מערת הנטיפים בהרי יהודה – מעולמו של דיסני

תופעת טבע שמכניסה את המבקר אל עולם מופלא שכולו פסלים שהטבע פיסל במשך מיליוני שנים. מסלול הליכה על גשר מרחף עמוק מתחת לפני האדמה לצלילי טיפות מים שנוטפות מן הסלעים

 

צילום: רונית סבירסקי

 

מערת הנטיפים הייתה חבויה מיליוני שנים מתחת לפני האדמה במורדות המערביים של הרי יהודה מזרחית לבית שמש. אלמלא מחצבת הר טוב לצרכי בנייה שפעלה מעליה לא היינו זוכים לראות את יופייה עד היום. פיצוץ מבוקר של סלעים במחצבה בשנת 1968 חשף את פתח המערה והותיר את אלה שהציצו פנימה חסרי נשימה. היא הוגדרה כאחת היפות בקנה מידה עולמי ונכנסה למסגרת מחקר תחת פיקוחה של רשות הטבע והגנים.

 

מערות שנפערו בסלע הגיר      צילום: רונית סבירסקי

 

אורך המערה הוא 91 מטרים ורוחבה 80 מטרים. היא אינה גדולה אבל מגוון הנטיפים והצורות שנוצרו בה נדירים ומרשימים. ביקור במערה מחייב הרשמה מראש באתר רשות הטבע והגנים ומתבצע בהובלת מדריך של האתר. הדרך אל השמורה היא טיול נופי מרשים שמהווה קדימון לקראת הביקור עצמו. המערה מצויה בלב שמורת טבע ירוקה שהוכרזה בשנת 1975. היא מוקפת בהרים, יערות ותצפיות נוף אל הרי יהודה, שפלת יהודה ומישור החוף. ברחבת הכניסה לאתר ישנה מרפסת תצפית שממנה ניתן לראות את שרידי המחצבות שפעלו באזור ולהשקיף עד לקו החוף של אשדוד.

 

תצפיות נוף להרי יהודה ושפלת יהודה     צילום: רונית סבירסקי

 

154 מדרגות יורדות אל אזור המערה ואל אולם הכניסה שבו ממתינים למדריך המוביל. שלטי מידע מלווים את הירידה. שלט אחד מספר שריכוז הפחמן הדו-חמצני במערה גבוה פי שלושה מריכוזו באטמוספירה ובימים שיש הרבה מבקרים הוא עולה לפי חמישה. שלט אחר מספר על ממדי המערה וכי אורך השביל בתוך המערה מגיע ל-300 מטרים ו-188 נורות לד מותקנות בה.

 

 המחצבות של הר טוב     צילום: רונית סבירסקי

 

בפתח המערה יצרו חלל מיוחד עם ספסלי ישיבה שנועד להקרנת סרטון מידע. הסרטון הקצר אמור להכין את המבקרים לקראת החוויה שמצפה להם. הוא אמנם זקוק לחידוש טכנולוגי וקריאטיבי אבל מספק את המידע הבסיסי על התופעה. המים שחלחלו במשך מיליוני שנים דרך הסלע הגירני המיסו אותו ויצרו את חלל המערה. טיפות המים שממשיכות לטפטף אל תוך חלל המערה פולטות פחמן דו חמצני והחומר הגירני שנמצא בהן שוקע ומתגבש. טיפה ועוד טיפה שמטפטפות מאותו סדק מתחילות להצטבר לגבישים. חלק מהגבישים גדלים מהתקרה כלפי מטה ונקראים נטיפים וחלקם צומח מהרצפה כלפי מעלה והם נקראים זקיפים.

 

זקיפים ונטיפים     צילום: רונית סבירסקי

צילום: רונית סבירסקי

 

המדריך מנחה את המבקרים לגבי כללי ההתנהגות במערה. אסור לגעת בנטיפים, מותר לצלם אבל בלי פלאש ומומלץ להקשיב לצלילים ולתת למראות לדבר. ליד אולם הקרנת הסרטון ישנה הזדמנות אחת לגעת בקבוצת נטיפים שהוצבו להדגמה כדי לחוש את המגע הרטוב והחלק שהמים שייפו ומירקו. מעבר חשוך וצר מוביל אל פתח המערה והלחות שנעה בין 100-98% אופפת את הנכנסים. המראה שמתגלה נראה כמו תפאורה סוריאליסטית. תאורה מיוחדת, שאינה פוגעת בנטיפים הותקנה ב-2012 והיא שולחת אור עדין אל היצירות, שממשיכות להשתנות בכל יום. זוהי תאורת לד אקולוגית ואמנותית שאינה פולטת חום ומונעת התפתחות של אצות. התאורה מדגישה את הצורות המיוחדות של הנטיפים והזקיפים.

 

תאורה מיוחדת     צילום: רונית סבירסקי

קירות שלמים       צילום: רונית סבירסקי

 

המדריך מכוון את המבקרים להתבונן בפסלים שהטבע יצר כמו אוזני הפיל, וילונות, עמודים, אלמוגי מערות, שדה של מקרונים, גן פסלים, שלגייה ושבעת הגמדים, הסבא של המערה ורומיאו ויוליה, שהם זקיף ונטיף שנמצאים במרחק סנטימטר בודד ביניהם ולא מצליחים להיפגש. תהליך היווצרות הנטיפים והזקיפים איטי מאוד והמחקר במערה מניב ממצאים ומסקנות על תקופות קדומות. הנטיפים גדלים מתקרת המערה וצומחים כלפי מטה. סביב טיפת המים נוצרת טבעת של סידן ודרכה מטפטפת הטיפה הבאה. טבעת מצטרפת לטבעת ונוצר צינור דקיק שדרכו עוברות הטיפות. צינור כזה מתארך בקצב של 0.2 מ"מ בשנה. לעיתים הצינור נסתם והטבעת בבסיסו מתעבה והופכת את צורתו לחרוט. כשזרימת המים אינה אחידה נוצרים וילונות גליים ואוזני פיל. הזקיפים מתגבשים מטיפות שדולפות מהתקרה ומן הנטיפים. כשקצב הטיפות גדול הטיפות מתנפצות על הקרקעית ויוצרות זקיפים שנראים כמו כובע מקסיקני או פגודה. זקיף ונטיף שהתחברו יוצרים עמודים או מסכים שמחלקים את המערה לחללים נפרדים.

 

צילום: רונית סבירסקי

נטיפי מקרוני     צילום: רונית סבירסקי

 

המחקר במערה מניב מידע על האקלים בעולם הקדום, רעידות אדמה שהיו באזור, הרכב מי הגשמים ומגוון הצמחים שהיו באזור בתקופות השונות. נטיפים וזקיפים שבורים הם עדות לרעידות אדמה שפקדו את האזור במשך מאות אלפי שנים.

כשמסיימים את הביקור במערה מטפסים במעלה המדרגות וקוראים את השלטים שהוצבו לצדן. שלט אחד מספר שלפניכם 300 מטרים שלאורכם 154 מדרגות שהן 152 קלוריות השוות בערכן לבלינצ'ס גבינה. שלט נוסף מעדכן שנותרו לכם 105 מדרגות שהן 100 קלוריות ששוות בערכן ל-2 נקניקיות.

 

מראה של היכל      צילום: רונית סבירסקי

וילונות    צילום: רונית סבירסקי

 

אפשר לשלב טיול ופיקניק בשמורת הטבע שבה נמצאת מערת הנטיפים. חורש ים תיכוני של אלונים, אלות ואורנים. כשמטיילים בשבילי השמורה אפשר לפגוש צבאים, שועלים, תנים, חרדונים, ציפורים ועופות דורסים.

 

פטריות שמפניון     צילום: רונית סבירסקי

סבא עם זקן    צילום: רונית סבירסקי

 

כניסה לאתר בהרשמה מראש באתר רשות הטבע  והגנים. כניסה למבוגר 28 שקל, לילד 14 שקל

שעות כניסה בקיץ 17:00-08:00 ובחורף עד 16:00. הכניסה מותרת עד שעה לפני הסגירה.