יללות זהובות -  סיור מציאות מדומה בעקבות תנים

 

האמנית גל נסים יצרה פעילות אמנותית אינטראקטיבית בעקבות התנים בפארק הירקון, מורידים אפליקצייה, מצטיידים בטלפון ואוזניות ויוצאים לסיור עצמאי שחלקו דמיוני וחלקו מאוד מציאותי

 

 אל תחפשו את אל התן בשטח זו מציאות מדומה     צילום מתוך וידאו ארט: רונית סבירסקי

 

התנים סימנו טריטוריה בפארק הירקון וכפי שזה נראה הם לא מתכוונים לעזוב. בשעות בין ערביים הם מטיילים בין הצועדים ורוכבי האופניים ללא חשש. גל נסים אמנית מארטפורט במתחם הציבורי חקרה את תולדות חייהם של התנים בפארק והלכה בשבילים שהפכו למסלולי ההליכה שלהם. היא לוקחת את המטיילים למסע עצמאי בפארק בעזרת סמארטפון ואוזניות. 7 תחנות עצירה במהלך הסיור שמתכתבות עם שבע טחנות הקמח שפעלו באזור בעזרת מי הירקון.

 

 מים מתוקים לצד מים מלוחים     צילום: רונית סבירסקי

 

סיור אודיו ומציאות מדומה - סמארטפון ותנים 

אפליקציית הסיור נקראת יללות זהובות ופועלת עם ברקודים המוטבעים על לוחיות צהובות שקובעו ב-7 מיקומים בשטח. במהלך ההליכה בין הנקודות האמנית מספרת על הסביבה והקשר לתנים. כשסורקים את הבר קוד נוצרת מציאות מדומה של יצירת אמנות שמוצגת על גבי מסך הנייד או האייפד. היא יוצרת תנים בצבעים וצורות שונות, מעמידה פסלים דמויי אל התן המצרי אנוביס ומתוך ביצים מעוצבות בוקעים גוזלים של עופות מים.

 

 שברו את הביצים        צילום מתוך וידאו ארט: רונית סבירסקי

 

תחילת המסלול צפונית לאגם המלאכותי משם לכיוון אתר שבע טחנות. הדרך שחוצה בין שני נתיבי מים, מפרידה למעשה בין המים המתוקים של הירקון לחלק שנשפך לים כך שמצד אחד המים מתוקים ובצד השני מים מלוחים. האמנית מפנה את תשומת הלב לעץ איקליפטוס ענק שעומד על גדת המים. היא מבקשת להרים מבט לכיוון צמרת העץ ולשים לב לקן ציפורים ענק שנמצא בין ענפיו.

 

 קן להרבה ציפורים על עץ אקליפטוס     צילום: רונית סבירסקי

 

7 תחנות ו-7 טחנות 

המסלול ממשיך למתחם העתיק ומקום שבו שומעים את מפלי המים שסייעו להניע את טחנות הקמח. באפיק שבו זורם הירקון לים רואים מגוון גדול של ציפורי מים, אנפות, לבניות וברכיות. טחנת הקמח הדרומית שוחזרה ושוקמה, מנגנון הטחינה המקורי נמצא במהלך השיקום. הטחנה הייתה מסוג מגלש והוזנה ממים מתעלות משופעות שגלשו דרכה וסובבו את אבני הרחיים. היא מכוונת את המטיילים למקום שבו אפשר לראות את השבילים שיצרו התנים בתוך הצמחייה.

 

 טחנת הקמח ששוחזרה     צילום: רונית סבירסקי

אי האנפות      צילום: רונית סבירסקי

 

בנקודה הבאה היא מספרת על השנים שבהם התנים נחשבו כחיה מעבירת מחלות וכתוצאה מכך כמעט הוכחדו מאזורי המגורים. רק כשהנהיגו את החיסון נגד כלבת והדעות הקדומות פחתו חזרו התנים לפארק. הסיור ממשיך אל פארק הצפרות שיש בו מתחמי מחסה לצפייה בבעלי החיים. מי שעורך את הסיור בשעות בין הערביים ולקראת שקיעה יש סיכוי גדול שיפגוש מספר תנים. אני המתנתי בסבלנות עד שהמחסה התרוקן ממטיילים וברגע שנותרנו לבד רק אנחנו והטבע הופיע תן שנתן את הכניסה המקווה ואפילו זכה להיות מונצח בכתבה.

 

 התן שנתן הופעה    צילום: רונית סבירסקי

 

יללות בשקיעה

זה היה למעשה המפגש הראשון ואחריו פגשנו עוד תנים נוספים שטיילו לצדנו בנחת. יללות חבריהם נשמעו היטב בכל הפארק כשהם מקדמים את פני הירח. העיניים שלהם נצצו כמו גחלים קטנות בין העצים. המצרים הקדומים שישבו באזור ראו בהם דמות של אל שתפקידו היה ללוות את המתים בדרכם האחרונה. הפארק רוחש חיים, חיות וציפורים שהתרגלו לכרך הגדול ולמדו לחיות לצד האדם, להיכנס לחצרות, לבקר בגינות ולחפש מזון בפחי האשפה. האפליקציה הובילה אותנו לבריכת מים שמנקזת עודפים מהפארק ומזרימה אותם לים. המשכנו לתצפית ראש ציפור שממוקמת על הפסגה הגבוהה ביותר בפארק ובשעת שקיעה המראה מהפנט.

 

 תצפית ראש ציפור והדקל שתפס ראש    צילום: רונית סבירסקי

 

פרויקט יללות זהובות הוא חלק מפרויקט בינלאומי שנקרא "השמורה הסיננתרופית". הוא החל בניו יורק כמיזם שעוקב אחרי חיות שבחרו לגור בסמוך לבני אדם ונהנות מהקרבה בעיקר משאריות המזון בפחי האשפה. גבולות העיר הם גבולות מלאכותיים שלא מהווים מעצור בפני בעלי החיים. הפרויקט כלל עד היום סיורים בעקבות דביבונים (ראקונים) בסנטרל פארק ניו יורק, סיורים בעקבות חולדות בטומפקינס סקוור פארק ובעקבות יונים בוושינגטון סקוור פארק.

 

 לוחיות הברקוד ומיצגי המציאות המדומה     צילום: רונית סבירסקי

 

כדי לערוך את הסיור ניתן להוריד את אפליקציית Golden Howls ולחפש את לוחית מספר 1 בפארק הירקון בפאה הצפונית של האגם המלאכותי.