מוזיאון האשליות – דברים שרואים מכאן לא רואים משם

 

תעתועי ראיה ומוח הם שם המשחק במוזיאון האשליות שממוקם בנמל תל אביב

 

זה לא זול, אבל יש בו קסם שקשה לעמוד בפניו כשרואים את הילדים בשיא ההתלהבות עם ניצוצות בעיניים עוברים מחדר לחדר ורוצים עוד. למי שיש סבלנות ויצליח גם להסביר לזאטוטים את הפירוש המדעי לאשליה יוסיף לפעילות עוד ממד של ערך מוסף.

 

מטפסים על קיר בניין     צילום: רונית סבירסקי

 

הרעיון נולד במוחם של צמד יזמים קרואטי והפך תוך מספר שנים לרשת עולמית שמונה עשרות מוזיאונים. הם בחרו להקים את המוזיאון הישראלי בנמל תל אביב במבנה 26 והתקינו בו 50 מיצגים של אשליות מתוקות. ההגדרה אינטראקטיבי מתאימה במדויק למה שמתרחש מיד כשנכנסים למבנה. זוג עיניים בוהקות וחכמות של אלברט איינשטיין עוקבות אחרי הנכנסים ורומזות שלא תמצאו כאן פתרונות קלים.

 

תחת עינו הפקוחה של אלברט איינשטיין     צילום: רונית סבירסקי

 

על פי ההנחיות המוזיאון מיועד לילדים מגיל 6 ומעלה וטוב שכך. אם הילד או הילדה לא יצאו לפחות עם תובנה אחת של הבנה מדעית כלשהיא ירשם פספוס בכוונת המתכנן. המבוגרים מתעכבים, קוראים את ההסברים ולא פעם נופלת להם הלסת כשהם רואים דבר אחד אבל בפועל זה לגמרי אחרת. חלק מהאשליות הם טריקים משעשעים שהעין רואה אבל המוח לא קולט.

 

 הולוגרמה של הארי פוטר     צילום: רונית סבירסקי

 

אל החללים השונים מוביל מסדרון ארוך שעל קירותיו תלויים ציורים גיאומטריים בשחור לבן שיוצרים אשליות אופטיות. התמונות גורמות למוח לראות דברים שונים ומעוותים מאשר הם במציאות. מן המסדרון מסתעפים חללים קטנים או גדולים שבכל אחד מהם אשליה אחרת. כיסא מפורק הופך בזווית מסוימת לכיסא שלם והיושב עליו נראה כמו גמד לעומת מי שעומד לצד הכיסא. החדר הזה משקף את העובדה שגודלו של אדם בעיני המתבונן הוא תוצאה של גודל העצמים שנמצאים סביבו.

 

 מסדרון של אשליות אופטיות     צילום: רונית סבירסקי

 

חדר ההולגרמות נראה כמו גלריה עם תמונות שאין בהם דבר אבל כשמביטים מזווית מסוימת מתגלה הולוגרמה של אשליה תלת ממדית. זוג כפות ידיים מתחבר עם היד הקטנה של הילד שנגע בתמונה, במסגרת אחרת מופיעה תמונתו של הארי פוטר הילד. לנוחות המבקרים הוצב כיסא-סולם שמאפשר לילדים הקטנים לעלות ולהגיע לגובה המתאים על מנת לצפות בתמונה.

 

ילד אחד במנסרת הקליידוסקופ        צילום: רונית סבירסקי

 

החדר הנטוי משגע את המוח ולא נותן לו להבין אם הרצפה ישרה או משופעת וטפט הלבנים התלת ממדי שמעטר את הקירות מגביר את תחושת השיפוע. רעיון דומה אפשר לראות בחדר של איימס. בפינה אחת של החדר הופכים להיות ענקים ובפינה נגדית הופס הילדים התכווצו. תנועה בין שני הצדדים גורמת לכך שהאדם הולך וגדל או מתכווץ ונעשה קטן. אין בחדר מראות ואין גורם נראה לעין שיוצר את האשליה.

 

חדר הסימטריה    צילום: רונית סבירסקי

 

החדר ההפוך הוא חלום רטוב של שבויי האינסטגרם. הוא מתוכנן כך שמסובבים את הצילום ב-90 מעלות, הדמויות המצולמות נראות כאילו הן הולכות על התקרה או מטפסות חופשי ללא שום כלי עזר על הקיר. למרות שבפועל עומדים על רצפה יציבה. חדר הסימטריה הוא המצחיק מבין כל החללים. הוא נראה כמו חדר שלם בזכות המראה שחוצה אותו אבל הוא למעשה חצי חדר וכך גם הדמות שמשתקפת בו מציגה הכפלה של אותו צד שהוא מחצית הגוף, הראש או הרגליים. התוצאה היא שובבית ומשעשעת.

 

מנהרת המערבולת     צילום: רונית סבירסקי

 

חדר האינסוף מזכיר את תערוכתה של קוסמה במוזיאון תל אביב. חדר מראות שכל דמות משתקפת בו מאות פעמים בזכות מראות בגובה מלא שמותקנות בכל החלל בגבהים ובצורות שונות. מתקן קליידוסקופ בנוי כמו פירמידה ארוכה וכשמתבוננים דרכה בדמות שנמצאת מן העבר השני היא הופכת לאוסף עצום של פנים וידיים. שעשוע אחר היא השתקפות של האדם עצמו. שולחן עגול שעליו קלפים ושתי מראות שמונחות בזווית של 60 מעלות  יוצרות את האשליה האופטית של אדם שמשחק קלפים עם עוד חמישה כפילים שלו.

 

החדר ההפוך     צילום: רונית סבירסקי

 

האשליה שמצליחה להשכיב את כולם על הרצפה נקראת אשליית בניין והיא מתוכננת כחלל פתוח גדול מאוד עם מראות שתלויות בגובה בזווית של 45 מעלות. הנטייה של המראות יוצרת אשליה כאילו כוח הכבידה שינה כיוון ב-90 מעלות כך שעומדים ומסתכלים למעלה מרגישים כאילו עומדים בחזית של בניין ואנשים תלויים על החלונות.

מותק הילדים התכווצו     צילום: רונית סבירסקי

 

במנהרת המערבולת ישנם אנשים שמאבדים את שיווי המשקל. התחושה היא שהאדמה נעה מתחת לרגליים למרות שצועדים על רצפה ישרה ויציבה. גם אפקט הבאר בלי תחתית יוצר תחושה של נפילה אין סופית למרות שקופצים על מבנה עגול נמוך. הוא תוכנן בצורת באר עם לבנים, סולם יתדות ורצפה שקופה שיוצרת אשליה של בור עמוק. מי שנעשה רעב מרוב פעילות יכול לסיים את הביקור במוזיאון על ידי אכילת ראש של החבר או החברה. מתקן תעתועים קצת קניבלי אבל מצטלם יפה.

 

ארוחת קניבלים     צילום: רונית סבירסקי

 

מבנה 26 נמל תל אביב, ראשון עד חמישי 09:00 -19:00, שישי 9:00 -16:00, שבת 9:00 -19:00, טל. 03-5664433