פארק הציפורים של אגמון חפר - בריכות הדגים שעברו הסבה

 

מסלול טיול רכוב ורגלי לאורך ערוץ נחל אלכסנדר, אגמון חפר ובריכות עין החורש משלב מראות טבע ייחודיים, פינות חמד לצד אפיקי מים, גשרים ציוריים, מצפורים ולהקות של עופות נודדים בחודשים ספטמבר אוקטובר

 

גשר עץ האהבה      צילום: רונית סבירסקי

 

אגמון חפר הוא אחד הפרויקטים האקולוגים החשובים שהוקם במרכז הארץ עבור ציפורים ובעלי חיים. זהו פארק טבעי שאפשר לטייל בו באופן חופשי ולצפות מהצד בדיירי הבית. הנסיעה היא בדרך כורכר לאורך ערוץ נחל אלכסנדר המרשים, בין שדות חקלאיים, מטעים, בוסתנים, שדות פרחים וחורשת אקליפטוסים.

 

נחל אלכסנדר    צילום: רונית סבירסקי

 

מהגשר הראשון שחוצה את נחל אלכסנדר נוהגים 3 קילומטרים בתוך שטח מאובק. הנקודה הראשונה שכדאי לעצור בה היא גשר עץ האהבה. הניסיון להפוך אותו לגשר מנעולי אהבה לא המריא ויש עליו מספר קטן של מנעולים מכוסי אבק כשרק אחד מהם, לב אדום חדש, בולט במיוחד. לצד הגשר מתנשא עץ אקליפטוס ענק שזכה לכינוי עץ האהבה. השביל ממשיך עד לנקודה שבה הוקמו שני גשרים מקבילים מעל ערוץ הנחל. אלה הם דרכי הגישה אל אגמון חפר. מחנים את הרכב בצד, חוצים את הגשר והולכים לאורך 2.5 קילומטרים בשביל היקפי סביב האגם.

 

גשרים בין הנחל לאגמון      צילום: רונית סבירסקי

 

הפארק המקיף את האגם משתרע על פני 350 דונמים. בכניסה למתחם הוצב שלט הסבר ופירוט על מיני הציפורים שאפשר לצפות בהם במהלך הטיול. השביל  מיועד להולכי רגל, רוכבי אופניים או רכבים קטנים ירוקים. לאורכו גשרים צפים, סככות צל ומסתורי תצפית מהם אפשר לצפות בציפורים ובבעלי החיים. בחודשים ספטמבר ואוקטובר מגיעות למקום להקות של עופות נודדים בדרכן מאירופה לאפריקה וביניהן להקות גדולות של שקנאים.

 

פינות רומנטיות בצל העצים      צילום: רונית סבירסקי

 

אגמון עמק חפר ממוקם בשטח בריכות הדגים הנטושות של קיבוץ עין החורש. הוא אינו פארק עירוני אלא אתר טבעי שנמצא תחת ניהול ופיקוח. באזור בריכות הדגים נותרו שרידי בתי גידול ביצתי נדירים שמשכו אליהם עופות נודדים רבים ביניהם: מיני אנפיות, סיקסקים, מגלנים, אגמיות, סופיות, שלדג לבן חזה ואחרים. השטח נותר טבעי ולא הוקמו בו מבנים ומגרשי חניה. שבילי עפר, גשרוני עץ ומצפורים הם המתקנים היחידים שהוצבו באזור. בריכות הדגים נותרו בצורתן הטבעית, מתקני הפארק עשויים מחומרים טבעיים, איים מלאכותיים מאדמה חפורה שולבו בתוך גופי המים והמצפורים משתלבים כחלק מהנוף.

 

פרפור עקוד     צילום: רונית סבירסקי

צב מים     צילום: רונית סבירסקי

 

נחל אלכסנדר הוא אחד הנחלים הגדולים בשרון. הוא זורם מהמורדות המערביים של הרי השומרון אל הים התיכון ונשפך אליו בין מכמורת בצפון לבין ינאי בדרום. בקטע הסמוך לקיבוץ עין החורש הנחל הוסב לתעלת ניקוז ועל גדותיו צומחים קנה מצוי, פטל קדוש, קיקיון מצוי, אשלים, חורשת אקליפטוס ומינים פולשים. עד תחילת המאה ה-19 אזור נחל אלכסנדר היה מכוסה בביצות שהיוו בין גידול לעשרות מיני צמחים, עופות, דו חיים ויונקים.

 

צמחי קנה מצוי      צילום: רונית סבירסקי

פטל בחודשי הקיץ     צילום: רונית סבירסקי

 

תהליך ייבוש הביצות החל בשנות ה-40 של המאה ה-20 כשתושבי הקיבוצים היו מעורבים בתהליך חפירת תעלות ניקוז ובניית בריכות דגים למאכל. בשנות ה-90 הופסק גידול הדגים כתוצאה מאי כדאיות כלכלית. חלק מהבריכות הפכו למאגרים לתפיסת מי שיטפונות ועם הזמן משכו אליהם מיני עופות בעונות הנדידה. השטח נותר ביצתי עם מיני צמחים נדירים ומינים בסכנת הכחדה. הוא הוכר כאתר שימור ציפורים על ידי ארגון  Birdlife International וכנתיב נדידת עופות. 185 מיני עופות תועדו במהלך תצפיות שבוצעו באזור. בנוסף זוהו מיני יונקים, זוחלים ודו חיים.

 

 אנפות אפורות   צילום: רונית סבירסקי

 

הגופים הירוקים החליטו שיש צורך לשמר בית גידול לח טבעי ונדיר שנמצא בצמוד לאזור חקלאי כפרי ויחד עם זאת ליצור הפרדה בין השניים כדי לא להזיק לגידולים. המטרה הייתה לשקם את המערכת האקולוגית ולהחזיר למקום מינים שהיו בו בתקופת הביצות ולפתח אתר שימשוך אליו עופות נודדים. לשם כך טופחו אזורי קינון ושמירה מפני מפגעים ומזהמים. משנת 2007 הוגשו תוכניות להקמת הפארק וב-2017 הושלמה הקמתו. בשטח היו 7 בריכות דגים, מאגר מים מזרחי, עיינות חוגלה ומאגר חוגלה. שטח הבריכות המערביות תוכנן כחלק מהפארק עם חמישה אגמים. כדי לשפר את איכות המים בחרו להשתמש במי שיטפונות למילוי האגמון ובשנים האחרונות שוקלים להשתמש במי מעיינות או מי תהום.

 

 אגמון חפר      צילום: רונית סבירסקי

 

כדי לשפר את התנאים עבור בתי הגידול נחפרו בריכות בעומקים שונים שמתאימים לציפורים ולעופות. הוקמו איים למנוחה לציפורים, השאירו צמחייה סבוכה לקינון ולדגירה, טופלו מיני פולשים והושארו אזורים ללא גידור שמאפשרים גישה נוחה אל המים ליונקים גדולים. אחד השיקולים האקולוגים החשובים היה למנוע כניסת מכוניות ואוטובוסים אל שטח הבריכות. אפשר לרכוב על אופניים, ללכת בשבילים או לנוע ברכבים קטנים ירוקים. 6 נקודות מסתור משמשות לתצפית על הציפורים ובעלי החיים השונים ופינות ישיבה פוזרו בשטח.

 

תיאור המסלול

המסלול מתחיל בנקודת הכניסה הראשית לאגמון, שם ניתן למצוא מפת תצפיות ותחנות מידע שמספקות מידע על הציפורים ובעלי החיים שאפשר לפגוש לאורך הדרך. התחנה הראשונה במסלול היא אזור החניה והמבואה.

הליכה לאורך האגם

מהמבואה, המסלול נמשך לאורך הגדה המערבית של האגמון, כשהוא עובר דרך אזורים מוצלים מתחת לעצים גבוהים. לאורך הדרך ניתן לראות מגוון ציפורים המקננות בין העצים או נחוּת על פני המים. המסלול מסומן בצורה ברורה עם שלטי הכוונה, כך שקל להתמצא בו גם ללא מדריך.

נקודות תצפית ומגדל תצפית

במרכז המסלול, בערך במחצית הדרך, ישנה נקודת תצפית ראשית המאפשרת מבט רחב על כל האגמון. זו נקודה אידיאלית לעצירה קצרה, לצפייה בציפורים או לצילום. לאחר מכן, המסלול ממשיך למגדל התצפית, שממנו ניתן לראות את כל שטח האגם וסביבתו ממבט על. המגדל מספק אפשרות מצוינת לצפות בציפורים הנודדות ובבעלי חיים אחרים מבלי להפריע להם.

המשך המסלול והסיום

לאחר מגדל התצפית, המסלול ממשיך לכיוון הגדה המזרחית של האגם, שם הנוף משתנה לשטחים פתוחים ומרחבים של צמחייה נמוכה. באזור זה ניתן לראות עופות מים כמו ברווזים, שקנאים ואנפות שנמצאים בקרבת המים. חוזרים לנקודת ההתחלה דרך שביל מוצל נוסף, שמקיף את האגם וחוזר למבואה הראשית.

 

לאורך המסלול קיימות מספר נקודות עצירה נוספות עם ספסלים ואזורי פיקניק שבהם אפשר לנוח ולהתרענן. כמו כן, ניתן להתחבר למסלולים קצרים נוספים שמובילים לאזורים טבעיים נוספים בסביבת האגמון, כגון תעלות מים או שדות פתוחים. בוויז: אגמון חפר, עין החורש

 

 מפלונים לאורך נחל אלכסנדר     צילום: רונית סבירסקי

 

מצפור ויקר - מאגר משמר השרון

להשלמת הטיול ובעיקר בעונת נדידת הציפורים בחודשים ספטמבר – דצמבר אפשר להמשיך בנסיעה אל מצפור ויקר במאגר משמר השרון. מבנה מרשים עם תצפית על נחל אלכסנדר, השדות החקלאיים ונופי האזור. בעונת החורף ניתן לצפות במאגר בשקנאים, אנפות, שחפים, לבנית גדולה ואחרים. שיא נדידת השקנאים שמגיעים מאירופה בדרכם לאפריקה הוא בחודשים ספטמבר – אוקטובר. מספר השקנאים שנודדים בשמי ישראל בסתיו מונה כ-30 אלף פרטים. שקנאי בוגר צורך יותר קילו דגים ביום והם צדים בלהקות. על מנת למנוע מהם להגיע אל בריכות הדגים יזמו רשות הטבע והגנים ומשרד החקלאות 2 תחנות הזנה על תוואי הנדידה האחת בעמק החולה והשנייה במאגר משמר השרון. במאגר מגדלים דגים שאינם מיועדים לאכילה אלא רק להזנת השקנאים שיתחזקו וימשיכו בדרכם לאפריקה.  בוויז: מצפור ויקר במאגר משמר השרון

 

מצפור ויקר      צילום: רונית סבירסקי