מסעדת SALTY - פופ אפ יווני על שפת ים המלח
מחווה מודרנית למלון הנמוך ביותר בעולם משנות ה-30: מסעדת SALTY בים המלח מציעה תפריט יווני עכשווי בלב חוף פרטי, גלאמפינג, ציורי גרפיטי ונוף פנורמי
קוקטייל נגרוני מול ים המלח צילום: רונית סבירסקי
כמעט מאה שנים חלפו מאז הוקם אתר נופש ראשון מסוגו בחוף הצפוני של ים המלח. מסעדה, בית רחצה ואחר כך גם מלון שהוגדר מפואר במושגים של אותם ימים. לפרויקט התיירות קראו "קליה" על שם מינרל האשלגן (KALIUM) שהפיקו מבריכות האידוי של ים המלח. היוזמה הייתה מהלך פורץ דרך בקנה מידה עולמי וסימנה את האזור הנמוך ביותר בעולם כאתר נופש ובילוי. ההיסטוריה של המקום שזורה בטעמים וניחוחות כבר משנות ה-30 של המאה ה-20, אז פעל כאן קומפלקס יוקרתי של חברת "קליה שפת-ים ומבראה בע"מ".
חדר ה-VIP שהפך למסעדה צילום: רונית סבירסקי
היזמים היו אנשי עסקים יהודים-בריטיים מייג'ר תומאס גרגורי טולוק ואחיו סטפאן טולוק שהיו ממייסדי מפעלי ים המלח. המלון תוכנן על ידי האדריכל זאב רכטר עם 40 חדרים, מסעדה, ספינה לסיורים ובית מרחץ. אורחים חשובים פקדו את המלון ביניהם דוד בן-גוריון, עבדאללה הראשון מלך ירדן, המנצח ארטורו טוסקניני, הנציב העליון הרולד מקמייקל וסלבס רבים אחרים. כל אלה הפכו את קליה לאתר נופש מוביל, עד שספג פגיעות קשות במלחמת השחרור וננטש.
הבר והקוקטיילים צילום: רונית סבירסקי
מחווה לקליה ההיסטורית עם טוויסט יווני
חברי קיבוץ קלי"ה החיו את הרעיון והקימו מתחם תיירות על שפת הים בשנות ה-80 וממשיכים בתנופת עשייה במאה ה-21. המיזם האחרון שנפתח בשנת 2025 הוא מסעדת פופ-אפ בסגנון יווני עם שם מתוק-מלוח SALTY. בדרך כלל מספיקים שלושה אלמנטים אטרקטיביים כדי להצדיק פתיחת מסעדה. מיקום יוצא דופן, מרחב גדול עם אפשרויות ישיבה מגוונות ושף שיודע להתאים את התפריט לתיירים, ולקהל המקומי.
חופי צפון ים המלח צילום: רונית סבירסקי
לפופ אפ היווני ש עוד מספר תכונות שיכולות למגנט סועדים. מספר המסעדות באזור ים המלח הוא קטן ולא מגוון. אורחי בתי המלון נאלצים להזמין לינה וחצי פנסיון כדי אין אלטרנטיבות. מבין המסעדות הבודדות שממוקמות באזור, SALTY היא הראשונה שמציעה תפריט עם דגים טריים. אמנם היא ממוקמת על שפת ים אבל דגים טריים צריך להוביל מחופי הים התיכון והם עומדים במשימה.
גלאמפינג, הבר הנמוך ביותר בעולם וגלריית גרפיטי
יתרון נוסף הוא מתחם הנופש שבתוכו ממוקמת המסעדה. חוף ים פרטי, מתחם גלאמפינג מטופח, אוהלי לינה בסגנון חאן, בר מול הים, גלריה של ציורי גרפיטי על מבנים נטושים מתקופת מפעלי ים המלח והירדנים ואפשרות לפויקה לילי ומדורה על החוף. במקום שבו נפתח הפופ אפ היווני הייתה מסעדה גדולה מאוד ששימשה לאירוח תיירים וצליינים מהעולם שהגיעו לראות את גן לאומי קומראן. זהו המקום השלישי בחשיבותו לכל נוצרי שמגיע לבקר בישראל. הזיכיון להפעלת האתר כאטרקציה תיירותית ניתן לקיבוץ קלי"ה על ידי יצחק רבין. בסמוך לאתר הוקמה מסעדה גדולה ששימשה לאירוח הקבוצות ונסגרה בתקופת הקורונה. חדר ה-VIP של המסעדה המקורית, לצד מרפסת הנוף והמטבח המקצועי, היוו בסיס מצוין להקמת SALTY.
מתחם הגלאמפינג צילום: רונית סבירסקי
דגים טריים מהים התיכון אל ים המלח
המסעדה שואבת השראה מהים, מהמלח ומהעבר, ומציעה מנות בניחוחות ים תיכוני. על התפריט אמון היועץ הקולינרי אסף זילברשטיין, הידוע בכינויו "שפוס", שמביא עמו ניסיון עשיר ממסעדות מובילות בארץ. התפריט כולל מבחר רחב של מנות פתיחה כמו סקורדיליה, סלט מנגולד חם ולחם מחמצת, סלטים קלאסיים בסגנון יווני, מנות עיקריות בשריות, דגים ומנות צמחוניות, קינוחים, קוקטיילים ואלכוהול – הכל באווירה משוחררת מול הנוף הדרמטי של ים המלח. כיוון שמדובר בפופ-אפ התפריט משתנה בהתאם לחומרי הגלם והדגה היומית. בין המנות שכבר התקבעו בתפריט היא הגירוס סופלקי, המנה הקלאסית של יוגורט עם דבש קיבלה גרסה של כדורי בצק עם קרם פרש ומטבל דבש ויש גם גלידת יוגורט יוונית שמבוססת על יוגורט יווני.
דגים, טחינה וכרובית מטוגנת צילום: רונית סבירסקי
במנות הפתיחה מוגש לחם מחמצת עם מטבל עגבניות ושום קונפי, צזיקי, פלפלים חריפים מטוגנים, טחינה וגרגרי חומוס, סלט חם של מנגולד, שקדים וקרם פאבה שעועית לבנה. מנות ראשונות חציל על האש, קרודו דג ים כבוש במלח, פרחי כרובית מטוגנת, ארטישוק בטמפורה, סלט פרוסות אנטרקוט צרובות עם בצל מושחם וקרם פאבה. סלט יווני קלאסי עם גבינת פטה וזיתי קלמטה, סלט חלומי עגבניות וסלט רוקט. במנות הים והיבשה: מוסקה צמחונית עם גבינת פטה ותפוחי אדמה, קבב יווני, סופלקי אנטרקוט, פילה דניס על הפלנצ'ה, גירוס פרגית על פיתה קלויה ולברק שלם פתוח עם פלפל שאטה וירקות צלויים.
קוקטייל עם מוסקה צמחונית צילום: רונית סבירסקי
תפריט האלכוהול נע בין היווני קלאסי לבין לאומי. בין קוקטייל זאוס עם וודקה, לימון, פסיפלורה ואננס, אולימפוס שהוא אוזו, לימון, מלפפון ונענע, דיוניסוס שילוב של קמפרי, ג'ין, לימון ופסיפלורה עד הקוקטיילים הבין-לאומיים: של מרגריטה, מוחיטו, נגרוני ואפרול שפריץ. מבחר של בירות מהחבית ובקבוקים, יינות לבנים, אדומים ומשקאות חריפים. מרפסת המסעדה צופה אל נוף ההרים והים, וכסאות הבר מול המים מתאימים לקוקטייל צונן בכל שעות היום.
קליה של המאה ה-21, מסעדת SALTY ואתר הנופש הם סגירת מעגל ומחווה לפרויקט שבו הונחה האבן הראשונה למתחם התיירות המודרני של ישראל.
מסעדת הפופ אפ פתוחה בימי חמישי-שבת, חמישי 22:00-18:00, שישי 22:00-12:00, שבת 17:00-12:00