פסטיבל בא לי גליל 2025 – פסטיבל קולינרי בבקעת בית הכרם
בלב הגליל באזור שמרכז יקבים, מחלבות, מסעדות ביתיות ומסורתיות מתקיים זו השנה השלישית פסטיבל טעמים, תרבויות ונופים "בא לי גליל" במשך ארבעה ימים בחג השבועות 29 במאי – 2 ביוני 2025
הסביח הטבעוני של אתרא צילום: רונית סבירסקי
אשכול בית הכרם הגלילי שמקבץ יישובים מכל העדות הוא מיקרו קוסמוס של מטבחים מסורתיים לצד מסעדות שף, יקבי בוטיק ותיקים וצעירים, יצרני גבינות גליליות ואמנים מכל גווני הקשת. לצד גבינות ויין שמתאימים בשלמות לחג השבועות אפשר לפגוש את המטבחים המסורתיים, הדרוזים והערביים שכבשו להם מקום גבוה בקולינריה הישראלית. הפסטיבל מציע סדנאות בישול ביתיות, סיורים שמשלבים קולינריה וטבע, מפגשים עם יוצרים מקומיים, אירועי תרבות, שווקים עם תוצרת מקומית ופעילויות לכל המשפחה.
הממולאים של אום בילאל צילום: רונית סבירסקי
אחד המקומות שמקבצים מספר אטרקציות יחד הוא היישוב לטם. זה המקום לשלב פלטת גבינות עם יין בוטיק ולקנח בפרלין שוקולד שכולם תוצרת מקומית.
הגבינות של פלורה צילום: רונית סבירסקי
יקב לטם – אורגני ובר-קיימא
יקב לטם ממוקם באחת מנקודות הנוף היפות ביותר בגליל. שתי מרפסות עץ גדולות צופות אל נופי בקעת בית הכרם הירוקים ובאופק כחול הכנרת ורכסי הגולן. היקב נוסד בשנת 2010 במטרה לייצר יינות אורגניים תוך שמירה על הסביבה והטבע. כרמי היקב נמצאים בקיבוץ צבעון בגליל העליון ובהר שיפון שברמת הגולן והם גדלים ללא שימוש בחומרי הדברה או דשנים סינטטיים. בשנת 2023 נרכש היקב על ידי ד"ר יובל סמואל מבעלי יקב אמפורה שגם הוא אורגני. מאירם הראל מונה ליינן הראשי יחד עם היתם בשארה היינן שהוביל את היקב מתחילתו. מרכז המבקרים המטופח מציע טעימות יין, פלטות של גבינות, סלטים אורגניים ומאפים. יינות היקב מחולקים לשלוש סדרות עיקריות: "לטם" – יינות קלילים ורעננים; "שיפון אורגני" – יינות המבטאים את הטרואר של אזור שיפון; ו"צבעון ביו-דינאמי" – יינות המיוצרים מכרמים המטופלים בשיטות ביו-דינאמיות. טל. 050-8658185
יקב לטם צילום: רונית סבירסקי
מחלבת פלורה – מחלבה, קפה-מסעדה
בצמוד ליקב לטם נפתחה בשנת 2025 מחלבת "פלורה – גבינות משגשגות". היא הוקמה על ידי מיכל בנישתי, לשעבר גסטרונומית בשטראוס, ועזי מיטרני, גבן ותיק במקום שבו פעלה מחלבת שירת רועים המצוינת. מיכל מור-מלמד, שייצרה במשך שנים גבינות איכותיות, החליטה במהלך המלחמה לסגור את המחלבה ועזבה את הארץ בעצב גדול. בנישתי ומיטרני החליטו לשלב ייצור גבינות עם אירוח והקימו קפה-מסעדה עם מנות שמבוססות על גבינות הבית בהתאמה ליינות מיוחדים. המתחם מואר ומעוצב באלגנטיות כשדרך חלון זכוכית גדול אפשר לראות את תהליך הייצור. הם מייצרים גבינות קשות, חצי קשות ורכות ביניהן: קממבר עטופה בעלי גפן, בורסן בנוסח צרפתי בציפוי קליפות תפוזים מסוכרות, פיקורינו עם מרווה, גבינת תום, לאבנה מחלב עיזים ויוגורט מחלב כבשים. אחת המנות המזוהות ביותר עם המקום היא אבטיח עם גבינת פטה תוצרת בית בתוספת שערות שומר ובצל סגול כבוש. טל. 054-4200678
תפריט עם גבינות המחלבה צילום: רונית סבירסקי
סוד הקקאו – שוקולד בוטיק
"סוד הקקאו" הוא בית לשוקולד בוטיק בעבודת יד, הממוקם בסמוך ליקב לטם ומחלבת פלורה. המקום מציע מגוון רחב של פרלינים בטעמים שונים, כולל שוקולד חלב, מריר וטבעוני, וכן מוצרים מיוחדים כמו פסלים משוקולד, ביצי שוקולד, לבבות שוקולד ענקיים ומשחקים עשויים שוקולד. בנוסף, המקום מציע סדנאות שוקולד לכל הגילים בהזמנה מראש. אטרקציה ייחודית נוספת היא חדר הבריחה "סוד הקקאו", בו המשתתפים יוצאים להרפתקה בסטודיו של נינה, ציירת עם אובססיה לשוקולד ולעתיקות המאיה, במטרה למצוא מרכיב סודי לשוקולד ולהיחלץ מהחדר לפני שנינה חוזרת. טל. 054-8154416
הפרלינים של סוד הקקאו צילום: רונית סבירסקי
היישוב הקהילתי שכניה נמצא בגוש משגב מוקף בחורש טבעי ומשקיף אל נופי רכס יודפת. בינואר 2025 פתח השף דרעי קפה-בייקרי ומסעדת שף. מלחמות ישראל שמביאות איתן הרבה כאב וצער פוגשות את המטיילים בשכניה בשביל "הדרך של בן". שביל טיול שהוקם לזכרו של בן סלע על ידי הוריו. בצמוד הוקם שביל הליכה נוסף שמותאם לילדים ונקרא "יער האגדות".
דרעי בייקרי ומסעדת שף
השף לוטם דרעי פתח ביישוב הקהילתי שכניה את "דרעי בייקרי" לאחר שסגר בעקבות המלחמה את הבייקרי הראשון שפתח באבטליון. המקום החדש משלב בייקרי בבוקר וביסטרו שף חלבי כשר בערב. בשעות הבוקר, המקום מציע מגוון רחב של מאפים בעבודת יד ביניהם: עוגת פרסבורגר פרג, קראפין במילוי קרם לימון ולואיזה, מאפה טירמיסו, מאפה קרם פטיסייר ותותים, בורקס במילויים שונים. בנוסף, מוגשות ארוחות בוקר כמו שקשוקה ירוקה וקובנה עם טחינה, שמן זית, חריפים וקונפיטורת אננס ופסיפלורה. בערב, המקום משנה את אופיו והופך לביסטרו שף חלבי כשר, המציע דגים, פסטות, פיצות מהטאבון, סלטים וקינוחים. טל. 054-2202616
השף דרעי והבייקרי צילום: רונית סבירסקי
"הדרך של בן" - שעון שמש ואמפי-פארק
מסלול הליכה בטבע הוקם לזכרו של בן סלע ז"ל, בן היישוב קורנית, שנפל במלחמה לבנון השנייה. אמו יהודית מדריכה סיורים בשביל ומספרת על בנה שאהב טבע, מרחבים וחופש ובעיקר היה אוהב אדם ולהיות בחברת אנשים. היא משתפת את המטיילים בחוויות שלו שטייל בעולם ובהתגייסות שלו למילואים כשפרצה מלחמת לבנון השנייה. בכניסה אל השביל הוקמה אנדרטה עם תמונה של בן ואנדרטה נוספת ללוחמים שנפלו איתו. ספסלים מעוצבים עם אבני פסיפס הוצבו לאורך הדרך, שעון שמש מפסיפס של הפסל עדן אוריון מראה את השעה לפי חודשי השנה. שושנת הרוחות שמציינת את המדינות בהן טייל בעולם. טאבון אבנים גדול שמשמש את החברים למפגשים ואמפי-פארק מול נופי הגליל המערבי למופעים.
לזכרו של בן סלע ז"ל צילום: רונית סבירסקי
"יער האגדות" בשמורת טבע
אילן פרוידנטל בן היישוב שכניה יצר שביל של יער קסמים שמשלב פעילויות בנושא אגדות ילדים. הוא הציב שלטים שעליהם כתובות חידות ותחנות של פעילויות. שמונה עשרה אגדות משולבות בשביל ומתאימות לכל הגילים. בכל שלט יש חידה כתובה כחמשיר וסיפור האגדה מונח בתוך הקופסה. ישנם גם ברקודים שניתן לסרוק ולשמוע אגדה ולפעמים שיר. שלטים עם שמות העצים השונים שמסבירים את הקשר בין העץ לסיפור אגדה. השביל הוא מעגלי וקצר לאורך 400 מטרים בתוך שמורת הטבע של הר שכניה. המסלול בדרגת קושי בינונית וכולל ירידות ועליות.
בשביל יער האגדות צילום: רונית סבירסקי
יקב פלך בקיבוץ פלך
מרכז המבקרים של יקב פלך צופה אל פנורמת נוף מהר הכרמל ומפרץ חיפה עד לראש הנקרה וחניתה. היקב הוקם בשנת 2022 במבני הרפת ומכון החליבה הישנים של הקיבוץ על ידי לירון רוזנבלט וחברי קהילת פלך. איתי ביי, היינן, הצטרף אליהם לאחר שלמד את תחום היין והתמחה ביקבי בורגון בצרפת. הם מתמחים ביינות שמתאימים לאקלים ולמטבח הישראלי והענבים נבצרים מכרמים ברחבי הגליל. בין היינות: רוזה מענבי נביולו, גרנש וסירה. יין לבן ענבי רוסלאן, סובנניון בלן וסמיון. היינות זוכים לשמות ישראלים כמו דניאל, תומר, קרן, גלי ושירה. התוויות עוצבו בהשראת חיות מקומיות ביניהן: שפן סלע, תן, גירית וציפור דיה. כשהראש הוא של בעל החיים והגוף הוא שרטוט אדם אוחז כוס יין, מנגן על גיטרה או רוקד. טל. 054-3633657
יקב פלך צילום: רונית סבירסקי
אירועים נוספים במהלך ימי הפסטיבל
בכרמיאל יתקיימו ערב ג'אז, אמנות ויין בגלריית WE ART, סדנת בישול אתיופי בשילוב סיפורים ב"שגורה" אצל יעל מקונן. ביישוב אבטליון תתקיים סדנת שמן זית בבית הבד אבטליון ומסעדת "אתרא" תוגש ארוחת ערב טבעונית. ביודפת יערך יריד קולינרי בשילוב אמנים, מוזיקה וסיורים מודרכים. סדנת שתילה כריפוי, פעילות לכל המשפחה בחוות רום על הר כמון. סדנת צמחי מרפא ורוקחות עם "אימנו" ביישוב לטם. סדנת בלינצ'ס מתוקים עם "אבא גיל" במעלה צביה. סיור במבשלת הבירה "הגיבור" בכרמיאל. מיני פסטיבל בקיבוץ מורן בהשתתפות מבשלת הבירה, אמנים, מוזיקה ישראלית ודוכני אוכל של השף ניתאי יהלום.
סדנת צמחי מרפא עם "אימנו" צילום: רונית סבירסקי
סיור קולינרי בנחף בעקבות אם החיטה וסדנה שף אצל אום בילאל. משחקים בבצק עם אום בילאל והילה אלפרט. בדיר אל אסד פותחים שולחן עם בשרים, מנסף ושפע של מתוקים תוצרת הבשלניות המקומיות. בכאוכב אבו אל היג'א סדנת מאפים וארוחת בוקר בטבע "במטבח של סוהיר". סדנת קפה וסדנת מעמולים באוהל אל עין ב"כמאנה" על הר כמון. סדנת פטאייר באוהל טאבון סיטי במג'דל כרום. סיורים במוזיאון אקולוגי בשעב שמציג 1200 פסלים מיצירות האמן ואסים בוקאעי שנעשות ממתכות של פסולת תעשייתית. ביום ראשון, 1 ביוני יתקיים טקס חנוכת שביל בית הכרם שגבולותיו הם: בדרום - בקעת בית נטופה. בצפון - נחל בית העמק, בית ג'אן ופקיעין. במערב - עמק נחל חילזון תחתון ורכסי שכניה וגילון. במזרח - בקעות צלמון ודיר חנא.
לפירוט כל האירועים https://baligalil.bkerem.org.il/#activities