אנו – מוזיאון העם היהודי צועד עם הקידמה

 

שלוש קומות מעוצבות בצבעים בהירים, תאורה חמה, טכנולוגיה עדכנית ומוצגים אינטראקטיביים, הם פניו החדשים של מוזיאון העם היהודי – אנו. סיור במוזאון פורש בפני המבקר את סיפורו של העם היהודי אבל אפשר גם לסייר מהבית

 

 האנשים שמספרים מי הוא יהודי בעיניהם?       צילום: רונית סבירסקי 

 

לסייר עם רובוט 

אנו – מוזיאון העם היהודי נקרא בעבר בית התפוצות. הוא זכה לשינוי גורף לא רק בשמו אלא גם בנראות, במיצגים ובמסר החדש שהוא מעביר. העיצוב, הטכנולוגיה המתקדמת והמוצגים מספרים את סיפורו של העם היהודי בדרך מאירת עיניים. כחלק מהמהפך הטכנולוגי נוספה חוויית מבקר שנקראת C U ROBOT שנועדה לסייע לאנשים שמרותקים לביתם לסייר במוזאון מבלי לצאת מהבית. לרובוט מתלווה מדריך או מדריכה והטכנולוגיה מאפשר לראות את חלל המוזיאון ב-360 מעלות. המבקר יכול לשלוט בסיור באמצעות המחשב או הטלפון ולקבל את התחושה שהוא נמצא פיזית במקום.

 

חליפה שעוצבה עבור הזמרת עפרה חזה על ידי אורנה מרבך      צילום: רונית סבירסקי

מאכלי עדות מפורסמים     צילום: רונית סבירסקי

 

לשיר עם זמרים ולבשל עם שפים

אחד השינויים החשובים שבוצעו בתכנים היה לשים דגש על החלק התרבותי והיצירתי שהתקיים בקהילות השונות בעולם. הפריחה בתחום האמנות, הספרות, הפולקלור והתרומה של אנשי הרוח והמדע היהודים לאנושות כולה. המיצגים האינטראקטיביים מאפשרים למבקר "להכין" יחד עם השפים המפורסמים מנות מהמטבח היהודי, לקבל טיפים על האוכל המסורתי ולגלות את סודותיו. ניתן להלחין שירים במכשיר מיוחד שבוחר קטעים מוזיקליים של מלחינים יהודים או לגלות בעזרת תוכנה אם המבקר הוא קרוב משפחה של יהודי מפורסם. בין היוצרים ששיתפו פעולה בהכנת המוזיקה והסרטים היו קרן מור, דינה סנדרסון, יפתח קליין, שאנן סטריט, ירמי פינקוס, שי צברי ואחרים.

 

 אירינה נבזלין קוגן, יו"ר דרקטוריון אנו עם נציגי משלחות ארוויזיון 2022     צילום: רונית סבירסקי

להקת KALUSH נציגת אוקראינה לארוויזיון 2022 בביקור במוזאון     צילום: רונית סבירסקי

 

השמלה של עפרה חזה והגיטרה של לאונרד כהן 

במוזאון מוצגות יצירות של אמנים יהודים מפורסמים לצד פריטים נדירים. בין המוצגים נמצא צווארון רקום מגלימתה של רות ביידר גינסבורג, שהייתה שופטת בית המשפט העליון בארצות הברית עד פטירתה ב-2020, התסריט המקורי של הסרט אודיסאה בחלל, עותק מההוצאה הראשונה של ספרו של פרנץ קפקא "הגלגול" ומכונת הכתיבה שעליה חיבר בשביס זינגר את היצירה "העבד". בחלק המוזיקלי הבגד של עפרה חזה שעוצב על ידי המעצבת אורנה מרבך לצילומי אלבום "שדי", הגיטרה של לאונרד כהן והגיטרה של זמר הרוק הכבד ג'ין סימונס.

 

הגיטרה של לאונרד כהן     צילום: רונית סבירסקי

 

לכל אלה מצטרפת שמלה שעיצב מעצב העל אלבר אלבז שגם הוא הלך לעולמו בשנת 2021 לאחר שחלה בקורונה והגלימה שלבש סולומון מיכואלס, שחקן התיאטרון היהודי הממלכתי במוסקבה, בהצגה המלך ליר. כל המיצגים האלה נמצאים בקומה השלישית שהיא קומת הפסיפס. הקומה שמקבצת את גדולי היוצרים והיוצרות היהודים בתצוגה ססגונית של תאורה וצבעוניות, מוזיקה שמתנגנת ברקע, סרטונים ומיצגים אינטראקטיביים.

 

שמלה שעיצב אלבר אלבז ז"ל לבית האופנה לנווין      צילום: רונית סבירסקי

 

המסע של העם היהודי באנימציה

הקומה השנייה היא סיפור המסע וההיסטוריה של העם היהודי מהעת העתיקה עד היום. בניגוד לסיפורי הקהילות השונות שהיה בבית התפוצות המסע מתחיל בסרטון אנימציה של 8 דקות שנטול זהויות מובהקות, שייכות עדתית או מגזרית. זהו סיפורו של העם היהודי כולו. כחלק מהקונספט הוצב קיר עם ציורים של האמנית לנה רבנקו שציירה 52 טיפוסי יהודים באתרים ותקופות שונות שכל אחד יכול לנסות לדמיין את מוצאם ומעשיהם.

 

סרטוני אנימציה      צילום: רונית סבירסקי

 

המסע ממשיך בשני צירים מקבילים האדום מספר את תולדות העם היהודי בעולם והכחול את אותן תקופות בארץ ישראל. בכל אחת מהתקופות אפשר להתרשם מחיי היום-יום של היהודים אם זה בגלות בבל, תור הזהב בספרד, יהדות אשכנז, ההתעוררות של תנועת הציונות והפריחה של תרבות יהודית חילונית. החלק האחרון במאה ה-20 ולאחר השואה מספר את סיפור הקמת המדינה, העליות השונות והקהילות היהודיות של ימינו. כאמצעי המחשה שילבו בתצוגה אלמנטים של אמנות מודרנית ביניהם מודל בית המקדש של האמן פלג דישון, מיצג של רן טל שמרכז מכתבים יהודים וביצוע של שירי משוררים מימי הביניים בספרד על ידי זמרים עכשוויים.

 

סיפורו של העם היהודי     צילום: רונית סבירסקי

 

החכמה היהודית והמנהגים שנשמרו לאורך הדורות

הקומה הראשונה באופן סמלי היא קומת היסודות שמהם צמחה הזהות היהודית. סיפורי התנ"ך, החיים בבית הכנסת, שמירת השבת, טקס ברית המילה, לוח השנה העברי, החתונות והאירועים המשפחתיים. לצד פריטים מסורתיים שמזוהים עם הבית היהודי מוצגות יצירות שקשורות בסמלים היהודים ביניהן עבודה גביע עם טקסט הכתובה ועליו אזהרה "זהירות שביר". עבודה שמציפה את הסימבוליות של שבירה הכוס והקשר הזוגי השברירי.

 

התפתחות החכמה היהודית לדורותיה     צילום: רונית סבירסקי

משפחות יהודיות בתפוצות       צילום: רונית סבירסקי


תצוגה אחת ממשיכה את הקשר בין בית התפוצות ומוזיאון אנו והיא גלריית בתי הכנסת שזכתה לשם "הללויה!". זו הייתה אחת התצוגות המרשימות בבית התפוצות והיא הועברה בשלמותה על כל 21 דגמי בתי הכנסת המפוארים ביותר שתועדו בעולם היהודי בקהילות השונות. לצדם חפצי קודש, מיצגים וסרטונים שמתארים את החיים בין קודש לחול.

 

תקרת בית כנסת מהמאה ה-17 בגליציה שנשרף במלחמת העולם השנייה      צילום: רונית סבירסקי

 

תוספת חשובה ומעניינת היא אוסף האמנות של משפחת נבזלין שרכשה במהלך השנים יצירות של אמנים יהודים ביניהם: הציירים חיים סוטין, אורי לסר,  אמן הצילום אלפרד שטיגליץ, אמנית הצילום דיאן ארבוס, צלם המלחמות רוברט קאפה והצלם אנדרה קרטס ואמני הצילום הישראלים יוסי ברגר ודור גז.