מסלול טיול בעקבות עצים בני מאות שנים

 

ישנם עצים שקליפתם נושאת פרקי היסטוריה עשירים בני מאות שנים. עצים שהיו עדים לתהפוכות שלטוניות, מלחמות, ניצחונות ומפלות, שיטפונות, בצורת ורעב. רבים מהם ראו סיפורי אהבה שנרקמים למרגלותם, לבבות שבורים ורומנים סוערים, פיקניקים משפחתיים ומטיילים מיוזעים. לכבוד חג האילנות בחרנו להצדיע לכמה קשישים מופלגים ששומרים על שתיקה ולא מגלים סודות. בעקבות העצים הקשישים מצפון לדרום.

 

 

דובדבן בר בגולן     צילום: רונית סבירסקי

 

האלה בבקעת קדש בגליל העליון

האלה הגדולה שנטועה בבקעת קדש בגליל העליון היא עץ עצום של אלה אטלנטית שבצילה יכולים לחסות כמאה אנשים בנוחות. גילה מוערך בכ-450 שנים ומומחי קק"ל הציבו סביב גזעה תומכות כדי שענפיה לא יקרסו תחת כובד משקלם. העץ מתנשא לגובה עשרה מטרים והיקף גזעו כחמישה מטרים. קק"ל בנתה בצל האלה חניון דרך ובו ספסלים ושולחנות לפיקניק. האלה נמצאת כ-800 מטרים מצומת ישע.

        

אלה אטלנטית בבקעת קדש   צילום: רונית סבירסקי

 

עץ דובדבן בר בגולן

סיפורו של דובדבן הבר העתיק ביותר והיחיד בישראל החל בחורף 2007. הבוטנאי והאקולוג יורם גולדרינג, סוהיל זיידן מומחה לעצים עתיקים ואיש קק"ל עמיקם ריקלין הופתעו לראות ליד אתר באב אל האווה (שער הרוחות) עץ בגובה 15 מטרים בעל גזע עצום שהשיר את עליו. ההפתעה הייתה כשהעץ הניב פירות קטנטנים בצורת דובדבנים מיניאטוריים. המומחים הבינו שניצב בפניהם עץ נדיר יחיד במינו בארץ שהוא למעשה כנה (עץ המקור שעליו מרכיבים את הזן המפותח) של עץ דובדבן. המומחים מעריכים את גילו בכ-200 שנים.

 

להקיף את דובדבן הבר בגולן      צילום: רונית סבירסקי

 

אלה אטלנטית בקדיתא הגליל העליון

האלה האטלנטית שצומחת מעל קברו של רבי טרפון בקדיתא שרדה כנראה בזכות המקום הקדוש שבו הוא נמצאת. תיאורים של מבקרים שפקדו את המקום לפני מאות שנים מחזקים את ההערכה שהיא לפחות בת 800 שנים. היא שולחת 6 זרועות ענקיות שמתפצלות מתוך הגזע ויוצרת נוף וצל רחב מעל הקבר.

 

אלה אטלנטית עתיקה מעל קברו של רבי טרפון     צילום: רונית סבירסקי

 

עץ ברוש באילניה

בשטח המקיף את המושבה אילניה (סג'רה) בגליל התחתון ניצב ברוש  בודד שצמרתו נישאת לשמים. הוא בעל נוף רחב פחות אופייני לברוש הקלאסי. משערים שהוא בן 600 שנים וזכה לראות את חברי ארגון השומר רוכבים על סוסיהם בשדות. הוא זוכה לטיפול משקם, ניקוי ומריחה במשחה מיוחדת לייבוש ריקבון בגזע.

 

 

הברוש הבודד באילניה     צילום: רונית סבירסקי

  

פיקוס השקמה בנתניה

מסתבר שגם בעיר גדולה יש עצים שנתנו להם לגדול בשקט. כך קרה לפיקוס השקמה ברחוב מינץ בנתניה. הוא נמצא בגן עירוני קטן ליד קניון השרון וגילו מוערך בין 1000-800 שנים. הצייר ריצ'רד וילסון, שביקר בארץ במסגרת משלחת הקרן הבריטית לחקר ארץ ישראל, תיעד אותו בציור. העץ הענק שימש כמקום מנוחה לנוסעים שעשו דרכם לאורך החוף. בראשית המאה ה- 18 ניצב חאן לא הרחק מן העץ. היקף גזעו של עץ השקמה בחלקו התחתון הוא כ- 8 מטרים והוא מורכב מסבך של זרועות המצטלבות זו בזו.

 

 

עץ זית אירופי בבית ג'מאל

שנים רבות הוא היה העץ השמור של נזירי מנזר בית ג'מאל בהרי יהודה עד שגילו המופלג עשה גלים ואנשים החלו לפקוד את המקום. הוא ממוקם בצד המערבי של המנזר ובולט לעין בגזעו רחב הממדים. תשעה מטרים של גזע מצולק וחרוש קמטים ממש כמו קשיש שבע ימים בן לפחות 800 שנים.

 

עץ זית בבית ג'מאל     צילום: יעקב שקולניק, ארכיון קרן קימת לישראל

 

האלון שהתפצל, קיבוץ צובה, הרי ירושלים 

הוא אמנם מוגדר כ"אלון מצוי" אבל האלון הגדול של קיבוץ צובה בהרי יהודה הוא יחיד במינו. רואים שהוא קשיש, בעל גזע ענק שהתפצל לשניים במשך השנים. אחדים מענפיו הגדולים קרסו והוא נזקק לטיפול ולהשגחה של אנשי קק"ל. בשנת 1999 הציבו תחתיו עמודי תמך והיום אפשר לחסות בנחת בצילו. גובהו כשבעה מטרים והוא ירוק-עד. הוא מוזכר ברשימותיו של החוקר ויקטור גרן שזיהה אותו כעץ מרשים כבר לפני 150 שנים וניתן לשער שגילו מופלג בהרבה. הדרך אל האלון העתיק יוצאת משערו האחורי של קיבוץ צובה עוברת בנופי הטרסות ופריחת עצי השקד. מטפסים לכיוון הר צובה, חולפים על פני עץ זית עתיק חלול גזע ומגיעים אל הנקודה שבה ניצב האלון ובה תצפית יפה לכיוון רכס עמינדב.

 

עץ האלון בצובה    צילום: יעקב שקולניק, ארכיון קרן קימת לישראל

 

האלון הבודד בגוש עציון

עץ אלון בן 700 שנה שהפך לסמל של גוש עציון נמצא ליד אלון שבות וראש צורים. בעת העתיקה הוא סימן את הגבול בין מחוז יהודה למחוז בית לחם. לפני מלחמת העצמאות הוא עמד על צומת דרכים של יישובי גוש עציון. בשנים שבהם היה הגוש בידי הירדנים ניתן היה לצפות בו מרחוק מאזור נס הרים ומבוא ביתר בהרי ירושלים. לאחר מלחמת שש הימים וההתיישבות היהודית באזור הוקמה בסמוך לאלון אנדרטה לנופלים ממתיישבי גוש עציון.

 

           

 האלון הבודד בגוש עציון     צילום: רונית סבירסקי