שדות של אירוסים - פריחת אירוס הארגמן בגבעות הכורכר של נס ציונה

 

אירוס הארגמן הוא אחד מהפרחים המלכותיים שמקשט את השדות בעונת החורף. הוא שייך לקבוצת אירוסי ההיכל שפורחים במספר מצומצם של אזורים ברחבי הארץ. גן לאומי גבעות הכורכר בנס ציונה הפך למוקד פריחה מבוקש לאחר שנים שבהם היה מאבק לעצור את תהליך הבנייה במקום עד שהוגדר כגן לאומי

 

בזוגות או בקבוצות      צילום: רונית סבירסקי

 

פסל שומר הגבעות הוא סימן ההיכר של תחילת מסלול הליכה בשביל האירוסים. הוא ניצב בלב כיכר שומר הגבעות בצומת רחוב השריון ודרך גבעות הכורכר, ומספר את סיפורו של שטח שהגופים הירוקים שמרו על קיומו. המסלול באורך 2.5 קילומטרים הוא מעגלי קל ומתחיל משער כניסה שמוגבל רק להולכי רגל.

 

 פסל שומר הגבעות      צילום: רונית סבירסקי

 

כלניות, רותם ואירוס הארגמן

רכס גבעות הכורכר נמצא ממערב לעיר נס ציונה והוא בית גידול טבעי של ציפורים, שועלים, תנים, קיפודים, צבים, נברנים וחרקים שונים. על הגבעות צומחים למעלה מ-150 צמחי בר ביניהם רותם, סחלב, קידה שעירה, אירוס הארגמן, כלניות, רקפות, חרציות ופרגים. ממרומי הרכס ניתן להשקיף אל מרחבי השפלה. מיד עם תחילת השביל פורחים שיחי הרותם בפריחה לבנה יפהפייה ולמרגלותיהם בוערות באדום הכלניות. עץ שקד בודד פורח בין שיחי הרותם ומצטרף לחגיגה הכלולות הלבנה. השביל מוביל מן הכניסה עד למסעף שבו פונים שמאלה והסימן הבולט הוא אורן בודד שניצב במעלה הגבעה.

 

 פריחת שיחי הרותם     צילום: רונית סבירסקי

 

ממשיכים בהליכה מערבה כ-250 מטרים עד לחורשת אקליפטוסים. אחרי כמה עשרות מטרים מגיעים לצומת T  ופונים בו ימינה עד חורשת האורנים העתיקים. השבילים החוליים מותירים עקבות של בעלי חיים שעוברים בהם וניתן לראות פס שטוח עבה של צב או עקבות רגליים עדינות של ציפורים. מטיילים סבלניים ושקטים יכולים לצפות בשעות בין הערביים בשועלים.

 

 קקטוס ענק בתחילת השביל     צילום: רונית סבירסקי

 

המרחבים בחורשת האורנים מכוסים בפריחה מגוונת בחודשי החורף והאביב. ממנה ממשיכים צפונה בשביל שיורד אל הוואדי שבו פורחים האירוסים. שיחי רותם ולנטנה פורחים בשני צדי השביל ואז הם צצים במלוא תפארתם פרחי אירוס הארגמן. חלקם כבר בפריחה מלאה האחרים בניצנים ענקיים שהגוון השחור כבר מבצבץ בין עלי הכותרת הירוקים. הצבע נע בין בורדו קטיפתי כהה לשחור במקבצים של פרחים בודדים או בקבוצות גדולות. חדי העין יגלו את האירוסים הג'ינג'ים הביישנים שנחבאים בתוך הסבך.

 

אירוס ג'ינג'י    צילום: רונית סבירסקי

 

תצפיות נוף פנורמיות 

ממשיכים לטפס במעלה הגבעה אל מצפה האירוס. מהגבעה ישנה תצפית פנורמית לכיוון תל אביב. חוזרים בשביל וממשיכים מערבה כשמצד שמאל צומח עץ שיזף (דומים) וסביבו מקבץ נוסף של אירוסים.  ממשיכים עד לנקודה הגבוהה ביותר 72 מטרים מעל פני הים לנקודת תצפית של 360 מעלות. מדרום – אשדוד, רחובות, יבנה ובית עובד. ממערב פלמחים, בית חנן והים, מצפון ראשון לציון וממזרח העיר נס ציונה, רמלה, מודיעין ובאופק הרי ירושלים. ממשיכים מערבה בדרך עפר ופונים דרומה. רכס הכורכר עליו צועדים היה חלק מרכס גדול שהתחיל בתל אביב דרך ראשון דרומה עד גדרה.

 

 אירוס הארגמן    צילום: רונית סבירסקי

 

לאחר כמה מאות מטרים מגיעים לגבעת התזמורת שעליה צומח עץ תות רב שנים. בחורף הוא עירום מעלים ובקיץ מלבלב ומשמש מזון לתולעי המשי. מגבעת התזמורת יורדים לכיוון דרום מזרח אל גיא קטן בעל מצוקי כורכר חשופים. הוא מנוקד בחורים קטנים שבהם מקננים שרקרקים. השרקרק הוא ציפור נודדת שמגיעה בעונת האביב ומקננת במקום עד הקיץ. למרגלות המצוקים אפשר לראות מחילות של שועלים. חוזרים חזרה ומטפסים בדרך עפר לכיוון צפון ואחר כך מזרחה עד עץ הברוש הגדול ומשם אל הכניסה ופסל שומר הגבעות. משפחות עם ילדים יכולות ליהנות מגן השעשועים שנמצא בצמוד לכיכר.

 

כלניות בתוך סבך הירק    צילום: רונית סבירסקי

 

אירוס הארגמן פורח גם באזור נתניה בשמורת פולג ובפארק בריכת דורה הסמוך, בעין הים בחדרה,  שביל האירוסים ביער האילנות ובפארק הטבע של גלילות בשדות שמצפון לרמת אביב ג'.

 

 מפת מסלול גבעות הכורכר    צילום: רונית סבירסקי