פראג בחורף - יעדי חובה, מסעדות ואטרקציות

 

פראג עוטפת את המבקרים באווירה רומנטית ואין זה פלא שקיר מנעולי האהבה הראשון בעולם נולד בה. באופן טבעי תבחרו בקיץ כעונה המתאימה לנסיעה אבל פראג המושלגת רומנטית עוד יותר וצפופה הרבה פחות. 

 

פראג המושלגת      צילום: רונית סבירסקי

 

סיפור אהבה

גשרון קטן חוצה תעלת מים צרה ומוביל אל האי קאמפה. לפני שנים ספורות עמדו על הגשר זוג אוהבים צעירים. הבחור הוציא מכיסו מנעול שעליו היו חרוטים שמו ושם אהובתו. הוא קשר את המנעול לגדר הברזל שעל הגשר, נעל את המנעול והשליך את המפתח לנהר. לגבי המשך הסיפור רק השניים יודעים את פרטיו. יתכן שכרע ברך והגיש לה טבעת או ששר לה סרנדה והצהיר על אהבתו. המסתורין שעוטף את סיפור האהבה הרומנטי הזה רק מוסיף ארומה משובחת ליצירה. אותו בחור לא רשם זכויות יוצרים על הרעיון והיום כבר כמעט שאין מקום על סורגי המתכת של הגשר. מנעולים בכל הצבעים, בגדלים שונים ועיצובים מגוונים  נושאים שמות של זוגות נאהבים מכל העולם. הגשרון הציורי הוא רק ההתחלה לאווירה הרומנטית שתלויה באוויר מעל האי קאמפה. המים זורמים ברוגע מתחת לגשר, ברבורים וברווזים שטים במים וגלגל עץ גדול של טחנת הקמח המקומית סובב באיטיות.

 

גשר המנעולים    צילום: רונית סבירסקי

 

ונציה של פראג

כשיורדים מן הגשר, חולפים על פני הבתים העתיקים, עוברים בסמטאות הצרות, מציצים בחלונות עטורי וילונות תחרה ואדניות פרחים קטנות. הדרך הפונה ימינה מן הגשר מובילה אל פארק ירוק ואם השקעתם עוד מאמץ קטן בתכנון הצעת הנישואין תוכלו לפרוש שמיכה בצל העצים, להניח מפה משובצת ולמזוג כוס שמפניה לאהובת לבכם. השדרה המרכזית של האי מציעה אפשרות נוספת לחגוג באחת המסעדות שגודשות את הרחבה. כשתסיימו את הערב הרומנטי פנו לכיוון גשר קארל ולכו יד ביד בין בתי האי. תעלות המים הצרות שעוברות בין הבתים העניקו לאי את הכינוי ונציה של פראג. פעם שטו בנהרות סירות עץ ובהן זוגות אוהבים אבל ההצפה האחרונה שהייתה באי שיתקה את השייט בתעלות ומה שנותר הוא לדמיין איך היו הדברים בעבר.

 

גשר צ'רלס

מהשדרה המרכזית של האי קאמפה מגיעים אל גשר קארל (צ'רלס) שהוא אחד מסמליה הידועים של פראג ונמתח מעל למימי הוולטאבה. בניתו של הגשר הסתיימה ב-1357 והוא חיבר בין העיר העתיקה לרובע הקטן ולמצודת פראג. הנוף הנשקף מעל הגשר צופה אל המצודה, בתי העיר והנהר ובשעות הדמדומים הוא אפוף רומנטיקה. לאורך הגשר ניצבים שורה של פסלים וסמלים שקשורים בהיסטוריה של העיר. אחד הפסלים מנציח את הכומר סנט ג'ון נפומבק מי ששימש ככומר הוידוי של המלכה וסרב להסגיר את שם מאהבה למלך למרות שעונה והושלך לנהר. כשנשמתו יצאה זרחו 5 כוכבים מעל הנהר ומכאן הכתר בעל חמש הכוכבים שמקיף את ראשו. העוברים והשבים נוגעים בתבליטים הקבועים למרגלות הפסל כסגולה לקיום משאלות לבם. תבליט הצליבה של ישו ניצב בצד הקרוב לעיר העתיקה ומעוטר באותיות העבריות "קדוש קדוש קדוש ה' צבאות". הפסל היה סמל להשפלת היהודים בשנות השפל והדיכוי.

 

גשר קארל המושלג    צילום: רונית סבירסקי

 

 

 

עיר בת אלף שנים

פראג היא עיר שגילה המופלג מתחיל במאה ה-10 ברובע והעתיק ומגיע עד המאה ה-14 "בעיר החדשה", שהיא "צעירונת" בת 600 שנים. הרבעים השונים היו ערים בפני עצמן ורק במאה ה-18 אוחדו לעיר אחת תחת השם פראג. קל מאוד להסתדר בה ולטייל בין חלקיה השונים. ניתן לעבור את כל העיר בהליכה מקצה לקצה בשעות ספורות.

 

יעדים שהם חובה למבקר בפראג בפעם הראשונה

 

כיכר סטרומצסקה 

בכל שעה משעות היום שתגיעו לפראג, קחו מפה וצאו לכיכר סטרומצסקה. ברגע שתצאו מאחת הסמטאות הצרות הנשפכות אליה ותביטו סביבכם תתאהבו. כל אחד מהמבנים מייצג תקופה אדריכלית שונה ונוצר שילוב מרתק בעוצמתו וביופיו. ארכיטקטורה בארוקית וגותית , כנסיית טין, בית העירייה, השעון האסטרונומי המפורסם שכל שעה עגולה עומדים מאות אנשים ומחכים לדמויות שצצות בחלונות, הרבה בתי קפה, מסעדות ודוכנים של קיורטוש חם, נקניקיות עם כרוב כבוש ובשר על הגריל. במרתפים העתיקים שנותרו מתחת לאדמה תמצאו מועדוני ג'אז ידועים וגלריות לאמנות.

 

השעון האסטרונומי, הקיורטוש והגריל בכיכר   צילום: רונית סבירסקי

 

 

אבנים טובות, כסף וזהב

המצודה של פראג היא ארמון המלכות הרשמי של מלכי צ'כיה בכל הזמנים. היום היא משמשת כהיכל לאירועי תרבות ואמנות. תערוכות, קונצרטים ומסעדות. במרכז המתחם ניצבת קתדרלת סנט ויטוס, שהיא יצירת מופת של הארכיטקטורה הגותית הבוהמית. בנייתה החלה ב-1344 והופסקה במשך שנים רבות. המנהיגות החדשה של סוף המאה ה-19 בפראג העדיפה להשלים את הבנייה בקווים פשוטים ונטולי סממני עושר, זהב וכסף. כך התקבל מבנה שחלקו עתיר בעיטורים וחלקו האחר צנוע יותר אך מרשים בתכנונו. בקתדרלה ניצבת מנורה בעלת שבעה קנים שנתרמה על ידי הנשיא הנערץ מסריק. קברו של סנט ויטוס ניצב בחלל שקירותיו מעוטרים באבנים טובות. פסלים מצופים בכסף, עבודות ויטראז' ועץ, מתחמי קבורה של בני אצולה ומלכים ופסלים מרשימים.

 

הקתדרלה במתחם הארמון    צילום: רונית סבירסקי

 

גראפיטי בנוסח הרנסנס

מבנה נוסף במתחם המצודה הוא הארמון העתיק שמשלב סגנונות ארכיטקטוניים שונים וניתן לסייר בו על ידי רכישת כרטיס לסיור מודרך. הסיור מתמקדבארכיטקטורה בלבד, האולמות ריקים ממוצגים. ביציאה מהמצודה לרחבת חילופי המשמרות תוכלו לנצל את תצפית הנוף הייחודית הפרושה למרגלות הארמון. משער הארמון עוברים אל שכונת מגורים של אנשי האצולה הצ'כים שנקראת הרצ'אני. בתי מגורים מפוארים מעוצבים בשלל סגנונות: טוסקני, רנסנס, גותי, ובארוקי. סגנון הרנסנס מאופיין בגרפיטי שיוצר מראה גיאומטרי בשני צבעים, שחור לבן או חום לבן ומותיר רושם עז על המתבונן.

 

סמלים במקום כתובות

הדרך מובילה אל החלק החדש של פראג שבתיו "הצעירים" ביותר הם מהמאה ה-18. רחוב שלאורכו בתי קפה וגלריות אבל הבתים עצמם הם גלריה לאמנות. אחד המאפיינים הבולטים ברחוב הם הסמלים בחזית הבית שמעניקים לו את שמו (מנהג שעל פיו זיהו את הבית במקום כתובת). התבוננו בחזיתות הבתים ותראו את בית הברבור, הצבי, השטן והמפורסם שבכולם הוא בית שלושת הכינורות. בית הנשר השחור התפרסם בזכות בית המרקחת שבו והאגדה מספרת שקזנובה הגיע לפראג הוא עבד בבית המרקחת ומכר שם את שיקוי האהבה שלו.

 

בית שלושת הכינורות    צילום: רונית סבירסקי

 

 

מוצרט ניגן כאן באורגן

בכיכר הסמוכה ניצבת כנסיית סנט ניקולס שבה ניגן מוצרט על אורגן. בכנסייה מושמעים מדי יום קונצרטים קלאסיים ובכל מלון תמצאו את הפרטים והמחירים. ברחוב הסמוך בתי קפה קטנים לאתנחתא של שטרודל עם קצפת או עוגת קרם ופירות יער. ברחובות הסמוכים לכנסייה נמצאות מרבית השגרירויות הבינלאומיות ולא פלא שאנשי המשטרה הקומוניסטית בחרו במגדל האחורי של הכנסייה כדי להקים שם את מטה התצפית שלהם על האזור. במגדל הזה תפתח באפריל תערוכה ובה יחשפו שיטות הבילוש והתצפית שנערכו ממנו. במרחק הליכה קצר משם נמצאת הכיכר שהפכה לסמל השלום. המהפכנים הצעירים שקצו במשטר הקומוניסטי נהגו להתכנס בכיכר ולצייר גרפיטי על הקיר. מותו של ג'ון לנון היה הסמל שאותו אימצו והקיר עטור סמלים, שורות משיריו וציורי פורטרט של הזמר.

 

קיר הגרפיטי - סמל החופש   צילום: רונית סבירסקי

 

הגולם מפראג וקפקא

הרובע היהודי בפראג נוגע לנו היטב בבטן הרכה. בתי כנסת שעומדים על תילם ובית עלמין עתיק שטמונים בו רבנים ומנהיגי הקהילה כשהידוע ביניהם הוא המהר"ל שהצליח להפיח חיים בגולם מפראג. חיי היהודים בפראג משקפים את התמורות והתהפוכות ביחס השלטון וההתעמרות בתושבים. הגטו היהודי היה סמל לדיכוי שנכפה עליהם ויש בביקור בגטו משהו כל כך עצוב שתלוי באוויר וכשהשלג מכסה את הגגות והקור ברחוב צובט בפנים העצב נעשה עוד יותר עמוק. בית הכנסת הספרדי ניצב בתפארתו כשקירותיו מעוטרים בציורי יד ותקרתו בעלי זהב. בקומה העליונה מוצגות תמונות מן השואה, גטו טרזין ותיעוד של קפקא ומקס ברוד. משם אל בית הכנסת העתיק "אלטנוישול" שנבנה ב-1270 והוא צמוד לבית העירייה. על גג בית העירייה סובב שעון שמספריו הם באותיות עבריות ומחוגיו הפוכים.

 

 שעון האותיות העבריות ברובע היהודי     צילום: רונית סבירסקי

 

 

מצבות בשלג

בית כנסת נוסף מתעד על קירותיו 80 אלף שמות של יהודי פראג שנספו בשואה. במרכזו ארון קודש עתיק שמוקף בעיטור מתכת שחור. בקומה העליונה תצוגה נדירה של ציורי ילדים מתקופת השואה ביניהם הציור הידוע שעל פיו נכתב הספר "אין פרפרים פה". מתוך מתחם בית הכנסת עוברים אל בית העלמין העתיק  שהתחיל לפעול במאה ה-15. מראה המצבות העומדות כשבסיסן נטוע בתוך השלג הוא כל כך עוצמתי שהרגלים קופאות על עומדן. 12 אלף מצבות אבן ניצבות זו לצד זו ומתחתן בקבורה של שכבות טמונים מאה אלף יהודים. מצבות בעיצובים שונים בסגנון רנסנס, גותי ובארוק. שמות של אנשים, עיסוקים ושייכותם המשפחתית. ציורים שמזהים על פיהם את שמו או מקצועו של הנפטר. בכניסה לבית העלמין ניצב בית הטהרה ובו תצוגה של חפצים הקשורים לתהליך הקבורה היהודית. בית הכנסת נוסף ברובע היהודי הוא בית הכנסת הפרטי של מרדכי מייזל, שהיה ראש הגטו היהודי במאה ה-16 והיה אחד האנשים העשירים באירופה באותן שנים. פרטים על ביקור באתרים היהודים תוכלו למצוא באתר המוזיאון היהודי של פראג. http://www.jewishmuseum.cz

 

 בית הקברות היהודי בשלג     צילום: רונית סבירסקי

תיאטרון אימאג'

התיאטרון השחור בפראג הפך למושג שקשור בחבל הטבור לעיר ואין מטייל שלא חווה את אחד המופעים לפחות פעם אחת. אנחנו בחרנו ב"אימג' טיאטר" Image Theatre שהופיעו גם בישראל במסגרת פסטיבל המחולות בכרמיאל וסוזן דלאל. הם מציגים מבחר גדול של מופעים ביניהם: מופע דמיוני שגובל בפנטזיה בשם "סיפורי ג'אזמים", "טיסת לילה" בהשראת מעבורת אווירית אנושית, מקבץ ה"טובים של אימאג'" שבו קובצו הקטעים הטובים של הלהקה בכל הזמנים, "פיקשן" שהוא מסע אל הקוסמוס בעזרת שני אסטרונאוטים ו"בלאק בוקס" שופע אפקטים ואורות זרחניים. התיאטרון הוקם ב-1989 על ידי אלכסנדר צ'יהאר ואווה אסטרובה שעבדו בתיאטרון שחור אחר והקימו את הלהקה. www.imagetheatre.cz

 

מסעדות בפראג

 

קולקובנה (KOLKOVNA)

זהו המקום לאכול אוכל צ'כי ביתי במחירים מקומיים. האווירה משלבת מסעדה עם פאב. המעצב שילב משחק של נחושת עם עץ כהה ופוסטרים ישנים על הקירות. מגוון גדול של בירות בטעמים, ריחות וסוגים ולצדם המטבח המקומי במיטבו. גולאש אדמדם, בשרים מעושנים ונקניקיות על מצע כרוב לבן ואדום, מנת סביקובה (SVICKOVA) של בקר ברוטב עשיר, ברווז צלוי או סטייק הודו עם רוטב אגוזים. המסעדה מושכת הרבה מאד צעירים מקומיים שאוהבים לשבת בקומת המרתף ולשתות בירה קרה.  

 

קולקובנה - אוכל צ'כי ביתי    צילום: רונית סבירסקי

 

אמביאטה  (AMBIENTE)

המסעדה הראשונה שהפכה בעקבות ההצלחה לרשת של אוכל מקסיקני נפתחה ב-1990.  התפריט שומר על המנות המסורתיות שהובאו ממקסיקו אבל נוספו לו  גם פסטה וסטייקטים.

 

למון ליפ (LEMON LEAF)

המקום הטרנדי בעיר לאוכל אסיאתי שמציע מגוון רחב של מנות תאילנדית. מסעדה מוארת בעלת חלונות גדולים ומעוצבת עם קנקני חרס וצמחייה ירוקה. מתאימה לארוחת צהרים קלילה או ארוחת ערב עשירה במנות. ספרינג רול פריכים, מרק מסורתי תאילנדי עם למון גרס וחריפות נשכנית ואחריה קערת פאד-תאי פיקנטית. סימני הלהבות הקטנות לצד המנות ימנעו מכם לעלות בלהבות. יינות אירופאים מוגשים במחירים סבירים. 

 

פטרינסקה טרסי  (PETRINSKE TERASY)

המיקום הוא שם המשחק בפטרינסקה טרסי. עטופה בירק, גנים פורחים בין שדרת תפוחים ודובדבנים, שבחורף פורחים בוורוד ולבן ובקיץ קורסים תחת עומס הפרי. ממרפסת המסעדה משקיפים אל עבר העיר העתיקה ומגדל הפעמונים. עיצוב המסעדה עתיר פריטים וצבעוני והתפריט לקוח מהמטבח הצ'כי.  מרקים עשירים וסמיכים ונקניקים מעושנים על הגריל. 

 

יוניברסל (UNIVERSAL)

ברחוב שקט וצדדי הוקמה ב-1990 מסעדת  יוניברסל, שמשדרת אווירה חמימה ואינטימית. המחירים הסבירים לא השתנו מאז נפתחה והתפריט הקלאסי אירופאי מתאים לארוחת צהרים קלה, סלמון, נקניקים, סלטים מסוגים שונים בלווי יין במחירים סבירים. אפשר להסתפק בקפה איכותי לצד טארט לימון או פרופיטרולים עם שוקולד חם.  המקום הומה במקומיים וכדאי להזמין מקום מראש. 

 

זאהראדה וי אופרה (ZAHRADA V OPERE)

המיקום המרכזי ליד בית האופרה ובנין הרדיו אינו משפיע על השלווה והרוגע שחשים כשנכסים אל המסעדה. היא מוארת ורחבת ידיים ומציעה תפריט חדשני ומפתיע שמשלב מנות אירופאיות עם המטבח המקומי במחירים סבירים. בין המנות דגים על הגריל או אפויים בתנור, סלמון ותרד, פריקסה  עם רוטב חרדל.

 

 

טיפ למטייל העצמאי בפראג

מוניות - ביציאה מאולם הנוסעים בשדה התעופה של פראג עומדות מוניות צהובות וסדרן שמכוון את הנוסעים. אל תסעו עם נהגים שמציעים דילים זה יעלה לכם הרבה יותר. נסיעות בתוך העיר שימו לב היטב המוניות היחידות שכדאי לכם לנסוע איתן הן הצהובות שכתוב עליהן AAA - ראו הוזהרתם רק הצהובות. יש גם לבנות שכתוב עליהן AAA המונה שלהם מכוון למחירים הרבה יותר גבוהים.