עולם קטן גדול – מוזיאון מיניאטורות עם 140 דגמים ממוזערים
אוסף מיניאטוריות שיצר משה זמטר ז"ל הפך למיני מוזיאון "עולם קטן גדול" בלב אזור התעשייה ביקנעם. היצירות מוצגות בוויטרינות קטנות וכולן עשויות מחומרים טבעיים שהיו מקור להשראה עבורו
חנות פרחים מיניאטורית צילום: רונית סבירסקי
האיש שחלם להקים מוזיאון קטן
בבניין רב קומות באזור התעשייה של יקנעם שוכן מוזיאון קטן ולא שגרתי. משה זמטר ז"ל, שהיה מנהל כספים בחברת כלמוביל, יצא לגמלאות והחל ליצור מיניאטורות. האוסף הלך וגדל ומשה חלם להציג אותו לקהל הרחב. בעזרת שלושת ילדיו הגשים את החלום וכשמלאו לו 80 הוא הקים את התצוגה הראשונה שלו במרכז חינוכי ליאו בק בחיפה ובשנת 2016 יסד את מוזיאון המיניאטורות ביקנעם שמוצגים בו 140 דגמים. הוא זכה להמשיך לעבוד ולהסביר למבקרים במוזיאון על עבודתו עד שנת 2020 כשהלך לעולמו בגיל 97.
בית מרקחת בגרמניה במאה הקודמת צילום: רונית סבירסקי
סרט קצר מלא הומור מוצג במקום ומספר את סיפור חייו של ילד, בן יחיד, שגדל בעיירה רייכנבך בגרמניה. הוריו, שהבינו את הסכנה האורבת להם עם עליית הנאצים לשלטון, עלו לארץ בשנת 1936. משה התגייס לצבא הבריטי ולמד את מקצוע כריכת ספרים. הוא שרת בצה"ל אחרי קום המדינה, התחתן ונולדו לו שלושה ילדים. רק כשהגיע לגיל פרישה נתן חופש ליצירה שהייתה חבויה בו מילדותו. הוא אהב מאוד לעסוק בעבודות יד, הכין צעצועים לילדים ולנכדים, תפר תיקים מעור, עיצב תכשיטים מחוטי מתכת וחרוזים.
עגלות תינוקות של פעם צילום: רונית סבירסקי
וילון שהפך לכיסא מיניאטורי
סיפור המיניאטורות היה מיקרי לחלוטין. וילון נצרים שהיה תלוי במרפסת הבית נקרע ובמקום לזרוק אותו משה החליט להפוך אותו לכיסא קטן בקנה מידה של 1:12, לאחר מכן הוסיף שולחן קטן ואז בנה חדר שלם. זו הייתה ההתחלה שהפכה לעשרות יצירות. הרעיונות וההשראה היו מתמונות שראה, טיולים בעולם, זיכרונות ילדות ואפילו פריט בודד שאסף בטבע והצית את דמיונו.
תצוגת מגרות חומרי הגלם של משה זמטר צילום: רונית סבירסקי
הוא אסף אבנים, גרעינים, פרחים, צדפים, עלים, קליפות של פיסטוקים ונצרים. לכל אלה הוסיף כפתורים, חרוזים, בדים, חוטי ברזל, זכוכיות ועורות. עבד בכל יום כחמש שעות ובנה 8 דגמים מיניאטוריים בשנה. הוא הצליח לרכוש ידע באופן עצמאי בנגרות, רפדות, זגגות, תפירה ורקמה כדי להצליח ליצור את העבודות המורכבות. במוזיאון מוצגים כלי עבודה שמשה נהג להשתמש בהם ביצירותיו ומכונות כריכת ספרים ישנות ששימשו אותו בעבודתו השנייה ככורך.
חנות כובעים מיניאטורית צילום: רונית סבירסקי
בתים, חנויות ופארק שעשועים זעירים
היצירות הלכו והתרבו וחולקו לנושאים שונים: בתים, חנויות, מוזיאונים, אמנות, מוזיקה. הוא בנה את המטבח של אמו שזכר מילדותו, בית המרקחת מגרמניה, חנות הנעלים שאביו עבד בה, חנויות פרחים, תערוכות אמנות של ציירים גדולים שבהן הציורים הם למעשה בולים. אולם מראות בהשראת היכל המראות בארמון ורסאי בצרפת, פינת הנואמים בהייד פארק שעשויה מאבנים שאסף מחוף הים, אספסת וקליפות פיסטוק. מכבסה מבית ילדותו שמדגימה איך כיבסו לפני שהיו מכונות כביסה.
הוא יצר פארקים של שעשועים שאחד מהם הפך לאטרקציה לילדים בזכות דוושה שהמבקר יכול ללחוץ עליה ולהפעיל את גלגל הענק והקרוסלה. הדגם מסוגל לנוע ולהסתובב כיוון שהוא מורכב על פטיפון ישן וחלקי משחק ילדים "מכאנו", הלגו של המאה הקודמת, שמשה הביא מגרמניה. באותה יסודיות שבה הכין את היצירות הוא דאג להציג במוזיאון הדגמות שמסבירות את תהליכי העבודה, אופן העשייה והחומרים שבהם השתמש. מפירות של צמח החובייזה הוא יצר פרחים, ואת נגני התזמורת הוא הרכיב מקליפות פיסטוקים וצדפים.
ישיבה בכנסת ישראל צילום: רונית סבירסקי
הילדים הצטרפו ליצירה
שלושת ילדיו שמקדישים את זמנם להפעלת המוזיאון יוצרים גם הם כל אחד בדרכו המיוחדת. הבת, ענת אורנלד, מעצבת גרפית במקצועה, אוספת דברי עץ שנזרקו ופסולת עץ מבניין ויוצרת מהם רהיטים, שולחנות, שרפרפים, מתלים לתמונות, מסגרות לתמונות ומגשי עץ למטבח שמוצגים גם הם במוזיאון. הבת השנייה, עדנה יהב היא ציירת ובמוזיאון תלויים ציורים שלה שקשורים במשפחה. הבן, אורי זמיר, יזם את סדנאות היצירה לילדים ובנה עגלה גדולה בהשראת עגלת "אלטע זאכן" מיניאטורית שנמצאת בתצוגה.
חומרי יצירה בעגלת הסדנאות צילום: רונית סבירסקי
עגלת הסדנאות הגדולה ניצבת במרכז המוזיאון ומחולקת למדפים שעליהם מונחות קופסאות מלאות בחומרי יצירה, זרעים, פיסות עץ, חוטי צמר, חרוזים, פקקי שעם וקוביות. בשבת אחרונה בכל חודש מתקיימת סדנת יצירה שמתאימה לילדים מגיל 5 ומעלה. מחיר סדנא של שעה עולה 100 שקל כולל חומרים, כלי עבודה וסיור במוזיאון. הורה מלווה משלם 30 שקל מחיר כניסה למוזיאון. עד עשרה משתתפים בסדנא וכל אחד מקבל את היצירה שלו בתום הפעילות. בחג החנוכה יתקיימו סדנאות ברוח החג של הכנת חנוכיות מיניאטוריות, בימים: שלישי-חמישי, 30 בנובמבר – 2 בדצמבר; ראשון-שני, 6-5 בדצמבר, בשעות: 10:00;13:00; בשבת, 4 בדצמבר הסדנאות יתקיימו בשעות: 11:00; 12:00.
מבקרי המוזיאון שמגיעים, פרטיים וקבוצות, מקבלים הסברים מאחד מילדיו על דרכי העבודה שלו ויכולים לצפות בסרט על חייו ועבודתו של זמטר. סיור במוזיאון 30 שקל (חינם עד גיל 4).
מוזיאון המיניאטורות – עולם קטן גדול, רח' הצמיחה 1, פארק ההייטק, יקנעם עלית, שעות פתיחה: שני, שלישי, חמישי: 11:00 -14:00; שבת: 10:30 -13:30, טל. עדנה 052-8715001, ענת 054-4834210