שלד לווייתן תלוי באוויר, 6000 דגים וחממת פרפרים – חוויית טבע בפארק אקווריום ישראל

 

מול נופי הרי ירושלים הירוקים בסמוך לגן החיות התנ"כי הוקם אקווריום ענק שמציג את עולם המים במזרח התיכון, לאלפי הדגים הצטרפו חממה של פרפרים טרופיים ושלד ענק של לווייתן שמביט על המבקרים מלמעלה

 

 פארק ירוק ובריכת דגי קוי יפנים     צילום: רונית סבירסקי

 

קוראים לו סנדי והוא היה לווייתן מצוי ששט לו במים העמוקים של הים התיכון. משהו פגע בבריאותו אולי זיהום הזפת הגדול בשנת 2021 שמקורו בנפט גולמי או מפגע אקולוגי אחר שגרם למותו והוא רק בן 20. גופתו הענקית באורך 17.5 מטרים במשקל 30 טונות נפלטה אל החוף מדרום לשמורת ניצנים בין אשדוד לאשקלון. רשות הטבע והגנים ועמותת מחמ"לי (המרכז לחקר, מידע וסיוע ליונקים ימיים בישראל) חמלו עליו והביאו אותו למנוחת עולמים בחולות ניצנים.

 

 השלד של סנדי הלווייתן וגלריית היונקים     צילום: רונית סבירסקי

 

שלד במשקל טונה תלוי באוויר

המחשבה על כך שיונק ימי בסדר גודל כזה טמון בחולות הנגב במקום להיות מונצח ומוצג לציבור הטרידה את אנשי גן החיות התנ"כי ואקווריום ישראל ובמאי 2023 הוחלט להעלות את עצמותיו לירושלים. זה לא היה פשוט ונדרשו 50 אנשי מקצוע מיומנים כדי לבצע את המשימה. בעת הבאתו לקבורה לא לקחו בחשבון שמישהו יתעניין בשלומו אחרי מספר שנים וחלק מהעצמות נסדקו ונשברו. בדומה לתהליך של חפירה ארכיאולוגית הוצאו העצמות בזהירות בזו אחר זו כשכל אחת נקשרת באזיקון ומקבלת סימון.

 

 

בשלב הזה נדרש למצוא מומחה לרפאות עצמות בעלי חיים. אם תנסו למצוא בגוגל את המקצוע הזה רוב הסיכויים שלא תמצאו. אקווריום ישראל איתרו את עדן זץ שמתמחה ברפאות של זוחלים קטנים, לטאות ונחשים, שלקח על עצמו להתמודד עם הענק הימי. הוא עבד במשך שנה וחצי על שחזור ושימור השלד ולאחר מכן הרכבתו מחדש. התהליך לווה גם בהתייעצויות עם מומחים מהארץ ומהעולם. עדן ניקה ושאב שומנים מהעצמות בתהליך של השרייה. לאחר מכן ייבש את העצמות בשימור טבעי ומבוקר ללא כל שימוש בכימיקליים, נמנע מקידוח חורים בעצמות והשתמש בדבק מיוחד שיודע לנשום. שיטה חדשנית נוספת שהופעלה הייתה סריקת כל עצם בטכנולוגיית תלת ממד ויצירת סחוסי חיבור בין החוליות. חיבורי מתכת עדינים נועדו לחיזוק השלד וכבלי נירוסטה דקיקים שימשו לתלייה מהתקרה.

 

 

המשימה הושלמה, סנדי זכה לכינוי על שם החולות שבהם התגלה ונותר למצוא לו מאוזוליאום שיתאים לממדיו. אולם רחב ידיים במתחם האקווריום הוקצה עבורו וכדי להפוך את החלל לגלריה העדיפו למקם את השלד באוויר קרוב לתקרה וכך גם התקבלה זווית ראייה נוספת. גרם מדרגות מוביל את מרפסת תצפית עליונה שממנה אפשר לראות את העצמות מקרוב ואת חלקו העליון של השלד. משקל העצמות אחרי הניקוי היה 750 קילו ועם מתקני החיבור הוא מגיע למשקל טונה. הרצפה צופתה בחול טבעי כדי שסנדי ירגיש בבית וחלל הגלריה מוקדש לנושא היונקים בטבע הים תיכוני ביניהם לווייתנים, דולפינים וכלבי ים. סרטון וידאו שמוצג באולם מקבץ צילומים וסרטונים שצולמו בזמן אמת בתהליך העלאת העצמות, השימור והשחזור.

 

חממת פרפרים טרופיים שהגיעו מאנגליה

 

 מורפו כחול מתייצב לסלפי מול עדשת המצלמה     צילום: רונית סבירסקי

 

חממת הפרפרים היא מתחם סגור יפהפה שופע צמחייה טרופית. חממות פרפרים בעולם הם לא פעם מקור לאכזבה כשמגיעים ופוגשים מספר קטן של פרפרים ורובם צמודים אל רשת עליונה או צדדית ואי אפשר ליהנות מיופיים כשהכנפיים פרושות. תוחלת החיים של פרפר היא קצרה מאוד ונעה בין מספר ימים למספר חודשים. בחממת הפרפרים של אקווריום ישראל הפרפרים רבים והם מתעופפים להם בהנאה גדולה בין הצמחים הטרופיים ומפלי המים. הם מרגישים בטוחים בחברת בני אדם ושמחים לעופף סביבם, לשבת על הכתף או על תיק היד. הפרפרים מגיעים מחווה באנגליה כיוון שתהליך הרבייה בארץ מוגבל על ידי משרד החקלאות.

 

 משטחי האכלת פרפרים בחממה     צילום: רונית סבירסקי

צמחייה טרופית, מפלונים ובריכות מים     צילום: רונית סבירסקי

 

לאורך מסלול ההליכה בחממה הוצבו שולחנות קטנים עם פירות חתוכים שאהובים על הפרפרים והם עומדים זמן ממושך ומוצצים את מיץ הפרי. החיסרון היחידי הוא שהם כל כך עסוקים באכילה שהם לא פורשים כנפיים. מדריך זיהוי פרפרים מאפשר לקרוא להם בשמם ואפילו לדעת כיצד נראה הגולם שלהם. בחממה יש כחלן פסים, ארגמנית מנוקדת, קיסרית שולי-להבה, נימפה עטלפית, מקסיקני כחול כנף, טיגריס קיסרי, מלכת היער ונוספים. שלטי הסבר מוצבים בכל פינה עם מידע על אורך חיי הפרפר, על כך שיש 150 אלף מיני פרפראים בעולם שכוללים פרפרי יום ופרפרי לילה שנקראים עש. לפרפר יש 4 כנפיים וכשהן נעות יחד הן נראות כמו שתי כנפיים. הכנפיים מכוסות באלפי קשקשים קטנטים ולכל מין יש דוגמה ייחודית לו. לפרפרים יש שדה ראיה קרוב ל-360 מעלות שמאפשרת להם לראות טורפים מתקרבים. הפרומונים (הפרשות הריח) שמפיקות הנקבות במינים מסוימים של פרפראים כל כך חזקים שזכרים יזהו אותם ממרחק 15 קילומטרים.

 

קיסרית שולי-להבה בארוחת צהרים      צילום: רונית סבירסקי

 

פארק ירוק, בריכות דגי קוי ונופרים

אחרי כל החידושים כדאי להקדיש זמן לאקווריום הגדול. בין חממת הפרפרים לאקווריום ישנו מרחב מוצל עם ספסלי ישיבה ובית קפה קטן. בריכת דגי קוי יפנים שמבקרים נוהגים לתת להם אוכל מיוחד שאפשר לקנות במקום. ההסעדה ההמונית הפכה אותם לידידותיים מאוד והם שוחים בהתלהבות לעבר האנשים ומחכים לכיבוד.

 

דגים ידידותיים      צילום: רונית סבירסקי

 

דגים מהים התיכון, הים האדום, הכנרת ועיינות צוקים

מתחם האקווריום גדול מאוד, עשיר במכלי ענק והסברים מפורטים על כל נושא. שילוב של בריכות מים עצומות עם דגים גדולים ובריכות קטנות לדגים קטנים, אלמוגים ויצורים ימיים שונים. לצד כל תצוגה מוצבים שלטי הסבר, סרטוני וידאו ואפקטים דיגיטליים. האדריכלות, העיצוב, התצוגה ומגוון הדגים מרשימים מאוד. כיוון שהאקווריום מוקדש לדגי המזרח התיכון חלק לא מבוטל משמות הדגים מוכר לנו מהגריל. כאן אפשר לראות את יופיו של הלוקוס הכסוף, את גודלם וצבעם של לברק, מוסר, מושט ואחרים ולצידם דגים מיוחדים כמו גיטרן, כרישים, בטאים ודגים בשלל צבעים שאופייניים לים האדום.

 

 טרכון רב מגינים שנקרא גם מקרל     צילום: רונית סבירסקי

אמנון הירדן - מושט     צילום: רונית סבירסקי

 

האקווריום פועל על פ כללי שמירה על הטבע הימי במזרח התיכון. הדגים אינם נלקחים מהימים והאגמים שמוגדרים שמורות טבע אלא ממדינות כמו קנייה ופורטוגל. הדגים היחידים שמגיעים מהארץ הם דגי הכנרת ונווית ים המלח מעיינות צוקים שנמצאת בסכנת הכחדה. אקווריום ישראל משמש ככספת ששומרת על נווית ים המלח עם אלף פרטים כדי לשמר את המין. 4 צבי ים ירוקים שנפגעו הובאו לאקווריום לשיקום וכשיחלימו ישיבו אותם לטבע. כל אוכלוסיית קיפודי הים באילת נכחדה כתוצאה מטפיל. מספר פרטים שנמצאו בים התיכון משמשים  באקווריום כמערכת רבייה עתידית לדור חדש שיושב לטבע באילת.

באקווריום יש 6000 דגים מ-160 מינים שונים. כל דג חדש שמגיע מוכנס למכל גדול סגור ורק אחרי שהוא מסתגל למקום ועובר את תהליך האקלום בהצלחה הוא עובר למכל תצוגה ומצטרף לחבריו. המתחם משמש לא רק כאטרקציה תיירותית אלא גם כמרכז מחקרי, שיקומי והסברתי.

 

 גיטרן מובהק     צילום: רונית סבירסקי

דג הזהרון קוצני וארסי     צילום: רונית סבירסקי

שושנות ים     צילום: רונית סבירסקי

 

המבקרים לומדים על מבנה הגוף שמאפשר לדג לחוש גם בחושך את תנועת הלהקה ואיך הוא משמר אנרגיה. שלטי הסבר מפרטים את שם הדג, היכן הוא מצוי, אורח חייו ופרטים מיוחדים עליו. כחלק מהגישה האוהבת לטבע הוחלט לא להביא יונקים ימיים גדולים אבל ישנם הסברים מפורטים עליהם. לכל אחד מארבעת הימים של אזורנו מוקדש הסבר, לכנרת, ים המלח, הים התיכון והים האדום. שונית האלמוגים במפרץ אילת נחשבת לשונית הטרופית היחידה בישראל ולצפונית בעולם.חופי הכורכר לאורך חופי הים התיכון הם מבתי הגידול הימיים העשירים ביותר עם ספוגים, אלמוגים, שושנות ים, סרטנים ומינים שונים של דגים. בתי גידול אחרים אופייניים לחופים החוליים עם בעלי חיים שהתאימו את עצמם להתחפר או להיצמד לעצמים שונים כדי לא להיסחף בזרמים חזקים.

 

 בריכת הטריגונים     צילום: רונית סבירסקי

תמנון     צילום: ליהי ברנע

 

מדוזות     צילום: רונית סבירסקי

כוכב ים      צילום: רונית סבירסקי

 

בלב האקווריום יצרו בריכה שמזכירה חופים טרופיים ובה שוחים מספר טריגונים שמשעשעים את הילדים בקפיצות מחוץ למים. אבל חשוב להיזהר מהם כי יש להם קוץ ארסי במרכז זנבם והם מצליפים בו כשיש איום משמעותי. ויטרינות קטנות מוקדשות לשושנות ים בצבעים נפלאים. תצוגה מיוחדת מוקדשת ליצורים ימיים שיודעים להסוות את עצמם. מכל גדול מכיל עשרות סוסוני ים שאוהבים להתקבץ בצפיפות.

 

נצרן ים תיכוני      צילום: רונית סבירסקי

צב ים ירוק     צילום: רונית סבירסקי

 

המכל המרכזי הענק של האקווריום מרשים מאוד בעיצוב המעגלי שלו ובמגוון הדגים שחיים בתוכו. הוא מדמה שונית אלמוגים רדודה בדומה לשונית במפרץ אילת. האלמוגים בתצוגה הם מלאכותיים ונוצרו על ידי תבניות של אלמוגים מתים. במכל שוחים כרישים ממין שחור סנפירים וקיבלו את השמות בוניטו, שלמה ומילו. הכרישים שייכים למיני הדגים ללא עצמות. השלד שלהם בנוי מחומר סחוסי והם יכולים לשחות במהירות של 50 קמ"ש. כרישים נצפים בים התיכון ובים האדום והם אוהבים להתקרב למים חמימים באזורים של תחנות כוח. במכל המרכזי ישנם גם בטאים שהם דגים שטוחים בעלי זנבות ארוכים וקרנפון שיש לו קרן על המצח. ליד אקווריום אלמוגי הים מקבלים הסברים איך לשמור על אלמוגים. הם יצורים חיים ואסור לגעת בהם. ישנן מדינות בעולם שאוסרות להיכנס למים בשמורות אלמוגים אחרי מריחת הגוף בקרם הגנה נגד השמש. עצה חשובה בעלת ערך מוסף שמלמדת כיצד לשמור על כל היופי הימי הזה.

 

 מכל ענק לדגים גדולים     צילום: רונית סבירסקי

כריש שחור סנפיר     צילום: רונית סבירסקי

זנבתן מנומר      צילום: רונית סבירסקי

שושנונים     צילום: רונית סבירסקי

דגי הים האדום      צילום: רונית סבירסקי

לובסטר פשניסטה      צילום: רונית סבירסקי

פרפרון אנטנה      צילום: רונית סבירסקי

 

האקווריום פתוח בימי ראשון-חמישי, שבת 18:00-09:00, שישי עד 16:00. הכניסה עד שעתיים לפני הסגירה. כרטיסים ניתן להזמין און-ליין באתר אקווריום ישראל.