לטייל, לאכול ולרכוב

 

דרך מיוחדת ושונה להכיר את נבכי העמק היא ברכיבה על אופניים. שביל אופניים שמתאים לרכיבה משפחתית בכל ימות השנה מחבר בין כפר יהושע ומאגר כפר ברוך לאורך אפיקו של נחל הקישון המשוקם. אורך המסלול כ-15 קילומטרים לכיוון אחד והוא מסומן בירוק. ביקור ברכבת העמק ומקומות לאכול על הדרך.

 

יופיו של העמק אינו מתפוגג גם בחודשי הקיץ הצורבים. השדות הירוקים הופכים למשטחים חומים שתלמים עמוקים חורצים אותם, ערמות של חציר, בריכות דגים שעופות מים חגים סביבן וחורשות ירוקות שנעים לשבת בצילן. דרך מיוחדת ושונה להכיר את נבכי העמק היא ברכיבה על אופניים. שביל אופניים שמתאים לרכיבה משפחתית בכל ימות השנה מחבר בין כפר יהושע ומאגר כפר ברוך לאורך אפיקו של נחל הקישון המשוקם. אורך המסלול כ-15 קילומטרים לכיוון אחד והוא מסומן בירוק. כשמסיימים את המסלול אפשר לנפוש בצל המזגן באחת ממסעדות העמק הנמצאות באזור. קחו הרבה מים וצאו לדרך.

 

סיפור רכבת העמק                              

תחילתו של המסלול באתר ההיסטורי של רכבת העמק בכפר יהושע. רכבת העמק הייתה שלוחה של הרכבת החיג'אזית, שהוקמה בשנת 1905 וחיברה בין חיפה, צמח ודמשק. מבני התחנה ששומרו ושוחזרו נבנו בסגנון הטמפלרי והתגוררו בהם מנהלי התחנה, העובדים, משפחות העובדים ואפילו הנוסעים. מרכז המבקרים שוכן באחד מהמבנים המשוחזרים ויש בו תצוגה היסטורית המספרת את סיפור רכבת העמק באמצעות סרט, תמונות, מוצגים היסטוריים ורכבת מיניאטורית התואמת את רכבת העמק שנוסעת בתצוגה. האתר כולל מגדל מים, באר, קרונות מקוריים ששופצו ושרידי המסילה.  

 

תחנת רכבת העמק בכפר יהושע    צילום: רונית סבירסקי

 

אדריכל ההתיישבות

כפר יהושע נוסד ב-1927 ונקרא על שמו של גואל האדמות יהושע חנקין. בלב הכפר הוצב פסיפס לזכרו של אדריכל ההתיישבות הציונית ריכרד קאופמן. הפסיפס מציג ישובים שקאופמן תכנן בשנות ה-20 של המאה הקודמת ביניהם: נהלל, עין חרוד, חדר האוכל של קיבוץ גניגר ושכונות עירוניות. קאופמן הקפיד לשמור על סביבה ירוקה ותכנן את כפר יהושע עם שדרת ברושים ורחבה במרכז היישוב. בכפר יהושע נמצא גן זיכרון ואנדרטה לזכר נופלי מערכות ישראל שעוצבה על ידי הפסלת בתיה לישנסקי.

 

רכיבה על גדות הנחל

מסלול הרכיבה  יוצא ממבואות הכפר אל המרחבים החקלאיים המקיפים אותו ומשם לאורך ערוץ נחל קישון. התוואי מוצל בשדרות עצים שניטעו על ידי קק"ל. כ-2000 עצי אלון עתיקים שהועתקו ממקומם עקב בניית צומת המוביל, ניטעו על גדות הנחל. הרכיבה לאורך האפיק ממשיכה כ-8.5 קילומטרים עד למזלג דרכים. ממשיכים בשמאלי (הצפוני) לכיוון כפר ברוך, חורשת סלובניה וחניון הבונקרים הסמוך לקיבוץ יפעת. חורשת הבונקרים קיבלה את שמה משלושת הבונקרים שנבנו בתקופת המנדט הבריטי כדי לאחסן בהם תחמושת. כדי להסתיר ולהסוות את המבנים נטעו סביבם חורשה. קק"ל בנתה באתר חניון פיקניק ונתנה לחורשת את השם "חורשת סלובניה" כהוקרה לקונסול הכבוד הסלובני שתרם לשיקומה.

 

המסלול ממשיך לכיוון מאגר כפר ברוך שנוצר על ידי סכר שאורכו כקילומטר וחצי והוקם בשנת 1953. הסכר נועד לאגום את מי השיטפונות של נחל הקישון ונחל מזרע. הוא שימש בשנותיו הראשונות להשקיה ולאחר מכן לקליטת מי קולחין של העיר חיפה. בכפר ברוך ניתן לסייר במרכז המבקרים של "ברווזים בכפר" שמציע הדרכה וצפייה בתהליך רביית הברווזים, הטלת הביצים, שלבי הבקיעה וליטוף אפרוחים.

 

המסעדות שבעמק

עם סיום הטיול והפעילויות באזור ניתן לעצור להפסקת קולינרית באחת המסעדות באזור העמק. ישנם מטבחים שונים ומגוון של מנות שמתאימות גם לצעירים ולקטנטנים.

 

מסעדת בלה בבית שערים

מסעדת "בלה" נפתחה בשנת 2012 במקום בו שכנה המסעדה הוותיקה "הקדרה של נגה" בבית שערים. זוהי מסעדה עדכנית שמשלבת מגע עירוני בתוך נוף כפרי. שלושה צעירים בעלי ניסיון קולינרי מרשים פתחו את המקום אחרי שעיצבו אותו מחדש. תקרת העץ הכהה נצבעה בלבן, מחיצות הוסרו, חלונות זכוכית נפערו לירק והעצים, בר עץ גדול הוצב במרכז, הריהוט חודש ונוצקה רצפת בטון מודרנית. כשהתפאורה כבר עמדה מה שנותר היה הוא להציב מחזית הלוהטת את השף התפעולי לשעבר של מסעדת טוטו, עידן ליפשיץ. ליאור גולן ועומרי אשכול הופקדו על הניהול. ליפשיץ יצר תפריט איטלקי ים תיכוני יצירתי. התפריט כולל בשרים, דגים ו"ירוקים" שהם הסלטים המגוונים. ישנן גם פיצות ופסטות טריות שנעשות במקום בעבודת יד. רוב המנות מבוססות על חומרי גלם מן העמק והאזור.

פתוח בימים שני-שבת בין 16:00-12:00 ומ-18:00 עד הסועד האחרון. טל. 04-9830730

 

מנת דג מעוצבת במסעדת בלה    צילום: רונית סבירסקי

 

מסעדת סירין בכפר קיש

כשמגיעים למסעדת "סירין" בכפר קיש, עוברים דרך שער ברזל מפורזל וניצבים בגן קטן מול מבנה אבן מעוצב, גזיבו ודלת כניסה מרשימה. האדריכלית רויטל ולדמן, בתו של השף, עצבה את המבנה בהשראת מסעדה צרפתית ידועה שממוקמת באזור המונמארטר בפריס. חלל מואר בעל שתי קומות, שולחנות וכסאות לבנבנים, בר מעוצב וסידורי פרחים ענקיים. תמונות הומוריסטיות של שחקנים הוליוודים מפורסמים תלויות גבוה וניתן לצפות בהן גם מן הקומה השנייה. הקטע המשפחתי ממשיך גם ליד הכיריים הלוהטות.

 

גדי ולדמן האב, שף עם רזומה עשיר וחברת קיטרינג וותיקה הדביק בחיידק הבישול את הבן דוד ויחד הם משדרגים את חדוות הבישול. הם מקפידים על מנות שנעשות במקום, לחמים, עוגות, קינוחים ורטבים. בתחום הבשרים ישנם: אנטריקוט מיושן, מדליוני פילה, צלעות טלה, סינטה או פילה עגל. ארוחת הבוקר של "סירין" היא בעצם בראנץ' גלילי מגוון: בנוסף ללחם ולמטבלים ישנן כ-6 מנות פתיחה ביניהן גבינות, עלי גפן, דגי מטיאס ומקרל, ביצים לפי בחירה, קינוח, שתייה קרה וחמה. פתוח בימים ראשון, שלישי-חמישי מ-12:00 עד הסועד האחרון (שני סגור) ובשישי-שבת מ-09:00 עד הסועד האחרון. טל. 04-6760976

 

סטייק במסעדת סירין     צילום: רונית סבירסקי

 

מטבח כשר בקיבוץ גניגר

למטיילים שמקפידים על מטבח כשר מציע העמק ארוחת צהרים בחדר האוכל של קיבוץ גניגר. חלל גדול, מרווח וממוזג ובו מגישים מזנון פתוח של ארוחות צהרים בשריות לקבוצות. ניתן להזמין במקום מנות "טייק אווי" וקייטרינג כשר לאירועים.  טל. 04-6549124