דוקאביב – הסיפורים מאחורי הקלעים שנחשפים בסרטים

 

פסטיבל הקולנוע הדוקומנטרי דוקאביב מציג השנה סרטים בינלאומיים שעוסקים בדמויות מפורסמות כמו פרידה קאלו, להקת הרולינג סטונס, לואי סי. קיי, הפסל והאמן אנסלם קיפר, חבורת חובבי אקסטרים שקופצים ממקומות מסוכנים ועשרות סרטים בין-לאומיים וישראלים שיוקרנו באתרים שונים בתל אביב

 

פסטיבל דוקאביב יתקיים בין התאריכים 23 במאי – 1 ביוני 2024 באתרים שונים ברחבי תל אביב. ביניהם: סינמטק תל אביב, מוזיאון תל אביב, סוזן דלל, CCA תל אביב – יפו, קולנוע לב, מרכז אניס, בית רדיקל, סינמה מגדלור תחת כיפת השמיים ונוספים.

 

 

לטפל בלוטרה ולעוף ממצוקים 

שני סרטי טבע בולטים אחד עוצר נשימה בנופים, בצילומים ובאפקטים והשני מחסיר פעימה בטירוף האקסטרימי של גיבוריו. בילי ומולי הוא סרט מרפא לנשמה שהופק על ידי נשיונל ג'יאוגרפיק. זוג מבוגר, בילי וסוסן, שנושק לגיל השלישי ללא ילדים עובר להתגורר באי סקוטי מבודד כדי לחיות בטבע. המעבר לא משפר את החסך שרצו למלא ומי שמשנה את התמונה היא לוטרה שעולה על החוף והופכת לידידת נפש של בילי. רצף של צילומי טבע מופלאים ובמאי שמצליח לביים לוטרה מבלי להתערב במתרחש.

 

 

הסרט לעוף מיועד לבעלי לב חזק והוא עוסק בקפיצות BASE ממקומות גבוהים. יוצרי הסרט שאול שוורץ וכריסטינה קלוסיאו הצטרפו במשך שבע שנים לשלושה זוגות שנגועים בחיידק הספורט המסוכן. הם קפצו ממצוק ביוטה, באלפים השוויצרים, זינקו מהר תלול ביוון ובנורווגיה, ריחפו מעל תהומות ועמקים כשהם מצוידים במצנח רחיפה וכנפיים.

 

 

אנסלם קיפר ואנייס ורדה

ויוה ורדה הוא סרט צרפתי שמוקדש לאחת מגדולי היוצרים והיוצרות של הקולנוע הצרפתי, אנייס ורדה. היא הצליחה להמציא את עצמה בכל סרט מחדש עד שהגיעה למועמדות לזכייה באוסקר. סיפור חייה האוטוביוגרפי מסקרן לא פחות מסרטיה. הסרט חושף את דמותה דרך קטעי ארכיון ציבורי ופרטי שרובו נחשף לראשונה. שיחות עם ילדיה, תמונות מחיי נישואיה לבמאי ז'אק דמי וראיונות עם קולגות.

 

 

סרטו של וים ונדרס על הפסל והאמן אנסלם קיפר יוקרן במקביל במסך רגיל ובגרסת 3D. בסרט מוצגים מיצבי ענק שנוצרו על ידי האמן השנוי במחלוקת. יצירות שסביבן יש רוחות רפאים מגרמניה הנאצית. המצלמה נעה בתוך האנגרים עצומים ומישורים נרחבים ומציגה את עבודותיו בדרך שבה צריך לחוות אותן.

 

ג'ון גליאנו ופרידה קאלו

בקטגוריית תרבות ואמנות כלולים סרטים שעוסקים באופנה, במוזיקה, קולנוע, ספרות, אדריכלות וגיבורי תרבות. הסרט ג'ון גליאנו: גאות ושפל מספר על מעצב האופנה שנסק מבית ספר בלונדון ללב ההוט קוטור הצרפתי. ילד פלא בעל לשון מושחזת וחסר מעצורים הציג קולקציות תאטרליות בבתי האופנה השמרניים של ג'יבנשי ודיור והפך לתופעה. במקביל לעלייתו החל תהליך של הרס עצמי כשבשיאו הסתבך עם התבטאות אנטישמית שחיסלה את הקרירה שלו. בסרט הוא חושף את השתלשלות העניינים ולא כל כך ברור אם הוא עמד מאחורי הדברים שאמר.

 

סיפורה של האמנית המקסיקנית פרידה קאלו מרתק חובבי אמנות כבר שנים רבות. הסרט הוא רטרוספקטיבה שמבוססת על דברים שאמרה, כתבה במכתביה, ביומניה, בראיונות שנתנה ובמאמרים שנכתבו עליה. הסרט עובר בין תחנות משמעותיות בחייה, בתאונת הדרכים שהפכה אותה לנכה, הקשרים שלה עם בעלה הצייר המפורסם דייגו ריברה, עם המהפכן לאון טרוצקי, אהבותיה ותשוקותיה וההשפעה של כל אלה על היצירות שלה.

 

הולינג סטונס ואניטה פלנברג

הסטונס ובריאן ג'ונס הוא סיפורה של להקת הרוק הבריטית ששברה שיאי הצלחה בשנות ה-70. חבר הלהקה הגיטריסט בריאן ג'ונס חשב שזו תהיה להקת בלוז אבל מיק ג'אגר וקית' ריצ'רדס שינו את המסלול והותירו אותו מתוסכל ואכול קנאה. הוא החליף נשים בזו אחר זו, זנח את ילדיו, סבל מדיכאון והרס עצמי. הסרט הוא סיפור עצוב על אגדה מוזיקלית.

 

 

אגדה נוספת שקשורה לסטונס היא אניטה פלנברג שעליה יצרו את הסרט "מושכת אש: סיפורה של אניטה פלנברג". היא הייתה איטלקייה שגדלה בגרמניה וברחה בגיל 19 לניו יורק שם הכירה את חברי להקת הרולינג סטונס. כולם התאהבו בדוגמנית הכריזמטית היפהפייה. היא פתחה במערכת יחסים עם בריאן ג'ונס ואחרי מערכת יחסים טעונה עברה לקית' ריצ'רדס. היו שם הרבה סמים קשים, ילדים וחשיפה תקשורתית מסרסת. הסרט מבוסס על האוטוביוגרפיה של פלנברג כשאת הדיבוב הקולי עושה סקרלט ג'והנסון. שילוב של קטעי ארכיון נדירים על נערת הפוסטר של הרוקנרול.

 

 

סיפורו של הבמאי הישראלי המצליח אבי נשר 

הסרט אבי נשר: מילים להחלפה מבוסס על עשרות שעות של ראיונות שיוצרים את דמות הבמאי המצליח. הוא התחיל לביים בגיל 24 ולא הפסיק עד גיל 71. הסרט מתאר ניצחונות ואתגרים, הישגים ושברון לב. סרט שמתחיל במלחמת יום הכיפורים ומסתיים ב-1 באוקטובר 2023.

 

במסגרת הפסטיבל יוקרנו סרטי סטודנטים ביניהם: יומן מחלה של ז'קלין כהנוב וההתמודדות עם מחלת הסרטן. סרטה של דני סהר "יפה לגילה" שמלווה את אמה בהחלטה לעבור ניתוח פלסטי. "חזירי עירנו" על חזירי הבר שהציפו את רחובות חיפה והיחסים בין הטבע לטבע האדם.

 

 

האדם והטבע 

בין סרטי הטבע מוצגים "בטון" על שכונת עיר ימים בנתניה שמשתלטת על גבעות הכורכר לצד נחל שזורם אל הים. "גאוות העמק" - באמצע המדבר בקליפורניה מתקיים עולם הפוך שבו הטבע מומצא מחדש על ידי האדם. "להתפרא" הוא דוקו טבע על זוג שחי באזור כפרי בדרום אנגליה ומחליט להבריא את האדמה ולהחזיר אותה למצבה המקורי. "צועדות בחשיכה" על אלמנות הודיות שחיות בפריפריה החקלאית ואיבדו את בני זוגן כתוצאה מקריסה כללית שקשורה באקלים. בסרט הם מגלות את יכולתן וכוחן לשנות דברים. " קו המים" עוסק במאבק של קבוצת צעירים מבית שאן על זכותם להיכנס לנחל האסי שעובר בתוך קיבוץ ניר דוד. "שלג שחור" הוא מותחן אמריקני על עקרת בית ואם לשלושה שמפרסמת סרטון על זיהום סביבתי ממכרה פחם סמוך לביתה בסיביר והופכת ל"אויבת העם" עבודה שדוחפת אותה להפוך לאקטביסטית נטולת פחד.

 

 

תחרות הסרטים הישראלים

הסרט פרנצ'ישקה מציף מעשה גבורה שלא זכה לפרסום. ב-1945 נורה קצין אס אס בסמוך לתאי הגזים באושוויץ על ידי פרנצ'ישקה מאן, רקדנית יהודיה מוורשה. הירי בוצע מאקדחו והגרסאות על מה שהתרחש כללו גם אפשרות שמאן הייתה משתפת פעולה עם הנאצים. הסרט הישראלי שיצרו לינה צ'פלין, ברכה זיסמן כהן ודניאלה רייס משתתף בתחרות הישראלית במסגרת הפסטיבל.    

 

סרטים נוספים שמשתתפים בתחרות הישראלית "הדונם של סבתא" – מסע קומי להשגת שטח ירושה שהתיישבו עליו מתנחלים. "הקופצים מהחומות" על מסורת עתיקה של ילדים ובני נוער שקופצים מחומות העיר העתיקה לים כאקט של חופש. "הרבי קפוארה" על נער חרדי ביישן שהופך למאסטר בקפוארה ואיך הקהילה החרדית בבני ברק מגיבה. "טיסה 1812: לגלות את אמא" – אמו של איליה נהרגה בטיסה מישראל לרוסיה כשטיל פגע במטוס. 20 שנה מאוחר יותר הוא יוצא לחקור את הסיבות לאסון. "מבוקש : רוני קלדרון" – שחקן הכדורגל הצעיר והמבטיח שקיבל הצעה לשחק באייאקס ההולנדית, הסתבך בסחר בסמים ונעלם באופן מסתורי שלא נפתר עד היום. "ספיר" על שופטת הכדורגל הטרנסג'נדרית שלא מוותרת על חלומותיה. "תאי-לנד" על מערכת יחסים בין חקלאי מזדקן לעובדיו התאילנדית שמתנגשת עם החלום הציוני ומערערת תפיסות קפיטליסטיות. הם מנסים להציל את החלום שנשבר במקום הנמוך ביותר בעולם ביישוב עין תמר בדרום ים המלח.