עוספיא - הצצה נדירה אל סודות הדרוזים, אירוח ביתי וארוחת מנסף מסורתית מול נופי הכרמל
ביקור במוזיאון כרמל בעוספיא ומפגש עם האחיות שחושפות את סודות הדת, סיפורי גלגול הנשמות וחווית אירוח ביתי עם ארוחת מנסף מסורתית מול הכרמל
עבודות יד של רקמה וקליעת סלים מחיי היומיום של העדה צילום: רונית סבירסקי
בלב הפועם של הכפר הדרוזי עוספיא, בין סמטאות ציוריות שקטות המטפסות על נופי הכרמל הירוקים, שוכן מקום מיוחד המספר סיפור של אהבה, שכול ותקומה, לצד היסטוריה עשירה של עדה מרתקת. זהו מוזיאון כרמל, מפעל חייה של רג'אא מנסור ואחיותיה, המנציח את זכרו של בנה כרמל שנהרג בתאונת דרכים.
עריסת תינוק, רהיטים וכלי בית משנות ה-50 וה-60 – מציגים את אורח החיים צילום: רונית סבירסקי
הביקור הוא מסע מרתק שמתחיל בסמטאות עתיקות, ממשיך בשיעור היסטוריה מרגש, ומגיע לשיאו בסעודה דרוזית מסורתית, המוגשת מכל הלב על ידי האחות רינה, בביתה היפה מול הנוף.
קשת אבן עתיקה בלב האזור הישן של עוספיא, סמל לאדריכלות הדרוזית צילום: רונית סבירסקי
תצפית פנורמית אל הים התיכון והכרמל במהלך הסיור בסמטאות העתיקות צילום: רונית סבירסקי
מוזיאון כרמל - היסטוריה, תרבות ונקודת מבט נשית
מוזיאון כרמל הוקם בלב ה"מנזול" – הכיכר המרכזית של הכפר העתיק – שהייתה בעבר המוקד בו ישבו חכמי הכפר, ניהלו את ענייני התושבים ואישרו אירוסין. רג'אא מנסור, שהייתה מחלוצות החינוך בכפר ומייסדות מעון נעמת, בחרה להקים את המוזיאון הדו-קומתי כמגדלור של זיכרון וזהות, תוך שימת דגש על מעמד האישה הדרוזית והשינויים הדרמטיים שעברה החברה בעשורים האחרונים.
_1763469589.JPG)
נאוול מנסור מסבירה על חמשת הצבעים המקודשים המסמלים את עקרונות הדת הדרוזית צילום: רונית סבירסקי
בקומה התחתונה של המוזיאון האינטימי מוצג אוסף עשיר של חפצים מחיי היום-יום של העדה הדרוזית, רובם משנות ה-50 וה-60. המבקרים יכולים להתרשם מרהיטים, כלי בית, סלסלות קש קלועות ועבודות רקמה ששייכות בחלקן לאם ולסבתא של משפחת מנסור, כמו גם תלבושות מסורתיות. כל פריט מספר סיפור על אורח חיים שהולך ונעלם.
_1763469843.JPG)
כלי בית מסורתיים, פרימוסים וחביות כביסה צילום: רונית סבירסקי
נוואל מנסור, אחותה של רג'אא, היא המדריכה המקומית, והיא פורשת בפני האורחים את עקרונות הדת, ההיסטוריה והתמורות החברתיות:
- אמונה ודרך חיים: נוואל מסבירה על עקרונות הדת הדרוזית. החילווה כבית התפילה, הדרישה לצניעות בלבוש הנשים (בגדים כהים ולא צבעוניים), האיסור על שתיית אלכוהול, אכילת חזיר ועישון.
- היסטוריה ורדיפות: נחשפים לסיפורה של הדת שנוסדה במצרים לפני אלף שנים, סתרה את יסודות האסלאם, והובילה לרדיפות קשות שגרמו לנדידת הדרוזים לסוריה ולבנון. כיום חיים כ-150 אלף דרוזים בישראל.
- ליברליות וקידמה: נוואל מדגישה את הפן הליברלי והמכיל של החברה הדרוזית, לפיו אין כפייה דתית וההחלטה על שמירת המנהגים נתונה בידי האישה. היא מתארת את המהפך שחל במעמד האישה: החל משנות ה-70, הנשים החלו ללמוד, והיום הן משתלבות במשרות שבעבר היו נחלת הגברים, ומחזיקות בשני שלישים מהמשרות הציבוריות בכפר.
- גלגול נשמות: כיוון שהם מאמינים בגלגול נשמות, הדרוזים אינם כותבים שמות על המצבות, ובניגוד ליהדות, אין נוהגים לשבת שבעה.
במהלך הביקור, רג'אא עצמה נוהגת לכבד את האורחים במשקה ה"מירלי", משקה חורף מתקתק ומחמם, המזוהה עם העדה, העשוי מתערובת רתוחה של מקלות קינמון, אניס, ציפורן, אגוז מוסקט וג'ינג'ר.
משקה ה"מירלי" – רג'אא מכינה ומגישה את המשקה המסורתי לאורחים צילום: רונית סבירסקי
אירוח מסורתי ביתי אצל רינה
השיא הקולינרי של הטיול מחכה בביתה של רינה מנסור, אחותן של רג'אא ונוואל, אשר הייתה בין הנשים הראשונות בכפר שיצאו ללמוד והפכה למורה. רינה פותחת את סלון ביתה היפהפה, הצופה אל נופי הכרמל עוצרי הנשימה, ומגישה ארוחה דרוזית מסורתית מתוצרת ביתית.
הסלון המטופח של רינה, עם נוף פתוח אל מרחבי הכרמל הירוקים צילום: רונית סבירסקי
עלי גפן וקישואים ממולאים – מנות חובה בכל ארוחה דרוזית מסורתית צילום: רונית סבירסקי
בורגול מבושל עם איטריות, מנה קלאסית ומנחמת מהמטבח הדרוזי צילום: רונית סבירסקי
הארוחה מתקיימת באווירה חמה ומשפחתית, ומאפשרת הצצה נדירה אל ליבו של בית דרוזי טיפוסי, עם חצר מטופחת ומרפסת פתוחה אל לב הכרמל. זהו טקס אירוח שבו הטעמים מספרים סיפור של מסורת:
מה אוכלים? תפריט דרוזי מסורתי מול הנוף (תפריט אחד מתוך ארבעה שרינה מציעה)
- מנסף: אורז עשיר עם נתחי עוף נימוחים.
- קבב עם טחינה: עשויים בטעם אותנטי.
- מנזלי: מנת חצילים קלאסית ברוטב עגבניות וגרגירי חומוס.
- עלי גפן וקישואים: ממולאים באורז מתובל.
- חומוס עם פיתה דרוזית: הפיתה המפורסמת הנאפית במקום.
- סלטים טריים: סלט ירקות רענן וסלט כרוב.
- קינוח ושתייה: קפה שחור ושתייה קרה.
המנזלי: תבשיל חצילים וגרגירי חומוס ברוטב עגבניות צילום: רונית סבירסקי
כוכב הארוחה המנסף – אורז עשיר ונתחי עוף נימוחים צילום: רונית סבירסקי
_1763471370.JPG)
שולחן עמוס כל טוב, עם פיתות דרוזיות טריות ותבשילי בית מסורתיים צילום: רונית סבירסקי
השילוב בין סיפור החיים המעצים במוזיאון כרמל לבין הטעמים והחמימות בביתה של רינה, הופך את הביקור בעוספיא לחוויה תרבותית, היסטורית וקולינרית שתישאר אתכם הרבה אחרי שתחזרו הביתה. לתיאום ביקור במוזיאון וארוחה דרוזית מסורתית, רג'אא מנסור: 054-4665617
לעצור לקפה באלמג'ד, קלוי וטחון במקום צילום: רונית סבירסקי
אם תרצו להתחיל או לסיים את הביקור בעוספיא עם קפה איכותי שיתאימו אותו לטעמכם, תעצרו בקפה "אלמג'ד" Elmajd שנמצא ברחוב הראשי של עוספיא. הם קולים וטוחנים את הפולים במקום ומגישים את הקפה עם חיוך גדול.