פסטיבל חם בחנוכה בחבל מודיעין: סיורים, סדנאות וטעימות בדרכי המכבים
במקום בו צעדו החשמונאים כשמרדו ביוונים מתקיים בחנוכה פסטיבל שמחבר את הימים ההם לזמן הזה, סיורי עששיות, חפירות ארכאולוגיות, סדנאות ואירועים קולינריים בתאריכים 22-13 בדצמבר
חוויית לילה בסיור עששיות ביער בן שמן צילום: רונית סבירסקי
חבל מודיעין הוא תיבת החידות של החוקרים והארכיאולוגים מהארץ ומהעולם. העדויות ההיסטוריות מקשרות את האזור למרד החשמונאי ביוונים. קברים מפוארים שהתגלו סמוך למודיעין המודרנית היוו סלע מחלוקת בין החוקרים אם הם קברי המכבים או לא. החידה עדיין תלויה ועומדת ומחכה לתגלית שתכריע סופית.
האתר הארכאולוגי המיוחס למשפחת המכבים צילום: רונית סבירסקי
סיור עששיות ביער בן שמן
עד שיצא עשן לבן ישנם כבר אתרים בשטח שמחברים בין העבר להווה. באזור שבו התגלו הקברים המפוארים הוצב שלט עם ציון "קברי המכבים" על מבנה גדול חצוב בסלע. במרחק קצר משם הוצבה בשנת 1981 אנדרטה לזכר לוחמי תש״ח שלחמו באזור במסגרת ״מבצע דני״. האנדרטה המרשימה שבנויה בצורת משולשים בגבהים שונים תוכננה על ידי אדריכל יוסף אסא. היא עוצבה בהשראת המצבות בצורת פירמידות שהקים שמעון התרסי על קברות 6 בני משפחתו שנהרגו במרד החשמונאי ואת הפירמידה השביעית הכין עבור עצמו. אדריכל אסא הוסיף את הפירמידה השמינית לזכר הנופלים בתש״ח.
טקס הדלקת נרות באנדרטה לזכר הנופלים בתש"ח צילום: רונית סבירסקי
בחנוכה הופך הביקור ביער בן שמן ובאנדרטה להרפתקה לכל המשפחה. מדריך הטיולים יוסי שניאור מהיישוב בארות יצחק פוגש את המשפחות בשעת אחר הצהרים לקראת שקיעה. המשתתפים יוצאים עם יוסי לסיור ליקוט עלים וענפים שישמשו להכנת עששיות. בסיום סדנת היצירה כשהחשיכה יורדת יוצאים לסיור לילי לאור העששיות. הסיור מלווה בהסברים על הטבע והאתרים המיוחדים שנמצאים ביער בן שמן. מחפשים בעלי חיים ועופות שמתעוררים בלילה לחפש מזון. עוצרים ומקשיבים לקולות בעלי החיים והציפורים שמתמקמות על צמרות העצים ללינת לילה. לקראת סוף הסיור מגיעים אל האנדרטה שמקבלת מראה עוצמתי עוד יותר לאור הפנסים. בסיום מקיימים טקס הדלקת נרות, תה חם ועוגיות. הסיורים מתאימים מגיל 3 ומעלה ונערכים ביער בן שמן בתאריכים 15, 18 בדצמבר, 22-21 בדצמבר בשעה 16:00 (45 שקל למשתתף)
הפנינג ארכאולוגי חינמי בקברות המכבים
פעילות נוספת בחנוכה שמתאימה למשפחות עם ילדים הוא הפנינג ארכאולוגיה שכולל יצירה בטבע והתנסות בחפירה ארכאולוגית. אולי תזכו לחשוף את התגלית שתאשר את מיקומם של קברות המכבים. הפעילות כוללת סדנאות יצירה הקשורות לאיכות הסביבה, מעגל מתופפים, שחקנים מחופשים למכבים, מוזיקה והקניית נהלי זהירות באש עם כבאית של קק״ל. ההשתתפות ללא תשלום בתאריך 19 בדצמבר בשעות 14:30-09:00
באתר הארכיאולוגי תל חדיד נחשפו לאחרונה שרידי מצודה חשמונאית. סיור מודרך באתר מאפשר הצצה אל חיי החשמונאים והממצאים שנחשפו במקום ביניהם גת ומחצבות אבן. הסיור נמשך שעה ומתאים מגיל 8 ומעלה. ללא תשלום בהרשמה מראש. בתאריך 16 בדצמבר בשעות 09:30, 11:00, 12:30.
_1765484754.JPG)
פוקצ'ה חמה לפתיחה בפיצרייה "לה קלברזה" צילום: רונית סבירסקי
סיור "מותר לשחק באש" – קולינריה ונרות למבוגרים
סיור בין שלושה יזמים שהפכו תחביב לעסק מצליח קיבל את השם "מותר לשחק באש – למבוגרים בלבד". התחנה הראשונה היא מפגש קולינרי בפיצרייה הביתית של חנית אסא במושב גינתון. ארגון אונסק״ו הכריז השבוע על המטבח האיטלקי כמורשת תרבותית וזה זמן מצוין לפגוש את הפיצה האיטלקית בישראל.
חנית לצד הטאבון שבו נאפות הפיצות צילום: רונית סבירסקי
טעימות בפיצריית בוטיק לה קלברזה
חנית עבדה שני בהייטק וכשהחליטה לשנות בחרה בתחום הקולינריה. עבדה במסעדות בארץ, למדה קונדיטוריה ונסעה לאיטליה למחוז קלבריה ללמוד ולהתנסות בארץ המגף. אחרי שנה חזרה למושב גינתון שבו גדלה ופתחה בצמוד לביתה את הפיצרייה ״לה קלברזה״. היא מיישמת את מה שלמדה עם הרבה כבוד למסורת האיטלקית. הבצק זוכה להתפחה של 24 שעות ומקבל אווריריות נהדרת. היא עובדת עם בצקים שונים ומדגימה את הפוקצ׳ה שעטופה בבלסמי מצומצם, שמן זית ושום. לצדה מוגש סלט חסה עם עגבניות שרי ותה מחליטת צמחים.
פיצה מרגריטה עם עגבניות צלויות וקרעי מוצרלה צילום: רונית סבירסקי
כשהסועדים מנשנשים היא מרדדת ומסובבת על כף ידה את בצק הפיצה, מניחה קרעי מוצרלה טרייה ורוטב מעגבניות שנצלו בתנור ונטחנו עם שמן זית. הפיצה נאפית בטאבון אבן לוהט ויוצאת ממנו תפוחה ושחומה בקצוות שמתמלאות בבועות אוויר. זוהי המרגריטה הקלאסית ויש גם ספיישלים ביניהם: פרימוורה עם פטריות וקישואים ו״פיצה שוק ישראלי״ עם קרם חצילים, קרם פלפלים קלויים, פטה, טחינה גולמית וצ׳ימיצ׳ורי. לקינוח יש פוקצ׳ה עם קרם קינדר בוואנו וקלצונה שהיא יוצקת לבטנו ריקוטה וקונפיטורת אגסים או ג׳לאטו תוצרת בית. הפיצריה פועלת בימים שלישי-חמישי 22:00-17:00 במהלך השנה ומשתתפת בפסטיבל חם בחנוכה בתיאום מראש. טל. 055-5534545
_1765485249.JPG)
קינוח קלצונה חם עם גלידת ג'לאטו קרה צילום: רונית סבירסקי
סדנת נרות ריחניים - סטודיו רוזיליה
התחנה השנייה ריחנית לא פחות מהפיצרייה אבל הניחוח נובע מפרץ של תמציות ריח של נרות טבעיים. בחזית הבית הפרטי של מור ושי יצחקי במושב בן שמן תלוי שלט עם השם רוזיליה. החלל הפנימי נראה כמו סלון ביתי שהפך לממלכת נרות דקורטיביים. הזוג יצחקי נדלקו על רעיון הנרות בקורונה. הם חיפשו משהו שיתאים לעבודה בבית והחליטו להתנסות במשהו חדש ושונה מכל מה שעשו לפני כן. היוזמה הקטנה הפכה לעסק שנקרא על שם סבתא רוזה שהייתה ממייסדי המושב. מור מייצרת עם צוות עובדים את הנרות בעבודת יד ושי מכין כלים מבטון ובסיסים עבור הנרות בבית מלאכה צמוד. הם שומרים על סביבה אקולוגית ירוקה, ממחזרים פסולת ומשתמשים בעץ ממוחזר.
נרות בעבודת יד בסטודיו רוזיליה במושב בן שמן צילום: רונית סבירסקי
הם מקיימים סדנאות להכנת נרות מדונג שעוות דבורים, שעוות קוקוס ושעוות סויה. לשעווה מוסיפים שמנים ארומטיים ביניהם: וניל ומושק. במטבח ניצב שולחן עבודה עם סירים שבהם שעווה מבעבעת. המשתתפים תובלים את פתיל הנר בשעווה ומעבירים מיד לכלי עם מים קרים. טבילה אחרי טבילה מובילה לתוצר הסופי של נר דונג ריחני שמוכן להפיץ אור. סטודיו רוזיליה פתוח ראשון-חמישי 17:00-09:30 ובשישי עד 13:00. סדנאות בפסטיבל חם בחנוכה בתיאום מראש 052-5530077
_1765486203.JPG)
סדנה להכנת נרות ב"פסטיבל חם בחנוכה" צילום: רונית סבירסקי
סיור וטעימות גידולים אורגניים – חוות שורש ועלה
התחנה השלישית במושב בן שמן היא ״חוות שורש ועלה״, שמפעילה גם היא את חוש הריח. חווה של גידולי שדה אורגניים, חסה ומשטחי הנבטה של צמחי תבלין בשיטה הידרופונית. הסיור כולל הסברים וטעימות. בנוסף לתוצרת של החווה משלבים תוצרת של חקלאים מקומיים, פירות, ירקות ודבש.
הסיור ״מותר לשחק באש״ שכולל את פיצרייה ״לה קלברזה״, סטודיו רוזיליה ו"חוות שורש ועלה", מתקיים ב-19 בדצמבר בין השעות 12:30-09:00 (200 שקל למשתתף מגיל 18 ומעלה בהרשמה מראש).
חנוכה בנוסח חבאני במושב ברקת
במושב ברקת מתגוררת קהילה שמוצאה מחבאן בתימן. אילנה קהלני ומשפחתה פותחים את ביתם לאורחים שרוצים לשמוע את סיפורם ולטעום מהמאכלים המיוחדים שלהם. ערב של הדלקת נרות ותלבושות מסורתיות, ריקודים, שירה, כיבוד והרבה מאוד שמחה.
אילנה קהלני במתחם האירוח במושב ברקת צילום: רונית סבירסקי
שי נגר, אחיה של אילנה הוא דוקטורנט מאוניברסיטת בר אילן. הוא מספר ומסביר על יהדות תימן ובמיוחד על יהודי חבאן שרובם היו צורפים. חבאן הייתה העיר המזרחית ביותר בתימן שבה התגוררו יהודים והם היו קהילה מבודדת. כך התפתח דיאלקט שונה ומאכלים בגרסה שונה מיהדות צנעא.
מאכלים מסורתיים חבאנים ותימנים המוגשים במתחם האירוח צילום: רונית סבירסקי
חבאן הייתה חלק ממלכת שבא ממנה הגיעה מלכת שבא. נשות ברקת הגאות במוצאן מקפידות לומר שהן חבאניות ולא תימניות. אילנה קהלני התחתנה עם חבאני ועברה מיהוד לגור בברקת. היא מספרת בהומור על קשיי השפה והקליטה שלה במושב. למרות זאת ואולי הקשיים היא הפכה לנציגת הקהילה ולמספרת סיפורים לאחר שעברה הכשרה מתאימה. היא מסבירה על המנהגים השונים, על בתי הפח שהשתמרו במושב ובהן עד היום נוהגות הנשים המבוגרות להכין את הלחח. זוהי הגרסה החבאנית של הלחוח התימני שדומה יותר לאינג׳ירה האתיופית אבל הרבה יותר טעים.
טקס הדלקת נרות ברוח המסורת החבאנית צילום: רונית סבירסקי
במפגש הם פותחים שולחן שכולו מאכלים מסורתיים מהמטבח החבאני והתימני הקלאסי. התפריט שלהם התפתח יש מאין בגלל חוסר בירקות ובשר. הם מכינים פיתה שנקראת סלוף, מעסובה שאוכלים בשבועות עם סמנה ודבש ולכבוד חנוכה הם מכינים סופגנייה בשם זלביה. את הלחוח, הלחח, הסלוף ומעסובה אוכלים עם סחוג אדום או ירוק וחילבה. אפשר גם לטבול את הלחח בתערובת של מלח, כוסברה טחונה, שום ודורה קלויה. אילנה מקפידה להגיש את הגרסה החבאנית הלבנה של החילבה לצד הגרסה התימנית הירקרקה. מקנקן אלומיניום גדול נמזג משקה שנראה כמו מרק גריסים אבל מדובר במשקה קפה תימני מסורתי בשם קהווה נאפס (קפה לנשמה) שמגישים בחגיגות לידה, חינה ואירועים מיוחדים. האירוע יערך ב-21 בדצמבר בערב בתיאום מראש. טל 052-4203070 (65 שקל למשתתף)
פעילות לכל המשפחה במסגרת פסטיבל חם בחנוכה
אירועים ופעילויות נוספות במסגרת "פסטיבל חם בחנוכה": פעילות לכל המשפחה בנאות קדומים, ביקור בכפר חשמונאי משוחזר, קטיף תותים, סדנאות, אירוח ביקב, ביקור במחלבה, טעימת שמן זית עם טועמת מוסמכת, סדנת בישול לביבות וגיוזות, ניווט משפחתי, טיול אופניים וחדר בריחה. תחנת מידע בכניסה לאתר קברות המכבים, ממנה יצאו סיורים ללא תשלום ליער בין שמן וקברות המכבים בתאריכים 18-15 בדצמבר, 22-21 בדצמבר בשעות 15:00-09:00. פרטים על הפסטיבל בווטסאפ 054-6740111