פסטיבל הצילום הבינלאומי PHOTO IS:REAL 2024

 

פסטיבל הצילום הבינלאומי PHOTO IS:REAL  משמש השנה במה ליוצרים מרחבי העולם לצד צילומים של קהילות מהדרום ומהצפון, נפגעי המלחמה שנעקרו מבתיהם, וחיילים שנותנים ביטוי למראות והרגשות. הפסטיבל יתקיים במרכז ענב בתל אביב בתאריכים 27 במרץ – 6 באפריל 2024

 

 

הפסטיבל המקורי שהיה אמור להתקיים בנובמבר 2023 יפתח ב-27 במרץ 2024 במתחם מרכז ענב וגן עופר בתל אביב, ויציג עשרות תערוכות מהארץ ומהעולם ללא עלות. אל הפסטיבל יתווספו מספר תערוכות חדשות בעקבות המלחמה. היום, יותר מאי פעם, מאמינים מארגני התערוכה בחשיבות התרבות והאמנות כערכים מובילים בחברה מתוקנת. מאמינים בכוחו של הצילום להשמיע קול, לעורר מודעות, לפתוח דיון ולעורר לפעולה.

 

PHOTO IS:RAEL פסטיבל הצילום הבינלאומי ה-11 הוא אירוע הצילום הגדול ביותר בישראל הנותן במה לאקטיביזם חברתי לצד גופי עבודה של צלמים ואמנים מכל העולם. הפסטיבל מציג כ-50 תערוכות של צלמים ישראלים ובינלאומיים מובילים ולצידם עשרות אירועים, מפגשים וסיורים מיוחדים, פאנלים, הרצאות ואירועי אמנות רב-תחומית. האירועים יתפרשו על פני כל מתחם מרכז ענב וגן העיר - באולם מרכז ענב לתרבות, בלובי השקוף של המרכז, על הגג וברחבי גן העיר. במהלך 2024 ימשיך הפסטיבל לנדוד אל הפריפריה הגיאוגרפית והחברתית ויוצג באתרים נוספים בישראל.

 

 

מלחמה, מחאה, אקטיביזם ופולין 

הפסטיבל מציע במה ייחודית לשתף ולחשוף, לצעוק וללחוש את כל מה שצריך להישמע באמצעות הצילום במטרה לקדם שיח, לחזק את חופש הביטוי ולתת קול לכולן/ם ללא הבדל דת, גזע ומין, וללא הדרת אוכלוסיות, דעות ורעיונות. בתערוכות השונות יוצגו מגוון רחב של פרשנויות חברתיות ואישיות על כמה מהנושאים האקטואליים והבוערים שמעסיקים את החברה בארץ ובעולם ביניהם: תערוכה מיוחדת של יוצרים תושבי הדרום והצפון, נפגעי מלחמת אוקטובר 2023, תמונות בלעדיות של חיילי מילואים מהמלחמה, משבר הפליטים בארץ ובעולם, מחאה ואקטיביזם, המלחמה באוקראינה, התמודדות עם פוסט טראומה, קהילת הלהט"ב ונושאים נוספים. כמו כן, תוצג תערוכה מיוחדת המבוססת על ספרו החדש של אשכול נבו ובשיתוף פעולה איתו, תערוכת יחיד לזוכה פרס "מיתר" לצילום 2022 סטפן גלדייה (פריז), ותערוכה מיוחדת בשיתוף פעולה עם מכון אדם מישקביץ וקרן שלום פולין, המציגה את תמונותיהם של אנשי הקהילה היהודית שחיו בפולין ערב השואה, לציון 80 שנים למרד גטו ורשה.

 

הפעילות החברתית של הפסטיבל מיושמת באמצעות מודל ייחודי בשם  PHOTO IS:VOICE ומבוססת על ההכרה שלכל אדם בחברה ישנה הזכות להציג את עצמו, לשקף את עולמו לסביבה ולומר את דברו באופן ישיר ובלתי אמצעי. בעזרת מודל זה, עשרות משתתפים מקהילות מוחלשות ברחבי הארץ לומדים את שפת הצילום ומתנסים בצילום מעשי על מנת לתאר את חייהם וחוויותיהם. צילומים אלה מוצגים בפסטיבל לצד עבודות של צלמים מובילים מהארץ ומהעולם.

 

בין התערוכות המרכזיות בפסטיבל

 

"תמונות מלחמה" תושבי הדרום והצפון נפגעי מלחמת אוקטובר 2023 וחיילי מילואים משמיעים את קולם באמצעות צילום

ממדי אסון ה-7 באוקטובר והמלחמה המתחוללת בדרום ובצפון מאז בלתי נתפסים בכל קנה מידה ולא ניתנים להשוואה לשום אסון שפקד את מדינת ישראל מעולם. אנשים רבים, כאלה שהצילום הוא מקצועם וכאלה שלא, תיעדו ומתעדים את הזוועות, ההרס, העקורים והמלחמה. בתוך ים הדימויים והסרטונים המציף את אמצעי התקשורת והרשתות החברתיות בחודשים האחרונים, קולם של נפגעי המלחמה שנעקרו מבתיהם כמעט ואינו נשמע. פסטיבל הצילום הבינלאומי וקרן משפחת צבי ועפרה מיתר מבקשים להוות השנה פלטפורמה המאפשרת לקהילות וליחידים מהדרום ומהצפון להשמיע את קולם באמצעות שפת הצילום ומקדישים את פרס מיתר לשנת 2024 למטרה זו.

 

 

תושבי הנגב והגליל שנעקרו מבתיהם, שנפגעו במלחמה תיעדו את המציאות שנכפתה עליהם, משפחותיהם וקהילותיהם. צילומים המבטאים את הלך הרוח, עומק השבר, הכעס, האבל והחורבן, וגם את הרגעים של שמחה, חמלה ותקווה בתוך הכאוס הגדול. לצד אלה יוצגו בתערוכה, מספר סדרות של חיילי מילואים המביאים נקודת מבט ייחודית ושונה על המלחמה ועל שגרת היום יום של הלוחמים.

 

עקורים – תופעה עולמית

בין התערוכות שהתווספו לפסטיבל  בעקבות  מתקפת הטרור של ה-7 באוקטובר והמלחמה שהגיעה בעקבותיה, תוצג תערוכה בינלאומית בנושא פליטים, נושא שרלוונטי בשנים האחרונות בעולם כולו. בתערוכה ישתתפו צלמים דוקומנטריים מרחבי העולם אשר מתעדים בפרויקטים ארוכי טווח את חוויית הפליטות במקומות שונים בעולם. גברים, נשים וילדים שאיבדו את ביתם, אך לא איבדו את התקווה לשוב אליו.

 

אשכול נבו, לב רעב - כותרת, סיפור וצילום

תערוכה ייחודית פרי שיתוף פעולה עם הסופר אשכול נבו. בסיס התערוכה הוא ספרו החדש של נבו, "לב רעב" אשר יצא לאור בסוף אוקטובר 2023. התערוכה תעסוק במשמעות של שֶם: כותרת הניתנת לסיפור ושם שניתן לעבודת אמנות. האמנים המציגים יקבלו את רשימת הכותרות של הסיפורים, ומתוכן כל אמן יבחר כותרת המעניינת אותו לחבר עם עבודה / גוף עבודות שלו. בתערוכה יוצגו העבודות לצד קטעים מכל אחד מהסיפורים שנבחרו, בטקסט ובאודיו (בקריינות של נבו). העבודות המוצגות יהיו במגוון מדיה: צילום, קולאז', והקרנה. התערוכה תלווה בשני אירועים במסגרת הפסטיבל בהשתתפות אשכול נבו: מופע באולם של מרכז ענב וג'ם כתיבה וצילום. אמנים מציגים: יובל אצילי, דיוי בראל, איתי בר יוסף, רוני כנעני, נעמי לשם, רונית פורת

 

תערוכת יחיד לזוכה פרס מיתר 2022 - Stephan Gladieu סטפן גלדייה, צלם יליד 1969, חי ועובד בפריז

סדרת צפון קוריאה של סטפן גלדייה מהדהדת לדבריו את המשטר השושלתי והדיקטטורי ואת המתח שחש בזמן שהותו שם. מוגבל ומלווה בכל צעד שעשה הוא יצר מרחב דמיוני של חופש בתוך המסגרת שנכפתה עליו. כדי ללכוד את הזהות של האנשים הוא בחר לצלם דיוקנאות, לעיתים בגודל מלא או בפוזה חזיתית ומבט ישיר. טכניקה שמדמה את הקודים של דימויי התעמולה קיבלה משמעות בצילומים.

 

צללים – פוסט טראמה

PHOTO IS:RAEL ועמותת נט"ל חברו יחדיו כדי לתת במה ולהגביר את הקול של "הפציעה השקופה" ולהעלות את המודעות הציבורית להתמודדות עם פוסט טראומה על רקע לאומי. בתערוכה מוצגים לוחמות, לוחמים, תומכי לחימה וקרובי משפחותיהם באמצעות צילומים וטקסטים, חדשים וישנים, בנושא חוויות לחימה ופוסט טראומה על רקע לאומי. תקוותנו היא, כי הפרויקט והתערוכה ישמשו מרחב לשיח חברתי ויאפשרו דיאלוג קשוב ומכיל בין אותן לוחמות, לוחמים, תומכי לחימה וקרוביהם ובין כלל הציבור הישראלי. התערוכה נאצרה לפני המלחמה ונעשתה רלוונטית מתמיד.

 

מחאה משמיים

ממדיה העצומים של המחאה נגד הרפורמה המשפטית, שהחלה בינואר 2023, ידועים בכל רחבי העולם הודות למאות צלמות וצלמים מסורים, הפועלים יומם וליל בכל רחבי הארץ, מצלמים את המפגינים, מלווים את האקטיביסטים, ולוקחים חלק בפעולות ההתנגדות. התערוכה "מחאה משמיים" מתמקדת בצילומי הרחפן, המתעדים את המחאה מעין הציפור ולוקחים חלק משמעותי באופן בו המחאה נתפסת בתודעה. צילומים אלו, שמיועדים להערכת מספר המשתתפים בהפגנות, מדגישים את ממדי המחאה ומאפשרים העברת מסרים ישירים המגיעים עד הבית הלבן.

 

 

Wai Hang Siu | United Kingdom Clean Hong Kong Action 2019-2021

וואי האנג סיו אזרח הונג קונג ופעיל בתנועות חברתיות. כאשר תיעד במצלמתו את המפגינים שמחו נגד השלטון נתקל בהתנגדות מצדם מתוך חשש שתמונות פניהם ישמשו נגדם על ידי הרשויות. הוא  החליט להגן על האנשים על ידי ניקוב חורים בפניהם. מחיקת הפנים מנעה את זיהוי האנשים אבל חידדה את האלימות של סין כלפי תושבי הונג קונג. הסדרה קיבלה את הכותרת האירונית - Clean Hong Kong Action.

 

מיכאל ליאני - אהבה גאה,  2020 -2023

הפרויקט נוצר מרצון לחשוף מהי אהבה גאה - אהבה שאינה תלויה בדבר אלא רק באהבה עצמה. כאמן וצלם ליאני עוסק בגבולות של מגדר ואוריינטליזם באמצעות המצלמה וזיכרון ויזואלי. מאז 2020 הוא צילם זוגות, משפחות ובודדים מהקשת הלהטב״ית בכל רחבי ישראל. כל זוג צולם בסביבת הבית שלו. התמונות צולמו במצלמת פילם בפורמט בינוני, עם לא יותר מ-4-5 קליקים, על מנת ללכוד את הרגעים הכי אותנטיים.

 

מדלן אקסרסיאן | Mayrig2014 -2022

המילה Mayrig בארמנית פירושה אמא וזו הכותרת שקיבלה תערוכת הצילומים של מדלן אקסרסיאן שמשפחתה היגרה מארמניה לארגנטינה עקב רדיפות על בסיס טיהור אתני שמקורו ב-1915 ונמשך עד היום. לפני כשמונה שנים, אקסרסיאן חזרה לארמניה במטרה לחקור את ההיסטוריה המשפחתית שלה ואת שורשיה. במהלך הנסיעות היא נחשפה לעובדה שהמצב הגיאופוליטי מגביל את חוויית ילדותם ואת שאיפותיהם לעתיד של ילדים הגדלים במדינה. אקסרסיאן משתמשת במצלמה כדי להתבונן בילדים ארמנים ויחסיהם עם המלחמה, תוך מחשבה על הנורמליזציה של האלימות והרגשות הלאומיים, וכיצד אלו שינו את מרחבי המשחק והשעשוע. בעוד שעניינם של ילדים במשחק הוא אוניברסלי, אקסרסיאן בוחנת אם הם חופשיים לעשות זאת במדינה מוכת מלחמות הנשלטת על ידי מבוגרים.

 

טלי רצקר, שפת אם2020 -2023

הסדרה ״שפת אם״ החלה את דרכה ב-29 באוקטובר 2019, בתאריך שבו נולדה אמה, בתה של טלי רצקר. תחושת האימהות שלה לא נוצרה באופן טבעי ורצקר נחשפה לעולם של פחדים וחרדות. בדרך שהייתה עבורה הטבעית ביותר היא החלה לתעד את רגשותיה באמצעות המצלמה. רצקר ואמה יצרו את הקשר שלהן דרך שפת הצילום. הן למדו להכיר אחת את השנייה, הפכו קרובות, ולאם ובת. הן החליטו לא להגדיר מי משחקת באיזה תפקיד שכן זה משתנה תוך כדי משחק הצילום. יחד, הן משחקות וגדלות אל מול עיני המצלמה.

 

AND I STILL SEE THEIR FACES , שיתוף פעולה עם קרן אדם מישקביץ וקרן שלום, פולין

גולדה טנסר, המנהלת הכללית של קרן שלום, הוציאה קול קורא ב-1994 לקבלת תמונות של יהודי פולין וזכתה להיענות גדולה. צילומים, מיושנים, פגומים קלות, שנשמרו בעליות הגג ונחפרו מתוך הריסות, מאות מהם המשיכו להגיע מערים גדולות, עיירות קטנות וכפרים. טנסר אספה במסירות כ־ 9,000 תמונות, שמספרות את סיפורה של הקהילה היהודית בוורשה. גם היום, 80 שנה לאחר מרד גטו ורשה, הארכיון הנרחב הזה מעלה את זכר הנעדרים. תערוכה המבוססת על הארכיון, תציג כ־50 תמונות וטקסטים מחיי היומיום של היהודים בוורשה לפני מלחמת העולם השנייה ובמהלכה, בשילוב עם איורים/אנימציות שהוכנו במיוחד לתערוכה, כדי לתת לתערוכה זווית עכשווית, רבדים וטכניקות שונות. הצילומים והאיורים מוצגים באופן משולב כתמונות מודפסות ובהקרנה על גבי מסכים. אמנים עכשוויים משתתפים: מיכל בוננו, מאיה לוי, אביב שמיר, הדס חיון, מרב שין בן אלון, נורית גרוס, בן מולינה, גיל רדק, אורי תירוש, אמיר פרסיה.

מרכז ענב, אבן גבירול 71, תל אביב-יפו