פסטיבל חורף בגליל המערבי 2025: שלושה ימים של טעמים, אורות ותרבות

ארוחות חורף גליליות, חוויות קולינריות, יקבים, גבינות גליליות, סדנאות, מפגשי אמנים, קונצרטים מיוחדים וסיורי כריסטמס בפסטיבל שיתקיים ב-20-18 בדצמבר 2025

פסטיבל החורף הגלילי ה-13 של זמן גליל מערבי חוזר לאחר הפסקה של שנתיים ויתקיים בין 18 ל-20 בדצמבר. במהלך סוף השבוע יתקיימו עשרות אירועים צבעוניים ומגוונים. ארוחות חורפיות מיוחדות, סדנאות יצירה, סיורים מודרכים בכפרים נוצריים מוארים לחג המולד, קונצרטים ייחודיים ופעילויות לכל המשפחה. מהמרחבים הציוריים של כפר ורדים ועד לסמטאות כפר תרשיחא, הפסטיבל מציע שילוב של תרבות, טיולים, אמנות, טעמים ואורות.

 

עדוש ואלכס מארחים ביקב לטם ומציגים את היינותעדוש ואלכס מארחים ומספרים ביקב לטם     צילום: רונית סבירסקי

 

קיבוץ כפר מסריק נחשף

קיבוץ כפר מסריק לא זכה לחשיפה תיירותית במהלך השנים. לאחרונה הוא מגלה את מה שנחבא בו בין הכלים, תרתי משמע. הוא נוסד לפני 90 שנה כשהחלוצים הראשונים הגיעו לאזור. בתקופה הראשונה הם חיו באוהלים, עברו לצריפים ולבסוף התחילו לבנות בתים. הם חיו לצד ביצת נאמן שמתפרשת מעין אפק עד עכו והבינו שאי אפשר לגדל במקום חקלאות. לכן יזמו את אחת התעשיות הראשונות בארץ ישראל והחלו לייצר כלי אוכל מפורצלן תחת השם נעמן. חומר הגלם לייצור הכלים היה אדמת הביצה, ששימשה גם להכנת לבנים מהן בנו את הבתים הראשונים. המבנה שבו נמצאת הסנדלרייה היה הראשון שהוקם בקיבוץ ושימש מגורים לבני נוער. אחריו בנו את יתר הבתים מלבני הבוץ. המבנים שומרו ושופצו והם מוגדרים כאתרי מורשת על ידי המועצה לשימור אתרים. השאיפה היא להפוך את האתר למוזיאון פתוח שבו המבקרים "יפגשו" את המטפלת, הסנדלר והאופה.

 

מבנה הסנדלרייה ההיסטורי בקיבוץ כפר מסריקמבנה הסנדלרייה – מהבתים הראשונים שנבנו בקיבוץ    צילום: רונית סבירסקי

תצוגת כלי אוכל מפורצלן של נעמן במבנה הסנדלרייה בכפר מסריקכלי פורצלן מקוריים של מפעל נעמן המוצגים בסנדלרייה המשוחזרת    צילום: רונית סבירסקי

 

האדריכל מוניו גיתאי-וינרויב שתכנן את חדר האוכל של כפר מסריק, תכנן גם את מוזיאון ישראל ווילפריד ולקח חלק בתכנון מוזיאון יד ושם. הוא תכנן בצמוד לחדר האוכל את הגלריה לאמנות בשילוב פטיו. התסריטאי, עמוס גיתאי, בנו של האדריכל וינרויב, היה שותף לשיפוץ הגלריה והפעלתה במהלך השנים. עד חודש מרץ 2026 תוצג בגלריה התערוכה "ברזל מצויר" של שני אומנים גליליים: נתי רומי וגבריאל עומרי פלמאי. דמויות דיסני מוכרות, המצוירות בסגנון ייחודי ואקספרסיבי, זוכות כאן לאופי חדש ושונה - ולצדן פסלים צבעוניים ודינמיים המשלבים ברזל וחומרים נוספים.

 ציורי דיסני אקספרסיביים של האמן גבריאל עומרי פלמאי

ציורי דיסני ייחודיים של גבריאל עומרי פלמאי בגלריה מוניו    צילום: רונית סבירסקי

תערוכה בגלריה מוניו שבקיבוץ כפר מסריקיצירות של אמנים גליליים מוצגות בגלריה מוניו     צילום: רונית סבירסקי

 

במרחבי כפר מסריק התפתח מיזם שנקרא "שביל השירים". על קירות בתי הקיבוץ נכתבו מילים של שירים בעלי הקשר ומשמעות לקיבוץ ולהיסטוריה שלו. אחד השירים המצמררים הוא "ילד השדה" שמוקדש לסיון שדה. הנער שהלך להשקות במלחמה את שדות הברוקולי ונהרג מטיל ששוגר לקיבוץ. בחזית בתי הילדים הוצב פסל מרשים של דמות אם חובקת ילד בניגוד מוחלט לרעיון הלינה המשותפת. הפסל הוא אהרונצ'יק אשכנזי שהיה הסנדלר של הקיבוץ. ממשיכים אל הסטודיו של יעל נתנאל הפסלת, שגדוש בפסלי נשים. הביקור בסטודיו שלה מלווה בסיפור החיים האישי שלה. הילדה הקטנה המופנמת שלא התאימה לסגנון הלינה המשותפת מצאה מפלט בבגרותה בפיסול וכיום היא מפסלת, מלמדת פיסול ומקיימת סדנאות "אישה מפסלת אישה".

 

פסלת יעל נתנאל בסטודיו עם פסלי נשיםהפסלת יעל נתנאל בסטודיו שבו היא יוצרת דמויות נשים     צילום: רונית סבירסקי

פסל האישה הצוחקת בסטודיו של יעל נתנאלפסל "האישה הצוחקת"    צילום: רונית סבירסקי

 

עגלת קפה "תומאס" – טעם של שלווה בלב הקיבוץ

העגלה נקראת על שמו של תומאס גריג מסריק, שהיה הנשיא הראשון של צ’כוסלובקיה ושמו מונצח גם בשם הקיבוץ. הוא היה מנהיג נערץ שדגל בשוויון, אחווה ושלום. העגלה ניצבת ברחבת הדשא המרכזית של הקיבוץ בין המבנים הראשונים המשוחזרים. ספסלים ושולחנות עץ בצל שמשיות עומדים לרשות המבקרים, שמגיעים לשתות קפה ולטעום מהכריכים, הקישים, בורקס טורקי, פיצות, בייגל טוסט, מאפים וקינוחים. לבד מהשלווה והירק שעוטפים את המקום "קפה תומאס" הוא פינה של נוסטלגיה. האוכל מוגש בכלי הפורצלן האייקונים של בית חרושת נעמן. תה הצמחים והקפה נמזגים לספלים מתוך הקנקן התואם ולצדו סט הסוכר והקפה כמו שנהגו להגיש במאה ה-20. הקפה פתוח בסופי שבעו ובאירועים מיוחדים.

מה בפסטיבל? מפגש עם הפסלת יעל נתנאל בסטודיו שבו היא יוצרת את דמויות הנשים. יציאה לסיור בשביל שירי המשוררים, משם לצפייה בתערוכות בגלריה מוניו ובסיום הגעה לעגלת קפה תומאס. 072-3941136

 

שקשוקה, כריכים ופוקצ'ה בעגלת קפה תומאס בקיבוץ כפר מסריק שקשוקה, כריכים ופוקצ'ה חמה בעגלת קפה תומאס בכפר מסריק    צילום: רונית סבירסקי

עגלת קפה תומאס ברחבת הדשא בקיבוץ כפר מסריקקפה תומאס - עגלת קפה בלב הקיבוץ      צילום: רונית סבירסקי

 

מחלבת דוגמא במושב עמקא וסטודיו שרוניקה

דוגמה קלאסית לפופ-אפים של שיתופי פעולה בין תיירנים בפסטיבל זמן גליל, הוא החיבור בין מחלבת דוגמא לסטודיו שרוניקה. דוגמא הוא שם משפחה לכל דבר ללא קשר למילה דוגמא. בשנת 1949 הם התחילו מרפת קטנה של 5 פרות שקיבלו בירושה. הרפת גדלה מאוד במשך השנים עד שהגיעה למצב שהם עוברים את המכסות ומשלמים קנסות. בעלת הבית יעל מספרת בחיוך שבעלה התימני לא חשב לשנייה לשלם קנסות והקים ב-2005 מחלבה שמייצרת גבינות מהמכסות המיותרות. הגבינות שלהם הפכו להצלחה גדולה. במהלך המלחמה הם הקימו מרכז מבקרים שמגישים בו פלטות של גבינות הבית, דבש מצוין שהם רודים במכוורת שלהם ופוקצ'ות לוהטות שיוצאות מהטאבון. הם מקיימים סדנאות גבינה, סיורים ברפת וארוחות גליליות.

מה בפסטיבל? במחלבת דוגמא תתקיים סדנת יצירה בשיתוף סטודיו שרוניקה ליצירת נרות דונג ועששיות צבעוניות מצנצנות זכוכית של היוגורטים. שרוניקה הוא סטודיו שהוקם על ידי מעצבת מוצר בוגרת שנקר, שרון נוימן-טלקר וממוקם בבית העמק הסמוך למושב עמקה. 072-3957540

 

גבינות, יוגורטים ודבש ממחלבת דוגמא במושב עמקהמגוון גבינות, יוגורטים ודבש ביתי של מחלבת דוגמא   צילום: רונית סבירסקי

סדנת יצירת נרות דונג ועששיות במחלבת דוגמאסדנת יצירת נרות דונג ועששיות צבעוניות בשיתוף סטודיו שרוניקה    צילום: רונית סבירסקי

 

היינות של יקב לטם וארוחת החורף של עדוש

בין רכסי הגולן לבין בקעת בית הכרם הירוקה, ממוקם יקב לטם, שמציע לא רק יין אלא חוויה של טבע ושמירה על איכות הסביבה. מהמרפסות הרחבות ניתן להתרשם מנופי הגליל והכנרת המרוחקת, ובכל טעימה – גם מהמסורת האורגנית של היקב. מאז הקמתו ב-2010, מייצרים כאן יינות ללא דשנים סינתטיים וללא חומרי הדברה, מענבים שגדלים בקיבוץ צבעון ובהר שיפון. בשנת 2023 עבר היקב לידיו של ד"ר יובל סמואל, הבעלים של יקב אמפורה האורגני, ומאירם הראל מונה ליינן הראשי יחד עם היתם בשארה, שהוביל את היקב מהקמתו.


ארוחת ערב וטעימות יין ביקב לטם בגלילערב של טעמים, סיפורים ויין ביקב לטם    צילום: רונית סבירסקי

 

במרכז המבקרים אפשר לטעום את סדרות היין העיקריות: "לטם" – יינות קלילים ורעננים, "שיפון אורגני" – יינות שמביעים את אופיו של אזור שיפון, ו"צבעון ביו-דינאמי" – יינות שמיוצרים בכרמים המנוהלים בשיטות ביו-דינאמיות. לצד היין מוגשות פלטות גבינות, סלטים טריים ומאפים, והחוויה כולה משקפת את הקשר ההדוק בין יין, טבע וקיימות.

מה בפסטיבל? שיתוף פעולה מיוחד בין עדוש ויקב לטם בערב של סיפורים, טעמים ויין. קבלת פנים עם לחמי מחמצת, קרקרים ללא גלוטן, חמאה, ריבה ודבש עם כוס יין לפתיחה ושמיעת סיפורם האישי של אלכס ועדוש. לאחר מכן תוגש ארוחת מזנון של מנות חורף עונתיות – ירקות שורש, ממולאים, סלט פריקה, מרק חם ומאפה.DJ  ינגן מוזיקה חיה במשך כל הערב ובסיום תתקיים הדלקת נר חמישי של חנוכה ויוגש קינוח. 072-3941106

 

בקבוקי יין של יקב לטם על רקע נופי בקעת בית הכרםיינות יקב לטם על רקע נופי בקעת בית הכרם    צילום: רונית סבירסקי

 

ארוחת רקלט גלילי בנוסח שוויצרי

בצמוד ליקב לטם נפתח בשנת 2025 מתחם מחלבה חדש בשם "פלורה – גבינות משגשגות". המקום נוסד על ידי מיכל בנישתי ועזי מיטרני, גבן ותיק, במתחם שבו פעלה בעבר מחלבת "שירת רועים". הרעיון של השניים היה לשלב ייצור גבינות איכותיות עם חוויה קולינרית: הקפה-מסעדה שבמתחם מציע מנות מיוחדות על בסיס גבינות ביתיות ויין שמותאם להן.
המחלבה מוארת ומעוצבת בקפידה, ודרך חלון זכוכית גדול ניתן לראות את תהליך הייצור. כאן מכינים גבינות מכל הסוגים – קשות, חצי קשות ורכות – כולל קממבר עטופה בעלי גפן, בורסן בציפוי קליפות תפוזים מסוכרות, פיקורינו עם מרווה, גבינת תום, לאבנה מיוגורט מחלב כבשים. הגבינות מיוצרות בשיטות מסורתיות ובתהליכים נאמנים למקור של גבינות צרפתיות.

מה בפסטיבל? במחלבת "פלורה גבינות משגשגות" ביישוב לוטם תוגש ארוחת רקלט שוויצרית מסורתית על בסיס הגבינות שמייצרים במקום. האירוח כולל הסבר על הגבינות והמחלבה, אפרטיף של יין חם, ירקות שורש אפויים וירקות מוחמצים ולחם. גבינת רקלט גלילית שתעבור חימום ותושג מומסת על מנת לטבול בה את הירקות. בנוסף, סלט ירוק וכוסית משקה יוליוס.072-3941147

 

ארוחת רקלט שוויצרית במחלבת פלורה בלוטם ארוחת רקלט מסורתית על בסיס הגבינות שמיוצרות במחלבת פלורה    צילום: רונית סבירסקי


מבחר גבינות בסגנון צרפתי ממחלבת פלורה

גבינות בסגנון צרפתי המיוצרות במחלבת פלורה  צילום: רונית סבירסקי

ארוחות מיוחדות במסעדות גליליות

במספר אתרים יתקיימו ארוחות ואירועים מיוחדים. בהדרל'ה תיערך ארוחה חגיגית לאור נרות עם קינוחי חג שיוגשו ללא עלות, במסעדת אלומה תתקיים ארוחה באווירת חג המולד עם מנות מיוחדות, משקאות והפתעות על חשבון הבית. הבשלנית אביבה חורי תקיים בביתה סעודת חג מולד מסורתית. חרש הברזל וליד חורי יערוך מפגש מיוחד כולל הדגמה חיה של עבודת ברזל, לצד יין וקינוחי חג מולד ובסטודיו ARAVOTART ביובלים, האמן אריאל ערבות יקיים סדנה שבה יוצרים חנוכייה מזכוכית.

 

סדנאות בישול ומיצגי אור

שיתופי פעולה בין יזמי תיירות שונים בגליל ביניהם: נוהאד ביסאן ויערית שטרן שיקיימו סדנת בישול ואפייה משותפת. אורנה רוטבלט ניצן תלווה סיור של סטיילינג תרפי, בשילוב תערוכה חדשה במרכז ימה בנהריה. תינה חטיב מבית המלבי בעכו ומשה אפוטה מהגלריה לאומנות עכו, יובילו מפגש בעיר שמשלב צבע, אומנות וטעם. בנוסף, סיור ליקוט עם יקב פלך, מיצגי אור ותנועה בכפר המחול הבינלאומי געתון, מפגשי אומן, טיולים מודרכים וסדנאות יצירה. קונצרטיול מסורתי של הפסטיבל קיבל השנה את השם "הסודות של תרשיחא" ויפתח בקונצרט חגיגי “Fusion Point” ב”פילהרמוניה בכפר” בכפר ורדים ומשם יצא לטיול בתרשיחא עם מורי הדרך אמנון גופר וד”ר שלי-אן פלג.

 קישוטי חג המולד בכפר מעיליא קישוטי החג בסמטאות כפר מעיליא     צילום: רונית סבירסקי

 

סיורי חג המולד בכפרים הנוצרים

שני הכפרים הנוצריים מעיליא ופסוטה מקושטים בעץ אשוח מרשים ובמהלך הפסטיבל יתקיימו בהם סיורים מודרכים. מורה הדרך אופק רון כרמל יקיים סיור במעיליא, הכולל ביקור בכנסייה יוונית קתולית, בסמטאות  ובמבצר המלך הצלבני, שכיום נמצאת בו מסעדת שאטו דה רואה. בכפר פסוטה, רימא חורי, ילידת הכפר, תוביל סיור ותספר על המנהגים, המטעמים, והאנשים המקומיים. מורת הדרך כרמית ארבל תלווה סיור בפסוטה שיעבור בין הכנסיות, הסמטאות העתיקות והבתים המקושטים.

 

כל האירועים בהרשמה מראש באתר: https://winterfestival.westgalil.org.il/

ובמרכז המידע JNF-USA לעכו ולגליל המערבי 072-3941110 

 

המוזיאון האקולוגי בשעב

טיול בתוך ציור

שמורת טבע עין אפק