עושה כדברו וכרצונו

 

על בימת תיאטרון הבימה עולה ההצגה ״עושה כדברו״ החושפת את סיפורה הטרגי של אסתי ויינשטיין שעזבה את חסידות גור הורחקה מבנותיה ושמה קץ לחייה.

 

 ביתם של דסי ויעקב      צילום: ז'ראר אלון

 

דברים שמתרחשים בקהילות סגורות מגיעים לציבור הרחב רק כשאחד מבני הקהילה מחליט לשבור את המוסכמות ומספר את סיפורו ברבים. כללי ההתנהגות בחסידות השייכת למגזר החרדי היו ידועים אבל סיפור אישי מכלי ראשון לא סופר עד שאסתי ויינשטיין עזבה את הקהילה וחזרה בשאלה. היא בחרה בחיים אבל לא עמדה בגזרה שבנותיה הוסטו נגדה וסרבו לפגוש אותה. היא כתבה ספר על חייה לצד בעלה על מנת לידע אותן בנסיבות עזיבתה אבל הבינה שהחסידות תמשיך למנוע ממנה להיפגש אתן. היא שולחת עותקים מכתב היד למקורביה ובוחרת להתאבד. חמישים שנות חיים שמתוכן חיה 42 שנים כבת למשפחה מכובדת מחסידי גור, נישאה והביאה 7 בנות לעולם. רק אחת מהן חזרה בשאלה ונשארה אתה בקשר, היתר סרבו להכיר בקיומה.

 

אסנת פישמן, יואב דונט ויגאל שדה   צילום: ז'ראר אלון

 

בספר היא משתמשת בשמות בדויים ודסי היא גיבורת הסיפור שמתחילה את חיי הזוגיות שלה בשמחה ובאהבה גדולה לבן זוגה יעקב. היא בחורה חכמה שמחפשת להרחיב את אופקיה, ללמוד ולעבוד במקצוע טיפולי. ההלכות המחמירות של הקהילה מקשות עליה לחזק את הקשר הפיזי והנפשי עם בעלה והיא מנסה בכל דרך להחניק את רצונותיה כדי לקיים בית מוצלח. המצווה כופה עליהם ניתוק פיזי שאוסר על בני הזוג להעביר חפצים מיד אל יד אפילו כשמדובר בילד שלהם. הבעל אינו קורא לאישה בשמה וממעט להביט בה. היא מתארת כיצד הייתה הולכת אחריו בבית כמו צל ומדמיינת שיסתובב אליה ויקרא לה בשמה.

 

דסי ושבע בנותיה    צילום: ז'ראר אלון

 

דמותה של דסי, במחזה שעלה בתיאטרון הבימה, מגולמת על ידי השחקנית אסנת פישמן. היא זועקת את עצמה לדעת וקורעת את לב הקהל מדי ערב במשחק משכנע שנוגע בכל נימי הרגש. הבמאית איה קפלן בחרה בדרך סימבולית להציג את חמשת בנותיה הצעירות ללא מילים. הן יוצאות אל הבמה להדלקת נרות, הולכות לבית הספר, מסרבות ללא מילים לחבק ולהתייחס לאמן והביטוי הקולי היחיד שלהן הוא בשירה. שתי הבנות הבוגרות גילי (סיוון מסט) שחזרה בשאלה וחני (אוראל מאור) יוצרות אתה דיאלוג האחת באגרסיביות ושנאה והשנייה בהבנה, רחמים ואהבה גדולה.

 

 גילי (סיוון מסט) הבת היחידה ששומרת על קשר   צילום: ז'ראר אלון

 

יעקב הבעל (יואב דונט) והרב זילבר (יגאל שדה) עומדים מנגד ומנסים בכל דרך להכניע את "יצר הרע" של דסי. היא מסרבת למלא את הכללים שאינם מקובלים עליה והם מקצינים את הגזרות עד שהיא נזקקת לכדורים נגד דכאון כדי לשרוד. הבעל לוקח אותה לטיפולי עיסוי כדי להרגיע את רצונה למגע של חום ואנושיות והיא מרגישה שתומתה מזוהמת. אחיה (מורדי גרשון) שחוזר בשאלה נותן לה גיבוי ותמיכה לעזוב את הבית ולצאת לחיים חדשים. חיים שהסתיימו במוות.