יד לזכרה של אנה פרנק ביער הקדושים

ביום השואה אשתקד נחנכה ביער הקדושים בסמוך למערת בני ברית אנדרטת "יד אנה פרנק". מרחבת החניה יוצאים מערבה שני שבילים קצרים. לצד אחד השבילים מוצבים שלטים ובהם ציטוטים מיומנה של אנה פרנק.  

 

ביום הזיכרון לשואה ולגבורה, 2 במאי 2011, חנכה קק"ל פרויקט ייחודי לזכרה של אנה פרנק, תחת השם "סיפור על ילדה ועץ". כשאנה פרנק הסתתרה מפני הנאצים, היא יכלה לראות מהחלון ממקום המסתור שלה עץ ערמון, אותו עץ שמוזכר מספר פעמים ביומן שכתבה. בשנת 2010, העץ נתקף על ידי פטריה, גזעו ושורשיו נפגעו ורשויות אמסטרדם החליטו לכרות אותו. בעקבות קריסת העץ, התקיים בהולנד קמפיין התרמה בקרב יהודי הולנד לפרויקט הקמת אנדרטה לזכר אנה פרנק בישראל.

 

ביום השואה אשתקד נחנכה ביער הקדושים בסמוך למערת בני ברית אנדרטת "יד אנה פרנק". מרחבת החניה יוצאים מערבה שני שבילים קצרים. לצד אחד השבילים מוצבים שלטים ובהם ציטוטים מיומנה של אנה פרנק. אחד מהם מתייחס לעץ הערמונים: "קיטי היקרה, [...] עץ הערמונים שלנו במלוא פריחתו. הוא מכוסה עלים והוא אף יפה יותר מאשר בשנה שעברה" (אנה פרנק, יומנה של נערה, 13 במאי 1944).

 

חדר המסתור הקטן ועץ הערמונים

האנדרטה עוצבה על ידי הפסל ההולנדי פיט כהן. בדומה לאנה פרנק הוא הסתתר מהגרמנים בבית קטן בדרום הולנד. עבודתו מנסה להמחיש את מה שהתחולל בעולמה של הילדה הצעירה בדירה המסתור שלה. הוא יצר מפלדה חלודה חלל שנראה כמו חדר קטן. בפינת החדר ניצב שרפרף בודד, גבוה במקצת שממנו ניתן לצפות בצורתו של עץ ערמונים בעל עלים מחומשים. שלט נוסף שהוצב באתר מצטט את דבריו של פרימו לוי, סופר וכימאי יהודי איטלקי ניצול שואה: "אנה פרנק אחת מרגשת אותנו יותר מרבים אחרים שסבלו כמוה, אך דמותם נותרה בצל. אולי עדיף כך; לו היינו מסוגלים לקלוט את הסבל של כל האנשים הללו, לא היינו יכולים לחיות".

 

עץ הערמונים של אנה פרנק     צילום: רונית סבירסקי

 

עץ הערמונים הגיע לישראל

במקביל להקמת האנדרטה התרחשה דרמה מרגשת שקשורה בגורלו של עץ הערמונים המקורי. ביוזמת נתי ייני, מחנך בבית ספר אוהל שם ברמת גן ובעזרת תלמידיו, הובאו לישראל שני ייחורים מהעץ שעמד בחצר ביתה של אנה פרנק באמסטרדם. הייחורים, שהם ענפי עץ, הושרשו במרכז של משרד החקלאות בבית דגן והפכו לשתילים. עץ הערמונים זקוק למזג אוויר קר בדומה לזה שקיים באירופה. כך הוחלט לשתול את שני השתילים באזורים שבהם שורר אקלים קר ושיש להם קשר היסטורי שמחבר בין שואה לתקומה. האתר הראשון שנבחר הוא ברמות נפתלי בסמוך לאנדרטת הזכרון של איתן בלחסן ז"ל, מפקד סיירת צנחנים שנפל במהלך פעולה בלבנון ב-1999. האתר השני הוא "יד לילד" במוזיאון יד ושם בירושלים.