בתוך שלולית המים  - טיול בעקבות בריכות החורף ברחבי הארץ

 

בריכות חורף שנקראות גם שלוליות החורף הן תופעה עונתית שנוצרת אחרי ימים גשומים ומתייבשת בקיץ. בתקופה הרטובה הבריכות מושכות אליהן מינים רבים של בעלי חיים, סרטנים, דו-חיים, עופות, יונקים ומיני צומח ייחודיים. הן פזורות ברחבי הארץ מצפון לדרום וכדאי לנצל את החורף הגשום כדי ליהנות מיופיין ומהחי והצומח שמתקיימים בהן. הכניסה לאזורי הבריכות היא ללא תשלום וחשוב לשמור על ההנחיות ללכת על השבילים ולא להיכנס למים.

 

בריכת דורה בנתניה      צילום: רונית סבירסקי

 

כשמתבוננים מקרוב במים מתגלה עולם שלם של חיים תוססים וסביבו עופות מים, יונקים וזוחלים. בריכות שנמצאות תחת טיפול וטיפוח הרשות המקומית נהנות משבילים מסודרים ושלטי הסבר על החי והצומח.  בעבר היו פזורות ברחבי הארץ מאות שלוליות חורף. הן שימשו בדרך כלל להשקיית עדרים ומקור מים לגידולים חקלאיים עונתיים. חלקן נעלמו בגלל ניקוז שטחי ביצה, ואחרות בעקבות הבניה והתיעוש. כתוצאה מכך אוכלוסיות הדו-חיים בישראל, הזקוקים למים כדי להתרבות, נמצאת בסכנת  הכחדה. 


משפחת ברכיות    צילום: רונית סבירסקי


לשלוליות החורף תפקידים אקולוגיים נוספים. הן מסייעות להחדרת מי תהום נקיים ומשמשות סמן לאיכות תנאי הסביבה. השלוליות נמצאות במקומות נמוכים וקולטות אליהן מי נגר. בדיקת איכות המים בשלולית משקפת את המצב האקולוגי סביבן.  הרשויות ברחבי הארץ פועלות להחזיר ולשמר את השלוליות הגדולות שנמצאות בשטח שיפוטן.  

 

 תנומה קלה על רגל אחת     צילום: רונית סבירסקי

 

בריכת דורה בנתניה

אחת מבריכות החורף היפות בארץ נמצאת בנתניה בלב פארק עירוני מטופח. שבילי הליכה עוברים בין צמחייה טבעית ומובילים אל בריכת המים שעצי אקליפטוס עצומים טובלים את גזעיהם במימיה. ברכיות שטות במים או מטיילות על גדת הבריכה, אליהן מצטרפים ברווזים אגמיות ושחפים. בחודש פברואר מתחילה פריחת אירוס הארגמן שמושכת אליה מטיילים. ישנן גם כלניות וחדי העין ימצאו את צבעוני השרון. לילדים יש מתחם גדול עם מתקני שעשועים וטיפוס ולאוהבי הגלישה סקייטפארק. כדי להגן על בעלי החיים נבנה בפארק מעבר מיוחד שמאפשר להם תנועה בין שמורת פולג ואגם החורף ויוצר פארק אקולוגי רציף. בין בעלי החיים שנעים בחופשיות אפשר למצוא גרבילים, צבים, קרפדות, לטאות מסוג שנונית, דורבנים וקיפודים.

בוויז: שמורת בריכת דורה או שלולית החורף נתניה

 

תחילת הפריחה של אירוס הארגמן בבריכת דורה    צילום: רונית סבירסקי

 

בריכת החורף לב השרון

בסמוך ליישוב עין שריד הוקמה על ידי המועצה המקומית בריכת חורף מלאכותית מקסימה. על פני כ-30 דונמים של אדמת חול-חמרה נשתלו מגוון של צמחייה שמטרתה להשיב את החי והצומח שהיו במקום בעבר. השטח הועמק והורחב עד שהגיע לקרקע חרסיתית שמונעת את חילול המים. בעלי החיים שנפוצים באזור הם זיקיות, צבים וזוחלים שונים, קיפודים, תנים, חוגלות, ברכיות ושלדגים. בין הפרחים שכל אחד צומח בעונתו תורמוסים שונים, חרציות, ציפורנית, נרקיס, חצב, עירית, אירוס הארגמן ולוטם. בשטח גדלים עצי אלון תבור, שיזף וחרוב. לצד הבריכה הוקם דק עץ שמאפשר להתבונן במים ולחפש את הסרטנים והדו-חיים. שבילי הליכה מסודרים ושלטי הסבר עם תמונות בעלי החיים והפרחים השונים מאפשרים למטייל לאתר את החי והצומח.

בוויז: עין שריד, 250 מטרים מהכניסה פונים ימינה על פי השילוט

 

 

 דק עץ לצד הבריכה בעין שריד     צילום: רונית סבירסקי

 

בריכת יער חדרה

על פני שטח גדול בלב יער חדרה משתרעת בריכת היער שהיא חלק מפארק השרון. היא משמרת מערכת אקולוגית של צמחייה ועצים ביניהם אקליפטוסים, אלונים ותיקים, צמחי מים וחולות. שביל עפר בוצי מאוד בעונת החורף מוביל ישירות אל הבריכה הראשונה כששמים בוויז בריכת חורף יער חדרה. אם רוצים להגיע בדרך יבשה יותר כדאי להגיע דרך פארק השרון ולטייל בשבילים המסומנים. במים שטים מיני ברווזים מסוג אגמיות וברכיות. אנפיות בקר מדשדשות במים בחיפוש אחרי מזון והסיקסקים מתרוצצים סביב בזוגות. צפרדעים מקפצות בסבך העשב הרטוב ובחודשי פברואר מרס פריחת החורף בשיאה.

בוויז: בריכת חורף יער חדרה

 

אנפית בקר בבריכת יער חדרה      צילום: רונית סבירסקי

 

שלולית געש - שמורת טבע געש

בסמוך למרכז הקניות חוצות שפיים נמצאת שלולית החורף שהיא קער קטן ומוצף במים בין צמחייה ירוקה  וכביש סואן. אפשר להביט בה מרחוק ולחפש את בעלי החיים ועופות המים שמגיעים אליה. צפרדעים, אילניות וקרפדות, מיני סרטנים ומפברואר עד אפריל פרחי חורף.

בוויז: בריכת חורף געש

 

שלולית שמורת געש    צילום: רונית סבירסקי

 

פארק בריכת החורף –  תל אביב

מתחם בריכת החורף ליד מכללת לוינסקי בתל אביב הוכשר על ידי עיריית תל אביב על שטח שבו שכנה בעבר בריכת חורף. הבריכה הייתה משכן למגוון רחב של מיני בעלי חיים וצמחים שנמצאים בסכנת הכחדה בישראל.  הקרקע מסוג חמרה היא נכס טבע הולך ונעלם ופארק הטבע נועד לשמר ולהשיב לשטח את הצמחים שהיו אופייניים למקום. בין הצמחים שגדלים בפארק אפשר למצוא תורמוס, פרג, ציפורנית, שום תל אביב, חצב מצוי, רותם המדבר ועכנאי. במקום גדלים פיקוס התאנה, חרוב ושיזף.

בוויז: בריכת חורף מכללת לוינסקי

 

 מסלול הליכה על דק עץ בבריכת החורף בתל אביב    צילום: רונית סבירסקי

 

שלולית החורף שפיר בעין צורים

שלולית החורף בשפיר נמצאת  בסמוך לכניסה לקיבוץ עין צורים (ליד תחנת הדלק) בין עצי אקליפטוס גבוהים שמציינים את מקומה. בינואר 2012 היא חוברה מחדש לאגן הניקוז שלה בעזרת קק"ל. כשהיא מלאה היא יוצרת אגם שעומקו מגיע עד 2.5 מטרים.  מרחבת החניה מול תחנת הדלק יוצא שביל קצר שמגיע אל מרפסת עץ הצופה אל השלולית ואל עצי האיקליפטוס שגזעיהם טובלים בחורף במים. המרפסת בנויה כמסתור שמאפשר צפייה בעופות המים ביניהם: אגמית, מגלן חום, סופית, אנפה אפורה ולבנית קטנה. מסביב לבריכה נקבעו שלטי הסבר המספרים על חשיבות הבריכה ועל החיים בה. הבריכה משמשת גם בית לצמחי מים נדירים שהושבו למקום. 

בוויז: שלולית חורף שפיר

  

שלולית חורף רחובות

שלולית החורף של רחובות היא בין הפחות מטופחות. אין בה מסלול מסודר ומשולט והתחושה היא של שטח ביצתי אבל עם הקסם הטבעי שבו. עדיף לא להתקרב מאוד עם המכוניות וללכת בזהירות סביב הבריכה.

בוויז: שלולית חורף רחובות

 

בריכת חורף הודיה ביער כרמון

החוקר הצרפתי ויקטור גרן תיאר את המקום בשנת 1868 כשלולית ענקית שהציפה את האזור. הבריכה שוקמה ומשתרעת על כרבע משטחה המקורי. במקום הותקן דק עץ שמוביל מחניון האורן אל השלולית. בעונת החורף חיים במים חסרי חוליות ודו-חיים וסביב לבריכה צמחייה ירוקה. בריכה דומה נמצאת בסמוך בחולות ניצנים, בירכת אל ח'אן שנקראת גם בריכת רוברטס על שם הצייר שהנציח אותה בציוריו. בוויז: בריכת חורף הודיה

 

שלולית החורף בג'וריה בגולן

ביער נטור בגולן נמצאת שלולית החורף בג'וריה שהיא פינה שלווה ויפהפייה. מי הגשמים מצטברים על האדמה הסלעית הקשה שאינה מחלחלת ומצטברים לשלולית חורף שנשארת עד האביב. לצד השלולית גדלים עצי אקליפטוס ענקיים והותקנו שולחנות וספסלי עץ על ידי קק"ל. העצים משתקפים במימי השלולית ויוצרים במקום אווירה מיוחדת. במים מתקיימים בעונת החורף טריטונים, סלמנדרות, צפרדעים ואילניות. אחד התופעות הביולוגיות הייחודיות לבג'וריה שייכת לסרטני המים המתוקים שמטילים ביצים עם מעטפת שמגנה עליהן מהתייבשות גם בחודשי הקיץ. כשמגיע החורף המעטפת מתמוססת והסרטנים הקטנים בוקעים. בסמוך לבג'וריה נמצאים אתר המורשת עין קשתות, מושב נטור ואבני איתן ושמורת האירוסים אחו נוב.

בוויז: חניון יער נטור

 

 שלולית החורף בג'וריה בגולן     צילום: רונית סבירסקי

 

שני גנים לאומיים עם בריכות חורף הכניסה בתשלום

 

בריכת החורף בגן הלאומי ירקון תל אפק

מיד בכניסה לגן ניתן לראות את מימי הבריכה כשעצים וצמחים מזדקרים ממנה. עופות מים, אנפיות בקר, ברכיות ואגמיות מחפשות אחרי מזון. בין הצמחים המיוחדים בבריכה הם אגמון ימי ונורית המים שפורחת בפרחים לבנים על פני המים. דו-חיים שמתקיימים בה הם אילנית, קרפדה ירודה, צפרדע נחלים וטריטון פסים. בגן נמצא גם אגם מלאכותי שמלא בכל שנה ובו גדלים דגים שונים ביניהם: לבנון הירקון, אמנון מצוי ושפמנונים.

בוויז: גן לאומי ירקון תל אפק (הכניסה לאתר בתשלום)

 

בריכות חורף בגן לאומי מגדל צדק

בריכות החורף בגן לאומי מגדל צדק נמצאות בשטח שהיה בעבר מחצבה ועבר תהליך שיקום. הבריכות משתרעות על פני שטח של 80 דונמים והן מתמלאות מים בחודשי החורף ומשמשות כבית גידול עבור דו-חיים ביניהם אילניות וקרפדות ומגוון סרטנים. באתר הוכשר שביל בריכות החורף שמקיף אותן וניתן לעלות לתצפית נוף בשביל המצודה. על ראש הגבעה ניצבת מצודה צלבנית עתיקה וסביבה מסלולי הליכה במחצבות המשוקמות לצד כבשני הסיד. 

בוויז: הגן הלאומי מגדל צדק (הכניסה לאתר בתשלום)