מגדלה – מלון יוקרתי בלב ישוב יהודי בן אלפיים שנים

 

 

לא בכל יום פוגשים מלון שהוקם לצד פארק ארכיאולוגי בעל חשיבות לשתי הדתות, היהודית והנוצרית. מלון מגדלה החדש על שפת הכנרת הוא סיפור של חופשה עם ערך מוסף.

 

בשנת 2009 נחשפה העיר היהודית העתיקה מגדל על שפת הכנרת, שהתקיימה במאה הראשונה לספירה עד המרד הגדול ברומאים בשנת 67 לספירה. היא הייתה כפר דייגים משגשג על תוואי דרך המסחר העתיקה הוויה מאריס. חפירות ארכיאולוגיות שבוצעו במקום חשפו בית כנסת מהמאה ה-1 לספירה שהתקיים לפני חורבן בית שני. זהו בית הכנסת העתיק ביותר שהתגלה באזור הגליל מתוך 7 בתי כנסת הידועים מאותה תקופה בארץ ישראל. בית הכנסת מעיד על קהילה יהודית מאמינה שהתקיימה בתקופה בה פעל ישו באזור הכנרת וקשור בסיפורה של מרים המגדלית (מריה מגדלנה) שזו הייתה עיר הולדתה.

 

 שדרת המזרקות על רקע הכנרת    צילום: רונית סבירסקי

 

 

האתר נחקר ונחפר בעזרת חברת "ארק ניו גייט" שתכננה בשנת 2006 להקים במקום מלון לצליינים. על מנת לקבל את אישורי הבנייה נדרשו בדיקות מדגמיות לגבי היישוב הקדום שהיה מזוהה עם העיר מגדל או בשמה הארמי מגדלא. תחת פיקוח רשות העתיקות שאחראית על המקום ובמהלך החפירות החלו לתכנן את בניית המלון. הבנייה נמשכה שנים רבות כיוון שכל אבן שהוזזה ממקומה חשפה ממצאים חדשים בעלי חשיבות גדולה. אחרי למעלה מעשור הושלמה בניית מלון מגדלה שנחנך בנובמבר 2019. המלון המפואר נועד לצליינים שמחפשים לינה ברמה גבוהה על שפת הכנרת ולתיירים שאוהבים חדרי בוטיק מפנקים. ארבעה חודשים הוא פעל על פי המתכונת הזו ואז טרפה מגפת הקורונה את הקלפים.

 

 חדר שינה בסוויטה      צילום: רונית סבירסקי

 

חדרים בעיצוב מודרני וסוויטות גדולות

המלון נסגר ונפתח מחדש במהלך חודש יוני 2020 כשהוא מקדם את פני התיירים הישראלים. בהתאם לכך נערכו בו שינויים שמתאימים גם למשפחות עם ילדים בנוסף ליחידות שמתאימות לזוגות. המלון מציע 150 חדרים חדשים ומרווחים, שעוצבו בסגנון מודרני תוך שילוב עם ההיסטוריה העתיקה של המקום. מיטות קינג סייז, מצעי כותנה לבנים ונגיעות צבעוניות של טקסטיל בכריות ובכורסאות. חדרי אמבטיה גדולים מצופים בשיש טבעי בהיר, מגבות מפנקות ומוצרי אמבט מים המלח. רצפת פרקט בגוון אלון בהיר משתלבת ברהיטים בעלי קווים נקיים בגווני אפור כהה ועץ בהיר. וילונות מסך מבד ארוג חוסמים היטב את כניסת האור מבחוץ.

  

 

הסוויטות של מגדלה הן פינוק מלכותי, משתרעות על שטח של דירה בעלת שני חדרים עם סלון רחב ידיים ופינת אוכל שמתאימה ל-4 אורחים. שולחן בעל רגלי מתכת מעוצבות ועליהן מונחת פלטה דמוית בזלת ואגרטל יפהפה מקשט אותה. מטבח, שאפשר להסתדר אתו גם בבית פרטי, מציע מכונת קפה, קומקום, מקרר מיני בר ומגרות גדולות. כל מכשירי החשמל בצבע שחור מטאל משתלבים היטב במטבח בגווני אפור כהה ואלון בהיר. בסלון, ספה גדולה באפור בהיר, שתי כורסאות בירקרק קטיפתי, שולחן זכוכית אובלי ושטיח בעיטור אבסטרקטי שמשלב את כל הגוונים כמו בפלטה של צייר. חדר שינה ענק, מיטת קינג סייז מפנקת ושולחן טואלט. שטח אפסון גדול בארונות, כספת ושתי טלוויזיות HD בסלון ובחדר השינה. הסוויטה כוללת שני מקלחונים מצוידים בראשי גשם, שני חדרי שירותים ואמבטיית שכיבה. אם זה לא מספיק יש גם מרפסת פרטית רחבת ידיים שממציצה אל הנוף דרך פתחים מקושתים בגוון בזלת.

 

סלון, פינת אוכל ומטבח בסוויטה    צילום: רונית סבירסקי

 

מרחבים גדולים, פינות מבודדות וארוחות בהגשה אישית

המלון פועל בהקפדה על פי הנחיות התו הסגול. מתקני אלכוג'ל פזורים בכניסה ובצמוד למעליות. מרחבי המלון מאפשרים לשמור על מרחק בין האורחים. פינות ישיבה זוגיות ממוקמות במספר מקומות בכל קומה. החצר המרכזית של המלון מתפרשת על פני שטח ענק שבמרכזו בריכות פסיפס עם ציורי דגים ועמודים דקורטיביים. מסעדת מלון גדולה נמצאת בתהליך בנייה ובשלב הזה מגישים את ארוחות הבוקר והערב בקומה השנייה של מלון במסעדת "טריכאי" שצופה אל הנוף.

 

פינות ישיבה מבודדות ברחבי המלון     צילום: רונית סבירסקי

 

ארוחת הבוקר מוגשת בשיטת מזנונים פתוחים אבל רק במנות אישיות שמוגשות בצלוחיות, מיני מחבתות וכלי פלסטיק סגורים. סלסלות של לחמים וקרואסונים מוגשים לכל שולחן. כיוון שהמלון אינו כשר מוגשות גם בשבת מנות חמות של ביצים, מאפים, קישים ופסטות. סלטים קצוצים דק, מבחר גרנולות, יוגורטים, גבינות רכות וקשות, דגים מעושנים, פירות יבשים ועוגות במגוון גדול.

 

ארוחת בוקר בכלים אישיים     צילום: רונית סבירסקי

 

ארוחת הערב מוגשת לשולחן על פי תפריט מודפס. לשולחן מוגשת פוקצ'ה עם חומץ בלסמי ושמן זית, 4 מנות ראשונות ביניהן: קרפצ'יו בקר עדין וטעים עם קונפי שום ובלסמי מצומצם, חציל קלוי מעושן עם טחינה בלאדי וצנוברים, פרחי כרובית בטמפורה ברוטב צ'ילי מתוק, סלט חסה רענן עם פלחי פומלית. במנת הביניים ניתן לבחור בין פילה סלמון שהיה עשוי במידה הנכונה על מצע פטוצ'יני בשלושה צבעים או רביולי פטריות ברוטב שמנת וערמונים. מנה עיקרית סטייק אנגוס מיושן ברוטב פלפלת לצד פירה בטטה וגבעולי אספרגוס או שוק אווז ברוטב תפוזים, צ'ילי ופירות יבשים. לקינוח שטרודל תפוחי עץ וגלידת וניל או סופלה ברוטב שוקולד חם.

 

סלמון על מצע פטוצ'יני       צילום: רונית סבירסקי

 

 

בריכה להמלחת דגים בלובי

הלובי מסודר בהושבה אינטימית של שולחנות וכסאות לזוג או לארבעה וכך גם ספות הישיבה. הוא מעוצב בצורת מעגלית מוקף בחלונות זכוכית ענקיים שצופים מצד אחד אל הרי הגליל ומצוק הארבל ומן העבר השני אל הכנרת. במרכז הלובי ממוקמת בריכה המלחת דגים שהועתקה ממקומה המקורי בחוות בודדים מחוץ לגבולות העיר העתיקה ושוחזרה. השילוב בין עבר והווה במלון מקנה למקום את האופי הכל כך ייחודי שלו.

 

הלובי ובריכת המלחת הדגים העתיקה      צילום: רונית סבירסקי

 

אתר החפירות הארכיאולוגי ובית הכנסת העתיק נשקפים מחלונות הלובי ומוגנים בפרגולת עץ גדולה. כשהחלו החפירות הארכיאולוגיות בשנת 2009 התגלה בית הכנסת העתיק בעומק 30 סנטימטרים בלבד מתחת לפני השטח. מטבעות עתיקות שנמצאו באתר מסייעות לתארך את התקופה לשנים שבין 5 עד 63 לספירה, לפני חורבן בית שני. זהו בית הכנסת הקדום ביותר שנחפר בגליל. האולם המרכזי ששטחו כ-120 מטרים רבועים כלל מספר חדרים, ספסלי אבן לישיבה ועמודים מסיביים שמקיפים את מתחם קריאת התורה, רצפות פסיפס וקירותיו טויחו בטיח צבעוני (פרסקו) שנצבעו ב-7 גוונים שונים.  

 

קירות בית הכנסת מחופים בפרסקו      צילום: רונית סבירסקי

 

במרכז האולם נחשפה קוביית אבן גדולה, מעוטרת בתבליטים שקשורים לבית המקדש השני וזכתה לשם אבן מגדלא. זוהי תגלית נדירה בעלת חשיבות רבה לפיענוח עיצובו של בית המקדש השני. האבן המקורית מוצגת בקופסה מוגנת במתחם העתיקות של המלון. לדעת החוקרים אבן זו שימשה להנחת המגילות בשעת קריאת התורה.

 

אבן מגדלא ומנורת שבעת הקנים       צילום: רונית סבירסקי

 

מנהלת החפירה, דינה אבשלום-גורני, מרשות העתיקות ציינה בעת החשיפה "זו הפעם הראשונה בה נחשף עיטור מנורה מהימים בהם בית המקדש עוד עמד על תילו. זו המנורה הראשונה שמתגלה בקונטקסט יהודי" היא הוסיפה "ניתן להעריך שהחריטה נעשתה על ידי אמן שראה במו עיניו את מנורת שבעת הקנים בבית המקדש בירושלים". הבסיס המשולש של המנורה דומה לציור שנחשף על קיר הבית השרוף ברובע ההרודיאני בירושלים ומחזק את הקשר לבית המקדש השני. האבן מעוטרת בקנקנים (אמפורות), רוזטה בעלת 12 עלים, קשתות, צמד עמודים שמדמים את עמודי הכניסה לבית המקדש ומרכבת אש.

 

בית הכנסת העתיק, אבן מגדלא ורצפות הפסיפס     צילום: רונית סבירסקי 

 

בתים של עשירים ובתי דייגים פשוטים

בצמוד לבית הכנסת נחשפו בריכות ששמשו לאחסנת דגים עד למכירתם ומדרום להם אזור מגורים של המשפחות האמידות וסוחרי הדגים העשירים. בתים בעלי שני חדרים שרצפתם צופתה באבני פסיפס וכניסותיהם בצורת קשתות. לכל בית מגורים היו צמודים צמד מקוואות אחד לנשים והשנים לגברים, שהוזנו על ידי זרמי מים תת קרקעיים. מבני המגורים מסודרים בשתי וערב ומעידים על תכנון עירוני שכלל רחובות ישרים. בתי המגורים של הדייגים הפשוטים כוללים חדר אחד ללא עיטורים וקישוטים.

 

רצפת פסיפס מושלמת על רצפת בית מגורים     צילום: רונית סבירסקי

 

אזור התעשייה העתיק סמוך לגדת הכנרת והנמל ובו שרידי חצר שוק גדולה שכוללת 20 חדרים שבהם כנראה הוצגה סחורה למכירה. כ-40 מתקני מים ובארות התגלו בשטח השוק והחוקרים משערים שהם שימשו כבריכות דגים. סימוכין לכך אפשר למצוא בשם היווני של מגדלא "טריכאי" שפרושו "מקום המלחת הדגים". מתחם העבודה של הדייגים היה במבנה אחד בעל חדרים רבים שבאחד מהם נמצאו שישה תנורי לחם, חפצי דיג ביניהם קרסים ומשקולות לרשתות. הנמל שימש לתנועת סירות בין הישובים שהתקיימו על שפת הכנרת וסיפק להם דגים וסחורות. חיל המצב הרומי נהג להצטייד בדגים מלוחים כחלק ממנות הקרב שלהם.

 

בסמוך לחוף המזרחי של הכנרת עמד מחסן גדול ובמקום התגלו באר, בריכת דגים ומחתה עשוי ארד. מזח מאבן ואבן עגינה שהצביעה על גובה פני המים במאה ה-1 לספירה. מגדלא הייתה בין היישובים האחרונים שעמדו מול המתקפה הרומית במרד הגדול. תושבי העיר השתמשו בחלק מעמודי בית הכנסת כדי לחזק את חומת הביצורים אבל גם היא קרסה מול האויב. 40 אלף תושבי המקום הכינו כמאתיים סירות דיג שהוסבו לספינות קרב, זאת על פי כתביו של יוסף בן מתתיהו (יוספוף פלביוס), מי שהיה מפקד המרד בגליל. הלוחמים הרומאים הצליחו להפיל את חומות העיר ובנו רפסודות שהושטו אל האגם כדי להלחם בספינות הדיג. אנשי הספינות לחמו באבנים מול קשתות, מגינים וחרבות של הרומאים. הקרב הוכרע כשאלפי תושבי מגדלא נהרגים עד שמי הכנרת האדימו, אחרים נלקחו בשבי או נשלחו לעבדות. 

 

כתוצאה מהממצאים הארכיאולוגים החשובים בוצעו ב-2014 שינויים בתוכנית הבנייה המקורית של מלון מגדלה והחולט על הקמת פארק ארכיאולוגי ומרכז כנסייתי רוחני שנקרא DUC IN ALTUM שפירושו "להיכנס אל העומק". מגדלא מקודשת לנוצרים כי על פי הברית החדשה ישו נהג ללמד בבתי כנסת בגליל ועל פי מקורות נוצריים, הוא פגש באותה תקופה את מרים המגדלית (מריה מגדלנה) היהודייה, שהפכה לתומכת נלהבת שלו כשהוא הצליח לרפא אותה משבעת השדים ששכנו בה. על פי הברית החדשה היא הייתה לצדו עד מותו ונכחה בתחייתו.

 

המבואה של המבנה DUC IN ALTUM היא אטריום בעל שמונה עמודים, שבעה מהם מייצגים נשים בולטות בברית החדשה והשמיני מוקדש לנשים מאמינות מכל הזמנים. ברצפת המבואה שולבו אלמנטים של פסיפס בעיצוב זהה לרצפה שהתגלתה בבית הכנסת. המבנה כולל 4 קפלות שבכל אחת ציור קיר ענק מפסיפס, קפלת הסירה שצופה אל מיקום הנמל העתיק וקפלת המפגש שרצפתה היא הדרך המרוצפת שחיברה בין השוק והנמל של מגדלא.

 

אורחי המלון יכולים לבקר בפארק כחלק מהשהייה במלון. סיורים מודרכים נערכים בתיאום מראש. סיורים למבקרים שאינם אורחי המלון מתקיימים בתשלום ובתיאום מראש בלבד. טל. 074-7003204