חאן בורג' בנימינה – בוהוריים, טבע ואמנות

 

חאן דרכים טורקי יפהפה מוקף בגן פורח, מדשאות, מטעים ובלבו מסעדה שפתוחה מהבוקר עד הצהרים לארוחת בוהוריים עם שפע של יין ואווירה של חופש

 

 מבנה זכוכית מול חאן טורקי      צילום: רונית סבירסקי

 

אבי גולדשטיין, חקלאי דור חמישי למייסדי זיכרון יעקב, מגדל אבוקדו, אפרסקים ונקטרינות. הוא איש אדמה מהזן שאוהב את מה שהוא עושה. בצמוד לשטחים החקלאיים שלו נמצא חאן עתיק שהטורקים הקימו במאה ה-19 על שרידי מבנה ביזנטי. גולדשטיין קיבל לידיו את האחריות לשמר ולטפל במבנה העתיק והחליט לאפשר לציבור הרחב ליהנות מהמקום המיוחד הזה. הוא הפך את המתחם לגן אירועים מטופח ובנה בו חממת זכוכית ענקית. אחרי מספר שנים החליט לשדרג את החוויה ופתח את בית הזכוכית בשעות הבוקר לארוחות בראנץ' ובעברית בוהוריים.

 

 מבנה מהמאה ה-19 ששומר ושופץ       צילום: רונית סבירסקי

 

החאן שבו ישן קיסר גרמניה

כשנוסעים בכביש המחבר בין בנימינה לפרדס חנה המבנה המרשים מושך את העין. בחזיתו פתחים גדולים מקושתים עם דלתות זכוכית עצומות. אגן מים מאבן שוחזר כפי שהיה במאה ה-19 ושימש את הסוחרים והצליינים לרחצה כשהגיעו מהדרכים המאובקות. האורח המפורסם ביותר שלן בבורג' היה קיסר גרמניה וילהלם ה-II שעצר למנוחה במהלך מסעו בארץ ישראל ב-1898. תיאודור הרצל, שידע על המסע, הגיע לארץ ישראל מתוך תקווה שיצליח לפגוש את הקיסר ולדבר אתו על חזונו. המשימה לא הייתה פשוטה ורק כשהקיסר הגיע לירושלים הצליח הרצל לשכנע את אנשי פמלייתו לאפשר לו להיפגש איתו.

 

 מזרקה, מדשאות ומטעים     צילום: רונית סבירסקי

 

בתחילת המאה ה-20 נרכשו אדמות הבורג' והחאן על ידי הברון רוטשילד. האדמות חולקו בין 27 איכרים שהתגוררו בזיכרון יעקב. האיכרים עיבדו את האדמה וגרו בחאן בימות השבוע וחזרו הביתה לזיכרון בסופי השבוע. לאחר הקמת המושבה בנימינה עברו חלק מהאיכרים לגור ברחוב החורש הסמוך לבורג'. משפחתו של אבי גולדשטיין הייתה אחת מהן. הקשר של המשפחה לגידולי ענבים ולחקלאות נמשך לאורך השנים וגולדשטיין החליט לבסס את התפריט שלו על גידולים מקומיים, יין ובשרים ממגדלים ישראלים ורובם מאזור הכרמל. הוא קורא לו בית לאוכל מתוצרת טבעית, מקומית וישראלית.

 

פותחים שולחן     צילום: רונית סבירסקי

 

בראנץ' בשרי ישראלי עם כוס יין או בירה

גולדשטיין הבין שכדי ליצור תפריט בשרי כשר בשעות הבוקר צריך להיות יצירתיים. שהמנות יהיו עסיסיות וקלילות וגם עיצוב הצלחת יביע חופשיות אבל עדיין יהיה מוקפד. אין תבלינים כבדים וכל הרטבים והמאפים נעשים במטבח שלו. הביצים והעופות אורגניים, הבקר מגיע ממרעה גולן, הנקניקיות וההמבורגר נעשים במקום. השף יועץ אבי שטייניץ בנה יחד עם הצוות את התפריט במטרה שכל אחד ימצא את המנות שמתאימות לו.

 

פידה איסטנבול      צילום: רונית סבירסקי

 

אחת המנות הטובות בחאן בורג' הוא פידה איסטנבול. הבצק הטורקי עשוי באופן מדויק כך שיספוג את רוטב הבשר אבל עדיין יישאר פריך. המילוי מורכב מעגבניות טריות מרוסקות, בשר טחון ופיסות של הנקניק הטורקי סוג'וק. המאפה מוגש עם טחינה וסלט עלים ירוקים. את הפידה אפשר לקבל בגרסה צמחונית במילוי ירקות וביצת עין. מנה מיוחדת נוספת היא פליאו שיש בה בשר מפורק ועליו ביצת עין לצד סלט ירוקים. כבד קצוץ על הסכין מוגש עם ריבת פרי עונתית, טוסטונים וקורנישונים.

 

 פורל ורוד מהדן     צילום: רונית סבירסקי

 

ישנה ארוחת בוקר במחווה לצ'ארלס השלישי והיא כוללת צמד נקניקיות, שעועית ברוטב עגבניות, תפוח אדמה פריך ושתי ביצי עין לצד סלט עלים ירוקים. אפשר למצוא בתפריט גם שקשוקה אדומה, שקשוקה ירוקה, סלט איכרים, חציל הסולטן ונתחי אנטריקוט צרובים עם תפוחי אדמה ושתי ביצי עין.

 

 תה היביסקוס קר     צילום: רונית סבירסקי

 

מנות שמתאימות לשעות הצהרים הן שניצל עגל דק עם פירה כרובית, חזה עוף אורגני בעשבי תיבול, סטייק סינטה מיושנת, המבורגר בקר, ספגטי עם נתחי עוף ואנריקוט עם תפוחי אדמה שבורים. מי שאוהב לפתוח שולחן כמנה ראשונה ימצא את מבוקשו בראס אל שולחן. שפע של צלוחיות עם סלט ירקות, סלט ביצים, קונפי שום, טחינה, פסטו, טפנד זיתים שחורים, זיתים שבורים, ממרח עגבניות מיובשות ומגש עץ גדול עם שלושה סוגי לחמים, מחמצת, בייגל ירושלמי ובגט. ישנם גם כריכים בשריים, לצמחונים המבורגר ביונד ולטבעוניים כריך שווארמה סייטן.

 

הכל פתוח      צילום: רונית סבירסקי

 

כחלק מהחשיבה המתחשבת של גולדשטיין גם תמחור המנות נוח לעיכול והוא נע בין 86-56 שקל למנה, מנות האנטריקוט והסינטה בין 114-108 שקל.  המנות גדולות וניתנות לשרינג. עוד הפתעה נעימה בתמחור הם מחירי היין והבירות. יינות אדומים ולבנים של כרמל מוצעים במחיר 126-90 שקל לבקבוק, 26 שקל לכוס יין, 24 שקל לכוס בירה אלכסנדר ומי שמזמין ארוחה מקבל בירה או כוס יין 1+1. בתפריט הקינוחים יש קומפוט של סבתא מפירות יבשים, מלבי דמשקאי שעשוי מקרם קוקוס וטפיוקה, קראנץ' נוגט ושברי בייגלה, כדור רושה, מיני בראוניז ופאי פקאן (25-12 שקל). על חשבון הבית מקבלים צלחת פירות העונה. עוד פינוקים מבית חאן הבורג' הם הפירות מהמטעים של אבי, אפרסק, נקטרינה ואבוקדו שנמכרים במקום במחירי ספק.

 

גלריה לאמנות בחאן העתיק     צילום: רונית סבירסקי

גלריה לאמנות בחאן העתיק

הביקור במקום לא יהיה שלם בלי קפיצה אל תוך חללי הבורג' העתיק. קירות האבן המסיביים, התקרות הגבוהות והחלל הנעים הפכו לגלריית אמנות שמקדמת אמנים מקומיים. התערוכה שמוצגת לקראת קיץ 2024 נקראת זרעי קיץ. זוהי תערוכת צילומים של אפרת סטרטינר, יוצרת מקומית מגבעת עדה. צבעי הקיץ והצמחייה היבשה הפכו בעדשת המצלמה של סטרטינר למשהו אחר. קוצים נראים כמו תכשיטים, תחרה לבנה או פנסי קסם, חמניה זוהרת בצהוב עז, טיפות טל נראות כמו יהלומים. את התערוכה אצרו נילי ססלר מגבעת עדה ומוטי הררי מבנימינה. ניתן לראות אותה בימי שני-חמישי בשעות 14:00-09:00. הכניסה חופשית