אשדוד –  טיול בין שדרת הפסלים, המוזאונים וגבעת יונה הנביא

 

רצועת חוף של 13 קילומטרים, 89 פסלים בכיכרות, מוזיאון יחידי בעולם לתרבות הפלשתים ומרכז מאורות שמספר את סיפורו של העם היהודי במיצגים אינטראקטיביים – יום טיול באשדוד

 

 מרפסת חוף גיל       צילום: רונית סבירסקי

 

89 פסלים וחוף אחד

אשדוד היא עיר עם מעט מאוד רמזורים ותנועה שזורמת ללא פקקים. לאורך 5.5 קילומטרים פרושה טיילת שנושקת לחוף חולי לבן, ספסלי ישיבה מול הנוף, שולחנות פיקניק ומתקני ספורט וכושר. בכל כיכר הוצב פסל שנעשה על ידי אמן מפורסם או על ידי אמנים תושבי העיר. 89 פסלים מתוך למעלה מ-300 פסלים ומונומנטים הפזורים ברחבי העיר. המפורסם ביניהם ממוקם בכיכר המרינה במפגש בין שדרות משה דיין לשדרות מנחם בגין וזכה לכינוי כיכר המפרשיות. הפסל  ישראל הדני יצר את הפסל כהנצחה ליהדות סלוניקי ויצר שורה של מפרשים ממתכת שנישאים לגובה 15 מטרים.

 

כיכר המפרשיות     צילום: רונית סבירסקי

 

פסל נוסף שקשה לפספס כשנוסעים לאורך הטיילת הוא עין השמש של האמן מוטי מזרחי שהוקם בכיכר היובל. העין הענקית בגובה 18 מטרים עשויה משילוב של מתכת וזכוכית ונראית כמו עדשה עצומה שבמרכזה אישון כחול או כמו צלחת מעופפת שנחתה באשדוד. הצד המזרחי בגוון צהוב מזכיר את השמש והמערבי באפור כסוף כאור הירח. באור יום משתקפים בפסל בתי העיר, החוף והים ובשעות הערב הוא מואר בתאורה מיוחדת שתוכננה על ידי ניסן גלברד באמצעות נורות לד חסכוניות ומדמה אותו לחללית.

 

עין השמש בכיכר היובל     צילום: רונית סבירסקי

 

לצד כיכר הקשתות ניצבת אנדרטת סטרומה ומפקורה לזכרם של אלף המעפילים שנספו כאשר הספינות טובעו בדרכן לארץ במלחמת העולם השנייה. האנדרטה עוצבה על ידי האמן ברוך וינד תושב אשדוד. בכיכר הנער בצומת שדרות משה דיין ועובד בן-עמי הוצב פסלה של עפרה צימבליסטה שנראה שילוב של נער ומלאך לזכרו של החייל תושב אשדוד מריאן ברקוביץ' שנפל במלחמת לבנון השנייה.

 

פסל בתהליך הקמה      צילום: רונית סבירסקי

 

גבעת יונה הנביא

אחד האמנים הפעילים שעשרות מעבודותיו פזורות בעיר ובפארק אשדוד-ים הוא אדוארד דולקרט שנולד בסנט פטרסבורג ולמד בטשקנט. הוא פיסל ספסלי ישיבה בפסיפס צבעוני, יצר פירות, דולפינים ותחנת רוח שכולם מצופים במוזאיקה ססגונית. בגבעת יונה, שמהווה את נקודת התצפית הגבוהה ביותר על העיר והנמל מגובה 53 מטרים, הוצב פסלו בדמות יונה הנביא לצד לוויתן ענק שפוער את פיו העצום. בשיאה של גבעת יונה צופים אל הנמל, שפך נחל לכיש אל הים, חוף הים ומן העבר השני אל בתי העיר והדיונות. פנורמת נוף של 360 מעלות כשבאופק רואים את אשקלון. חורשת צאלונים גדולים ורחבת דשא צופים מזרחה ואפשר לשבת בצלם ולצפות אל הנוף.

 

 יונה הנביא והלוויתן      צילום: רונית סבירסקי

 

האגדה מספרת שהלוויתן פלט את יונה הנביא בנקודה הזו ושרידיו טמונים במקום. בתקופת המנדט הבריטי הוצבו במקום חיילים על מנת לאתר אניות מעפילים. הגבעה אמנם קבלה את שמו של יונה הנביא אבל אנדרטת אבן גדולה מספרת ששמה הוא גבעת יפה על שם אשתו של ראש עיריית נתניה עודד בן עמי שנרתם לסייע לבניית העיר אשדוד על פי בקשתו של ראש הממשלה דוד בן גוריון. בחפירות ארכאולוגיות שנערכו בגבעה נחשפו קירות אבנים מסיבים וממצאים מתקופת בית ראשון במאה ה-8 לפני הספירה שבה פעל יונה הנביא. למרגלות הגבעה זורם נחל לכיש ונשפך אל הים. בעונת החורף הוא שופע מים ובעונת הנדידה ניתן להקות של עופות נודדים, קורמורנים, אנפות, שלדגים, מגלנים שמגיעים לשכון על צמרות העצים וברכיות שמשכשכות במים או מטיילות על גדות הנחל.

 

 שפך נחל לכיש     צילום: רונית סבירסקי

 

מוזאון הפלשתים היחיד בעולם

במאה ה-12 לפני הספירה התיישבו באשדוד הפלישתים  והפכו אותה לאחת מחמש הערים החשובות באותה תקופה לצד עזה, עקרון, גת ואשקלון. שני סיפורים מפורסמים שקושרים את בני ישראל והפלשתים הם סיפורו של שמשון הגיבור ודלילה ודוד המלך וגוליית. באשדוד הוקם המוזאון לתרבות הפלשתים שהוא היחידי בעולם שעוסק בתרבות הקדומה בערי הפלשתים בכנען. המוזאון מחולק לשני אגפים בקומות נפרדות. בקומת הכניסה נמצאת תערוכת הקבע עם ממצאים ארכאולוגים מתקופת הפלשתים, תצוגה אינטראקטיבית באמצעים טכנולוגים מתקדמים. שני קנקני חרס בתצוגת הקבע נבדקו באמצעים מתקדמים על ידי מכון ויצמן ובעזרת מבשלת בירה ג'יימס הצליחו לשחזר את הרכב הבירה על פי החומרים שנספגו בכלי.

 

 מתחפשים לפלשתים     צילום: רונית סבירסקי

קנקני בירה מסוננת    צילום: רונית סבירסקי

 

בקומה התחתונה מציגים תערוכות מתחלפות ומקיימים את טקס המשתה הפלשתי בחלל המדמה מקדש פלשתי עתיק. המבקרים מתחפשים בתלבושת מסורתית קדומה ובהזמנה מיוחדת ניתן לקבל ארוחה עם מנות המבוססות על האוכל הקדום. שמן זית, זעתר, תבשיל פריקה, מרק אפונה, עלי גפן, עוגת סולת, יין, בירה לבנה או שחורה ותה. 150-100 שקל למנה כולל ביקור בתערוכה מותנה בקבוצה של 20 משתתפים. הארוחה מוגשת בכלים בהשראת הכלים הפלשתים.

התערוכה המתחלפת שעוסקת בטקסטיל מוצגת בגלריה על שם יעל ויזל, האוצרת שעבדה שנים רבות במוזאון ונפטרה במהלך הקורונה. בתערוכה מוצגות עבודות של 22 מעצבים ומעצבות מבצלאל ושנקר שיצרו עבודות שמחברות בין העולם הקדום והעולם המודרני. התערוכה מוצגת עד פסח 2023.

 

 תערוכת מעצבי טקסטיל     צילום: רונית סבירסקי

 

סיפורו של העם היהודי במיצגים אינטראקטיבים

מיזם חדש שנפתח באשדוד הוא מאורות, מרכז מבקרים שמספר באמצעים טכנולוגים מתקדמים את סיפורו של העם היהודי. שישה מיצגים אינטראקטיביים, סרטי וידאו, אנימציות, תלת ממד, ומערכת סאונד חדשנית מוצגים בשבעה חללים שונים שיוצרים תחושה של כניסה לבטן האדמה.

 

 סיפור הבריאה בסרטון אנימציה     צילום: רונית סבירסקי

 

את המסע מציגים סבא שמגלם השחקן והזמר שולי רנד ונכד ששואל את השאלות ומקבל את התשובות במופע רב חושי. בריאת העולם מוצגת כמופע אורקולי של אנימציה, בתחנה השנייה שנקראת אוהל אברהם פוגשים את אברהם, שרה והמלאכים שמבשרים את הבשורה. לאחר מכן עוברים לחלל שבו מתרחש מעמד הר סיני ומתן תורה. באמצעות טכנולוגיה חדשנית ההר משנה את צורתו וצבעו, אפקטים של ברקים ורעמים ובשיאם מופיעים לוחות הברית ועליהם עשרת הדברות.

 

 שולי רנד, הנכד ויציאת מצרים     צילום: רונית סבירסקי

 

בתחנה הרביעית מוצג סיפור מעגל החיים היהודי על ידי 5 בארות אינטראקטיביות שמאפשרות למבקרים להשתתף בפעילות. על פני הבארות מופיעים צילומים של מנהגים וסמלים שקשורים במנהגים ובחגי ישראל. ברית מילה, נישואין, בר מצווה ופריטים שמסמלים את החגים השונים. התחנה החמישית היא שולחן השבת שממחיש את התכנסות המשפחה סביב שולחן האוכל, שולי רנד מקיים טקס הקידוש וכולם יחד עם המבקרים שרים את שירי השבת.

 

ארוחת השבת     צילום: רונית סבירסקי

 

התחנה השישית יוצרת תחושה של הגעה לכותל המערבי. על קיר גדול מוקרנת התמונה המקורית של הכותל ולצדו מתפלל עטוף בטלית. דפי ברכה ועטים עומדים לרשות המבקרים וכל אחד יכול לכתוב את התפילה והברכה האישית. בשני פתחים קטנים בקיר הושתלו סורקים שמאפשרים להכניס את הברכה ולצפות בה כשהיא משתקפת על פני הכותל ומרחפת עד שהיא עולה לשמיים.

 

התפילות שמרחפות על אבני הכותל    צילום: רונית סבירסקי

 

התחנה השביעית היא סיכום המסע בחידון אינטראקטיבי בהשתתפות כל המבקרים.  הביקור במאורות הוא בתיאום מראש ונמשך כשעה  וחצי. פתוח בימי ראשון-שישי,  18:00-11:00. מחיר כניסה 35 שקל.  טל. 053-4707143