מג'ד אל כרום – בין הכנאפה לשוק טלה ממולא

 

הפרק השני של הסיור הקולינרי בארץ כרמי זית בגליל המערבי בעקבות המטבחים הערבי, הדרוזי, הלבנוני והבדואי מתמקד בכפר מג'ד אל כרום. הכנאפה שצובר אוהדים כאחד הטובים בארץ, טלה ממולא שמתבשל 7 שעות וטאבון אחד של סבתא.

 

המרדף אחרי הכנאפה

הקינוח שמזוהה יותר מכל עבור הישראלים עם המטבח הערבי הוא הכנאפה. בדומה לחיפוש אחרי החומוס האולטימטיבי כך הפך המרדף אחרי הכנאפה המושלם לספורט הקולינרי הישראלי. בין יפו, לפורדיס והשוק בעכו התגנבה לה לאחרונה השמועה שיש מי שמכין כנאפה אישית מהטובות שיש אם לא הכי.  לצד עורק התנועה המרכזי בין עכו לכרמיאל על כביש 85 בכניסה לכפר מג'ד אל כרום ניצבת מסעדה לימאס רחבת ידיים, מעוצבת בסגנון מודרני ובוהקת מניקיון.

 

כנאפה אישית עם גלידה וניל ופיסטוק    צילום: רונית סבירסקי

 

דאוד אבו דאוד שעבד כאיש חינוך הקים  את המקום ובשנת 2019 העביר את שרביט הניהול לבנו מוחמד ואישתו פריאל.

המראה הראשון שתופס את העין בכניסה למסעדה הוא פס הכנת הכנאפה ולצדו ויטרינה של עוגות קרם כל כך אירופאיות, מפל שוקולד, גלידריה וסורבה. פיוז'ן של מתוקים מכל העולם אבל המקור והמסורת הם שם המשחק ומנות הדגל של ממתקי לימאס הם כנאפה ובינארין שמורכב משכבות של שערות קדאיף, בניהן גלידת וניל איכותית שהם מייבאים במיוחד, זילופי שוקולד והמון פיסטוק חלבי גרוס.

 

 בינארין של לימאס      צילום: רונית סבירסקי

 

הכנאפה נעשית במחבת קטן שמותאם כמנה אישית אבל בהחלט אפשר לחלוק עם עוד סועד אחד ואפילו שניים. ההצגה מתחילה בצפייה בהכנת הכנאפה שלכם, בחמאה המבעבעת דרך שערות הקדאיף וגבינת העיזים שנמתחת כמו מסטיק נפלא כשהיא חמה. גלידת הווניל המיוחדת נחתכת כמו פרוסת עוגה קפואה כדי שלא תהפוך לשלולית על הכנאפה הרותחת. אם תחליטו להשאיר את הקינוח לסוף ולפתוח בארוחה תגלו בתפריט סלטים, כריכים, שייקים ותה טורקי שהולך מצוין עם המתוקים. ארוחות בוקר אפשר לאכול אצלם מהבוקר עד השעות הקטנות של הלילה.  052-5777775

  

טאבון סיתי (הטאבון של סבתא)

עבור מוחמד הטאבון מסמל את מורשת התרבות הקולינרית של הנשים במשפחה ולכן בחר להעניק למסעדה הביתית שלו את השם סיתי (סבתא). הוא מתגורר בבית אבן בעל שתי קומות בלב כפר מג'ד אל כרום שפירושו בערבית תפארת הכרמים. בחפירות סמוך לכפר התגלה יישוב עתיק שחוקריו מזהים אותו עם "בית הכרם" מתקופת המשנה והתלמוד.  מוחמד יודע לספר שמשפחתו מתגוררת בכפר מאז ומתמיד דורות רבים והמאכלים של המטבח הערבי גם הם עוברים מדור לדור.

 

טאבון סיטי - הכל על גחלים    צילום: רונית סבירסקי

 

מוחמד היה קבלן וכשפרש לפנסיה בשנת 2011 החליט לפתוח מסעדה ביתית עם אשתו. הוא בחר בשני אלמנטים חשובים להכנת המנות המסורתיות, הטאבון והמדפונה. הטאבון נמצא בלב המטבח כשהאש הבוערת מחממת ומאירה את הסביבה ואילו המדפונה קבורה עמוק באדמה ופועלת על חום הגחלים הלוחשות. שלושה בורות בעומק 1.5 נפערו בחצר הבית, בתחתיתם הוטמנו חביות גדולות, החלק העליון דופן בחמר ומכסה מתכת עבה סותם את הגולל.

 

מוחמד תכנן מוט מתכת שעליו שלוש רשתות בגבהים שונים. על גבי הרשתות הוא מניח עופות, צוואר או שוק טלה ממולא, ירקות שונים ובתחתית אורז שסופג את הטעמים מהבשר והירקות. הוא מבעיר פרוסות דקות של גזעי איקליפטוס עד שהם הופכים לגחלים, מכניס את התבשיל ואוטם את הבורות בבוץ כך שאף טיפת חמצן לא תחדור. במשך 4 שעות בחום איטי ועוד 3 שעות מניחים למאכלים לספוג את הטעמים והעישון העדין.

 

 בשרים בשיטת מדפונה     צילום: רונית סבירסקי

 

בינתיים הוא מכין בטאבון פטאייר שהוא מאפה בצק שזוכה למילויים בהתאם לעונה, תרד, מנגולד או סלק בר שמעניק לו טעם חמצמץ. הוא מכין בצק גם לפיתה ענקית עם בצל שנאפה בטאבון, סומק וצנוברים, ועליה הוא מניח את ערימת האורז, הירקות והבשרים שיוצאים מהמדפונה.  מנה נוספת מהמטבח הערבי היא המסחאן שכוללת רבעי עוף שנאפו בטאבון והונחו על גבי הפיתה.

 

חלל האירוח של טאבון סיתי עוצב בסגנון מזרחי שמשלב ישיבה על ספות נמוכות מרופדות בבדים רקומים ושולחנות עץ. הארוחה נפתחת בשלל סלטים רעננים, פטאייר ולאחריו הבשרים. לקינוח מוחמד מכין כנאפה בטאבון ומזמין את האורחים לצפות בתהליך ההכנה.  האירוח מיועד לקבוצות מ-5 אנשים ומעלה. הארוחה עולה 120-70 לאדם על פי הזמנה מראש.  052-9590834, 04-8438888

 

איפה לנים והיכן מבלים באזור

מלון אקוודוקט רגבה מרשת "אוליב" ממוקם בין הר לים, בין רכסי הגליל המערבי לקו החוף של שבי ציון.  הוא נקרא על שם אמת המים הצמודה אליו, שנבנתה על ידי מושל עכו בתחילת המאה ה-19 והובילה מים מכברי אל העיר עכו. היא נמצאת בעורפו של המלון ומהווה כעין גדר אחורית היסטורית. חלק מחדרי המלון צופים אל האמה והשדות הירוקים ומן העבר השני ניבט קו החוף של שבי ציון בעיקר בקומות העליונות.

 

 בריכת מלון אקוודוקט רגבה     צילום: רונית סבירסקי

 

102 חדרי המלון נחלקים למספר סוגים וכולם מתאימים לזוגות או למשפחות. חדרי דלאקס עם מרפסת, קלאסיק עם מרפסת, סופיריור וסוויטות גן עם ג'אקוזי או בריכה פרטית. המלון מציע בריכת שחיה חיצונית, חדר ג'ימבורי לילדים וחדר כושר לגדולים. בצמוד אליו נמצא ספא "סנדרין" שמציע חמאם טורקי, אמבטיות ג'אקוזי, סאונות ובריכות זרמים בתוספת תשלום.

 

סוויטות הגן רחבות ידיים, מעוצבות בסגנון חלל אחד פתוח של חדר שינה וסלון. מיטת קינג סייז מעץ מלא, מזרונים ומצעים איכותיים. שתי כורסאות תלת סלוניות בגוון עור כסוף, שני מסכי טלוויזיה חכמה, שולחן עץ עגול גדול, פינת קפה, מיני מקרר ושולחן טואלט. רצפת אריחים בגוון בזלת, תקרה גבוהה עם קרניזים מעוטרים בסגנון אירופאי קולוניאלי ונברשת קנים רבת נורות.

 

חדר עם נוף לשדות הגליל     צילום: אלברט אדוט

 

דלת זכוכית עם הדפס של חול ים וסלעי בזלת מפרידה בין החדר לחלל הרחצה, שאף הוא גדול מן הסטנדרטים המקובלים. כדי להשלים את חווית הרחצה התקינו בגינה הפרטית של הסוויטה בריכת ג'קוזי גדולה  ולצדה ריהוט גן בצל פרגולה. הגן מוקף בגדר קנים ועצי פרי ומרוצפת בדק עץ. קיר החדר הפונה אל הגן אובזר בדלתות זכוכית גדולות שמשקפות את הירוק פנימה.

 

מלון אקוודוקט ואמת המים ההיסטורית     צילום: רונית סבירסקי

 

מיקום המלון מאפשר לטייל באטרקציות ואתרים סמוכים ביניהם חוף שבי ציון שמעוגן בלגונת סלעים יפהפייה, טיילת נהריה, מבצר יחיעם, פארק גורן, נחל כזיב, מערת קשת, גני הבאהיים בעכו, נמל עכו, השוק וראש הנקרה. מרכז קניות Big צמוד למלון ומאפשר להצטייד במצרכים, לאכול במסעדות ולשתות אספרסו בכל ימות השבוע.

 

בשלנים ביתיים ומסעדות בכפר ראמה ובסביבתו - שילוב של מטבח ערבי, דרוזי ובדואי וגם פטריות