חדרה מתעוררת - האטרקציות, הקולינריה, חוף הים וההיסטוריה
חדרה היא קצת אנדרדוג במושגים תיירותיים. לא הרבה יזנקו לאחוז במפתחות הרכב למשמע ההצעה בוא ניסע לחדרה. היא אמנם נוסדה בסוף המאה ה-19 אבל לא עושה את זה באירועים נוצצים כפי שלא ידעה לבנות לעצמה תדמית מושכת בקרב המטיילים. מה גורם לפאזל הזה במרכז הארץ בין מדינת תל אביב לחיפה המתעוררת להישאר לא פתור כל כך הרבה שנים?
שפך נחל חדרה אל הים התיכון צילום: רונית סבירסקי
מדור רכילות עסיסי
נבירה קלה בנבכי ההיסטוריה של חדרה מעלה את התשובה הישר מספת הפסיכולוג. המושבה רווית הסקנדלים, האהבות הנכזבות, התאבדויות, מלחמות הירושה, הקרבות על מעמד ומוות בקדחת של מחצית מתושביה בתחילת המאה ה-20, למדה ללקק את פצעיה בשקט. בחדרה אהבו לשמור על סודיות, להסתיר בעיות, לרכך משברים והעיקר לא לכבס לבנים בציבור.
רבים מבתי המושבה המקוריים נרמסו תחת גלגלי הטרקטורים. אחד ששרד הוא "בית רם" ברחוב הגיבורים שהפך לבית קפה המתופעל על ידי נוער בסיכון. הבית נבנה ב-1896 והתגוררו בו האחים ברוך ויששכר רם. ב-1925 הוא שופץ והפך לבית באוהאוס מרשים שהתארחו בו גדולי הדור ומנהיגי היישוב, ביניהם וינגייט, הכנר ברוניסלב הוברמן, ליידי אדווינה מאונטבטן, יו"ר הצלב האדום במזרח התיכון והשחקן שמואל רודנסקי. הבית הפך לזירת איגרוף בין שתי הנשים שכל אחת מהן רצתה להיות המארחת המושלמת עד שיששכר בחר להתאבד. אשתו נשלחה להחלמה בארצות הברית ואילו השנייה אושפזה עקב בעיות נפשיות. הבית נתרם לעירית חדרה שוקם ושופץ. הקפה פתוח כל ערב משעה 17:00 -23:00.
למי נכתב השיר אלף נשיקות
במרחק קצר משם ניצב בית פיינברג בו גדל אבשלום פיינברג, איש מחתרת ניל"י. אביו של אבשלום היה צעיר ב-9 שנים מאמו, דודתו אולגה הייתה מבוגרת ב-13 שנים מבעלה יהושע חנקין, גואל האדמות. אולגה ויהושע חנקין לא הביאו צאצאים לעולם וגם לא זכו להתגורר בבית היפה שבנה חנקין לאולגה על המצוק מעל מפרץ בנימין. על אהבותיו של אבשלום פיינברג עוד לא שמענו די. הוא מעולם לא היה מאורס לרבקה אהרונסון, אהבתו הגדולה הייתה שרה גיבורת ניל"י ואת השיר "אלף נשיקות" הוא לא כתב לאף אחת מהן. הוא נשלח עלי ידי הוריו בגיל 15 ללמוד בפריס, התאהב בראיסה, אשתו של הוגה הדעות ז'אן מרטן ולה הוא הקדיש את השיר "אלף נשיקות". עם צרור רכילויות עסיסי כזה אפשר להתחיל את הסיור בחדרה.
גינת בית פיינברג צילום: רונית סבירסקי
בית פיינברג נבנה ב-1896 ונוסף לו אגף גדול שכלל את חדר האוכל ב-1905. הבית עבר תהליך שימור ושחזור שכלל חשיפת ציורי הקיר המקוריים. בחדר שבו התגורר אבשלום ישנם ציורים של עץ ערמון שמטפס עד לתקרה, ציור בגוונים ירוקים שמדמה קרניז מתפרש לאורך הקירות בצמוד לרצפה. אח לבנים אדומות בגובה שני מטרים ורצפת שטיח מצוירת. בויטרינות זכוכית מונחים חפצים אישיים ביניהם תיק העור האישי של אבשלום ועליו חרוטה דמות סוסו האהוב. ציורי הקיר בוצעו על ידי בני משפחת קרול מנווה צדק שציוריהם מעטרים בתים רבים בתל אביב. סרטים מוקרנים על מסכי וידאו ומספרים את סיפורם של ראשוני חדרה. הבית גדול ומרווח ובחזיתו גינה שנקראה "גניק" על ידי פאני, אמו של אבשלום. פאני גידלה בגן אירוסים שחורים ולבנים, צבעונים וורדים שנהגה להכין מהם מרקחות. כניסה: 35 שקל למבוגר.
בספטמבר 2008, לאחר השחזור הפך הבית למוזיאון וב-2009 נפתח במקום בית קפה ומסעדה שמתפרש גם בגינת הבית. הם מגישים ארוחות בוקר מגוונות, שקשוקות בסגנונות שונים (48-45 שקל), ביצי בנדיקט (52 שקל), חציל קלוי עם טחינת סילאן ולבנה (33 שקל), כריכים (44-39 שקל), סלטים (48-35 שקל), פסטות (65-44 שקל), פיצות (45-39 שקל) וקינוחים (39-33 שקל). המקום פתוח מ-08:00 עד הסועד האחרון, שישי עד 15:30, שבת סגור. המסעדה חלבית-כשרה. טל. 04-6343296
ראשוני חדרה
מוזיאון הח'אן לתולדות חדרה מספר את מאבק ההישרדות העיקש של מייסדי המושבה. מבנה הח'אן והמוצגים שבתוכו משלימים את חווית הביקור. הח'אן נבנה כחווה חקלאית ב-1870 מלבני כורכר עם חדרים קטנים צמודים זה לזה. עד 1891 התגוררו בו חקלאים יהודים מרוכשי האדמות וכחלק מתהליך השחזור של המקום מוצגים חפצים אישיים וכלים חקלאיים ששימשו את התושבים. בתקופת האכלוס הגדולה ביותר שהו במקום כ-540 גברים, נשים וילדים. הקדחת מביצות חדרה קטלה את מחציתם.
מוזיאון הח'אן לתולדות חדרה צילום: רונית סבירסקי
בבית הקברות הישן של חדרה טמונים עשרות ילדים תחת מצבות קטנות נטולות שמות. סיור מודרך במוזיאון מחייה בדרך מצמררת את החיים באותן שנים. חדר אחד במוזיאון מתאר את חיי היום יום, השני את כלי החקלאות והשלישי משחזר פריטים שמוכרים משנות ה-50 וה-60 ביניהם טלפון חוגה, צלמנייה, מכולת עם חשבונייה מעץ, משקל מאזניים, שקי יוטה ובקבוקי טמפו. כניסה : 20 שקל למבוגר. פתוח בימים ראשון-חמישי, 13:00-08:00, ראשון ושלישי 18:00-16:00 ושישי 12:00-09:00. טל. 04-6322330 (הדרכה בתיאום מראש).
טיילת רומנטית וגן מייסדים
המקום שבו משתלב העבר עם העתיד יותר מכל הוא "גן המייסדים". ברחוב הנשיא פינת שדרות רוטשילד הקים הפסל דני קרוואן ב-1999 את שדרה לבנה שמשני עבריה צומחים דקלי וושינגטוניה גבוהי צמרת. השדרה מדמה את החולות הלבנים ואת תחנת הניסיונות של אהרון אהרונסון בגידול צמחים ועצים המתאימים לאקלים הארץ. מדשאות רחבות ידיים, פרדס תפוזים, תעלות השקיה מבטון כפי שהשקו באותן שנים, באר מים מקורית, בריכות עם נופרים וצמחי קנה שמדמות את הביצות.
מ”גן המייסדים" מומלץ להמשיך לפארק נחל חדרה הסמוך לארובות. בשעות אחר הצהרים כשהשמש נוטה למערב נעים לטייל על גדת הנחל, לשבת על ספסל האבן ולצפות במפלים הזורמים מהארובות, בג'אקוזי התוסס ובזוגות האוהבים שהולכים עד לשפך הנחל אל הים. בסמוך לכניסה אל הפארק בקצה גרם מדרגות ניצבת האנדרטה לזכרו של אבשלום פיינברג שהועתקה ב-2011 מצומת כפר הרא"ה למקומה הנוכחי. אלה שרוצים להמשיך ולטייל בתוך פארק חדרה יכולים לפנות מזרחה אל תוך חרושת האיקליפטוסים, לטייל בשבילים מוצלים ולצפות בשפע של ציפורים ותוכים.
גן המייסדים שעיצב דני קרוואן צילום: רונית סבירסקי
בית על הצוק
לקראת שקיעה ולהשלמת המעגל ההיסטורי של חדרה אין מקום הולם יותר לצפות בשמש הנעלמת בין הגלים מאשר ב"בית חנקין" על הצוק בגבעת אולגה מעל מפרץ בנימין. יהושע חנקין גואל האדמות היה לא רק איש חזון אלא רומנטיקן שהקדים את זמנו. בשנים שאיש לא רצה לגור ליד הים הוא חלם על הקמת כפר נופש בחולות הסמוכים לקיסריה. רכש אדמות וניסה לקדם את הפרויקט שלא צלח. הוא החליט להגשים באופן אישי את החזון ובנה לאולגה רעייתו בית באוהאוס על קצה הצוק שבנייתו הושלמה ב-1938. אולגה שהייתה מאוד חולה נפטרה וחנקין זנח את הבית ולא חזר לבקר בו.
בית חנקין על הצוק צילום: רונית סבירסקי
אלה גבריאל, שחקנית תיאטרון, הגיעה לבית חנקין תוך חיפוש חומר על דמותה של אולגה. היא התאהבה במיקום ובמבנה ויחד עם בן זוגה אריק ושדי הפכו את המקום לקפה-מסעדה חלבית וכשרה. הם שימרו את האווירה, חיפשו רהיטים משנות ה-50 וה-60 בשווקי הפשפשים, קישטו באביזרים וכלים רומנטיים ותלו תמונות בשחור לבן מאותן שנים. הם מבשלים בעצמם את המנות ביניהן: קישים במילויים שונים (45 שקל), גלילות חציל קלוי ופטה (24 שקל), בחורף מרק עדשים וירקות שורש או מרק בטטה וחלב קוקוס (22 שקל). יש גם ארוחת בוקר בריאות (52 שקל), בוקר של אולגה עם דגים מלוחים וכבושים (57 שקל), יוגורט פרג ופירות (35 שקל), פלטה של דגים מלוחים (39 שקל), פלטה של גבינות ממחלבות בוטיק עם סלט ולחם (52 שקל). המקום פתוח בימים ראשון-חמישי, 09:00 עד לקוח אחרון ובשישי עד שעה לפני כניסת השבת. טל. 6214424 - 04