. הירח אמנם הוא הגוף האסטרונומי הקרוב ביותר לכדור הארץ אבל עדיין המרחק הוא של 384 אלף קילומטרים. הוא מסתובב סביב עצמו בדיוק באותה מהירות שבה הוא מקיף את כדור הארץ ולכן תמיד אותו צד מופנה אלינו. רק בשנת 1959 הקיפה הגשושית הסובייטית לונה 3 את הירח וצלמה את הצד השני שגם הוא מואר על ידי השמש. בשנת 2019 נחתה בצד המרוחק במכתש פון קרמן הגשושית הסינית "צ'אנג-אה 4". הצד הזה הוא חסר ימות והוא חשוף יותר לפגיעת מטאוריטים לכן הוא מתאפיין בכמות גדולה של מכתשים.

 

 הצד הנסתר של הירח    צילום: רונית סבירסקי

 

בתערוכה ניתן לצפות בירח מכל הזוויות ולזהות את אתרי הנחיתה של החלליות השונות שהגיעו אליו במשך השנים. עמדות הסבר מספרות על המשימות של אפולו, על מכתשים מפורסמים ועל האתר שבו הייתה אמורה לנחות החללית הישראלית הראשונה. ישנם הסברים על הקשר בין הירח לחגים השונים בעולם, השפעת הירח על החיים בכדור הארץ ומדוע אנחנו רואים בו דמויות ופרצופים. ברצפת המוזאון משובצים משפטים ובדיחות שקשורות בחלל. אחת מהן היא "מדוע האסטרונאוטית לא הצליחה להזמין מלון בירח? כי הוא היה מלא".

 

השעונים הטבעיים

תערוכה אינטראקטיבית שמסבירה את תופעות יום ולילה, עונות השנה ומחזוריות מזג האוויר. ניתן לעמוד על כיפה המדמה את כדור-הארץ ולפגוש מוצגים המסבירים בצורה פשוטה תופעות המחזוריות שמתרחשות על פני כדור הארץ  וגרמי השמים שאחראיים לכך. ניתן לסובב את כדור הארץ מול השמש ולראות מקרוב איך היום והלילה מתחלפים, להבין שכדור הארץ נוטה על צדו ביחס לציר הסיבוב שלו סביב השמש וזו הסיבה לחילופי עונות השנה. הסברים על הימים הארוכים והקצרים ביותר, הסיבות שבחורף קר ובקיץ חם, כיצד יודעים במדויק את זמני הזריחה והשקיעה, קביעת לוח השנה והסיבה לכך שהירח משנה כל לילה את צורתו.

 

מבט אל השמים - תערוכת אסטרונומיה

התערוכה  מציגה את מערכת השמש שלנו ואת כוכבי הלכת שמצויים בה. הצצה אל הפלנטות הרחוקות ביותר, שימוש בטלסקופ, פרטים על הצד השני של הירח ואפשרות לבדוק מה המשקל שלכם על מאדים ונוגה.

 

 מבט אל השמיים     צילום: רונית סבירסקי

 

תופסים גובה - תערוכת תעופה

אחת התערוכות הוותיקות במוזאון שמהווה אטרקציה לכל הגילים היא תופסים גובה. התערוכה נפתחה במלאות 100 שנים לטיסה ההיסטורית של האחים רייט. במרכז האולם שכיפתו צבועה בתכלת מרחפים שלושה דגמי לוויינים מסוגים שונים. מתחתם מרחף כדור פורח ענק שניצב מהרצפה עד התקרה בזכות האוויר החם שממלא אותו הוא מתרומם וכשהאוויר מתקרר הוא יורד. מוצגים נוספים מדגימים את עקרונות התעופה ביניהם חוק ברנולי שקובע כי לחץ האוויר יורד ככל שמהירותו גדלה. תכונה שמאפשרת את השימוש בכנפיים. התייחסות למבנה אווירודינמי, לכוח העילוי.

 

המסע אל הירח    צילום: רונית סבירסקי

 

המבקרים יכולים להפעיל את המוצגים כדי להתנסות בחוקים השונים. לצפות בתעופת החללית שסובבת את הירח ובכדור שמתרומם מעל לאוויר חם. מיצג מיוחד מוקדש לפריטים שהאסטרונאוט הישראלי אילן רמון לקח למעבורת החלל קולומביה. ישנן סריקות של דפי היומן, שרידי שעון היד,  העתק המזוזה, סמל האסטרונאוט שלו, סמל המעבורת ובקבוק יין עם חתימות מקוריות של האסטרונאוטים שטסו אתו. דיסק של שלמה ארצי ודיסק של אריק איינשטיין עם הקדשה אישית הם פריטים שהוכנו אבל לא נלקחו למעבורת.

 

 כדור פורח עולה ויורד     צילום: רונית סבירסקי

 

מעשה פלאים - אורות ורוחות

אחת התערוכות שהילדים מתקשים להיפרד ממנה היא מעשה פלאים. זוהי תערוכה מקורית מבית היוצר של מדעטק. האולם הגדול חשוך ומתרחשים בו אפקטים של תותחי עשן וקרני לייזר. יש בה מוצגי מדע אינטראקטיביים גדולים שמתחלפים מדי פעם. תותחים שיורים פצצות עשן למרחק גדול, שולחן רשת שמעיף לאוויר גביעי נייר, מכשיר נגינה על קרני לייזר עצומות. כל מוצג מתבסס על עיקרון פיזיקלי אחר מעולם האופטיקה, הגלים, האור והמכניקה של האוויר.

 

 תותחי עשן    צילום: רונית סבירסקי

 

תערוכת תעתועי ראייה

לא תמיד מה שאנחנו רואים זהה למציאות. העין והמוח מנתחים את מה שסובב אותנו ונוטים לפרש דברים בדרך שונה. יש נטייה להניח שאם שני עצמים נראים זהים בגודלם, הקרוב מבין השניים הוא קטן יותר והרחוק גדול יותר. אם נטעה בהערכת המרחק, המוח ישטה בנו בהסקת הממדים. הניתוח המוטעה נקרא "אשליה אופטית". המוצגים בתערוכה מדגימים סוגים שונים של אשליות ביניהן: חבישת כובע קסמים שצריך להחליט אם הוא גבוה יותר או רחב יותר, מסובבים לוח שחור לבן ומגלים צבעים חדשים, ציורים דו ממדיים הופכים לתלת ממד ורצף של תמונות בודדות יוצר סרט בתנועה רציפה.

 

בועות סבון ענקיות

מתקני מים מיוחדים מאפשרים יצירת בועות סבון ענקיות בגדלים ובצורות שונות. הסברים על קרום סבון והצורה שנוצרת כשהקרום עוטף את האוויר, כיצד נוצרות מערבולות, איך יוצרים מזרקה וכיצד נוצרים עננים.

 

 

מדעי החיוך - בריאות הפה והשיניים

תערוכה העוסקת בבריאות והגיינת הפה והשיניים מתחילה בעובדה מרעישה. בפה של אדם אחד יש יותר בקטריות מאשר מספר האנשים בעולם. העובדה הזו בלבד מספיקה כדי לשלוח את המבקר לצחצח שיניים באופן מידי. מערכת שיניים ענקית היא אטרקציה שכל ילד מנסה לצחצח בעזרת מברשת שיניים גדולה. בתערוכה הם מגלים את החלקים השונים של השן, הדרך למנוע חורים בשיניים וחשיבות החומציות לבריאות הפה. ישנם פריטים מקוריים של מכשירי ששימשו רופאי שיניים וכיצד נראתה מרפאת שיניים בעבר. שורה של כסאות עוצבו בצורת שיניים וכשיושבים עליהם צופים בסרטון.

 

 מצחצחים שיניים ענקיות       צילום: רונית סבירסקי

 

שעון שמש בגן הצפוני של מדעטק

בחזית בניין המדעטק שהיה הבניין ההיסטורי של הטכניון הוצג בתחילת שנת 2022 פסל שעון שמש שמזכיר בצורתו ראש שור עם קרניים גדולות בהשראת המינוטאור שמופעי ביצירותיו של פאבלו פיקסו. לצד השעון ישנן הנחיות שמאפשרות להמיר את הזמן על ידי הפחתת מספר הדקות בחודש המתאים על פי טבלה.

 

 שעון השמש של האמן מתי גרינברג     צילום: רונית סבירסקי

 

שעון השמש הזה מעוצב ומותאם למיקומו הגיאוגרפי ברחבת מדעטק בחיפה. הוא מוטה בזווית קו הרוחב ב- 32 מעלות, 48 דקות ו-37 שניות צפון. הוא מכויל בדיוק רב למיקום של חיפה, בקו האורך 34 מעלות, 59 דקות ו-47 שניות מזרחית לקו האורך 0 - המרידיאן של גריניץ'.  הפסל תוכנן ועוצב על ידי הפסל מתי גרינברג.

  

להכיר את המדענים הגדולים בהיסטוריה בפארק חוויתי מרתק

המרחבים סביב המוזאון מחולקים לחצרות שמציגות את הפיתוחים של גדולי המדענים בהיסטוריה - ארכימדס, ליאונרדו דה-וינצ'י, סר אייזיק ניוטון, דניאל ברנולי, פיתגורס ואחרים. בחצר ארכימדס מוצגות ההמצאות של גדול מדעני יוון העתיקה, "קרן המוות", "בורג ארכימדס", מערכת של גלגלות וחבלים להעלאת סירות. "תנו לי מנוף ואניף את העולם" מאפשר למבוגרים לשבת בתוך הגלובוס ולילדים למשוך בחבלים ולהרים אותם גבוה.  

 

 הפיתוחים של גדולי המדענים      צילום: רונית סבירסקי

 

בחצר ליאונרדו דה-וינצ'י ניתן לראות את גאוניותו בתחומי המדע והטכנולוגיה. "העיר האידיאלית" - תכנון הנדסי מורכב של דה-וינצ'י שעוסק בהולכת מים. סכרים, מנעולי מים, משאבות וגלגלי כפות. כל המוצגים בחצר פותחו על פי השרטוטים של ליאונרדו דה-וינצ'י בעצמו. הכל מלאכת מחשבת של גלגלי שיניים, המרת תנועה, עץ ומתכת שמשתלבים יחדיו לפעילות. הפסל של האדם הווינטרובי, שהוא חלק המהמחקר שערך ליאונרדו על גוף האדם.

 

בחצר ניוטון אפשר לעוף, לרכב על  חד אופן ולהתנדנד. כדי להדגים את כוח המשיכה שגילה סר אייזיק ניוטון התקינו בחצר בויו - יויו אנושי, שאפשר להתלות עליו ולהימשך למעלה בעוצמה. נדנוד אחד חזק עד שהאנרגיה עוברת למטוטלת, וכשהיא חוזרת היא ממשיכה להתנדנד ללא עזרה.

 

המדען דניאל ברנולי גילה את עיקרון העילוי שבזכותו ניתן להמריא במטוסים. בחצר ברנולי הוצב מטוס כפיר ישראלי וגם ניתן לשוחח ממרחק באמצעות צלחות היפרבוליות. 

 

פעילויות חג השבועות יתקיימו בתאריכים 6-4 ביוני 2022. מחיר כניסה למוזאון בכל ימות השנה 75 שקל לרכישה באינטרנט, 89 שקל בקופה. הכניסה עד גיל 5 ללא תשלום. לשעות הפתיחה