רופא יהודי בעזה, הוצאת ספרים, מדרשה למשחק

 

בית שרה ומאיר גראוס ברחוב ביאליק 9 נבנה בסגנון אקלקטי. האדריכלות שאובה ממקורות שונים וכוללת מבואַת אַפִּרְיוֹן הנשענת על עמודים בעלי כותרת בצורת לוטוס בהשראה מצרית. לבית נוספו מעקות סורג ברוח האר-דקו, מעקות "בקבוקים" בלוסטרדות ועיבוד טיח דמוי אבן. הסגנון ניכר גם בגדרות המקיפות את הבית.

 

מאיר גראוס עלה מברוקלין, היה זה יהודי חרדי, נגר בניין, שמסר נפשו על קיום המצוות. הוא נאלץ לברוח מפולין לפני מלחמת העולם הראשונה בחוסר כל. הוא הגיע לארצות הברית, שם נאלץ לחפש בכל שבוע מקום עבודה חדש כי פוטר על רקע היותו שומר שבת. פעם אחת התייצב ועמד על עקרונותיו ואמר ללא חשש למעביד הגוי, שהוא אינו מופיע לעבודה משום שהוא שומר שבת. המעביד התרשם מיושרו ויושרתו וקידם אותו לתפקיד מנהל עבודה. בשנות העשרים המאוחרות החליט גראוס לעלות לישראל, כי  אהבת הארץ בערה בליבו. מאחר ועסק בבניית בתים להשכרה בארצות הברית המשיך בכך עם הגיעו לתל אביב.

 

בקומה שנייה התגורר ד"ר אפרים סיני רופא עיניים שעלה לארץ בשנת .1924 הוא למד רפואה בעיר דורפאט ובברלין והחל את דרכו הרפואית כרופא יהודי בעיר עזה. מאוחר יותר עבד עם רופא העיניים הנודע ד"ר אברהם טיכו בירושלים, ובהמשך נדד כרופא ברחבי הארץ. ד"ר סיני התגורר ברחוב ביאליק 9 וניהל משך שנים רבות את מחלקת העיניים בבית החולים "הדסה" בתל אביב. הוא שימש כראש ההסתדרות הרפואית הישראלית. בספרו "במלוא העין" תיאר ד"ר סיני תיאר את הווי רחוב ביאליק שבו התגוררו רופאים רבים, וכך כתב: "כששכרתי את דירתי ברחוב ביאליק בשנת 1928 היו בו רק בתים אחדים, ביניהם ביתו של ביאליק ובית העירייה. "כששמעו אנשים שאני שוכר דירה ברחוב ביאליק, בבית שנבנה על ידי יהודי אחד מברוקלין, הביטו עלי בתמיהה: אמרו אז ששיגעון הוא לצפות שחולים יבואו לרופא שגר כל כך רחוק."

 

בשנות השלושים פעלה בקומת הקרקע של ביאליק 9 מדרשה למשחק ולשיפור המבטא העברי. יש לזכור כי מרבית השחקנים היו עולים חדשים. בתחילת שנות הששים של המאה ה-20 פעלה בקומת הקרקע הוצאת הספרים "עַם הספר. כאן שקד המייסד והעורך אהרון אמיר על הרבעון  "קשת" כתב עת לספרות עיון וביקורת. חברי המערכת היו יהושע קנז, א.ב. יהושע ופרופ' בן עמי שרפשטיין. במקום פעל מועדון לחשיבה עברית שפרסם את הגיגיו באוגדן "צבת ראשונה". בהוצאת עם הספר עשו את ראשית דרכם הסופרים חיים באר ועמוס עוז, שהגיע כחייל במדי צה"ל.

 

 רחוב ביאליק 9   צילום: שולה וידריך 

 

בשנת 2013 שופץ ושוחזר הבית כווילה עירונית עבור משפחת גרטלר שעלתה מאנגליה. השחזור בוצע על ידי משרד בר-אוריין אדריכלים. השיפוץ כלל שימור ותוספת של שלוש קומות תת-קרקעיות. על קומת הגג נוספה פרגולה פתוחה המצלה על סלון קיץ.

 

ביאליק 9, בית שרה ומאיר גראוס, אדריכל: פיליפ היט, סגנון הבנייה: אקלקטי,  אדריכלות השימור: בר-אוריין אדריכלים

 

שולמית וידריך, מחברת הספר השכנים של ביאליק, חוקרת לתולדות תל אביב, ליצירת קשר ותאום מפגש לקבוצות 052-5321772