רוסיה - סנט פטרסבורג - פירושקי, בליני ופושקין

 

מטעמים מהמטבח הרוסי, בתי קפה מעוצבים, אנדרטת הניצחון על הגרמנים, בית כנסת מפואר, הבלט הטוב ביותר בעולם וסופרים ששמם נחרת על דפי ההיסטוריה – הפרק השלישי בסנט פטרסבורג

 

פירושקי תרד        צילום: רונית סבירסקי

 

מסעדות פועלים ובתי קפה יוקרתיים

בשדרות נייבסקי ישנו מגוון של מסעדות מהיוקרתיות ביותר ועד מסעדות פועלים עממיות שבהן מגישים את האוכל הרוסי המסורתי. מסעדה שמתמחה בבליני (בלינצ'ס) עם כל סוגי המילויים האפשריים נמצאת במספר 58 בקומה השנייה. הם מכינים את החביתיות לנגד עיני הסועד, שמזמין את המילוי החביב עליו. בנייבסקי 54 במרתף ממוקמת מסעדת פועלים עמוסה בשעת צהרים בתושבי העיר. לוקחים מגש, צלחת וסכו"ם ובוחרים מתוך מגשי הנירוסטה המגוונים את האוכל האהוב שכולל פירושקי, פלמיני, סרניקי, מרק בורשט, כוסמת, הרניג בשמנת ושלל בשרים ודגים. בתי קפה פזורים לכל אורך השדרה ומתחרים בניהם בעיצוב מקורי ואווירה שתמשוך את הסועדים.

 

 בורשט ותפוח אדמה מוקרם     צילום: רונית סבירסקי

 

 

900 פגזים מוארים

השדרה המרכזית של סנט פטרסבורג, מוסקובסקי פרוספקט, שזורה במונומנטים שמעוררים זיכרונות של מצעדים צבאיים רבי עוצמה. אנדרטת הגיבורים של לנינגרד, כיכר מוסקבה עם פסלו של לנין שמוקף מזרקות, בית העירייה ופארקים רחבי ידיים. מוזיאון המצור מתעד 872 ימים בין 8 בספטמבר 1941 ועד 27 בינואר 1944. קרוב למיליון אנשים מתו במלחמה מול גרמניה בעיקר מרעב וקור. 20 אלף תושבים נהרגו בהפצצות מהאוויר. סנט פטרסבורג נותרה נצורה ללא אספקה והמצב החמיר בחורף הקשה שפקד אותם ב-1941. למוזיאון, חצר חיצונית פתוחה שמעוצבת כעיגול שבור, שמסמל את שבירת המצור. במרכזה אובליסק ופסל שמנציחים את הנופלים ועל הקירות מתנוסס המספר 900 שמסמל את מספר ימי המצור. אש תמיד בוערת סביב האנדרטה לזכר החיילים והאזרחים שנפלו בקרב. חלל הכניסה למוזיאון מואר בנורות אדומות שהורכבו מ-900 פגזים.

 

אנדרטת הגיבורים       צילום: רונית סבירסקי

 

המוזיאון מתאר את סיפור המלחמה מול הגרמנים שהצליחו לכתר את סנט פטרסבורג כמעט מכל עבריה מלבד מעבר צר על אגם הקרח שדרכו הבריחו את מעט המזון שנותר. הקרח הדק נטה לקרוס מדי פעם והמשאיות שקעו עם המזון והנהגים. התושבים התמוטטו ברחובות ונאספו על עגלות מגלשה באפיסת כוחות. העיירה פושקין הייתה הנקודה הצפונית ביותר שהגרמנים הגיעו אליה. הם ריכזו בכיכר ארמון הצאר 800 יהודים, רובם נשים, ילדים וזקנים והוציאו את כולם להורג.

 

בית כנסת השני בגודלו באירופה

ההיסטוריה של הקהילה היהודית בסנט פטרסבורג מיוצגת בבית הכנסת הכוראלי המהודר, אחד המבנים הגבוהים בעיר. ראשיתו במבנה קטן שהוקם בשנת 1855 ובגרסתו הנוכחית הוא נבנה לאחר שהצאר אלכסנדר השלישי אישר את תוכניתו המפוארת בסיוע הנדבנים ממשפחות גינסבורג ופוליאקוב. חנוכת הבית נערכה ב-8 דצמבר 1893 והוא נחשב לבית הכנסת השני בגודלו באירופה. הוא קיבל את השם כוראלי בזכות האקוסטיקה המצוינת שיש בו. בשנת 1998 הוא עבר שיפוץ מסיבי בסיועו של הנדבן אדמונד ספרא ומאז הוא מנוהל על ידי בית חב"ד.

 

בית הכנסת הכוראלי המפואר     צילום: רונית סבירסקי

 

המבנה רחב ידיים, מוצף באור נעים ומעוצב בגוונים של תכלת וקרם. מן התקרה משתלשלת נברשת שהיא העתק מדויק מבית הכנסת בברלין בימים שקדמו למאורעות ליל הבדולח. העיצוב אקלקטי קוסמופוליטי שמשלב מזרח ומערב ובמרכזו ארון קודש בסגנון מרכז אסיאתי. תקרה גבוהה מאוד בצורת כיפה עגולה מעוטרת במגן דוד, חלונות ויטראז׳, עמודים לבנים בעלי כותרות מעוטרות. בעזרת הנשים מרפסות מגולפות עץ בסגנון תחרה. במרתף מצוי בית תמחוי שמאפשר למיעוטי יכולת להשיג אוכל כשר והם מספקים גם קייטרינג לקבוצות ולאירועים. במקום יש מקווה, אולם לחופות ולקידושין וחנות קטנה לתשמישי קדושה.

 

ביתם של גדולי הסופרים

אם רוצים להמשיך ולטייל בין דפי ההיסטוריה של סנט פטרסבורג אפשר ללכת בעקבות הסופרים הידועים שהעיר הצמיחה מתוכה ולבקר בבתי הקפה שישבו בהם ובבתיהם של שניים מגדולי הסופרים הרוסים, שהפכו למוזיאונים. 

 

פיודור דוסטוייבסקי, מחבר הרומן החטא ועונשו, הגיע לסנט פטרסבורג בגיל 16 והרושם שהיא הותירה עליו בא לידי ביטוי בספריו. הוא התגורר בדירה קטנה בשלוש השנים האחרונות לחייו ובה כתב את ספרו האחרון, האחים קרמזוב. הרהיטים, החפצים ושולחן הכתיבה השחור שלו שעליו נותרו מכתבים וכתבים שומרו והפכו למוזיאון. המקום פתוח למבקרים ונערכים בו סיורים מודרכים. כתובת: Kuznechny Pereulok 5/2

 

בית הקפה של פושקין     צילום: רונית סבירסקי

 

הבית שבו התגורר אלכסנדר פושקין, גדול משוררי רוסיה, הפך גם הוא למוזיאון. הוא הספיק לחיות בו בשנה האחרונה לחייו לפני שנהרג בדו-קרב על ידי מחזר נלהב של אשתו היפהפייה נטליה. הבית נמצא בסמוך לכיכר הארמון ובמרכזו חצר פנימית שבה הוצב פסלו של פושקין. במוזיאון מוצגות תערוכות שעוסקות בחייו ויצירתו של המשורר ומתקיימים בו ערבי קריאה ושירה. כתובת: Nab reki Moiki 12. בנייבסקי 18 נמצא בית הקפה שבו נהג לשבת המשורר פושקין וממנו יצא לדרכו האחרונה. 

 

עדין כמו נוצה

העיר סנט פטרסבורג נחשבת למקום הולדתו של הבלט הרוסי. בשנת 1738 נפתחה בעיר האקדמיה הראשונה ללימודי בלט קלאסי ומאז ועד היום היא נחשבת לאקדמיה המובילה בעולם. מאות שנים של ריקוד עיצבו את הבלט הרוסי המשלב בין אלגנטיות לווירטואוזיות בסגנון מעודן וייחודי שנטבע באקדמיה לאומנות בסנט פטרסבורג.

 

 האולם החדש של בלט מרינסקי      צילום: רונית סבירסקי

 

ישנם תיאטראות מגוונים שמעלים מופעי בלט קלאסיים בעיבודים שונים אבל הידוע ובעל המוניטין הרב ביותר הוא בלט מרינסקי. המוטו של מנהלי הבלט היה מאז ומתמיד שעל הרקדנים לנחות על הבמה בעדינות של נוצה ואכן רקדני מרינסקי ידועים בצעדי הריחוף הקלילים שלהם. שמו של בלט מרינסקי "רוקד" לפניו בזכות הכישרונות שהוא מצליח לייצר ובעלי המקצוע הטובים ביותר שהוא מעסיק. החל מהפרימה בלרינה, הרקדנים, זמרי אופרה, הבמאים והכוראוגרפים. בין הרקדנים המפורסמים ביותר של הבלט היה הרקדן מיכאל ברישניקוב.  

 

אולם המופעים של בלט מרינסקי נחלק היום בין הבניין הוותיק שבו נוסד הבלט ובין המבנה המודרני המרשים בעיצובו המיוחד. אם תוכלו לכוון את הגעתכם לסנט פטרסבורג על פי מופע הבלט המועדף עליכם תוסיפו חוויה בלתי נשכחת לטיול. ההרכב המלא והגדול, הרקדנים הטובים ביותר, התזמורת, האקוסטיקה והקהל שמגיע לבוש במחלצות הם מראות שניתן לחוות אותם רק כשהם מוצגים בביתם המקורי.