כפר מל"ל שמסתיר סיפורים בתוך הנוף הכפרי
מי שיגיע לכפר מל"ל, הממוקם בכניסה לכפר סבא, יגלה שהכפר החקלאי הוותיק הזה מסתיר בין בתיו הכפריים סיפורים היסטוריים על מייסדים וחלוצים. אדמות הכפר נרכשו בשנת 1912 על ידי קק"ל והמקום יושב על ידי חלוצים מהעלייה השנייה.
עין חי שהפכה לכפר מל"ל צילום: רונית סבירסקי
הם נתנו למקום את השם "עין חי" בדומה לשם הערבי "ח'רבת אל-חיה". בשנת 1921 בעקבות פרעות תרפ"א התושבים נטשו את הכפר. הם חזרו ליישב את המקום זמן קצר לאחר מכן ושינו את שמו לכפר מל"ל, שהם ראשי התיבות של אחד ממייסדיו משה לייב לילינבלום, ציוני מפעילי חיבת ציון.
מתחם המייסדים
הרחוב הראשי של כפר ממ"ל נקרא עין חי ובמרכזו נמצא מתחם המייסדים שעבר שימור ושחזור. המתחם כולל רחבת דשא עם עצי דקל ואנדרטה הנושאת את שמות המייסדים. בית כפרי קטן שעל קירו הוצב שלט שמספר כי המבנה הוקם ב-1935 כמרפאת קופת חולים הראשונה באזור. הוא נחשב למבנה מפואר באותם ימים אחרי שהחליף את צריף העץ שנבנה ב-1924. הצריף שימש גם כגן ילדים, בית ספר ומזכירות של כפר מל"ל. אחות המרפאה, ציביה שטרקר, הייתה דמות מוכרת וידועה בכל האזור ושימשה כמעט כמו רופאה במשך 50 שנים. היא הייתה המיילדת של רבים מילדי הסביבה ובכללם ילדי כפר מל"ל. בתי החולים היו רחוקים, תרופות לא היו בהישג יד והתחבורה התנהלה באמצעות סוסים ועגלות עץ בדרכי עפר.
אנדרטת הזיכרון לנופלים צילום: רונית סבירסקי
ב-1962 נבנתה מרפאה חדישה בסמוך לרמות השבים ובית המרפאה עבר הסבה. בשלב הראשון הקימו בו חדר זיכרון לנופלים בחדר הצפוני ולאחר מכן פתחו בחלל המרכזי ארכיון ומוזיאון לתולדות היישוב. שני החדרים הדרומיים אוחדו והפכו למועדון נוער. ב-1972 עבר המבנה שינוי נוסף ולצד חדר הזיכרון לנופלים הפכו את כל שאר החדרים לחלל גדול אחד ופתחו בו בית כנסת.