כביש 899 – כמו טיול בתוך ציור

 

מהכחול של הים אל הירוק של החורש במרומי הגליל, מתפתל לו כביש 899 (כביש הצפון) ולוקח את המטייל למסע משכר של צבעים, טעמים, מקומות ואנשים, שכאילו יד אמן פיזרה בפינות הכי צפוניות במפת ארץ ישראל - מסלול טיול מתוך ספרו של מורה הדרך אמנון גופר "סיפור אהבה גלילי"

 

 תצפית מראש הנקרה אל חוף אכזיב     צילום: רונית סבירסקי

 

הים והסלע

את הטיול נפתח באתר ראש הנקרה. מבט דרומה אל קו החוף הקרוב שמתחתינו מגלה לנו מפרצונים חוליים ומשטחי סלע, והלאה דרומה נראה את נהריה, עכו ואף את חיפה ואת המפרץ החודר בלשון עמוקה אל היבשה. נרד ברכבל לסיור בנקרות, אשר נוצרו ממפגשם השוצף של גלי הים עם קו החוף וחצבו אט-אט בסלע הגיר הלבן. כן נחזה בסרט המספר את סיפורן של הרכבות שחלפו כאן בדרכן מחיפה לביירות (הכניסה בתשלום)

 

 רגלי הפיל של ראש הנקרה     צילום: רונית סבירסקי

הנקרות     צילום: רונית סבירסקי

הרכבל      צילום: רונית סבירסקי

 

נמשיך על כביש 899 בואכה שלומי, ונקפוץ לביקור באתר המשחזר את ימיו הראשונים של קיבוץ חניתה כיישוב "חומה ומגדל". בזמן שהילדים יטפסו לראש המגדל יוכלו המבוגרים לשבת על ספסלי קק"ל הפזורים במקום וללגום קפה טוב של תחילת היום.

 

חומה ומגדל ביער חניתה      צילום: רונית סבירסקי

 

הנוף והמערה

נחזור לכביש 899 ונמשיך מזרחה לאחר מספר קילומטרים נפנה שמאלה לכביש שמספרו 8993 העולה לקיבוץ אדמית, כשפנינו מועדות למערת קשת. נטפס בדרך הנקראת "מעלה ג'יימס בל" עד שיא הרכס, שבסופו דרך סלולה הפונה ימינה (דרומה) ושילוט המכוון לחניון הסמוך למערה.

 

 תצפיות נוף מפארק אדמית    צילום: רונית סבירסקי

 

חמש דקות הליכה מהחניון ונגיע לתופעת טבע ייחודית – קשת סלע תלויה בין שמיים לארץ ומתחתיה מצוק היורד מטה-מטה אל נחל בצת הזורם לו מעדנות בחורש הירוק והצפוף. שביל הליכה נוח בחורש צעיר של עצי ארץ ישראל וארזי הלבנון, ונוף פנורמי מהים במערב, הכרמל בדרום והר מירון במזרח – את אלה תפגשו בתחילתו של הטיול.

 

אט-אט ייפתחו לנגד עיניכם נופי הגליל המערבי, קו החוף הלבן שבין ראש הנקרה לבין מפרץ חיפה, הים הכחול ותחושת הלב שנפתח בעוצמה אל מול יופייה של הארץ. ואז, בהגיעכם אל המרפסת, כשהקשת הגדולה נגלית פתאום ודרכה תראו בירוק עז את ערוצו של נחל בצת. תרגישו את כוחו של הטבע לתת בנו סימנים. מערת קשת היא תופעה גיאולוגית שנוצרה עקב צניחת תקרת המערה, כשחלק ממנה נותר בשלמותו ומהווה נקודת תצפית אולטימטיבית וכמעט יחידה מצפון לדרום אל כל הגליל המערבי.

 

אפשר להמשיך בשביל האדום החולף על הקשת עצמה אל "מצפור אמיר" לזכרו של סא"ל אמיר מיטל מג"ד גולני, שנפל בקרב נגד מחבלים בלבנון. בנקודת התצפית יש אבן סימון לכל כיווני הרוח ושם גם המקום לתפוס פינה שקטה אל מול הנוף, לנשום עמוק ולתת לראש לקחת אתכם לאן שתרצו.

 

 מערת קשת בפארק אדמית     צילום: רונית סבירסקי

 

נגיעות של לבנון

נמשיך מזרחה על כביש 8993, שבקצהו מתחבר שוב לכביש הצפון ולאורכו נופים פראיים, יישובים ייחודיים, תצפיות ללבנון ואטרקציות מרתקות. ניכנס ליישוב הבדואי ערב אל-עראמשה בכניסה המזרחית ונכתוב ב-וויז "ג'ורדייח". נחלוף בין בתי הכפר, שרבים מתושביו משרתים בצה"ל, ונגיע לנקודת תצפית על לבנון, בצמוד לאנטנה גבוהה. מתחתינו גדר הגבול וממול כפרים לבנוניים עד האופק (ניתן לראות מקרוב את המכוניות הנוסעות על כביש הדרום הלבנוני).

 

נחזור לכביש ונמשיך מזרחה, נחלוף ליד היישובים זרעית, שומרה, אבן מנחם ושתולה, ונרד בכביש הצר והמתפתל מעל נחל שרך, כשהחורש הטבעי והצפוף מלווה אותנו מכל עבר. נעצור לרגע קט ב"גשר בן", במקום בו מתחיל להתחתר נחל שרך. שימו לב שגדר הגבול קרובה, ממש מטרים ספורים מכם. אך למקום קסם ומסתורין משלו. יש אפילו שולחן עץ וספסלי פיקניק המחכים למטיילים (בשהותכם במקום חפשו במרשתת פרטים על דמותו האגדית של בן דונקלמן, שעל שמו נקרא הגשר).

סיימתם? כתבו ב-ווייז "הר אדיר" וצאו לדרך.

 

הר, מצפור, בולען ובית כנסת

כביש 899 חובר במזרח לכביש 89 ליד קיבוץ סאסא, אך לפני שנגיע לסופו נקפוץ לעוד כמה מקומות שאסור להחמיץ. נטפס ברכבנו להר אדיר, מהבולטים והיפים בהרי מרום הגליל. ממרפסת הנוף שבראשו, בין עצי האלון והאלה, נפתחים לעינינו נופים ייחודיים – מורדות מערב הגליל, הרי מירון, הים התיכון, לבנון והר חרמון. זהו מצפור הר אדיר, שהוקם לאחר מלחמת לבנון השנייה ומהווה אתר זיכרון למהלכי המלחמה והנצחה לנופליה.

 

נופי מרום הגליל     צילום: רונית סבירסקי

 

במרום פסגתו של הר אדיר תפגשו נופים וזיכרונות שילוו אתכם בעוצמתם גם אחרי שתרדו משיאו. ההר, הצפוני בגוש הרי מירון, מתנשא לרום של 1008 מטר מעל פני הים ומכוסה בחורש עבות של עצי אלה, אלון, קטלב ועוזרד רבי שנים. בשיאו נמצא מצפור הר אדיר. רחבת התצפית מטופחת, וסביבה תמצאו פינות מוצלות לימי קיץ חמים. המצפור צופה אל נופי דרום לבנון ואתרי הקרבות המרכזיים של מלחמת לבנון השנייה. הנוף אינו מותיר את המשקיף אליו אדיש: כפרי לבנון, רכסי הגליל העליון עד החרמון, וממש מתחת להר היישוב מתת על בתיו הטובלים בחורש. המצפור מנציח את חללי מלחמת לבנון השנייה והוקם על ידי קק"ל ביוזמתן של המשפחות השכולות. על מעקה התצפית ניתן לראות את מהלכי הקרבות ועל לוחות מתכת חקוקים שמותיהם של 121 הלוחמים שנפלו במהלך המלחמה.

 

בית הבד העתיק של חורפיש     צילום: רונית סבירסקי

 

נרד בזהירות בחזרה לכביש 899, ונמשיך מזרחה כברת דרך קצרה (שלושה ק"מ) אל "מערת פער" ליד קיבוץ סאסא. שמורת טבע קטנה, מוקפת ברכסי הרים מיוערים, אוצרת בליבה תופעת טבע ייחודית הנקראת בולען. זוהי מערת פער, הנמצאת בלב עמק סאסא הפורה ונטול הניקוז שכאילו "נכלא" מכל עבריו בין הר סאסא, הר אדיר והר חירם, ומי הגשמים בעמק ובשוליו מתנקזים אל הבולען גדול הממדים.

 

חורשת עצים עתיקי יומין מקיפה את המערה ואת פתחה, ועצי אלון, אלה ועוזרד ענקי נוף יוצרים גג טבעי ומרחב מוצל וצונן גם בימי הקיץ החמים. שביל נוח מוביל אל המערה מהחניון הצמוד לכביש 899 (שימו לב – החניון נמצא מהצד "הלא נכון" של הכביש, ויש לחצות בזהירות). גרם מדרגות מוביל אל פתח המערה, שבימי החורף פוערת את פיה ובולעת את כל מי העמק המתנקזים ובאים אל פתחה. בימים רגילים שאינם גשומים מומלץ להביא פנסים (בעיקר אם יש ילדים) ולהיכנס פנימה, אך בימי החורף, כשנחשולי מים מגיעים לבולען, אין להיכנס למערה!

 

 נבי סבלאן על הר זבול     צילום: רונית סבירסקי

 

את הסיור נסיים בביקור בבית כנסת העתיק ומפואר בברעם ואחר כך אפשר לרדת לכפר חורפיש ולטעום מהמאכלים הדרוזיים במסעדותיו. הכפר חורפיש, הצפוני שבכפרי הדרוזים בגליל, המחלק מטובו לכל החולף בעיבורו, כי חורפיש הוא ליבו של חבל ארץ, ארץ אנשי ההרים והעמקים. נחבא בין הגבוהים שבהרי הגליל, החל הכפר דרכו במאות הראשונות לספירה ככפר ביזנטי. לימים, במאה ה-11, התיישבו בו בני העדה הדרוזית, שהפכה לדומיננטית (עד היום הזה) בחלוקה דמוגרפית נטולת מתחים. אוכלוסיית הכפר מונה 6500 תושבים, 96 אחוז מהם דרוזים, 3.5 נוצרים ו-0.5 אחוזים מוסלמים. ברבות השנים התרחב תחום מושבו של הכפר מהגרעין העתיק שבמרכז אל שיפולי ההרים שסביבות, הר זבול (שגובהו 814 מטר) והר אדיר (1008 מטר).

 

 ארוחה דרוזית    צילום: רונית סבירסקי

 

כביש 89 חוצה את הכפר ומהווה עורק תנועה מרכזי לבאים מהים אל יישובי הגליל העליון, ולכן עיקר האתרים נמצאים משני צידי כביש זה. את הטיול בחורפיש מומלץ להתחיל בגרעין העתיק ובמרכז הכפר, ולצאת משם לאתרים שמחייבים נסיעה (נבי סבלאן על הר זבול ומקאם מוסטפה באדר בדרך להר אדיר).

 

אמנון גופר, מורה דרך ומרצה המתמחה בתרבות הגלילית