עיריוני צהוב – פרח שנמצא בסכנת הכחדה ופורח בסוף החורף

 

טיול בשמורת נחל תבור בעקבות פריחתו של העיריוני הצהוב שמתחילה בסוף החורף וממשיכה באביב. שדות חיטה, מצפורי נוף, חורש ים תיכוני, צבאים, שועלים ותנים

 

עיריוני צהוב בשמורת נחל תבור      צילום: מזי מגנאג'י מוסקוביץ, רשות הטבע והגנים

 

שמורת נחל תבור ורמת סירין משתרעות על פני שטח גדול שבו מתנקזים יובליו של נחל תבור וזורמים אל הירדן. שדות חיטה ירוקים בוהקים בשמש ועדרי בקר רועים במרחבים הפתוחים. כרמי הענבים ממתינים לתחילת לבלוב העלים ועצי שקד בר מתכסים בגלימה לבנה. לקראת סוף החורף ותחילת האביב מצטרף לחגיגה העיריוני הצהוב שהוגדר כפרח בסכנת הכחדה.

 

מרחבים ירוקים למרגלות התבור    צילום: רונית סבירסקי

 

העיריוני הצהוב זקוף וגבוה בולט למרחקים בתפרחתו הכתומה או הצהובה, לפעמים בקבוצות ולעיתים כבודד. ניתן להבדיל בברור בין הטיפוס הצהוב לכתום בעיקר כשהם צומחים זה לצד זה. בדומה לחצב הפרחים לא נפתחים מלמטה למעלה לפי הסדר אלא לפי הענפים שיוצאים מהגבעול המרכזי. הוא נישא לגבהים של 90 סנטימטרים ויותר ואפשר למצוא אותו באזורים שונים בארץ מהגולן עד הרי אילת. לקראת סוף פברואר הוא פורח בשמורת נחל תבור לצד שלל פריחות של כלניות, כדן, עירית גדולה, תורמוס ההרים וצבעוני ההרים.

 

 עירית גדולה    צילום: מזי מגנאג'י מוסקוביץ, רשות הטבע והגנים

 

מסלול הטיול בעקבות העיריוני הצהוב מתחיל מהחנייה של שמורת נחל תבור. שביל מסומן באדום יוצא מרחבת החנייה וממשיך לאורך שני קילומטרים עד לחורבת טירה שם מתחלף המסלול לשחור ולאחריו השביל הכחול שעובר לאורך ערוץ הנחל. הולכים לאורך האפיק לכיוון צפון בין פריחות העונה, התורמוסים וצמחיית המים הירוקה. ממשיכים 500 מטרים עד לקניון הבזלת שמימי הנחל התחתרו בו ויצרו קירות בזלת מרשימים. הליכה על הגדה מובילה אל מפלון ובריכת מים. מקיפים את הבריכה וממשיכים עוד קילומטר וחצי עד לריכוזי הפריחה הגדולים. לאורך המסלול ניתן לראות את פריחתו של  העיריוני הצהוב.

 

 

פרח כדן     צילום: מזי מגנאג'י מוסקוביץ, רשות הטבע והגנים

 

מאזור הקניון אפשר להמשיך במסלול למטיבי לכת שפונה מערבה במדרון תלול עד לנקודת מפגש של שלושה נתיבי הליכה המסומנים בכחול, שחור ואדום. השביל האדום מוביל חזרה אל נקודת ההתחלה בכניסה לשמורה. אלה שמעדיפים להישאר לצד מימי הנחל יכולים לחזור באותו מסלול שהגיעו בו.

 

נחל תבור שופע זרימות מים בכל ימות השנה והוא הגדול בין נחלי הגליל התחתון. הוא נובע ממעיינות רכש, עין זאב ועין שחל. גדותיו שופעות צמחיית מים, הרדופים, קנה, ערבה ועשבייה ים תיכונית. לאורך גדת הנחל ישנם אינספור מקומות לפיקניק, קפה או בקבוק יין בלב ים השיבולים והפריחות. ישנן נקודות תצפית רבות בשמורה שמהן אפשר לראות את התבור, עמק יבנאל, הכנרת ובימים של ראות טובה אפילו את החרמון. ממצפה אלות או מצפה אילות משקיפים אל עמק הירדן, הכנרת, הירמוך, הרי גלעד והגולן. המצפה נקרא על שם עצי האלה האטלנטית שצומחים באזור והשם מצפה אילות הוא כינוי שהדביקו לו המטיילים שצפו בצבאים שרצו בשדות. לא רק צבאים חיים באזור רמת סירין מטיילים שקטים בעלי סבלנות יוכלו לצפות בשועלים, תנים, דורבנים ועופות דורסים.

 

פריחת התורמוסים     צילום: רונית סבירסקי

 

איך מגיעים: נוסעים לקיבוץ גזית בכביש 7276, עוברים את שער הקיבוץ וממשיכים ישר כ-500 מטרים לפי השילוט לשמורת נחל תבור. יוצאים מהקיבוץ בשער הצפוני בדרך עפר עד לחנייה ממנה מתחיל המסלול.