מלון עין גדי – גן פורח בלב המדבר
בין הרי יהודה לים המלח, במקום הנמוך בעולם, צמח נווה מדבר שמציע חופשה אחרת – ירוקה, שקטה ומשולבת בטבע פראי וסיפורי חלוציות
יחידות אירוח שצופות אל נופי מדבר יהודה ונחל ערוגות צילום: רונית סבירסקי
מלון עין גדי הוא תופעת טבע. הוא ממוקם באזור מדברי מהחמים ביותר על פני כדור הארץ ובמקום הנמוך ביותר בעולם. כשהחלוצים הראשונים הגיעו לאזור והחליטו להקים בו קיבוץ אמרו להם שאין סיכוי שמשהו יצמח באדמה היבשה והמלוחה הזו. כיום, כשהולכים בשבילי הקיבוץ והמלון אין פיסת קרקע שלא עטופה בירק, עצים, סוקולנטים וקקטוסים. ציפורים מצייצות בין ענפי העצים, יעלים מטיילים ברחבי הקיבוץ, ים המלח נשקף ממערב ונחל ערוגות ממזרח. נווה המדבר היפהפה הזה לא צמח בין יום ונדרשו הרבה מאוד חלוציות וכוח רצון כדי להפוך אותו לגן פורח. סלעי ענק שנאספו מהשטח הפכו לגדרות נוי וטרסות, מערכת טפטפות מוסיפה לחות לאדמת החוואר, שלטי הסבר על הצמחים והעצים השונים הוצבו בכל פינה.
עצי באובב ממדגסקר צילום: רונית סבירסקי
הדרך אל מלון עין גדי היא טיול נופי מקדים לחופשה. ים המלח והרי סדום ומואב מלווים את הדרך ממזרח וממערב. עצי שיטה מנקדים את השטח, הרים חשופים וצחיחים מתרוממים מכל עבר ושקעים של בולענים עצומים צבועים במימי טורקיז. הצטברות של גבישי מלח לבנים לאורך החוף המפורץ ונקיקים שנוצרו בשיטפונות. בכניסה למלון נשתלו עשרות קקטוסים וסוקולנטים שהובאו מרחבי העולם. הלובי האינטימי והממוזג כולל את דלפק הקבלה ופינות ישיבה בסגנונות עיצוב שונים. למתחם הלובי נוסף קפה באובר, שקיבל את שמו מעץ הבאובב העצום שצומח מתוך הדק של המרפסת. מחלונות הקפה משקיפים אל רחבת עצי באובב ודשא רחב ידיים. קיבוץ עין גדי הוא המקום היחיד בארץ שהצליח לגדל את עצי הבאובב שמקורם ממדגסקר.
הקקטוסים בכניסה למלון צילום: רונית סבירסקי
קפה בר ומסעדה עם מטבח עברי כנעני
קפה באובר הוא פתרון מצוין לאורחים שבוחרים בלינה וארוחת בוקר כדי שיוכלו לטייל באזור. הוא מציע מנות במחירים נוחים שמתאימות ל"שיירינג" ויש לו קונספט שמחבר את המנות לאזור ים המלח והקיבוץ. שף פלורין, שהרכיב את התפריט החלבי לוקח את הסועדים למסע היסטורי אל המטבח העברי והכנעני, עם טעמים מזרח תיכוניים ובאלדיים מסורתיים. מנות שמתאימות לשיתוף שמשקפות את הרוח הקיבוצית. כך אפשר למצוא בתפריט לחמי קדם ״לחמניות שיטפון״ שהן פרי יצירה של חברי הקיבוץ. יש מסבחה פיצוחים עם פיסטוקים ואגוזי לוז, פרנה מדברית, פיצה מדבר קדומה בטאבון, קערת ריזוטו פתיתים שהיא הומאז׳ לחדר האוכל הקיבוצי ובקינוחים מלבי זעפרן ותפוז.
מסבחה של הבאובר צילום: רונית סבירסקי
נוף לנחל ערוגות והרי מדבר יהודה
חדרי המלון מתמזגים עם הטבע הסובב אותם. הם בנויים מיחידות צמודות קרקע בקומה אחת או במבנים דו מפלסיים שכולם עטופים במדשאות, עצים פורחים ושפע של ירק. חלקם פונים למדשאות רחבות ידיים בצל עצים גבוהי צמרת וישנן יחידות עם גינה צמודה או מרפסת שפונות אל נחל ערוגות והרי מדבר יהודה המרשימים. החדרים מותאמים להרכבים משפחתיים שונים ולזוגות. בחדרי הדלאקס ישנן אמבטיות גדולות עם מקלחון ואמבטיה וחלון זכוכית גדול שמשקיף לנוף.
מרפסת חדרי הדלאקס צילום: רונית סבירסקי
ספא עם בריכת מי ים המלח
מלון עין גדי התמחה במשך שנים בתיירות מרפא לאורחים שהגיעו לים המלח לטיפולי בוץ. כדי לשדרג את החוויה הוקם וולנספא סינרגיה שמיועד לגיל 18 ומעלה. בנקודת התצפית היפה ביותר אל ים המלח והרי מואב יצרו מתחם שיש בו שילוב של טבע ובריאות. במרחב הפתוח שמקיף את המבנה ישנה בריכת מים מתוקים, מרחבי דשא עם מיטות שיזוף וגזיבו רומנטי לזוגות. המתחם המקורה כולל בריכת מים ים המלח מחוממים שצפים בה בדיוק כמו בים. 12 חדרי טיפולים, חמאם טורקי, סאונה יבשה, מקלחות ולובי עם שתיה, פירות ועוגיות.
מיטות שיזוף וגזיבו מול הים צילום: רונית סבירסקי
המבנה כולו מוקף בחלונות זכוכית ומשקף את הצמחייה הירוקה ואת הים באופק. הכניסה לספא לאורחי המלון היא חופשית. בין הטיפולים אפשר למצוא עיסויים קלאסיים, שוודי, משולב, רקמות עמוק, ארומתי וקצוות. טיפולים מיוחדים לאזור הם עטיפת בוץ ים המלח, פילינג מרסיסי מלח ותמציות שמנים. ישנם טיפולי פנים מגוונים וחבילות לזוג שכוללות עיסוי שוודי וג'קוזי או עטיפת בוץ, ג'קוזי ועיסוי שוודי.
בריכת מי ים המלח צילום: רונית סבירסקי
ארוחת הערב במלון מוגשת במזנון פתוח עם מבחר גדול של ירקות טריים קצוצים וחתוכים, סלטים ומרקים. עמדת בשרים שנחתכים לכל סועד. מנות ממטבחים מסורתיים ובין לאומיים בקר ביין, סטרוגנוף, פשטידת רועים, לביבות סלק, קציצות דגים חריימה, מוסקה, קוסקוס, ארטישוק ממולא, טנזיה מרוקאית וצלי בקר, לצד תוספות של אורז, תפוחי אדמה, פירה ופסטה. קנקן מים קרים מאוד מוגש לכל שולחן עם מי עין גדי שלא כדאי לפספס.
אימון יוגה בבוקר צילום: רונית סבירסקי
סיורים מודרכים בגן הבוטני, יוגה ופעילויות לילדים
אורחי המלון מקבלים בהגעה דף עם פעילויות שמחברות את האורח למקום ולאווירה המיוחדת שלו. סיורים מודרכים בגן הבוטני, אימון יוגה בצל עץ הבאובב הגדול, סדנת תיפוף לילדים, קבלת שבת קיבוצית, הופעה של להקה חיה בבר, סטודיו לאמנות וסדנת קרקס. "סיפורו של מקום" עם דניאלה כהן הוא חוויה שמשלימה את החופשה בעין גדי. דניאלה, מוותיקי הקיבוץ מספרת את סיפורו של הקיבוץ שרק מי שחי במקום יכול לספר. היא צועדת עם המטיילים בשבילים ומסבירה על הצמחים, העצים והקסם המופלא שהפך את הקיבוץ לנווה מדבר. את הפלא הזה באו לראות אורחים חשובים שהגיעו לארץ לביקור רשמי. נשיא סין ג'יאנג דזה-מין שהיה בביקור היסטורי בישראל בשנת 2000 בעקבות משבר הפלקון ביקר בקיבוץ ובגן הבוטני. מיכאיל גורבצ'וב, אחרון מנהיגי ברית המועצות הגיע עם אשתו לריסה כדי לבחון מקרוב את המקום שהצליח נגד כל הסיכויים.
שבילי הקיבוץ עטופים בצמחייה ועצים מכל העולם צילום: רונית סבירסקי
סיפורו של הקיבוץ והצמחים המיוחדים שלו
דניאלה נוגעת במהלך הסיור בהיסטוריה העתיקה של עין גדי, מספרת על בית הכנסת הקדום ומראה את קוביות הפסיפס שהתגלו כשחברי הקיבוץ רצו להקים במקום גן ירק. היא מצביעה על מבנה עתיק במעלה ההר מול הקיבוץ שהיה בית הבושם בעת העתיקה וממנו שיווק בשמים לאימפריה הרומית. לכל עץ ולכל פרח יש לה סיפור מעניין. שיח המור הוענק למלך שלמה על ידי מלכת שבא. היא קוטפת ממנו ענף קטן ונותנת להריח את הבושם המיוחד שלו שהשתמשו בו בבית המקדש. משקיפה אל הרי מדבר יהודה ונחל ערוגות ומספרת על היעלים, שפני הסלע, שועלים, זאבים, צבועים והמפלים, שבראשם המפל הנסתר של נחל ערוגות.
דניאלה וצמח מור הגלעד צילום: רונית סבירסקי
קסאלפיניה יפהפייה צילום: רונית סבירסקי
בין ההיסטוריה של הקיבוץ שהוקם ב-1956 על ידי קבוצת צעירים שלא היה להם כלום עד לימים שבהם המלון הפך לאטרקציה עבור תיירים מהעולם. הם התחילו עם שני מבנים וחדר אוכל שהוקמו בוואדי ואחרי 4 שנים עלו לפסגת ההר. ניסו לשתול ירקות, לגדל פרות ותרנגולי הודו ולא הצליחו. היום שבו התגלו מעיינות מים חמים עם ריח חריף של ביצים מקולקלות סימן את המפנה. הם הקימו את חמי עין גדי ולאחר מכן את המלון והספא.
המרפסת של האמנית מיכל ורוד צילום: רונית סבירסקי
הגן הבוטני התפתח יחד עם הקיבוץ ונמצא באחריותה ניצה חופש, שהיא ממייסדיו. 850 עצים מכל העולם נשתלו ברחבי הקיבוץ. יהודה כהן, בעלה של דניאלה נטע יחד עם קבוצת חברים 1000 עצי דקל לגידול תמרים. הצמחייה והעצים בקיבוץ פורחים כל השנה. בכל עונה ישנה פריחה אחרת ובאביב משתלט על הקיבוץ הצבע הוורוד הלוהט של ורד המדבר "האדניום". דניאלה מסבירה על עב-גזע שנקרא פכיפודיום שמקורו ממדגסקר. יש לו גזע עגלגל עטוף קוצים ועלים ירוקים בקצהו העליון. צמחי פילדנדרום ופוטוס עם עלים עצומים שאופייניים ליערות גשם צומחים. בעין גדי לא דואגים שהצמחים לא יגדלו להיפך הם צריכים לפקח עליהם שלא יגדלו יותר מדי.
עץ הכותנה מברזיל צילום: רונית סבירסקי
צמד עצי פיקוס צילום: רונית סבירסקי
הסיור עם דניאלה ממשיך אל בתי הקיבוץ ומגיע לגינה המיוחדת של אמנית הקרמיקה מיכל ורוד. זוהי נקודה בסיור שמותירה את המבקרים ללא מילים. מרפסת הבית גדושה בפסלים ויוצרת תחושה של תפאורת לתיאטרון. המרפסת נמצאת בקצה המצוק המשקיף לים המלח ושילוב הפסלים עם הנוף מפעים. הסיור מסתיים בגינה הפרטית של דניאלה ויהודה כהן. נכנסים דרך מנהרת צמחים שגדלים למימדים עצומים ושורה של פסלים ויצירות נגלית לעין. לכל פסל יש סיפור ורובם הם פסלי ילדים ונשים, חלקן דמויות היסטוריות ואחרות קשורות לחיים האישיים של הזוג.
הגינה של דניאלה ויהודה כהן צילום: רונית סבירסקי
הפסל של קליאופטרה ושערות של צמח צילום: רונית סבירסקי