סוף סוף עונת התרבות

 

עונת התרבות בירושלים היא מיזם יוצא דופן שקבל את השראתו מעצם ייחודה של העיר כקדושה, עתיקה ומרתקת עבור דתות וקהלים שונים. בכל שנה מחפשים רעיונות לא שגרתיים ומחברים יצירות עדכניות כשירושלים מצויה בטבורם. היא הסוליסטית, הפרימה בלרינה, המוזה והכוכבת הראשית. המופעים מתקיימים בחללים שמהווים תפאורה ייחודית ומעשירים את היצירה.

 

 

 

ב”פסטיבל בבית" נחשפים בתים פרטיים, רחובות וחורבות שאינם פתוחים בדרך כלל לציבור הרחב. "נקודת מגע" היא הזדמנות לטייל בלילה במוזאון ישראל ולצפות בהופעות שקשורות בתערוכות. "טוק טוק" היא חוויה מהסוג המפתיע שמתקיימת בין חדריו של מלון. "החזית" מגישה 4 ימים של מוזיקה בבית הנסן. "מתחת להר" נוגעת בעדינות במיתרים החשופים של הר הבית דרך אמנות וסיורים ופסטיבל מוזיקה מקודשת ממשיך במסורת עם הופעות של אמנים ושילובים מהארץ ומהעולם.

 

פסטיבל בבית

"פסטיבל בבית" מציג מופעים תיאטרליים אינטימיים בחללים לא שגרתיים בין התאריכים 30-27 ביולי. מופעי הפסטיבל מוצגים במבנים נטושים, במוסדות ציבור, בבתים חבויים ובמרחבים נשכחים. השנה, מרחיבים את מושג הבית כדי לאתגר את המקום ואת הקהל עם מופעים שיש בהם התערבות אמנותית מעוררת מחשבה במרחב הציבורי. היצירות שתפגשו מבקשות לערער, גם אם רק לרגע, את המובן מאליו ולאפשר שיחא מת - בדק בית במקומות שיפתיעו גם את מי שמכיר את העיר היטב.

 

 

 

7 הפקות מקור ביניהן: סיור לילי מודרך באמצעות אוזניות שמע בכפר הנטוש ליפתא, יצירה של רננה רז שמשחזרת את ה"שימוע"  לפני פיטורין של המורה אדם ורטה, מרלין וניג מחברת בין עולמה החרדי לעולם החילוני, סווינג "האחיות לוז" היא מסיבת דירה ו"אמא של סמי" מספרת ואופה לחם יחד עם המשתתפים. פירוט מופעי פסטיבל בבית בקובץ המצורף או בלינק: http://www.jerusalemseason.com/in-house

 

נקודת מגע

 

לילה של "נקודת מגע" חוזר ב-6 באוגוסט למוזאון ישראל. חיבור מיוחד בין מופעים ויצירות בחללים בהם מוצגות תערוכות. משקיעת השמש ועד 03:00   לפנות בוקר עשרות אמנים משתלטים על חללי המוזאון ועל גן האמנות ויוצרים תגובות אמנותיות מפתיעות ליצירות המוצגות בו. הקהל מטייל בין המופעים ויכול לקחת חלק פעיל או סביל בהתרחשויות. יש סיכוי שתמצאו את עצמכם זזים, צוחקים, שרים, מצלמים, מתחבקים רצים ובעיקר חווים את המוזאון בצורה שלא מתאפשרת בביקור רגיל.

 

 

 

השנה, לרגל חגיגות החמישים, מציעים פרשנות אחרת למספר העגול הזה ולמה שמסתתר מאחוריו. תוכלו להאזין לסיור מודרך של אזרחים ממדינות שאסור להם להיכנס לתחומי המדינה, לפגוש רובוט עם קרניים וגוף של יעל שמסתובב חופשי, להאזין לאספני תקליטים,  להצטרף לקבוצת ריצה שתחרוש את האולמות השונים במקצבים מדודים או להאזין לתוכנית הרדיו בשידור חי מהרחבה, ולאחריה מסיבת אוזניות.

http://www.jerusalemseason.com/content/event/

 

טוק טוק

אירוע אינטימי רב משתתפים במלון פרימה רויאל בירושלים בשם "טוק טוק" והוא מתקיים בין 13-10 באוגוסט. האורחים מקבלים חדר רגיל, עם מיטה מזרון ורהיטים אבל זו רק ההתחלה. המשתתפים מתחילים לעבור בין החדרים השונים. מאחורי כל דלת מחכה הפתעה: כ-40 אמנים, אנשי וידאו וסאונד, שחקנים, מוזיקאים, חדרניות, טבחים, כותבים ובמאים ייצרו, ביחד ולחוד, חוויות פרטיות וחד פעמיות לכל צופה וצופה. יותר מזה לא מגלים.

יוצרים שותפים (רשימה חלקית): עלית קרייז, בניה רכס, עופר עמרם, מיטל רז, נעמי לבוב, מרואן אהרון עליאן, יובל המאירי, אמג'ד האשם, עקיבא נוף, נטלי צוקרמן, אנסמבל אברא: חנן בן סימון, פיי שפירו ויפעת זיו, ורד דרור, שירה פטל, לירז פאנק,  עקיבא נוף, ג'רמי פוגל, יונתן לוי, תזמורת הרחוב הירושלמית ועוד לא צריך בולד.

 

 

החזית

ארבעה ימים של מוסיקה לא ארוזה מירושלים "החזית" יתקיימו בין התאריכים 21-17 באוגוסט. החזית חוזרת בשיתוף רעש HOUR בפעם השלישית עם מוזיקה עצמאית במתחם בית הנסן. מנה גדושה של הזיות וטינה לממסד בארבעה ימים של שידורים, הופעות וטקסים מהבטן.

 

מתחם "בית הנסן"    צילום: רונית סבירסקי

 

השידורים יחלו מדי יום בשעות הבוקר עם סקירות, ראיונות והשמעה של התופעות המיוחדות של העיר. בשקיעה, יעלו על במת החזית הופעות חיות מההיצע המוזיקלי המגוון של העיר, דרך פרויקטים חדשים בהפקת החזית ואורחים מבחוץ שמתחברים לז'אנר החזיתי.  מדי יום בשעה 23:00, כשיסתיימו השידורים, החזית תצא להסתובב בעיר. http://www.jerusalemseason.com/frontline-heb

 

פסטיבל מתחת להר

פעולות והתכנסויות סביב הר הבית/חראם א-שריף והמעגלים סביב לו יערכו בתאריכים 28-25 באוגוסט. הר הבית הוא בראש ובראשונה היסטוריה רב-שכבתית של פעולה בלתי נרגעת, רוויית חיים ודם. הכנענים, היבוסים, היהודים, הבבלים, הפרסים, היוונים, הרומאים, המוסלמים, הצלבנים, האיובים, הממלוכים, העות'מאנים, הבריטים, הירדנים, הישראלים והפלסטינים, ולא רק הם, העלו על ההר הזה את המיטב.

 

על פי המסורת היהודית כאן נעקד יצחק, בברית החדשה נכתב שמכאן ישוע בן נצרת גורש, מספרים שמכאן עלה הנביא מוחמד השמיימה. כאן עמד בית המקדש. כאן עומד מסגד אל-אקצה. כאן נרצח המלך עבדאללה, כאן משחקים נערים כדורגל וכאן שכנה המזבלה הביזנטית הגדולה. וכאן, במקום הזה, שהוא רמה מלבנית בת 144 דונם בגובה 743 מטר מעל פני הים עם שתי כיפות, ובשוליו קיר שהוא שריד לחורבן, מתחתיו מנהרות ומסורות שונות על אבן היסוד של העולם כולו, מתקיימים עד היום טקסי תפילה רבי משתתפים לצד המאבקים הכי משמעותיים, הכי אלימים והכי נפיצים במזרח התיכון.

 

הנקודה הטבורית של הר הבית    צילום: רונית סבירסקי

 

פסטיבל מתחת להר, בשנתו הרביעית, יתקיים סביב הנקודה הטבורית של הר הבית ובמעגלים הולכים ומתרחבים סביבה. הוא יבחן את היחסים שנחרטו בהיסטוריה עקובה מדם, כמו גם את מרקם החיים היומיומי על ההר. הפסטיבל יציע שיחה שכוללת את הקדושה, ההיסטוריה, הקונפליקט והמיתולוגיה, יחד עם הכיבוש, היופי, השנאה, ההוד, הלאומנות והכאב שטמונים בהר הזה, ויבקש להרכיב מהם תצרופות חדשות ותובנות על המקום ועל הזמן הזה, על העתיד האפשרי והמדומיין.

 

הפעולות וההתכנסויות שיוצגו בפסטיבל ינכיחו נרטיבים הכרוכים בהר ויציעו פרפורמנס של קדושה, פולחן ומסתורין כמו גם סיפורים ומחוות אתאיסטיים, הומניסטיים ואוניברסליים. הן יציגו מבנים של קודש ותשוקות של חילון, שדרכם נוכל לשאול איך מתוך העושר התרבותי המשותף לנו כבני אדם והכרת ההבדלים והזהויות השונות, נוכל לחלום עתיד משותף של צדק ושלום. איך ניתן לצאת מתוך כל מה שמוכר וידוע על ההר לבחינת דרכים להיחלצות מהמבוי הסתום הפוליטי והרוחני שאליו הוא נקלע. פרטים נוספים אודות אירועי פסטיבל מתחת להר בקובץ המצורף או בלינק:

http://www.jerusalemseason.com/content/event/under-mountain-heb

 

פסטיבל ירושלים למוסיקה מקודשת

פסטיבל ירושלים למוזיקה מקודשת יערך בין 30 ביולי עד 4 בספטמבר ויביא אתו צלילים חדשים ושילובים שעדיין לא הוצגו בארץ. פסטיבל ירושלים למוסיקה מקודשת מהווה מסר ליוצרים ולאורחים מכל גזע, דת ולאום לבוא לירושלים ולחגוג את כל מה שקדוש עבורם. הוא מבקש להפוך את ירושלים, למשך שבוע לפחות, לעיר שבה האוטופיה מקבלת הזדמנות לבצבץ במציאות. למקום שהופך לאתר עלייה לרגל שבו ניתן לבנות הווה חדש על בסיס כל מה שהיה וכל מה שכבר קיים.

 

בין המופעים: מארק אליהו ואנסמבל המקאם מארחים "מאסטרים" גדולים מאזרביג'ן, הודו וטורקיה. מופע משותף של עומר סוסה ועומרי מור – שני פסנתרנים וצלילי אתנו-ג'אז. מופע טרום בכורה לקראת צאת תקליטו של שי בן צור עם ג'וני גרינווד מלווים בלהקה הודית גדולה, "שוטטות לבנה" כוללת 16 מופעים בכרטיס אחד מחצות עד הבוקר.

 

פרטים נוספים אודות אירועי פסטיבל ירושלים למוסיקה מקודשת בקובץ המצורף או בלינק: www.jsmfestival.com