להקת הבלט הלאומי הצ'כי עם היצירות האייקוניות של הכוראוגרף יז'י קיליאן מגיעה לישראל

 

המופע הפותח של סדרת המחול באופרה הישראלית מאז פרוץ הקורונה "גשרים לזמן" מעלה 4 קטעים בלתי נשכחים של הכוראוגרף יז'י קיליאן שיצר מהפכה בעולם המחול. זהו ביקור ראשון של להקת המחול הצ'כית מפראג בישראל שתעלה 4 מופעים בתאריכים 27-25 בנובמבר 2021.

 

מתאמנים בפראג לקראת המופע בישראל      צילום: רונית סבירסקי

 

יצירות אייקוניות שרוצים לראות שוב

להקת המחול הראשונה שמגיעה לישראל אחרי תקופת הקורונה מביאה איתה צלילים ומראות שכל כך התגעגענו אליהם. רקדנים קלאסיים מעולים שרוקדים מחול עכשווי עם קטעים אייקונים בלתי נשכחים של הכוראוגרף יז'י קיליאן (Jiří Kylián). היצירות שלו הן מופע מחול שמספר סיפור מרתק, מגוון, חכם ומלא הומור. כמו תיאטרון מעולה ללא מילים שנשאר בתודעה כחוויה שרוצים לשוב ולחוות פעם נוספת.

 

 

 

הגאונות של קיליאן היא ביכולת שלו לצאת מקופסת הבלט הקלאסי, שרק הנועזים והאמיצים לא חששו לחרוג מהקפדנות הבלתי מתפשרת הזו. הוא איתגר את הרקדנים שריחפו על הבמה או הילכו על קצות האצבעות לרדת על ברכיהם ולתופף ברגליים יחפות על הבמה. בדומה לאסכולת הציור האימפרסיוניסטי ששינתה את עולם הציור במאה ה-20 כך שינו כוראוגרפים כדוגמת קיליאן את פני המחול העולמי.

 

היצירות האלמותיות שלו הושפעו ונוצרו בהשראת מורו ורבו הכוראוגרף ג'ון קראנקו. הוא יצר אותן כששימש כמנהל להקת המחול ההולנדית NDT ו-2018 הן הועלו על ידי להקת הבלט הלאומי הצ'כי והפכו לאחד המופעים המבוקשים בעולם. בכל מקום שבו הם מופיעים הקהל נוהר בהמוניו. אחרי שנתיים שעולם התרבות הוריד מסך ושקע בתרדמת הקורונה, הפקה שהיא מחווה לקיליאן ושהוא מעורב בה אישית, היא מתנה גדולה לקהל שוחר מחול.

 

טובי הרקדנים מכל העולם על במה אחת 

"גשרים לזמן" היא הפקה שיש בה הכל, רקדנים מעולים, תלבושות נפלאות, תפאורה יצירתית, שילוב של קטעי וידאו, אביזרים מתוחכמים, כוראוגרפיה גאונית, מוזיקה נהדרת ותאורה משוכללת. אמנות המדיה החדשה צמחה על במת המחול בצ'כיה כבר במאה הקודמת יחד עם התיאטרון השחור והלטרנה מגיקה. סרטוני וידאו הכניסו ממד חדש לבמה שהפך סצנות למראות פסטורליים והכניס מושגים של מציאות מדומה.

 

 

 

הגל החדש ששינה את הבלט הקלאסי ושילב בו מחול עדכני ועכשווי היכה שורשים בשטוטגרט בגרמניה כאשר הכוראוגרף ג'ון קראנקו ניהל את הלהקה. אחד מתלמידיו היה יז'י קיליאן, שאמו רשמה אותו ללימודי מחול בגיל 6 בצ'כיה למרות שרצה להיות אקרובט. אחרי פלישת הסובייטים לצ'כיה ב-1968 הוא ברח ולמד מחול בלונדון ומשם עבר לבלט של שטוטגרט והחל גם ליצור עבודות עצמאיות. בשנים 1975 עד 2004 שימש כמנהל אמנותי של תיאטרון המחול ההולנדי NDT והקים שתי להקות מקבילות אחת לצעירים והשנייה לרקדנים בני 40 ומעלה. הוא יצר למעלה מ-100 יצירות חשובות שמשמשות כיום אבני דרך ללהקות ולכוראוגרפים בכל העולם. עבור רבים מהם הוא היווה השראה ביניהם אדוארד קלוג, מאטס אק, נאצ'ו דואטו, יוהן אינגר וגם אוהד נהרין הישראלי.

 

קיליאן עטור פרסים על עבודותיו, שלושה פרסי ניז'ינסקי, תואר אביר לגיון הכבוד הצרפתי, ד"ר לכבוד בג'וליארד בניו יורק וזוכה מדליית כבוד מנשיא הרפובליקה הצ'כית. אחד מתלמידיו של קיליאן הוא פיליפ ברנקייביץ' שהחל את דרכו כרקדן בלט בפולין, קיבל מדליית כבוד של ניז'ינסקי ב-1991, זכה בתחרות הלאומית לבלט בפולין וקיבל מלגת לימודים מקרן רודולף נורייב. במשך 18 שנים למד ועבד לצדו של יז'י קיליאן וכשסיים הפך לבלט מאסטר. ב-2017 פיליפ ברנקייביץ' קיבל את תפקיד המנהל האמנותי של הבלט הלאומי הצכ'י. את המוזה וההשראה שקיבל מקיליאן ניתן לראות במופעי הבלט שהוא מעלה ואת האיכותיות המיוחדות שהוא מעניק להם.

 

 

 

הסלבס שהגיעו לצפות במופע בפראג

בחירת הרקדנים שלו היא מתוך הסתכלות על הפוטנציאל ויכולות הביצוע של כל אחד מהם. בין הרקדנים הנפלאים של הלהקה נוכל לראות בארץ את מיהו אוגימוטו, רקדנית ממוצא יפני, שהשליטה הגופנית שלה מביאה אותה לריחוף פרפרי על הבמה, פרדריקו לבולי מאיטליה שמשלב כישרון משחק עם ריקוד, מאטאו סוסט שההומור שלו נשקף דרך המחול. כל אחד מהרקדנים של ברנקייביץ' עובר הכשרה שמאפשרת לו להופיע במספר תפקידים באותה יצירה ובמספר מופעים במקביל. הם לא הפסיקו להתאמן אפילו לא ליום אחד בכל תקופת הקורונה ומיד כשנפתחו האולמות העלו את אגם הברבורים, היפהפייה הנרדמת ומספר עבודות של יז'י קיליאן.

 

הצפייה במופעים של הלהקה היא חוויה ממגנטת שמושכת אליה לא רק קהל אלא גם כוראוגרפים ידועים. יז'י קיליאן הגיע פעמיים לצפות בעבודות שלו ויצר התרגשות שיא בקרב הרקדנים. הכוראוגרפית הססגונית מרשיה היידה בת ה-84 הייתה אחראית על היפהפייה הנרדמת. באולם  ישבו וצפו איוון לישקה, ג'ון ניומאייר, מריו ראדאקובסקי, קרזיסטוף פאסטור, בריג'יט קייל וולדימיר קלוס. כמעט ועידת פסגה בינלאומית של כוראוגרפים ורקדנים מהידועים בעולם ולא ברור איך לא רעדו לרקדנים הרגליים כשחבורה כזו ישבה בקהל.

 

 

 

עיתונאים מכל העולם וגם מישראל הוזמנו לצפות בחזרות ובהופעה של אגם הברבורים והתיאור המדויק לתחושת הריגוש שכולם חוו היא "עור ברבור". הרקדנים שנעים כמו גוף אחד בתנועות שהן גם מדויקות בצורה כמעט לא אנושית אבל יחד עם זה שוברות את הלב ברכות ובעדינות שלהן. היכולות הכמעט אקרובטיות של הרקדנים הראשיים שמשלבות כל כך נכון את הקלאסי עם המודרני. המחול שהופך להיות סיפור מוחשי ולא תנועות מרומזות שמשאירות את הקהל עם סימני שאלה למה התכוון הכוראוגרף כפי שהיה בעבר. התלבושות שהופקדו בידי מעצב בעל שם ועלו סכומי כסף דמיוניים, האביזרים, התפאורה והתאורה, והכל עובד כמו מכונה משוכללת.

 

את הדרך הסזיפית שמובילה לתוצאה המושלמת הזו רואים בחדרי החזרות של הלהקה. מנהלי החזרות עובדים עם הרקדנים שעות על כל תנועה עד שהיא הופכת לחלק מהעור שלהם. צוות גדול של מורים, מאמנים, פיזיותרפיסטים מלווים את הרקדנים כשמעל כולם מלהט פיליפ ברנקייביץ' המנהל האמנותי עם העוזרת האישית, ססיל שהיא גם שותפתו לחיים. הלהקה שלהם נחשבת לאחת מלהקות המחול הטובות ביותר באירופה עם מסורת של 140 שנים של ריקוד מקצועי. בין הרקדנים הגדולים שצמחו בה וולדימיר קלוס, איוון לישקה והיוצרים סוובודה, זוסקה וקיליאן.

 

 

הלהקה מונה כיום 80 רקדנים ולארץ יגיעו 30 רקדנים שיבצעו ארבע יצירות של קיליאן שנוצרו במקור עבור להקת המחול ההולנדית NDT. קיליאן מאפשר לרקדנים שלו לצקת את האישיות והיכולות הפיזיות שלהם לתוך היצירה כך שבכל פעם היצירה מפתיעה מחדש. על דבר אחד הוא אינו מוכן לוותר וזו ההתאמה של המוזיקה לתנועה. הרקדנים נעים בתיאום מדויק עם כל צליל וצליל.

 

היצירות המדוברות ביותר שיעלו על הבמה בישראל

 

״דמות יפה״ (Bella Figura) – יצירה שמבליטה את השילוב בין הגוף המושלם לפגיעות שבו. כשנשאל אחד הרקדנים בלהקה אם העוויתות הבלתי נשלטות שהוא מבצע כואבות פיזית הוא השיב שזה דומה לתגובה של הגוף כשחולמים חלום בלהות. עבור הרקדנים זה לא רק ביטוי ליכולותיהם, תכונותיהם האסתטיות או הכישורים הטכניים אלא גם קבלת הטעויות והפגיעות שלהם עצמם.

סרטון בלה פיגורה :  https://www.youtube.com/watch?v=FmzkCytAItw

 

"Petite Mort" – (מוות קטן) – שני קונצ'רטים לפסנתר של מוצרט מלווים את היצירה המופלאה הזו. קיליאן בחר את הקטעים האיטיים שמשתלבים כמו קסם עם הריקוד והתלבושות המיוחדות של היצירה. זו אחת העבודות האייקוניות שלו שניתן לזהות אותה מיד עם עליית הרקדנים על הבמה.

סרטון פטיט מורט: https://www.youtube.com/watch?v=MKOqRvcLknE

 

"אלים וכלבים"- (Gods & Dogs) – המחוות שמדמות צמד כלבים, התנועות החושניות, היכולות האקרובטיות של הרקדנים והתפאורה היצירתית כל אלה מלווים את המסתוריות של עולם הפרעונים שקיליאן רצה להציג. היכן עובר הגבול הדק שבין השפיות לשיגעון.

סרטון אלים וכלבים: https://www.youtube.com/watch?v=zWm8Lu-WlS8

 

״6 ריקודים״ – (Sechs Tänze) – למחולות גרמניים מאת מוצרט. הרקדנים שמנערים את ענן האבק מעל ראשם, התלבושות, המוזיקה והרעיונות המבריקים, ביצירה המשקיפה על העבר ועל ההווה בהומור קיליאני אופייני, שופעת בסמלים עתיקים ועכשוויים, ומהווה המשך ליצירה ״מוות קטן״.

סרטון 6 ריקודים:  https://www.youtube.com/watch?v=-uRtybEFipI

 

כתב הטלגרף סיכם את המופע אחרי שצפה בו באולם האופרה בפראג:

לא לעתים קרובות יש לצופה משאלה אחת בלבד אחרי צפייה במופע חדש: לראותו שוב”. (The Telegraph) 

 

25-27 בנובמבר, בית האופרה ע״ש שלמה להט (צ'יץ'), ת״א

חמישי, 20:00 ן ששי, 13:00 ן שבת, 16:00 ו- 20:00

 

כרטיסים בקופת האופרה בטלפון: 03-6927777,

ובאתר האופרה   כאן

 

מחירים: 350-150 שקל

 

www.israel-opera.co.il

 

13 אטרקציות מומלצות, מקומות מיוחדים ופחות ידועים בפראג