בצלמה ובדמותה: תערוכה חדשה במוזיאון רמת גן מציגה את אוסף האמנות של צילה ירון
תערוכה חדשה במוזיאון רמת גן מציגה לראשונה 50 יצירות מאוסף האמנות של צילה ירון – אספנית ישראלית נלהבת שפעלה ללא פשרות וללא מניעים כלכליים. התערוכה מוצגת בין התאריכים 11 ביולי – 31 באוקטובר 2025
יצירת האמנית לאה ניקל, ספרי אמנות וכד אדום צילום: רונית סבירסקי
תערוכות של אספני אמנות בעולם שמוצגות במוזיאונים גדולים מושכות קהל רב. אספנים שידעו לרכוש יצירות בסכומי כסף קטנים או שתמכו באמנים אנונימיים ואחרי עשרות שנים הם מחזיקים בידם יצירות ששוות מיליונים. תערוכות מסוג זה הופכות לאטרקציות לא רק בגלל שווי היצירות אלא בזכות החשיפה שלהן לקהל הרחב. ציורים ופסלים שהיו בבתים פרטיים, במחסנים או במרתפים במשך שנים מוצגים לעיני כל לעיתים אלה מוצגים לראשונה מאז שנרכשו.
רקפות של שרון פוליאקין צילום: רונית סבירסקי
אהבת אמנות שהחלה בלי תקציב – והפכה לאוסף נדיר
מוזיאון רמת גן לאמנות הציב את עצמו כמוזיאון היחיד בישראל שעוסק אך ורק באמנות ישראלית. המוזיאון נפתח מחדש לפני חמש שנים לאחר שיפוץ יסודי והחל להציג תערוכות מגוונות. שנת 2025 היא ציון דרך נוסף עם הקמת קרן רכישה של אמנות ישראלית על שם האספנית צילה ירון והצגת תערוכה מהאוסף הפרטי שלה "בצלמה ובדמותה". צילה ירון, שנפטרה בשנת 2024, לא הייתה טייקון שהחליט לרכוש יצירות אמנות כהשקעה. היא אהבה אמנות ישראלית ורכשה עבודות של אמנים ואמניות ישראלים שחיים ויוצרים בארץ.
צילום אישי של צילה ירון על רקע היצירות צילום: מתוך סרטון הווידאו, רונית סבירסקי
תמיכה באמניות ואמנים ישראלים שחיים בארץ
הדחף לרכוש ציורים שמצאו חן בעיניה החל כשהייתה סטודנטית לאמנות, בימים שבהם תקציבה היה מוגבל. היא לא ויתרה ושילמה במשך תקופה ארוכה בתשלומים עד שהצליחה להשלים את הסכום. היא עקבה אחרי תערוכות וגלריות ברחבי הארץ. כשראתה יצירה שקסמה לה, נסעה מיד כדי לראות אותה ולהחליט אם לרכוש. בעלה, גיורא ירון, מספר שהיא הייתה מסוגלת לעמוד שעה מול יצירת אמנות ולהתבונן בה מרותקת. היא תמכה באמניות ובאמנים ישראליים והייתה מעורבת בתהליך היצירה שלהם. היא רכשה יצירות מופת לצד יצירות אנונימיות, יצירות של אמנים ידועים לצד יוצרים צעירים בתחילת דרכם. היא אספה במשך 30 שנים למעלה ממאתיים יצירות.
עבודת אבניים של גור ענבר לצד ציור של איברהים נובאני צילום: רונית סבירסקי
צבעים, סגנונות וטביעת אצבע אדומה
הבית הפרטי שלה הפך לגלריית אמנות שבו היא הייתה האוצרת הראשית. היצירות הוצגו על קירות הבית לצד פריטים וחפצים אחרים. הייתה לה ספריית אמנות גדולה ששיקפה את סקרנותה והעמקתה בתחום. בפינות שונות בבית הציבה כדים עתיקים שנחשפו בחפירות ארכיאולוגיות בים התיכון וכדי מתכת מהודו. מנורת שבעת קנים ענקית ורהיטים הוצבו לצד יצירות האמנות. האוסף שלה מורכב מסגנונות שונים וברובו צבעוני ותוסס. צילה הייתה ידועה באהבתה לצבע האדום ובאוסף ניכרת טביעת אצבע ייחודית האופיינית לה.
יצירתו של אברהם פסו - פרח צילום: רונית סבירסקי
50 אמנים ואמניות בתערוכה אחת
בתערוכה שמוצגת במוזיאון רמת גן נבחרו מתוך האוסף הגדול 50 יצירות של 50 אמניות ואמנים ישראלים. אוצרת התערוכה, שרי גולן, הציבה יצירות של אמנים ידועים משנות ה-50 לצד יצירות עכשוויות. בכניסה לתערוכה מוצגת עבודת הצייר לטבינובסקי "שני ערבים בבית קפה, משנות החמישים, לצדה טבע מבוית של גיא ינאי מ-2014 וכד אוריינטלי של חן שיש מ-2022. האוצרת ריכזה פינה של יצירות אדומות שבה מוצגת יצירה של לאה ניקל ומתחתיה הוצבה שידת עץ וינטג' ועליה הונחו ספרי אמנות וכד אדום.
נפתלי בזם – הדלקת נרות צילום: רונית סבירסקי
מיכאל קובנר – בית התרבות צילום: רונית סבירסקי
ישנן יצירות של גדולי הציירים הישראלים מתחילת המאה ה-20 ביניהם: נחום גוטמן, רות שלוס ויחזקאל שטרייכמן. לצדם יצירות של רפי לביא, ציונה תג'ר, ציבי גבע וסיגלית לנדאו מגדולי האמנים הישראלים העכשוויים. השם שנבחר לייצג את התערוכה "בצלמה ובדמותה" מתייחס לאספנית אבל מרמז גם על השתקפות מדינת ישראל באמצעות היצירות. בחלל מיוחד מוקרן סרטון באורך 10 דקות שמוקדש לצילה ולאהבתה לאמנות. בני המשפחה ואמנים שאיתם עבדה מספרים על דרכה המיוחדת. בנותיה ובעלה אומרים שהיא הייתה כל כך צנועה באישיותה ובעשייתה שבוודאי הייתה מופתעת למצוא את שמה מונצח במוזיאון גדול לאמנות ישראלית.
יוחנן סימון – נערה עם סל תפוזים צילום: רונית סבירסקי
סיגלית לנדאו – SLAUGHTER צילום: רונית סבירסקי
קרן הרכישה החדשה: המשך דרכה של צילה ירון
קרן הרכישה על שם צילה ירון שמנוהלת על ידי מוזיאון רמת גן מתבססת בשלב הראשון על סכום של 300 אלף שקל שיופקדו במשך שלוש שנים החל משנת 2025. בכספי הקרן ירכשו יצירות אמנות של אמנים ישראלים שיתווספו לאוסף מוזיאון רמת גן. ועדת הרכישה כוללת את רבקה סאקר חברתה הטובה של צילה ירון, יניב שפירא האוצר הראשי של מוזיאון עין חרוד ושרי גולן האוצרת הראשית של מוזיאון רמת גן. התערוכה מוצגת בין התאריכים 11 ביולי – 31 באוקטובר 2025
צילום הבית הפרטי של צילה ירון צילום: מתוך סרטון הווידאו