סיידר בגרסת בירה, יין אדום ויין לבן - המתססה שעוזרת לחקלאים

 

בלב היישוב יד השמונה מול נופי הרי ירושלים מכינים מיצים מתפוחי עץ ואגסים טריים, סיידר-בירה, יין לבן, יין אדום וקוקטיילים שכולם מפרי הארץ. סיורים, הסברים על המיזם שמסייע לחקלאים וטעימות מהמשקאות השונים עם או בלי כיבוד קל מתקיימים בתיאום מראש

 

 מיצים טבעיים     צילום: רונית סבירסקי

 

תומר צור צעיר נמרץ עם הסתכלות צרכנית נבונה עבד ב-2014 במטעים של קיבוץ צובה בהרי ירושלים. הוא התקשה לעכל את הרעיון שאלפי תפוחים ואגסים נותרים על העצים או נזרקים לאחר המיון בבית האריזה כי הם לא מספיק יפים או שיש בהם פגם. אם הם אינם גדולים מספיק או שהצבע לא אחיד או שקיבלו מכה הם נחשבים כפגומים. הם יכולים להיות טעימים ואיכותיים אבל לא מספיק ייצוגיים כדי להגיע למדפי הסופר.

 

סיידר תפוחים אלכוהולי      צילום: רונית סבירסקי

 

הוא לא נרגע עד שמצא פתרון לשימוש בפירות שנזרקים והקים את המתססה. להכין סיידר או מיצים טבעיים מפירות טריים וטובים שנפסלו בגלל צורתם זה רעיון שכולם ירוויחו ממנו, המגדלים, היצרן והצרכן הסופי. חקר שוק מקיף חשף בפני תומר את העובדה שלא מייצרים בישראל סיידר תפוחים אמיתי. הסיידר שמוגדר כמיץ תפוחים נעשה מרכז תפוחים מיובא. עובדה מוחצת נוספת היא שסיידר בהגדרתו העולמית הוא לא מיץ תפוחים אלא התססה של תירוש תפוחים. ממש כמו שעושים יין. אף אחד לא היה מעלה בדעתו להכין יין מרכז ענבים אז למה לעשות את זה לסיידר.

 

סיידר אגסים או תפוחים לבן או אדום       צילום: רונית סבירסקי

 

תומר החליט לשנות את תמונת המצב. נסע ללמוד את הנושא בעולם וכשחזר ניסה במשך תקופה ארוכה להכין סיידרים אלכוהוליים בתהליך התססה וגם חומץ תפוחים. המפעל הקטן הלך וגדל עד שהוחלט להקים מפעל מרשים ביד השמונה בצמוד ליקב קסטל. הם קונים את הפירות שנפסלים לשיווק מחקלאים בכל הארץ, מהמגדלים שקרובים אליהם במרכז ועד הגליל. אנשי המתססה מגדירים את המיזם כמודל לכלכלה מעגלית שמהווה רשת בטחון למשקים חקלאיים אבל גם מייצרים מוצרים ייחודיים וטבעיים.

 

 מיצים מחכים לתווית      צילום: רונית סבירסקי

 

הלגימה הראשונה מבקבוק הסיידר האלכוהולי מפתיעה. זו בירה לכל דבר אבל בטעם תפוחים. באנגליה יש משקה נשי בשם שאנדי שהוא קוקטייל של בירה ומיץ תפוחים וטעמו דומה לסיידר אבל הוא נמזג משני ברזים נפרדים בפאב. הסיידר של המתססה הוא מיץ תפוחים טבעי שעבר תהליך התססה יחד עם כשות שמוסיפים לבירה והגיע לדרגה של 7% אלכוהול. דרגה גבוהה יחסית לבירה סטנדרטית.

 

 מרכז המבקרים ובר הטעימות     צילום: רונית סבירסקי

 

יש להם כבר ליין מגוון של מוצרים. מיצים מוגזים של תפוחים או אגסים, מיץ טבעי מזנים שונים כמו פינק ליידי, דלישס, גרני סמיט ואגס. ישנם גם 3 סוגי קוקטיילים שנקראים משוקר עם 8% אלכוהול. הסיידרים האלכוהוליים ארוזים בבקבוק אישי של 330 מ"ל כמו בירה או בבקבוק גדול כמו יין לבן או אדום וכולם עם 7% אלכוהול. יש סיידר של תפוח ואגס, סיידר של אגס זני או תפוח זני. יש סיידר יבש וחצי יבש. התהליך כל כך דומה להכנת יין רק שאין בסופו חביות עץ ואין תהליך התיישנות. המפעל מצויד במתקן מתכת גדול לגריסה וסחיטה. משם מועבר הנוזל הצלול להתססה, מוסיפים לו שמרים וכשהוא מגיע לדרגת האלכוהול הרצויה מעבירים אותו לבקבוקים, מדביקים תווית ואורזים בקרטונים.

 

 ברזי מזיגה     צילום: רונית סבירסקי

 

החלק הייצוגי, הדובדבן של המפעל, הוא מרכז המבקרים בקומה העליונה. אולם לא גדול מרוהט בסגנון וינטג׳ חמים וביתי, משקיף דרך חלונות זכוכית אל נופי הרי ירושלים ובצדו הפנימי צופה על המפעל מלמעלה. האולם כולל בר שבו מוצגים המשקאות השונים וברזים למזיגה כמו בפאב. הם מקיימים סיורי טעימות למבקרים בהרשמה מראש. בסיור מספרים את סיפורה של המתססה, מסבירים על תהליך ייצור הסיידרים ולסיום טועמים ממגוון הסיידרים האלכוהוליים והקוקטיילים. משך הסיור כשעה. מחיר 80 שקל לאדם. אפשר להוסיף מגש גבינות מקומיות, זיתים, בוטנים, ריבות ולחם בתוספת 45 שקל לאדם. הסיורים מתקיימים בימי ראשון-חמישי 17:00-10:00 ובשישי 15:00-09:00. בשבת סגור. טל. 073-3745567