מוזיאון ישראל חוגג 60: שמונה תערוכות חדשות, 700 קטלוגים ומעבדה אחת שקופה
בגיל שישים, מוזיאון ישראל בירושלים לא רק מביט לאחור – אלא פוקח עין לעבר, להווה ולעתיד
במאי 1965, כשירושלים עדיין הייתה חצויה, נחנך מוזיאון ישראל בטקס חגיגי בהשתתפות ראש הממשלה דוד בן-גוריון, שר הביטחון משה דיין וראש עיריית ירושלים טדי קולק – מי שיזם את הקמת המוסד התרבותי הגדול במדינה. בתוך מציאות ביטחונית מורכבת, שנים ספורות לפני מלחמת ששת הימים, הוקם מוסד תרבותי לאומי שהאמין בכוחה של רוח, גם כשמדינה צעירה נדרשת להשקיע בביטחון.
פרפורמנס בחללי המוזיאון לרגל חגיגות ה-60 צילום: רונית סבירסקי
תערוכות חדשות ואינספור סיפורים
המוזיאון ממשיך להתרחב, לחדש, ולעורר השראה – וכעת, לרגל חגיגות ה־60, הוא מציג תערוכות שמספרות את הסיפור שלו דרך הדימויים, הזיכרונות, האנשים והחפצים שנאספו בו במשך עשורים. אמנות ישראלית, חלומות וסוריאליזם, שימור מאחורי הקלעים, תולדות פרסומי התערוכות ועבודות עכשוויות. אלו תערוכות שמספרות לא רק את סיפורו של המוזיאון, אלא גם את סיפורה של החברה הישראלית ושל התרבות המקומית והבין-לאומית.
חזית קיר ניתנת להתאמה - יצירת האמן האמריקני ויטו אקונצ'י צילום: רונית סבירסקי
אמנות ישראלית: תנועת המטוטלת
בין חרדה לתקווה – המציאות הישראלית נעה בתנועת מטוטלת שגם האמנות המקומית מושפעת ממנה. התערוכה מציגה עשרות יצירות מראשית המאה ה-20 ועד ימינו, ומתבוננת בשלוש דרכי התייחסות של אמנים למציאות: התמודדות ישירה עם נושאים פוליטיים וחברתיים, בריחה לעולמות אידיליים ומנחמים, ופרשנות מופשטת ומטאפורית. בנוסף, מוצגות יצירות על הבית – כמקום פיזי ונפשי – ויצירות שנוגעות באי-שקט פנימי. מעל הכול מתנדנדת המטוטלת של החיים כאן. התערוכה נפתחה ב-10 במאי באולם לאמנות ישראלית.
יצירת האמנית זויה צ'רקסקי צילום: רונית סבירסקי
תערוכת חלומות צלולים
כמו בחלום, גם כאן הדמיון משוחרר ממגבלות הזמן וההיגיון. לכבוד 100 שנה לזרם הסוריאליזם, התערוכה מציגה 180 פריטים – מקמעות ממסופוטמיה ועד עבודת מציאות מדומה – שמחברים בין תרבויות, תקופות וטכניקות. סמלים עתיקים ותשוקה אנושית להבין את החלום פוגשים את המבקרים במעברים וחללים מעוצבים כהשתקפות של תודעה אנושית. בתערוכה שפע של יצירות אמנות, חפצים נדירים, כתבי יד, ציורים ופסלים. היא מוצגת בבניין לאמנות מודרנית ועכשווית, החל מ- 17 בדצמבר 2024 עד 18 באוקטובר 2025.
חלום יעקב והסולם הדמיוני צילום: רונית סבירסקי
מעבדה שקופה: כך משמרים אמנות
מאחורי הקלעים של המוזיאון פועלות שש מעבדות שימור, והפעם הן עוברות לקדמת הבמה. המשמרים עובדים לעיני הקהל, חושפים תהליכי טיפול, שימור וחקר של פריטים נדירים. שמונה חפצים מוצגים עם סיפורם – על גילויים מפתיעים, שיטות שימור עדינות, ואתיקה מקצועית. המבקרים מוזמנים לשמוע את המשמרים מדברים מדי שבוע במסגרות קצרות. התערוכה פתוחה באולם ספרטוס החל מ-14 במאי 2025.
עבודות שימור ושחזור לעיני המבקרים צילום: רונית סבירסקי
תוצרת המוזיאון: 60 שנה של קטלוגים
מדריכי תערוכות הפכו עם השנים לספרים מעוצבים, חכמים ובעלי ערך תרבותי בפני עצמם. יותר מ־700 קטלוגים שיצאו לאור מאז 1965 מוצגים כמיצב אמנותי, המסודר לפי סדר כרונולוגי. זהו מסע בזמן בתולדות התצוגות, במגמות אוצרות ובחזות משתנה של תרבות מודפסת. בין אמנות, ארכיאולוגיה, אתנוגרפיה, צילום, ואמנות עכשווית – הקטלוגים מתעדים את ההיסטוריה של המוזיאון, ואת הדרך שבה הוא מספר סיפורים חזותיים. באולם ספרטוס, מ-14 במאי 2025.
700 קטלוגים - סיפורן של תערוכות צילום: רונית סבירסקי
מיכל רובנר: הדים
ביצירת וידאו חדשה, רובנר עוסקת בתנועה מתמדת של בני אדם המחפשים בית. הדמויות שלה הולכות בנופים משתנים – מקומיים ואוניברסליים, היסטוריים ונטולי זמן. הווידאו נוצר עבור מופע של הפילהרמונית לזכר חללי 7 באוקטובר ולמען החטופים. הדימוי של פרחים שצומחים מעל דמויות בתנועה מסמל את הכמיהה להמשך החיים, למרות הכול. מוצג במעבר המקורה של המוזיאון בין 14 במאי ל־20 בדצמבר 2025.
וידאו ארט של האמנית מיכל רובנר צילום: רונית סבירסקי
דפנה קפמן: מקומיות שבירה
האמנית דפנה קפמן משחזרת את תעשיית הזכוכית המקומית דרך יצירות שבריריות להפליא. היא משלבת זכוכית עתיקה שנמצאה בחפירות עם זכוכית בת זמננו, ויוצרת צמחים מקומיים – חיטה, דם המכבים, שיטה, אורן וצרעה – שקופאים בזמן. התוצאה נוגעת בשאלות של זיכרון ושכחה, עמידות מול שבריריות, ותנועה בין עבר להווה. מוצג בביתן הזכוכית, אגף לארכיאולוגיה, החל מ־14 במאי 2025.
זכוכית עתיקה ומודרנית של האמנית דפנה קפמן צילום: רונית סבירסקי
נבט יצחק: תערוכה תמידית
מיצב וידאו מרחף ועדין מציב מחדש דימויים מוכרים של "טיפוסי יהודים" לצד חפצי מתכת ובית מלאכה מתקופת בצלאל. נבט יצחק מפרקת ומרכיבה מחדש סמלים חזותיים של זהות יהודית וציונית, ומציעה התבוננות ביקורתית על דרכי העיצוב של נרטיבים לאומיים. התערוכה היא גרסה חדשה של עבודה שהוצגה בעבר, וכעת מקבלת הקשר חדש על רקע תולדות המוזיאון ויחסו למורשת ויזואלית. היא מוצגת בחדר על שם חגית לאלו, החל מ־10 במאי 2025.
"טיפוסים יהודים" - וידאו ארט של האמנית נבט יצחק צילום: רונית סבירסקי
כריס מרקר: הצילומים האבודים מישראל
ב־1960 צילם היוצר הצרפתי כריס מרקר את ישראל מדרום לצפון, כהכנה לסרט דוקומנטרי-אמנותי. אלף תשלילים נשכחו, נמצאו לפני שנים ספורות, וכעת כ־120 מהם מוצגים לראשונה. הצילומים מציגים רגעים יומיומיים בארץ צעירה, מבעד לעין אוהבת אדם. הסרט שנוצר מהם, "צד שלישי למטבע", זכה בפרס דוב הזהב בברלין ונחשב לאבן דרך בקולנוע התיעודי. לצדו מוצגים סרטים נוספים שהושפעו ממנו, חומרי ארכיון נדירים ומסמכים מהפקת הסרט. התערוכה מוצגת באולם ע"ש רנה ורוברט לוין, החל מ- 14 באפריל עד 14 באוקטובר 2025.