יריד צבע טרי 2025: אמנות עכשווית, עיצוב פורץ דרך ואמירה חברתית
מהדורה 15 ליריד צבע טרי נוחתת במיקום לא שגרתי בתל אביב, עם מיצבים, אמירה חברתית נוקבת, חממה לאמנים צעירים, עיצוב ניסיוני ואירועים שמטשטשים את הגבולות בין אמנות לחיים, היריד יערך בתאריכים 26-21 במאי
השנה, יריד צבע טרי מבקש להיות לא רק במה יצירתית – אלא גם ראי לתקופה מורכבת. הוא מוצג לראשונה בהאנגר רחב ידיים ונסתר מהעין ברחוב קרמניצקי 7 בתל אביב, במקום שהיה מרכז טכני של חברת חשמל. גם השנה היריד מהווה במה מרכזית לאמנות עכשווית ולעיצוב מקומי, במגוון רחב של מדיות, סגנונות ופרשנויות חזותיות. לצד עבודות של יוצרים מבוססים, משמש היריד כפלטפורמה לחשיפת אמנים ומעצבים בראשית דרכם, והוא ממשיך ללוות מקרוב את השיח הוויזואלי והחומרי בישראל.
נר שאוסף את השעוה לשימוש חוזר, אור דגן, א.ב.ש חפצים צילום: רונית סבירסקי
אמנות שלא מפחדת לומר את שלה
את פני המבקרים מקדם מיצב וידיאו של האמנים אורי שיפרין ענבי ומיכאל שבדרון, שנוצר בשיתוף מטה משפחות החטופים ועמותת ציונות 2000, ומוקדש לזכרם של החטופים שטרם שבו מעזה. 'הגלויה הסודית’, פרויקט הדגל החברתי של היריד, כולל מאות עבודות בפורמט אחיד שמוקדשות לנפגעי ה-7 באוקטובר. כל ההכנסות מהפרויקט יועברו לעמותת "עטופים באהבה – ICF", התומכת בכ-500 ילדים שאיבדו את הוריהם בטבח. בין האמנים שמשתתפים ביצירות של "הגלויה הסודית": אביטל כנעני, אדם יקותיאלי (Know Hope), יפעת בצלאל, בועז נוי, זיוה ילין ונטליה זורבובה.
מיצב החטופים בכניסה ליריד צילום: רונית סבירסקי
חממה לצמיחה
מתחם החממה – לב הפעילות של היריד – יארח השנה 48 אמנים ואמניות בתחילת דרכם שנבחרו לאחר תהליך מקצועי קפדני. כל משתתף יציג גוף עבודות עצמאי, כאשר מרבית היצירות נוצרו במיוחד עבור היריד. בין המשתתפים: דלפין זורע, שירלי מוניהון, דפנה סרוסי, אליה בלוך ותמיר רוגובסקי.
אמנות הזכוכית של אליה בלוך צילום: רונית סבירסקי
שירלי מוניהון, ציור שמן על עץ צילום: רונית סבירסקי
בכניסה לחממה תוצג תערוכת הזוכה בפרס ישראל מקוב לאמן מבטיח, יובל נאור, המציג גוף עבודות חדש שבוחן מושגים של זהות, מקומיות והחיבור בין מוכר לזר. בנוסף, שניים מהאמנים המשתתפים יזכו בפרסים משמעותיים – פרס מקוב כולל מענק כספי של 20,000 שקל ותערוכת יחיד ביריד הבא, ופרס גלריה בארי כולל תערוכת יחיד בבית רומנו וקטלוג מקצועי.
דפנה סרוסי עם טכניקת צילום בחושך שנראית כמו ציור ראליסטי
שוק מחנה יהודה של חומי גרומן, שמן על בד צילום: רונית סבירסקי
שיתוף פעולה ייחודי נרקם השנה עם מותג הסניקרס הספרדי HOFF. כל אמני החממה צולמו לסדרת סרטוני Meet the Artist המתעדים את תהליכי היצירה שלהם, ובאירוע טרום-יריד שהתקיים ב־6 במאי בסמטת שלוש, הושקה קולקציית סניקרס ייחודית בעיצוב המותג. במתחם האמנות שולבו גם 25 ביתני גלריות ואוצרות, ביניהם לראשונה ביתן של המדרשה לאמנות בית ברל, תערוכות יחיד, תערוכות זוגיות וקבוצתיות, ופרויקטים מיוחדים וחדשים בחשיפה ראשונה.
ולדימיר פוטין והכלב ברקמת גובלן של מאיה פולק צילום: רונית סבירסקי
בין פונקציונלי לפואטי
במתחם "עיצוב טרי" יוצגו השנה עבודות של 48 מעצבות ומעצבים נבחרים. לצד יוצרים צעירים, משתתפים גם מעצבים ותיקים המציגים קולקציות חדשות, פריטים במהדורות מוגבלות ושיתופי פעולה יוצאי דופן. העבודות משתרעות על פני מגוון רחב של מדיות – זכוכית, קרמיקה, נגרות, עור, טקסטיל ותאורה – כשהשפה העיצובית נעה בין עיצוב שימושי פונקציונלי לאמנותי.
עיצוב קרמי של סתיו רוזנטל צילום: רונית סבירסקי
פיסול בגבס של ורוניקה ברנרד צילום: רונית סבירסקי
בין הפרויקטים הבולטים השנה ניתן למצוא את עבודות הזכוכית של אדם שלוי, המשלבות ברזל בטכניקת ניפוח ידנית מסורתית; קולקציה סרוגה לילדים מבית סטודיו iota, הכוללת אלמנטים סיפוריים ונרטיביים; גופי תאורה מעץ בעבודת נגרות מדויקת שיצר אסף וינברום; תצוגה של גיא לבקוב שהוקמה על ידי צוות היריד בעקבות גיוסו למילואים; רהיטים בעיצוב Studio BOW, שנוצרו בטכניקת כיפוף עץ טבעי באדים. כדים קרמיים מודפסים בתלת־ממד עם טכניקת צבע חדשנית מבית סטודיו Tone.
יצירות האמנית מרתה ריגר (גלריה עדי שבתאי פפו) צילום: רונית סבירסקי
גלריה למון פריים צילום: רונית סבירסקי
עוד יוצגו פסלי קיר קרמיים של טל בטיט בהשראת עולם ימי; כלי זכוכית של הודיה בן אליהו בהשראת תנועות וצמחים מהטבע; ו"המרקחה" – קולקטיב עיצוב המציע חוויית ריח אינטראקטיבית, ללא שמות, המזמינה את המבקרים להרכיב את הפירוש האישי שלהם לריח.
פסלים קרמים בהשראת הים של טל בטיט צילום: רונית סבירסקי
פרויקטים מיוחדים, סיורים, מוזיקה ואוכל
היריד יכלול שורת מיצגים ואירועים משלימים, בהם "קיר ירוק 2050" – עבודת וידאו של רוני דואק העוסקת במשבר האקלים; מחווה לאמנית מיכל שמיר שתכלול ריאיון מתועד מתוך הפודקאסט T-TIME, שיוקרן על מסך במתחם; ציור קיר חדש של האמן גמא אלון בצבעי טמבור, בהשראת נוסטלגיה ישראלית; ושיתוף פעולה עם טולמנ'ס שיאפשר רכישת יצירות נבחרות גם לאחר היריד.
יצירות האמנית מרים כבסה צילום: רונית סבירסקי
גלריה מיקה לאמנות עכשווית צילום: רונית סבירסקי
בין תערוכות היחיד, הזוגיות והקבוצתיות של הגלריות השונות ניתן לראות את תערוכת היחיד של מרים כבסה "יש מקום אחר", תערוכה קבוצתית של אמני גלריה זימאק לאמנות עכשווית, גלריה מיקה לאמנות עכשווית תציג תערוכה זוגית של האמנים לאו ריי ועמיר סטאריק. גלריה אידריס באוצרות ברק רובין, תציג את הד - תערוכת יחיד של יונתן רון, המפגיש בין מסורת ציור השמן לחוויה דיגיטלית עכשווית.
כתונת פסים של רוני יופה, שמן על עץ צילום: רונית סבירסקי
גופי תאורה של אליה בלוך צילום: רונית סבירסקי
השנה תשתתף לראשונה גם המדרשה לאמנות מבית ברל, שתציג יצירות בביתני הגלריות. במתחם החוץ יוצגו שתי מכוניות: מהדורה עולמית מוגבלת של BMW M850i בעיצובו של האמן ג'ף קונס – אחת מתוך 99 רכבים שיוצרו בעולם, וה- MINI ACEMAN החשמלית הראשונה של המותג.
BMW M850i בעיצובו של האמן ג'ף קונס צילום: רונית סבירסקי
בסוף שבוע יתארחו ביריד פוקוס סטודנטיות מסמינר הקיבוצים בליווי אמנותי של שחר מרקוס. במהלך ימי היריד יתקיימו מיצגים, מופעים ואירועים מיוחדים. אמניות הלייב ביריד השנה פועלות ומפעילות דרכי התמודדות: רוקסי מונטאנו תזמין לריפוי באמצעות קיפול 1000 עגורי נייר, גליה פבליצ׳נקו תרקום מניפסט חדש לתקופה חדשה, אסתי קונטס, קרלה גרוסטין גונן ומרב צור יתחמו ויצרו הפרעה חזותית, ויענקל׳ה פילצר ישלב בין מחול עכשווי, קשירות שיבארי ואופרה.
סיורים מודרכים ייערכו מדי יום בהובלת עורכי מגזין פורטפוליו. את האווירה במתחם ירעננו דיג'ייז מבית מכללת BPM, ובמתחם ההסעדה יפעלו דוכנים מזון מגוונים.
לרכישת כרטיסים ולמידע נוסף: באתר יריד צבע טרי. התערוכה נמצאת באזור סמוך לנתיבי תחבורה ציבורית וחניונים רבים בתשלום