צוק מנרה - אחת מנקודות הנוף היפות בארץ

 

במעלה רכס הרי נפתלי מטפסים כדורים עגולים שנראים כמו תאים מעופפים. הם עולים ויורדים בשלשות תלויים באוויר מעל צמרות עצי היער של אתר צוק מנרה המשקיף אל מרחבי הגליל העליון והגולן. עמק החולה פרוש למרגלותיו מרופד במשבצות ובגוונים שבין חום לירוק עז. אגמון החולה ובריכות הדגים מוסיפים את הגוון הכחול המימי ומעל מתנשאים בגאון רכסי רמת הגולן. טיול באחת מנקודות הנוף היפות בארץ

 

 מטפסים אל צוק מנרה    צילום: רונית סבירסקי

 

צוק מנרה הוא אתר של נופש פעיל שטובל כולו ביערות, מצוקים, עמקים ומדרונות תלולים וממוקם על רכס הרי נפתלי (רכס רמים) בגובה של למעלה מ-700 מטרים מעל פני הים. קק"ל החלה בנטיעת יער הרי נפתלי בשנות ה-50 של המאה העשרים, כנגד כל הסיכויים, על אדמת הטרשים והמורדות הסלעיים, שגולשים מהרכס בתלילות אל עמק החולה. כיום, היער משתרע מקיבוץ יפתח ועד המושבה מטולה ובלבו הוכשרו דרכי טיול ונוף, הוקמו חניונים, מתקני נופש ופינות מנוחה. שביל ישראל עובר על המדרון המזרחי של הרכס ואילו בצדו הדרומי נמצאת בקעת קדש שעל אדמתה הפורייה מגדלים כרמים לייצור יין.

 

הרכבל של הצוק      צילום: רונית סבירסקי

 

תופעות גיאולוגיות ועתיקות

ייחודו של האזור בתופעות גיאולוגיות מרשימות שחלקן הן תוצאה מהשבר הסורי אפריקני שחרץ את סימניו בקרקע. כתוצאה מהשבר התרומם רכס הרי נפתלי לגובה רב וחשף שכבות גיאולוגיות המוכרות מהנגב ומסיני. אחת מהתופעות האלה היא אבן החול הנובית שניתן לראותה במצוק הגיאולוגי והיא מאופיינת בשכבות צבעוניות מרשימות. תופעה נוספת נקראת "פולייה" והיא התרחשה בעמק קדש כתוצאה מהתמוטטות תקרות של חללים תת קרקעיים שעברו תהליך של המסת סלעים. בנוסף, מצויים באזור אתרי עתיקות, תל קדש נפתלי ומבצר הונין ואתרי מורשת ביניהם: מצודת כ"ח, תל חי וכפר גלעדי.

 

 המצוק הגיאולוגי     צילום: רונית סבירסקי

 

שיקום אחרי שריפה ושביל החורש

במלחמת לבנון השנייה אתר צוק מנרה סבל מפגיעות ישירות שהרסו חלק ממתקניו ושטחים נרחבים של היער עלו באש. תהליך השיקום כלל ההזרעה טבעית של האורנים, וחלקות שלא חודשו זכו לנטיעות חדשות. שביל החורש, שהוכשר על ידי קק"ל, נמצא בגובה 700 מטרים מעל פני הים, כשנופי עמק החולה והגולן פרושים למרגלותיו ורוח קרירה מנשבת בין עצי היער גם בימות הקיץ הלוהטים. התחנה העליונה היא נקודת המוצא לטיול שמתאים לכל המשפחה. שביל החורש מתפצל לשני חלקים וניתן לשלב ביניהם או לבחור במסלול אחד. בסמוך לכניסה למתחם התחנה העליונה מתחיל שביל שמסומן באבני שטח גולמיות משני צדדיו. התוואי עובר בין חורש טבעי משולב בעצי אורן ואורכו כ-200 מטרים. מגיעים עד לנקודת השילוט של שביל החורש שמתפצל לשניים. המזרחי (ימני) הוא מעגלי לאורך כ-650 מטרים והמערבי (שמאלי) מתחיל בקטע ישר והופך ללולאה כשאורכו הוא כ-400 מטרים.

 

 שביל החורש     צילום: רונית סבירסקי

 

השביל המערבי מוביל לדרך יער מוצלת וסבך צמחייה עשיר ואילו המזרחי מוביל אל תצפית נוף מרשימה לעמק החולה וממנה מתחיל מסלול מעט סלעי שיורד אל מצפור אמיר קרא עם חלונות שנפתחים אל הנוף בינות העצים. שביל החורש אפוף בריח אורנים והצעידה על מצע מחטים מחדדת את תחושת היער. צמחייה נמוכה משולבת בעצי אורן ותיקים וגבוהי צמרת. שרכים ירוקים מטפסים על גזעי העצים, קרני שמש בודדות מסתננות דרך הסבך והשקט הולך ומעמיק ככל שמתקדמים במסלול. בכל פינה ניתן לפרוש מהמסלול ולהשתרע על מחצלת בין העצים.

 

מצפור אמיר קרא       צילום: רונית סבירסקי

 

מסלול טיול משולב

סיפורו של צוק מנרה ואירועי מלחמת לבנון השנייה יצרו קשר מיוחד בין יחידת החילוץ 669 ומנהלי האתר. היחידה, שהחליטה לאמץ את שבילי הטבע הפראי ולסייע בשיקום הנזקים בנתה במסלול החורש מדרגות מאדני רכבת. המדרגות ממתנות את המדרון ומקלות על ההליכה. לקראת האביב מתחילה פריחתם של העצים והצמחים. חלק מן הפרחים בגוון ירוק והם נחבאים על רקע העלים. בין עצי החורש ישנם אלה אטלנטית, אלון מצוי, אלון התולע ואלון הלבנון הנדיר שגדל על מורדות החרמון. בין ענפי העצים ניתן לראות את השחרור העורבני וציפורי דרור רבים. לעיתים ניתן לפגוש תנים, שועלים, חזירי בר ושפני סלע.  

 

סבך החורש הים תיכוני       צילום: רונית סבירסקי

 

הדרך יורדת מתצפית הנוף בכמה מדרגות עץ לעבר תצפית ואנדרטה לזכרו של סמל ראשון אמיר קרא. ב-17 במאי 1995, בעת הפגזה מלבנון, כשעמד כתצפיתן  של חיל מודיעין ובדק את מקור הירי, נפגע מאש חיזבאללה. מנקודת התצפית לזכרו משקיפים אל עמק החולה, רמת הגולן, החרמון ודרום לבנון. ניתן לצפות על "מפתן כורזים" וגבעות הבזלת מדרום לעמק החולה. הגבעות נוצרו מזיג זג בשבר הסורי אפריקני ומזרמי הבזלת החמה שגלשה מהרי הגליל והגולן. "מפתן כורזים" חסם את דרכו של נהר הירדן לכנרת ויצר את אגם החולה והביצות.

 

 רכיבת אופניים אתגרית     צילום: רונית סבירסקי

 

מנקודת התצפית ניתן לראות את מסלולי תעלות הניקוז הראשיות בעמק, שנפגשות בדרום העמק ויוצרות את תעלת הירדן ובהמשך זורמות ל"ירדן ההררי". בעונת החורף אפשר לצפות בציפורים הנודדות בשעות הבוקר המוקדמות כשהן ממריאות לחפש מזון או לקראת שקיעה כשהן חוזרות ללינת לילה באגמון החולה.

 

 תצפית אל קריית שמונה      צילום: רונית סבירסקי

 

המסלול ממשיך דרומה לאורך דרך העפר הרחבה ומגיע אל מתחת לכבלי רכבל צוק מנרה. בכל כמה דקות חולפת שלישיית קרוניות בגובה העיניים. הרכבל משמש להסעת המבקרים שמגיעים לאתר והנסיעה בו משלבת תצפית פנורמית על עמק החולה, רכסי הרי גולן, הרי נפתלי וקריית שמונה. שמה של העיר מנציח את שמונת מגני תל חי וביניהם יוסף טרומפלדור שנפלו בקרבות על הגנת יישובי הצפון. ממשיכים מעט דרומה, חולפים על פני הדרך היורדת אל בית העלמין של קיבוץ מנרה ומגיעים לשביל הכחול שמטפס חזרה לתחנת הרכבל העליונה שם מסתיים הסיור.

 

חניוני נופש: באזור הסמוך לצוק מנרה, מצפה סעדיה על דרך נוף הרי נפתלי, מצודת כ"ח, ועין רועים.

אתרים נוספים בסביבה: אגמון החולה, אחוזת דוברובין, מצודת כ"ח, מצפה רן, המצוק הגיאולוגי, מוזיאון השומר בכפר גלעדי, מוזיאון הצילום בתל חי, דרך הפסלים בכפר גלעדי, שביל הפצועים, דרך נוף הרי נפתלי.

איך מגיעים: מכביש 90 בכניסה הדרומית לקריית שמונה או בצמוד לקיבוץ מנרה מכביש 889 לכניסה העליונה של האתר.