שבוע אדם וים של רשות הטבע והגנים לשנת 2021

 

 

רשות הטבע והגנים מקיימת את "שבוע אדם וים" 2021. אירוע שנתי  של למידה והגברת מודעות ומחויבות הציבור לשמירת הים ואוצרות הטבע בישראל שיתקיים בין התאריכים 12-5 ביוני. במהלך השבוע יתקיימו פעילויות בשמורות הימיות עם שלל סיורים, הדרכות ופעילויות בנושא. האירוע מתקיים בסמוך ליום האוקיינוסים הבינלאומי החל ב-8 ביוני.

 

גן לאומי אפולוניה   צילום: מנו גרינשפן לרשות הטבע והגנים

 

חשיבות 'שבוע אדם וים' הוא בהעברת המסר ששמורות הטבע הימיות נועדו להבטיח את בריאותו ותפקודו של הטבע הימי בישראל. הים התיכון מתאפיין במגוון בעלי חיים וצמחים ימיים ומגוון מיוחד של נופים תת-ימיים וארכיאולוגיה ימית, כשמנגד מופעלים עליו לחצי דיג ולחצי תשתיות חופיות וימיות ועתידו נמצא בסכנה.

 

סקר ה"ביובליץ", שמקיימת רשות הטבע והגנים, בהשתתפות חוקרים מאוניברסיטת תל-אביב, מוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט אוניברסיטת חיפה, חקר ימים ואגמים והמרכז האקדמי רופין, בודק בשנים האחרונות את מצב ערכי הטבע בשמורות הימיות: ראש הנקרה, שקמונה, דור הבונים וגדור – להן מצע סלעי. הסקר משווה בין השמורות ובין אתרי הביקורת שמחוץ להן, בהיבטים של כמות דגים, ביומסה וגדלים שלהם.

 

גן לאומי תל אשקלון    צילום: מנו גרינשפן לרשות הטבע והגנים

 

הביובליץ מדגיש את נושא הדיג,  אחד מהגורמים להרס בתי גידול ימיים ולהפחתה משמעותית בשכיחות הדגים. בישראל קיימת פעילות ענפה של  דיג, הגבוהה משמעותית  ממה שהים יכול לאפשר. אך שמורות הטבע, שם החוק אוסר על נושא הדיג, שומרות בפועל על הדגה או שיש להן פוטנציאל של ממש לעשות כן. הדבר ניכר בצורה בולטת בשמורת הטבע ראש הנקרה, שם נושא אכיפת חוקי הדיג נשמר לאורך שנים ארוכות, דבר המצליח להגן על הדגה. הדבר ניכר בביומסה של כלל הדגים מהמינים שיש להם ערך מסחרי. כאשר מתמקדים באוכלוסיות של דקר הסלעים, מין הדגל במזרח הים התיכון, ניתן להבחין בשפע דקרים ושכיחות הדגים שגודלם מעבר לגודל הרבייה גבוהה.

במסגרת הביובליץ שהתקיים באביב השנה, לאחר זיהום הזפת שפקד את חופי  ארצנו, נערכו חיפושים רבים בקרקעית הים התיכון, והממצא החיובי הוא שנמצאו רק שני כדורי זפת, זאת בשמורת דור הבונים. מנגד, תצפיות הצביעו על התפרצות של מינים פולשים, כמו זהרונים, דגים טורפים המוכרים לנו ממפרץ אילת ומהווים סכנה אקולוגית בשוניות אלמוגים ברחבי העולם, ונזרית ארוכת קוצים (Diadema setosum) – קיפוד הים עם הקוצים השחורים הארוכים שגם הוא מוכר לנו היטב מאילת, ומתפרץ עכשיו גם בים התיכון.

 

סיורים מודרכים ופעילויות בשמורות הימיות

 

סיורי שקיעה בגן לאומי אכזיב

חוף אכזיב מציע מדשאות רחבות ידיים, מפרצי ים כחולים ונקרות סלע, רכסי כורכר וצמחים נדירים, אתרי הטלה של צבי ים, שרידי העיר אכזיב וחוף רחצה עם בריכות בתוך הים.  אורך החוף כ-5 ק"מ, והוא נוגע ברכס סולם צור, המשתפל אל הים. יערכו סיורי שקיעה ותצפית אל ראש הנקרה מצפון ולכרמל  מדרום. סיור בין שרידי הכפר העתיק, סיפורים ואגדות על "מדינת אלי אביבי", הסברים על חשיבות הים לאדם ולקטנטנים משחקים ופעילויות חווייתיות, מהם ילמדו על הים והחוף. מומלץ להצטייד בבגד ים, כובע ומים. מפגש בכניסה הראשית לגן לאומי אכזיב.

מתי:  שישי, שבת, 11, 12 ביוני , תחנת הפעלה והדרכה לילדים בין השעות 10:00 -14:00.

מחיר: כניסה לאתר מבוגר  35 שקל, ילד 21 שקל. הפעילות ללא תשלום נוסף על דמי הכניסה לגן

לפרטים:  בהרשמה מראש בלבד באתר רשות הטבע והגנים.

 

חוף אכזיב   צילום: יניב כהן לרשות הטבע והגנים

 

עיר נמל עתיקה בגן לאומי תל דור

סיור מודרך בשעות בין הערביים יתקיים בגן הלאומי החדש תל דור. הליכה לאורך חוף מפורץ ועלייה על רכס הכורכר. סיפור ההיסטוריה המרתקת של עיר הנמל דור, שבה נמצאו מעל 20 ספינות טבועות ועל העושר של השמורה הימית כיום. נקודת המפגש גן לאומי תל דור. משך הפעילות כשעה וחצי עד שעתיים.

מתי: שבת 12 ביוני, בשני סבבים: בשעות 16:00, 16:30.

מחיר: כניסה והפעילות ללא תשלום

לפרטים: יש לתאם הגעה לפני הביקור באתר רשות הטבע והגנים.

 

תל דור   צילום: יניב כהן לרשות הטבע והגנים

 

חולות, ים ועתיקות בגן לאומי תל אשקלון

אשקלון הקדומה שוכנת על דרך הים העתיקה שקישרה בין מצרים לסוריה, ושימשה כתחנת מסחר ימית ויבשתית חשובה. מסלול טיול ותצפית על הים, בליווי מדריכים, שיסבירו על חשיבות הים התיכון, אוצרותיו ומשאבי הטבע שבו, ועל חשיבותה של אשקלון לאורך התקופות. נקודת מפגש ברחבת השער הכנעני. משך הפעילות כרבע שעה וההדרכה מתקיימת בשער הכנעני ובתצפית על הים.

מתי:  שישי, שבת, 11, 12 ביוני , בין השעות 10:00 -14:00 ( כל חצי שעה)

מחיר: כניסה לגן מבוגר  28 שקל, ילד  14 שקל. הפעילות ללא תשלום נוסף על דמי הכניסה

לפרטים: יש לתאם הגעה לפני הביקור באתר רשות הטבע והגנים.

 

מצוק  מול הים בגן לאומי אפולוניה 

הטבע ונופי הים התיכון נשקפים מהמצוק באפולוניה. מדריכים יפגשו את המבקרים לאורך המסלול ויסבירו על חשיבות הים התיכון, אוצרותיו ומשאבי הטבע שבו, בשילוב הסיפור איך נכנסו הצלבנים לאפולוניה ומדוע החליטו להתיישב דווקא במקום הזה. משך הפעילות כרגע שעה, הדרכה בווילה ובמבצר. נקודת המפגש גן לאומי אפולוניה.

מתי:  שישי, שבת, 11, 12 ביוני , בין השעות 10:00 -14:00 ( כל חצי שעה)

מחיר: כניסה לגן מבוגר 22 שקל, ילד 9  שקלים. הפעילות ללא תשלום נוסף על דמי הכניסה לגן הלאומי.

לפרטים: יש לתאם הגעה לפני הביקור באתר רשות הטבע והגנים.

 

שמורת האלמוגים באילת    צילום: רונית סבירסקי 

 

שומרים על מפרץ אילת בשמורת טבע חוף האלמוגים

שמורת חוף האלמוגים באילת משמרת את שונית האלמוגים שמכילה מאות רבות של מיני דגים, אלמוגים ויצורים ימיים נוספים. לעומת הפיתוח המואץ של תשתיות הסמוכות לחופים הצפוניים שנבנו לאורך השנים בעיר אילת, הרצועה הדרומית במפרץ נשארה פתוחה לקהל הרחב ומכילה משאבי טבע נדירים ומיוחדים. לרגל יום האוקיינוסים ושבוע אדם וים, יערך יום פעילות להגברת המודעות לשימור מפרץ אילת. סיורי חוף, הדרכות שנירקול, הקרנת סרטי טבע ובניית מיצג סביבתי.

נקודת מפגש שמורת חוף האלמוגים באילת. מומלץ להביא בגד ים, כובע ומים. ניתן לשכור שנורקל ומסכה.

מתי: שבת 12 ביוני, בין השעות 10:00 -16:00.

מחיר: לתושבי אילת – הכניסה והפעילות ללא תשלום. לציבור הרחב, מבוגר  35 שקל, ילד  21 שקל. הפעילות ללא תשלום נוסף על דמי הכניסה לשמורה.

לפרטים: יש לתאם הגעה לפני הביקור באתר רשות הטבע והגנים.