פסטיבל ישראל מצדיע ליוצרים וליוצרות ישראלים

 

פסטיבל ישראל מציין 60 שנה להיווסדו בהצדעה ליוצרים ויוצרות ישראלים ויתקיים במגוון גדול של אתרים ברחבי ירושלים

 

עשרות אמנים ישראלים ייקחו חלק בפסטיבל במופעים ואירועים מיוחדים הכוללים את פרויקט הדגל קשרי רוח, פרויקט אירועי בית, רוח ואירוח ופרויקט שגרה מוסדית 2.0. עם סיומו של פסטיבל ישראל יתקיים פסטיבל הג׳אז הבינלאומי בירושלים, מבית היוצר של פסטיבל ישראל בשיתוף מוזיאון ישראל ובניהולו האמנותי של החצוצרן אבישי כהן, בגן הפסלים של מוזיאון ישראל ב 22-24 ביוני, 2021.

 

שלומי שבן    צילום: יוסי צבקר

 

בלב הפסטיבל לכבוד שנתו ה-60, פרויקט הדגל קשרי רוח - הצדעה ליצירה ישראלית בשדה האמנות המקומי לדורותיו. 40 יוצרים ויוצרות מתחומי תרבות שונים יציגו בבכורה יצירות מקור המאירות 40 יצירות ישראליות אייקוניות ששימשו להם כהשראה. ארבעה ערבים של מוזיקה, תיאטרון, פרפורמנס, מחול, שירה ווידיאו ארט. את הפרויקט מלווים צילומיה של רלי אברהמי, בעבר בעלת המדור ״מצב משפחתי״ במוסף הארץ (בשותפות עם אבנר אברהמי) שהוזמנה על ידי הפסטיבל לצלם את האמנים המשתתפים בתכנית.

 

ארבעה ערבים של מופעי "קשרי רוח"

הערב הראשון של "קשרי רוח" יתקיים בערב פתיחת הפסטיבל 3 ביוני ויכלול את היצירות: 'בלוק' מאת אורלי פורטל בהשראת "המונולוג של איקרוס" מאת שמעון אדף. 'רקוויאם קטן' מאת תמיר גינץ – 'להקת המחול קמע' בעקבות הספר "שואה שלנו" מאת אמיר גוטפרוינד. 'משתה לעת דבר' של יחזקאל לזרוב בהשראת הצילום "הסעודה האחרונה" של עדי נס. 'ניסויים בנישואין פיקטיביים' - שאנן סטריט בעקבות הסרט "נישואין פיקטיביים"  של חיים בוזגלו ויוסי סויה. 'סטרידור שתיים' - גלעד רטמן בעקבות הפואמה "חורים וידיות" של חזי לסקלי. 'עין לטושה' - שרון גבאי, מיה מגנט ומירי סגל בעקבות המחזה "עין לטושה" מאת גלעד עברון. 'קדוש קדוש קדוש' - רועי חסן ועמית חי כהן בעקבות פסלים של האמן ז'אק ז'אנו. 'מבודדים' - קרן פלס בעקבות עבודת התיעוד של הצלם זיו קורן מתקופת הקורונה. 

 

הערב השני של "קשרי רוח" יתקיים ב-9 ביוני ויוצגו בו היצירות: 'לנוע לנוע אנה אני נעה' - רנה שינפלד בעקבות יצירות וידיאו של מיכל רובנר. 'אף אחד לא צריך למות   فيش حدا لازم يموت'  מאת יאיר דלאל בעקבות הסרט  אוונטי פופולו  בבימויו של רפי בוקאי. 'אבא שלי / בת שלי' מאת דניאל ואמיר קולבן בעקבות הציור "אבא שלי חייל" של אסד עזי. 'מסגרת עדינה ללב שבור'  מאת דליה שימקו בעקבות המשורר נתן זך. 'מחר' יצירה של רוני סומק בעקבות הציור "פרש בודד" של בשיר אבו רביע. 'הצוענייה והילד' - הבמאית נאוה צוקרמן בעקבות השחקנית, הקומיקאית והזמרת טליה שפירא. You are IT– אקו בעקבות המיצב You are a Saint של יוחאי מטוס. 'אמפי' – עומר קריגר בעקבות יצירת מחול מאת נועה אשכול לעצרת הזיכרון "עשור". 'התבשרות' מאת אמנית הוידיאו מאיה ז"ק  בעקבות השיר 'בלילה בא המבשר' מאת רחל המשוררת.

 

הערב השלישי של "קשרי רוח" יתקיים ב-10 ביוני ויוצגו בו היצירות: 'רישומון', שלומי שבן בהשראת ציורי הכבשים של מנשה קדישמן. 'הטייפ בקצה המסדרון' מאת יחזקאל רחמים ויקיר ששון בעקבות השיר "תן לזמן ללכת"  של אביהו מדינה. 'ממלכת הצללים' מאת אמיר יציב בעקבות המחזה  "משפט פיתגורס" מאת נתן אלתרמן. 'ואין קץ' מאת טל ניצן בעקבות היצירה Desert Tripe של פסנתרן הג'אז עומר קליין. 'הכי יפה בגן' - גלעד קמחי בעקבות יהודית רביץ 'סיזיפה' מאת יורם כרמי – להקת המחול פרסקו בעקבות וידאו ללא כותרת של מורג’אן אבו דיבה. 'קקטוס' מאת מארק אליהו בעקבות הצילום "קקטוס, חוף הילטון" של הצלם ברי פרידלנדר. Y יצירת מחול של שרון איל בהשראת עבודות של סיגלית לנדאו.

 

בערב הרביעי של "קשרי רוח" ב- 15 ביוני יועלו היצירות: 'פשוטות' מאת רונן יצחקי בעקבות הסרט  "בירושלים"  של דוד פרלוב . 'עֲזָאזֵל' מאת גיבסון בר-אל וקבוצת תיאטרון 'סמרטוט' בעקבות הפסל "הוא הלך בשדות" של  יגאל תומרקין. איציק ויינגרטן וגליה פרדקין בעקבות אלזה לסקר-שילר. 'היכן אני נמצאת' רונה קינן בעקבות שלוש דמויות נשים מספריה של אורלי קסטל-בלום. 'שני צדדים לקנבס' מאת אגי משעול בעקבות מנשה קדישמן. 'רפיון' נעה דר בעקבות  הוידיאו  "נערת הרוגטקה"  של תמר גטר. 'לסיים במ"ם סופית'  שיר גולדברג בעקבות השיר "האמנם" מאת לאה גולדברג. 'דיבוב ריק'  מרים נאה וניר סגל בעקבות "מעיל המדבר" של בית האופנה משכית. Blueprint  דן רוברט להיאני בעקבות בניין "כלל" שתוכנן על ידי האדריכל דן איתן. 'כל כך הרבה לבן' מאת שמעון בוזגלו ומתן אמסלם בעקבות האמן רן הררי.

 

מופעי מוזיקה ומיצב מחו"ל

מופע בכורה חגיגי לאלבום "עגל הזהב" – גרסתו של המעבד והמפיק המוזיקלי רע מוכיח לאלבום "אהוד בנאי והפליטים" (1987). בהשתתפות ברי סחרוף, קורין אלאל, אפרת בן צור, ערן צור וכפיר בן ליש. אורח מיוחד: אהוד בנאי. את האלבום "עגל הזהב" מוכיח מתאר כמסע נועז שמחבר אותו לאווירה ולמציאות של 2021. המבצעות והמבצעים באלבום הקליטו את עצמם שרים את שירי האלבום המקורי באופן חופשי ופתוח לאינטרפרטציה אישית, ומוכיח הכניס את ההקלטות למעבדה האלקטרונית שלו, ובה הפיק את שירי האלבום. במופע הבכורה לאלבום מוכיח יפגוש בכל פעם במבצע אחר, וייצור רצף של דואטים כשהוא מצויד בסט תופים ובסט אלקטרוני.

 

במופע לכל המשפחה תזמורת ירושלים מזרח ומערב פוגשת בספר הילדים  "מחכים לניסים" מאת אתגר קרת ושירה גפן. עלילת הספר מגוללת את סיפורו של לב הקטן שמתעקש להמשיך ולחכות לחברו ניסים בזמן שחברות וחברים אחרים מזמינים אותו להצטרף לחוויות צבעוניות ויוצאות דופן כמו קפיצה לגובה עם חד קרן. תזמורת ירושלים מזרח ומערב נוגעת בקשת סגנונות רחבה שנעה בין ״קרנבל החיות״ של קמיל סן סנס לבין פס הקול של הסרט ״חגיגה בסנוקר״. לצד התזמורת יופיעו אתגר קרת ושירה גפן שיגלמו את לב וניסים, ואנסמבל רקדניות בהובלתה של מירי לזר. 

 

מחו"ל, על אף מגבלות התנועה הבינלאומית והאתגרים הלוגיסטיים הנלווים, יוצג במסגרת הפסטיבל מיצב התיאטרון התיעודי, מאצ׳ו מן, שיצר הבמאי הספרדי אלכס ריגולה. במיצב תיאטרון דוקומנטרי עוסקת הקבוצה הספרדית HEARTBREAK HOTEL באלימות של גברים כלפי נשים. בהנחיה קולית של נפגעת אלימות הקהל נע במבוך אודיו-ויזואלי שכל חלל בו חושף צד אחר בפנים הרבות שלובשת אלימות כלפי נשים.

 

שני אירועים שמחברים בין אמנות לקהילה

תחת הכותרת בית, רוח ואירוח יקיים הפסטיבל הפקות מקור שבודקות את מקומה של האמנות כמארחת ומתארחת, עוסקות במושגים ״זר״ ו״אחר״ ובוחנות  את המשמעויות, התנאים והגבולות של פעולת האירוח. שבעה אמניות ואמנים שונים ששהו אצל שבע משפחות ברחבי ירושלים, רקמו ביחד עם המשפחות פעולות אירוח הקשורות ברוח ובמסורות וטקסי האירוח שלהן. הקהל יוזמן להתארח במרחבים המשפחתיים-אמנותיים שנוצרו ולחוות מקרוב את המגוון האנושי והרוחני שהולידו מפגשים אלה. בהשתתפות האמנים והאמניות: דפנה טלמון, לילך צפרוני, יפית ראובני, נועה רשף, מור לידור, עמנואלה עמיחי, דניאלה זלצר, רותם גרין, שרון גלזברג וההרכב המוסיקלי היללה.

 

זו השנה השנייה שבה יקיים הפסטיבל את פרויקט שגרה מוסדית 2.0, במסגרתו ישהו אמנים ואמניות במוסדות ובקהילות ברחבי ירושלים בשאיפה לעורר שיח מחודש על משמעותם של שגרה וחיי יומיום ולהאיר את שגרת המקום באמצעות מהלכים אמנותיים משותפים להם ולעובדי המוסדות. השנה בשגרה מוסדית 2.0:  עידו עקוב ומעיין ג'יימס, יוצרים מתחום המוזיקה בבית חינוך עיוורים, לורה קירשנבאום וניצן מרגליות יוצרות בתחום המחול יעבדו עם תלמידות מגמת מחול בתיכון לאמנויות, דורון גליה יוצר בתחום הפרפורמנס עם תכנית "פורום חיים משותפים" שבמשרד החינוך, אדווה ויינשטיין יוצרת בתחום המחול תעבוד עם שומרים שונים בקניון מלחה, תיאטרון הידית יעבדו בחצר של יודה – בית ליוצאים בשאלה בנחלאות, דנה טקץ' ודבורה פישר, יוצרות בתחום הפרפורמנס בסניף רמי לוי בתלפיות ורותם וולק, יוצרת בתחום הפרפורמנס במחלקת קטלוג עברי שבספרייה הלאומית.

 

חניה ציבורית - יצירת מחול בחניון התת קרקעי של יס פלנט שיהפוך לזירת התרחשות שבה כוריאוגרפים מובילים עם מוזיקאים ורקדנים מהאקדמיה למוסיקה ומחול יעלו יצירות חדשות. הקהל יגיע לחניון ברכבו ומרגע הכניסה יקיף אותו רצף התרחשויות פרפורמטיביות. באירוע משתתפים: רועי אסף, איציק גלילי, סופיה קרנץ, ראנד טהא, עלמה ליבנה, נטע פולברמכר, נועם פרוכטלנדר ומור שני, אנסמבל המחול ומוזיקאים מהאקדמיה למוסיקה ולמחול בירושלים.

 

שני קונצרטים קאמריים של הסדרה פועם בלב

במסגרת הפסטיבל בשיתוף מרכז פליציה בלומנטל בניהולה של אביגיל ארנהיים, שמפנים זרקור למוזיקה האמנותית שנוצרה בישראל לאורך 73 שנות קיומה. בקונצרט מיניאטורות מתחברות ישנה הכרות מחודשת עם מרדכי סתר, אבל ארליך, ציפי פליישר, אנדרה היידו, משה קילון  ועוד מלחינים ישראלים שהגיעו לכאן בראשית קום המדינה והתעקשו להמשיך את עבודתם עם העולם שנחשף בפניהם בישראל. הקונצרט דו-קיום בביצוע רביעיית כרמל ותייסיר אליאס שואף לשקף את הקונפליקט החברתי-ישראלי דרך שתי יצירות מקור המכילות סגנונות מוזיקליים שונים, כלים מערביים לצד מזרחיים בשילוב טקסט מאת דוד גרוסמן

 

סדרת קונצרטים קלאסיים במרכז עדן תמיר בעין כרם

לכבוד שנת ה-60 להיווסדו של פסטיבל ישראל, שהחל את דרכו כפסטיבל בינלאומי למוזיקה קלאסית בקיסריה, מרכז עדן-תמיר בניהולו של דרור סמל מציג ארבעה קונצרטים בעקבות יצירות שהוצגו בשנותיו הראשונות של הפסטיבל.