פסטיבל ישראל 2022 – מתחדש בכל המובנים

 

פסטיבל ישראל חוגג 61 ויוצא מהקופסה, מנהלים אמנותיים חדשים, מופעים בשיתוף הקהל, הפקות מקור ישראליות ומופע בינלאומי ללא תשלום, בתאריכים 22-19 בספטמבר 2022

 

פסטיבל ישראל 2022 יערך השנה במועד חדש בשונה מהמסורת שהייתה נהוגה במשך שנים. הפסטיבל יתקיים בין 22-15 בספטמבר 2022 כשעל כל ההפקה מנצחים שני מנהלים אמנותיים צעירים חדשים איתי מאוטנר ומיכל ואעקנין. מנוי חדש נוסף הוא של יו"ר הפסטיבל, עו"ד ענבר נכט.

 

 

למרות שהמנהלים האמנותיים מתייחסים לשינויים כצעדים קטנים התחושה היא שפסטיבל ישראל השנה הופך להיות עדכני יותר ומתכתב עם השינויים שעולם התרבות בארץ ובעולם חווה בשנים האחרונות ובמיוחד בתקופת הקורונה. קהל הצופים בכל הגילים הסתגל לתרבות שמגיעה בפורמטים שאינם ישיבה קלאסית של אולם עם קהל ואמנים על במה. היום הכל אפשרי, מהקרנת אירועים בזום ועד ישיבה של הקהל על הבמה במרחק נשימה מהשחקנים.

 

 

המופע הפותח ימגנט אליו את הקהל ויהווה יריית תותח עם תהודה חזקה. המופע Sun and Sea שהוצג לראשונה בביאנלה בוונציה ב-2019 הוא אופרה שאורכה חצי שעה כשהזמרים והנגנים נופשים על חוף ים יחד עם ילדים בבגדי ים, מגבות, כובעים, קרם הגנה, כלים חד פעמיים, ארטיקים, צעצועים כסאות נוח, שמשיות והרבה חול. המופע, עם כל המורכבות שלו, יעלה על הבמה המרכזית של תיאטרון ירושלים כשסביבה ומעליה יבנו טריבונות בגבהים שונים והקהל ישקיף על המופע מלמעלה. הסוכרייה על המקל הזה היא שהמופע ללא תשלום ובהרשמה מראש. לא פחות חשוב שהמופע עוסק במשבר האקלים שמאיים על כדור הארץ והתרומה שמאפשרת לצפות בו חינם נועדה לקדם את המועדות הציבורית לנושא.

 

 

שני שינויים נוספים השנה שמצביעים על הכיוון החדש הם שהפסטיבל הוא "יוצר" ולא "אוצר". מספר הפקות המקור עולה בהרבה על ההפקות המוכנות שמביאים מהארץ ומהעולם. יוצרים ותיקים וחדשים כאלה שיודעים להעביר מסרים חזקים ובועטים, שיתופי פעולה חסרי גבולות בין אמנים ואמניות משקפים את הגישה החדשה. השינוי השני הוא שכל המופעים להוציא אחד ירוכזו בתיאטרון ירושלים באולמות, החללים, החדרים והשטחים הציבוריים.

 

תוכנית הפסטיבל בהרחבה

 

Sun and Sea  הוא פרפורמנס אופראי על עולם שוקע שנוצר בליטא על ידי רוגילה ברדג'וקייטה, וייבה גרייניטה ולינה לפליטה. היצירה הייתה הזוכה הגדולה של הביאנלה בוונציה 2019 ומאז זוכה להכרה על בימות גדולות בעולם. המופע יתקיים במשך חמישה ימים בתאריכים 19-15 בספטמבר 2022 (בסבבים כל חצי שעה)

 

VHS ד"ש מהעבר בהשתתפות: טל פרידמן, שירילי דשא, רוני קובן, רננה רז, דורון נשר, קורין קיציס, יוסי צברי ועפרי כנעני. המופע שהוציא את קלטות הווידאו הישנות מהארון. הרקדנית והיוצרת רננה רז יחד עם ניצן כהן פנו ליוצרות ויוצרים שיחפשו רגע משמעותי בקלטות הווידאו שמעלות אבק כמעט בכל בית. קפסולות זמן בצבעים דהויים שמקפיאות רגעים, זיכרונות ומראות נשכחים. כל אחד מהיוצרים המשתתפים בחר בקטע הבלתי נשכח עבורו ויציג אותו בדרכו שלו על הבמה. תיאטרון ירושלים, 21, 22 בספטמבר 2022  (135 שקל)

 

 

מקדש העין הוא שילוב של טקס רוחני, שירה ותערוכה שהפיקו צמד היוצרים גון בן ארי ואורן פישר. מקדש העין הוקם ב-1974 על ידי שמואל פישר במטרה לסגוד לעין החסרה של משה דיין. המאמינים, שרבים מהם השתייכו לבוהמה, האמינו שאיבר חסר מזמן השלמה של דברים חיוביים. בשנת 2021 התגלה המקדש בשלמותו כחלק מעיזבונו של משה דיין. הזמר והיוצר גון בן ארי שהוא נצר למשפחת דיין ואורן פישר נכדו של שמואל יצרו את המופע שיציג ציורי קנווס ענקיים שמזכירים בסגנונם את הציורים של קלימט. גון בן ארי יופיע בלווי להקה ומקהלה, זמרים ומוזיקאים שישירו שירים בהשראת המקדש. ישתתפו דב אלבוים, ליאור דיין, יעל אבקסיס, עו"ד ברק כהן ומקהלת זולת. תיאטרון ירושלים, 21, 22 בספטמבר 2022 (135 שקל)

 

רכבת לילה לאיזמיר הוא מופע מוזיקלי שמחבר בין טורקיה לישראל, בין איזמיר לתל אביב ובין איסטנבול לשדרות. מוזיקאים ישראלים וטורקים ישתפו פעולה בקונצרט ענק חסר גבולות. בהשתתפות דודו טסה, ברי סחרוף, בלקן ביט בוקס, רד אקסס, מוראט ארטל הסולן  של "באבא זולה" (טורקיה) קאלבן (טורקיה), ג'נסט (טורקיה), הראל שחל והעות'מאניים ואחרים. זהו המופע היחיד שיתקיים מחוץ לתיאטרון בגן העצמאות בירושלים ב-22 בספטמבר 2022 (199 שקל)

 

 

הילולה הוא מופע שמשחזר בדרך אישית את חגיגות הבאבא סאלי על ידי נטע אלקיים ועמית חי כהן שחוו את החגיגות האלה בילדותם בנתיבות ועבורם זה הפסטיבל העוצמתי והחשוב ביותר. הם יצרו את הפרשנות האישית שלהם לשירים, לתפילות ולמנהגים ויצרו חפלה שמשלבת קולינריה, מחול, שירה, אופנה וקולנוע. הקהל יושב עם היוצרים על הבמה במשך שעה וארבעים דקות וצפוי להפתעות בסגנון מופע דראג ממרוקו, פאשניסטיות וכיבוד. ישתתפו למעלה מעשרים אמנים, ממרוקו ומישראל, ויחברו בין חפלה, למופע מוזיקלי, קברט, תיאטרון דוקומנטרי וחמארה מודרנית. הקהל יושב על הבמה והופך לחלק מהחגיגה הגדולה, מארח ומתארח. בין המשתתפים: קברט שייח'את (מרוקו), נאוה מסס-ווקסמן (קנדה), JOJO (מרוקו-ישראל), נועה מלמד וזאנה ואחרים. כניסה מגיל 18 ומעלה במופע יוגש אלכוהול וכיבוד קל. תיאטרון ירושלים, 21, 22 בספטמבר 2022 ( 150 שקל)

 

 נטע אלקיים ועמית חי כהן    צילום: רונית סבירסקי

 

פתרונות נוחים לחיים מאושרים הוא מופע שיצרו אמן הוויזואל תיאו מרסיה והכוראוגרף והרקדן סטיבן מישל מצרפת. המיצג המרכזי הוא כוורת המדפים המפורסמת של איקאה סביבו יצרו מחול פרפורמטיבי שמערער את הטרנד האופנתי של קווי עיצוב שרואים בכל בית. במהלך המופע, המציג שהוא חצי אדם חצי רהיט, מרכיב את הכוורת של איקאה תוך העברת מסר של געגוע לטבע, לילדות ולחיבוק אימהי. תיאטרון ירושלים, 15, 16 בספטמבר 2022 (135 שקלI)

 

       

פינוי הוא מופע פתוח לקהל שיוצג ברחבת הנרי קראון בתיאטרון ירושלים. עומר קריגר יצר את המופע שעוסק בנושא הפינוי מאספקטים שונים. אנשים שמפונים מבתיהם בגלל סיבות כלכליות, ביטחוניות, פליליות או פוליטיות. אנשים מאבדים את בתיהם לעיתים באישון ללילה בהיחבא ולעיתים תחת סיקור בכל מדיום אפשרי. בכל המצבים האלה מדובר בקבוצה קטנה שעומדת מול כוחות של הון, שלטון ולאום. המופע מעביר באמצעות תנועה, וידאו, מוזיקה ותנועה את רגעי הפינוי הטראומטיים – פעולה כוריאוגרפית שמציגה צורות התנגדות והתארגנות אנושית במרחב הציבורי. בהשתתפות: מיתר אריאלי, אייל ברומברג, יוליה מז'צקיה, רימא נאסר אלדין, מיקה קופפר, טל רביב, שי רמות רייכרט, נדב שרון. תיאטרון ירושלים, 15 בספטמבר, 21:30  (כניסה חופשית)

 

 

1,000 דרכים להיפגש עם אדם זר. מופע שמחולק לשלושה חלקים ומציף את הלונג קוביד החברתי של הקורונה. אחרי שנתיים שזרים הפכו לזרים יותר מנסה המופע לחבר בין אנשים שאין ביניהם היכרות קודמת. במופע אחד קונים כרטיס ומדברים בזום עם אדם נוסף שקנה כרטיס כשמזכירה אלקטרונית מחברת בין השניים. במופע השני קונים כרטיס ופוגשים על הבמה אדם נוסף שקנה כרטיס ויוצרים אתו דיאלוג באמצעות כרטיסיות. המופע השלישי הוא מפגש קבוצתי אינטימי שגם הוא מתנהל באמצעות כרטיסיות. המופע נוצר בארצות הברית על ידי להקת התיאטרון  600 Highwaymen. תיאטרון ירושלים, 22-15 בספטמבר 2022 (50 שקל)

 

 

נונה היא התרחשות בימתית רבת-משתתפים שמתקיימת על במה שהפכה לסלון בשכונת נחלאות הירושלמית. הסלון שייך לנונה ניצולת שואה וסביבה מתרחש סיפור תיאטרלי, פרפורמנס, וידיאו וקברט. בהשתתפות: שרה סיגל, נעמי שלו, ניב לוי, נבו רביבו, עדן יהודה כהן, יובל שטיינברג ורבים אחרים. תיאטרון ירושלים, 21, 22 בספטמבר 2022 (100 שקל)

 

מסמך ללא שם הוא מופע יחיד שמתרחש בשקט מוחלט. ארי טפרברג יושב על הבמה מול המחשב האישי ומקליד טקסטים בזמן אמת. הקהל קורא את מה שנכתב, שותף להתלבטויות, הקשיים, התחושות והרגשות. הטקסט נמחק בסוף אבל נשאר בענן מגובה בזיכרון הקולקטיבי עד שיחלוף גם משם. תיאטרון ירושלים, 15, 16 בספטמבר 2022 (100 שקל)

 

 

קולו העדין של צליל החיוג הוא מפגש בין אב לבן שמחפשים שפה משותפת. זוהי היצירה השנייה של ארי טפרברג שהוא משתף בה את אביו אלי טפרברג. הבן, במאי, רקדן ויוצר והאב סוכן נדל"ן ירושלמי, חצוצרן חובב. על הבמה הבן מרגיש בבית והאב הוא האורח ויחד הם מנסים לשוחח, לשיר, לרקוד ולהזין אחד את השני כשהבמה היא כלי ניסוי. תיאטרון ירושלים, 15, 16 בספטמבר 2022 (100 שקל)

 

הווה מוחלט – מופע מאולתר שסוגד להווה כאן ועכשיו. איתי זבולון ודניאל קורן משתמשים בהומור מושחז, נונסנס, אלתור, מוזיקה ומדיטציה כדי להתנתק מכל רעשי הסביבה ולחוות את השקט של ההווה. השניים הם יוצרים עצמאיים שעוסקים גם ביצירת סרטונים שחורכים את הרשתות. תיאטרון ירושלים, 15, 17 בספטמבר 2022 (100 שקל)

 

 

水に流す תן למים לזרום – מופע שמחבר בין ישראל ליפן. להקת סרף רוק לבנטינית מישראל, בום פם, חברה לאמנים ויוצרים יפנים שצמחו באזור שבו הייתה רעידת האדמה הקשה האחרונה. הם הקליטו יחד מיני אלבום בשפה מוזיקלית חדשה. בהשתתפות להקת בום פם (ישראל), קבוצת המחול מיטובי שישי אודורי (יפן), הזמרת אמי שיראסאקי (יפן) והמוזיקאי יוקיהוקו יוטסוקורה (יפן). בסיוע שגרירות יפן ולרגל שבעים שנות קשרים דיפלומטיים בין יפן וישראל. רחבת תיאטרון ירושלים, 21 בספטמבר 2022, כניסה חופשית

  

Cвобода (סבובודה) הוא אירוע מקצועי לקהילת היוצרים בישראל. ערב חשיפה לפליטים ולעולים שהגיעו לארץ מאוקראינה ורוסיה בעקבות המלחמה עם רוסיה. מפגש שמקדש את האמנות, החופש והחירות ונועד לסייע לאמנים שמחפשים דרך להשמיע את קולם בארץ חדשה ובשפה לא מוכרת. תיאטרון ירושלים, 18 בספטמבר 2022

לרכישת כרטיסים: www.israel-festival.org