עיר עם עבר – מוזיאון מורשת החשמונאים מספר את סיפורה של העיר מודיעין

 

העיר מודיעין נבנתה באזור שכולו אתרים היסטוריים וארכאולוגים שחלקם נקשרים בתקופת החשמונאים. מוזיאון מורשת החשמונאים הוקם במטרה להציג בפני המבקרים את התקופות ההיסטוריות והממצאים החשובים שהתגלו באזור ולקשר בין העבר להווה על ידי ביקור באתרים לאחר הביקור במוזיאון

 

 מבנה מודרני לממצאים היסטוריים      צילום: רונית סבירסקי

 

מוזיאון מורשת החשמונאים נחנך בחנוכה 2021 בבניין מודרני הממוקם ברחובה הראשי של העיר מודיעין. הרעיון של הקשר בין העתיק לחדש בין העבר להווה היה הבסיס להקמתו. העיר מודיעין הייתה בין האתרים הבודדים במדינת ישראל שהוקמה רק לאחר שהשטח נבדק ונסקר על ידי רשות העתיקות. בכל שטח שאושר לבנייה נערכו סקרים ארכיאולוגים ורק לאחר מכן החלו בבנייה תוך התחשבות בממצאים ובאתרים ההיסטוריים.

 

 מנהלת המוזיאון מירב שי בסיור מודרך    צילום: רונית סבירסקי

 

9 אתרים היסטוריים גדולים ועוד עשרות חורבות עתיקות פזורים ברחבי העיר מודיעין במרחק נסיעה קצר מהמוזיאון ומהווים חלק מהביקור במקום. המוזיאון משלב בפעילותו סיורים באתרים השונים "החוויה המודיעינית". הסיורים כוללים את גבעת תיתורה, בית הכנסת החשמונאי באום אל עומדאן, חורבת אשון, גבעת הברפיליה, בקעת הנזירים, חורבת שר והגבעות הדרומיות. הסיורים מחברים בין העבר להווה ולממצאים שמוצגים במוזיאון ונחשפו בשטח העיר מודיעין-רעות-מכבים. יתקיימו גם סיורי סדנת צילום בטבע בסמארטפון, ציור בטבע וליקוט.

 

כלי חרס שנמצאו באזור מודיעין     צילום: רונית סבירסקי

 

עיצוב הבניין מודרני בקווים נקיים, החלל הפנימי גדול ומואר והפעילות היא אינטראקטיבית. בקומה הראשונה מוצגים 150 ממצאים שהוצאו מחפירות באתרים ההיסטוריים של העיר. אולם הכניסה מציג את מפת האתרים על לוח מואר ומתחתיו מוצגות התקופות ההיסטוריות בתיבות קטנות עם ממצא או מספר ממצאים מייצגים. מנוף קטן מברזל שעומד לשימוש המבקרים נע בין התיבות מאיר את תכולתן ובמקביל נדלק על הקיר מסך גדול שמתאר את הממצא ואת התקופה ההיסטורית אליה הוא שייך.

 

תצוגת הכלים במבואה     צילום: רונית סבירסקי

 

מעבר לקיר התצוגה נמצא אולם גדול שבו אפשר ללמוד ולחוות את הממצאים. כל ממצא שסגור בתיבת זכוכית נמצא גם בארגזים למישוש והרכבה על ידי המבקרים. ארגזים גדושים בשברי חרסים מיועדים להרכבה עצמית. כשהמבקר משלים את הרכבת הכלי הוא מציב אותו על משטח דיגיטלי של סורק ממוחשב ומקבל צילום מסך של הממצא המקורי עם הסברים על מהותו.

 

מתנסים ברפאות כלי חרס     צילום: רונית סבירסקי

 

ארגזי חול מסתירים בתוכם מטבעות שצריך לחפש ולהציב על הסורק הדיגיטלי שנותן פרטים על המטבע, מקורו, תקופתו ומה הוא מתאר. בלב האולם יצרו מפלס תת קרקעי שמדמה מערת קבורה יהודית ובתוכה הציבו ממצאים מקוריים שניתן לזהות אותם באמצעות מסכי שאלות ותשובות. המערה מכוסה בסבכה צפופה והתאורה העדינה יוצרת תחושה של הדבר האמיתי. בין הממצאים שהוצבו במערה, גלוסקמאות, כלי חרס שונים, קנקנים וכלי בישול.

 

 סורק ממוחשב שנותן את התשובות     צילום: רונית סבירסקי

מחפשים מטבעות בחול      צילום: רונית סבירסקי

 

תיבות הזכוכית מציגות ממצאים שחלקם המתינו במחסני רשות העתיקות עד שהוצגו במוזאון לעיני הציבור. מטמון מטבעות שכולל מטבע עם דמותו של אנטיוכוס השביעי, גלוסקמה שנושאת כתובת בארמית עם השם שמעון בן אליעזר, עיטורי קיר (פרסקו) מבית הכנסת החשמונאי, שתי חותמות אבן שכל אחת מהן חרוטה המילה חמעה שפירושה חומץ והשנייה מעוטרת בעלי גפן ובאשכולות ענבים.

 

 אולם הממצאים      צילום: רונית סבירסקי

 

הקומה השנייה של המוזיאון כוללת אולם הקרנה "רייד חזרה בזמן" ומרחב עילי שבו מוצגות תערוכות מתחלפות. אולם ההקרנה תוכנן בשיטה טכנולוגית מתקדמת שמדמה מנהרת זמן מאובזרת בספסלים זזים וקופצים ואפקטים שמתקשרים עם המתרחש במיצג תלת ממד. מעקה מתכת סוגר על היושבים כדי לאבטח אותם במהלך ההקרנה. צמד שחקנים מובילים את המיצג שמספר את סיפורה של מודיעין מהעת העתיקה עד הקמת העיר המודרנית. משך המיצג כ-15 דקות.

 

החללית העתיקה שיוצאת למסע בזמן     צילום מתוך המיצג: רונית סבירסקי

 

ב-11 בינואר 2023 יושק במוזיאון מיזם של תערוכות אמנות עכשווית בשם MOMO. התערוכות יתחלפו אחת לחצי שנה ויעסקו בנושאים של עבר והווה, ארכאולוגיה והיסטוריה. היצירות יחברו בין הממצאים לאמנות עכשווית תוך התייחסות לחללים השונים של המוזיאון. התצוגה הראשונה "כד עכשיו" היא תערוכה קבוצתית של אמנות ישראלית בדגש על כלי חרס שהם הממצא הנפוץ ביותר בחפירות ארכאולוגיות. שרידי חרסים שנותרו מתקופות קדומות יכולים לשרוד אלפי שנים וניתן לרפא אותם להשלים אותם לכלי המקורי. באמנות היוונית  והרומית ציירו על כדי כחלק מביטוי אמנותי. אמני בצלאל יצרו בהשראת הכדים האלה.

 

תערוכה קבוצתית של אמנות עכשווית "כד עכשיו"   צילום: רונית סבירסקי

 

התערוכה בוחנת את הכד בצד האמנותי שלו לצד המידע המחקרי שהוא מעביר. האמנים בוחנים את התפקיד של הכד בתרבות הצרכנית העכשווית ומעלים סוגיות אנתרופולוגיות שעולות מן העבר הרחוק והאם תרבות יכולה לשמר את עצמה או 'להעלות חרס'.  בין האמנים שמשתתפים בתערוכה אתי אברג'ל, ליאת אלבלינג, רענן חרל"פ, אורית ישי, יצחק לבנה, איילה נצר, דוד עדיקא, רות פתיר, יוסף קריספל, ליהי תורג'מן. אוצרות: ניצה פרי ומנהלת המוזיאון מירב שי.

 

מוזיאון מורשת החשמונאים, דם המכבים 24 מודיעין. שעות פתיחה: שני, 20:00-16:00, שלישי, חמישי, 18:00-10:00, רביעי, 16:00-10:00, שישי ושבת 13:30-10:30, ראשון סגור.