צלם: רונית סבירסקי
שלושה ימים של מוסיקה, פעילות וקולינריה ב"פסטורל" כפר בלום
צלם: רונית סבירסקי
מתחם התיירות החדש בצומת ווסט
צלם: רונית סבירסקי
מזנון קינוחים
צלם: רונית סבירסקי
פארק עורבים

מלון מוסיקלי

מאת: רונית סבירסקי

 

"מלון פסטורל" בכפר בלום הפך למותג בתחום סופי השבוע המוסיקליים בעיקר לבני הגיל השלישי. מדי חודש מתקיימים בו אירועים שמשלבים נופש, מוסיקה וטיולים בטבע כשהם סובבים סביב נושא מרכזי. המגוון משתנה ממוסיקה קלאסית, לצוענית, יוונית, מחזות זמר, ג'אז ובלוז. שלושה ימים גדושים בפעילות וקולינריה. עונת 2011 נפתחה בסופשבוע של מוסיקה ישראלית ובהצדעה לשלושה מגדולי היוצרים של הזמר הישראלי: נחום היימן, חיים חפר ויעקב אורלנד.

 

מלון פסטורל בכפר בלום (צילום: רונית סבירסקי)

 

לפנק, לפנק, לפנק

האירוח במלון "פסטורל" משלב מינון נכון בין חופשה לפעילות תרבותית ושוזר בתוכו בחוטים דקים הרבה מאוד פינוקים. אפשר להגיד על מנכ"ל המלון, דובי בנארי, שהוא מצליח להעלות את מלאכת האירוח לדרגת אמנות. קבלת הפנים מתחילה עם ההגעה למלון. בר קטן של פינוקים מחכה בסמוך לקבלה. בימות הקיץ החמים זה יהיה משקה מרענן ופירות טריים ובחורף מרק חם, קפה או עוגות הבית. אחרי שנת הצהרים ממתין בר של טעימות יין חופשי מיקבי הגליל או הגולן ובין לבין אפשר לבלות במתחם הספא. המתחם כולל חמאם טורקי גדול, חדר גשם מעוצב בצורת סלעייה פראית, מפלי מים וג'אקוזי לכפות הרגליים.

 

מגוון טיפולים עשיר מבוצע על ידי מטפלים ומטפלות מקצועיים ונערך בחדרים מטופחים, מרווחים ונעימים לשהייה. טיפ קטן למרכזי ספא באשר הם שכדאי ללמוד מהספא של פסטורל: לפני תחילת הטיפול הם שואלים האם הטמפרטורה בחדר נעימה למטופל? שאלה קטנה שיכולה לשדרג בכמה רמות את הטיפול. גם חדר המנוחה של הספא עוצב מתוך מחשבה תחילה. הוא ממוקם בחלל רחב בעל קיר זכוכית גדול הצופה אל הרי הגולן והמדשאות הירוקות של המלון.

 

מזנונים בכל השפות

ארוחת הערב מוגשת בסגנון מזנון חופשי עם הרבה מאוד אפשרויות שכמעט כל אחד יכול למצוא את המאכלים האהובים עליו. שני סוגי מרקים, מבחר גדול של סלטים טריים מתובלים בעדינות, בשרים, דגים, ירקות מאודים, מאפים, תוספות בגרסאות שונות ובר קינוחים שכולו בעבודת יד. בכל סופשבוע מותאם המזנון לנושא המוסיקלי וכך אפשר לטעום מאכלים מהמטבח היווני, הרוסי, האנגלי, הצרפתי, האמריקני או הספרדי כשעל כל התזמורת הזו מנצח השף אילן שליידר. שעתיים של ארוחה שמתנהלת בנחת ומלווה ביין חופשי.

 

בילוי לילי גלילי

ערב הפתיחה של סוף השבוע הישראלי "אני עושה לי מנגינות" הוקדש למלחין נחום היימן ואיתו הופיעה בתו סי והמוסיקאי והזמר עופר כלף. שירונים עם מיטב שיריו של היימן חולקו בכניסה. נחום שהפך מיד לנחצ'ה באווירה לא פורמאלית סיפר על עבודתו בנימה מחויכת, סיפורים ואנקדוטות על מלאכת ההלחנה וחוויות אישיות שהשפיעו על יצירתו. הוא ביקש מהקהל לשיר איתו כשעל הפסנתר מלווה אותו צליל בירן. סיום המופע שנגע כמעט בכל לב היה דואט שבוצע על ידי נחצ'ה וסי.

 

ששי קשת וסיוון טלמור במחווה לחיים חפר (צילום: רונית סבירסקי)

 

למרות שהגליל משדר משהו שקט ומופנם המשכנו בתום הקונצרט לחגיגות הבוז'ולה שהתקיימו במסעדת "נחלים" במרכז המסחרי של מעיין ברוך. חמישה יקבים גליליים נפגשו להשקת היינות הצעירים שלהם באווירה שמחה שלוותה במאכלי המסעדה. היין זרם, הגשם נטף, מימי החצבאני גדשו את ערוץ הנחל ואנחנו ישבנו בחלל החמים טעמנו מיינות יקב יפתחאל, רמות נפתלי ובזלת הגולן וגילנו שגם הצפון יודע להשתובב.

 

ארוחת הבוקר המוקפדת של "פסטורל" מוגשת בצורת מזנון וכוללת גבינות קשות, חצי קשות ורכות. לצד כל גבינה או יוגורט מוצב שלט עץ מעוצב שמציין את אחוזי השומן. מאפייה ביתית פתוחה לעיני הסועדים וממנה נשלפים מגשים לוהטים של לחמים, קרואסונים, דיינישים עם קינמון ורוגאלעך. שעות הבוקר מוקדשות לטיולים מודרכים ללא תשלום באזור הגליל והגולן. מדי רבע שעה יוצא אוטובוס עם קבוצת אורחים שיודעים מראש לאיזו שעה הם מצוותים. הסיורים עוברים ביקבים, מגבנות, תצפיות נוף ואתרי תיירות בגליל ובגולן.

 

סיורים מודרכים ללא תשלום

בין המקומות שנבחרו לסוף השבוע הישראלי היה יקב בהט שנחנך לאחרונה בקיבוץ עין זיוון. בעל היקב, עופר בהט, מומחה לקירור פירות ואוהב יין מושבע, החליט לייצר יין לצריכה עצמית. הוא רכש את הכלים הבסיסיים לייצור ידני והתחיל לעבוד ב-2002 במחסן הבית הפרטי שלו כשהוא משתמש בענבים מצפון רמת הגולן. מייצור של 2500 בקבוקים הוא הגיע בשנת 2011 לכמות של 7500 בקבוקים ופתח מרכז מבקרים נעים בקיבוץ עין זיוון בצמוד למתחם השוקולדים "דה קרינה". היקב כשר וניתן לבקר בו במהלך השבוע בימי שישי עד הצהרים. במוצאי שבת הופך המקום לבר יין שניתן לשבת בו על הדלפק או לשבת עם חברים סביב שולחנות ולטעות מיינות הבית. בתיאום מראש אפשר להזמין סיורים מודרכים עם הסברים על היקב.

 

מרכז המבקרים של יקב בהט בעין זיוון (צילום: רונית סבירסקי)

 

הסיור המודרך של מלון "פסטורל" כלל תצפיות נוף לעבר סוריה וביקור בפארק עורבים, מתחם מוצל עם פסלי אבן שעוצבו על ידי אמנים ישראלים, שרידי ארמון הקיץ המפואר של האמיר פאעור, פינות ישיבה ומתקני משחקים. בסמוך לפארק עורבים נמצא צומת ווסט שהיו בו עד לפני כשנה מבנים סוריים נטושים ומוזנחים. פרויקט שיקום מסיבי הפך את המקום למתחם אמנות ובילוי שנעים לטייל בו ולהציץ בגלריות השונות שלו. מרכז מבקרים של יקב "בזלת הגולן", שניתן לטעום בו ממגוון היינות במבנה מיוחד שנקרא "בר יינות הגולן". יש גם "קפה של טעם" שמגיש ארוחות חלביות ודגים, "עץ עתיק" שהקים האמן שמעון כהן עם עבודות העשויות מעצי זית עתיקים וגם ענתיקות של שוק הפשפשים. מתחם של עבודות קרמיקה ב"סטודיו גמלא" ומולו מרכז שמציג עבודות של אמנים שונים מרמת הגולן עם תכשיטים, פסלים, כלי חרס וציורים. חנות נוספת של תבלינים, חליטות תה, שמן זית ודבש "ויאגרה"  נקראת "קסם התבלינים".

 

חיים חפר, שמרית אור ויעקב אורלנד

חזרה למלון לארוחת צהרים חלבית וב-16:00 קפה ועוגות הבית. התוכן של אחר הצהרים מתמלא בהרצאה של ד"ר מיכאל וולפה על שירתם של מתתיהו שלם, דוד זהבי, חיים חפר, נחום היימן ונעמי שמר. ארוחת הערב כוללת מזנון עשיר עם טעם של "יידיש קייט", גפילטע פיש, כבד קצוץ ומרק צח עם קניידלעך אבל גם הרבה מאוד מאכלים מסורתיים מהמטבחים הטריפוליטאי, המרוקאי והעיראקי עם דג חרימה חריף, קוסקוס, מפרום ומרק קובה סלק. ארץ ישראל במיטבה על שולחן אחד. לקינוח ערב הוקרה ומחווה לפזמונאי חיים חפר בהשתתפות ששי קשת, עמרי רוטברד וסיוון טלמור. מסיבת ריקודים ופונץ' חם חתמו את הערב בלובי עם הצמד דוד פטריסיה.

 

פתחנו את השבת בארוחת בוקר ולאחריה מופע "שני שושנים" עם שמרית אור שסיפרה על שיריה וביצעה אותם בליווי הפסנתרן רמי הראל כשהיא מארחת את הזמרת מרים טוקאן במספר ביצועים. החלק השני הוקדש לשירי אביה, יעקב אורלנד. אם לא אכלנו מספיק המתין לנו מזנון של "פינגר פוד", קינוחים, קפה ותה לפני הפרידה. אנחנו הקדשנו עוד שעתיים של הליכה נינוחה על גדות הירדן לאורך "טיילת עמי". הטיילת נמצאת במרחק דקות מכפר בלום. היא מרוצפת אבנים ולאורכה שערי אבן עטורים גפנים ולצדה מדשאות ירוקות. בשביל האבן משולבות מרצפות מיוחדות שנושאות פסוקים מן התנ"ך. בקצה המסלול שוצף מפל מים שהופך לאשד מרשים בעונת החורף.

 

טיילת עמי לצד אפיק הירדן (צילום: רונית סבירסקי)

 

עגורים לקינוח

העפנו עוד מבט אל השמיים שמלאו במשק להקות הציפורים הנודדות והחלטנו לבקר את העגורים ב"אגמון החולה". זה היה אכן "גרנד פינלה" לאופרה שהחלה ביום חמישי. הגענו בשעה 16:00 לעגלת המסתור האחרונה לפני השקיעה. שמי החורף האפורים הוארו בקרני השמש האחרונות, קרעי שמיים תכולים הציצו בין העננים וסביבנו התקבצו עוד ועוד עגורים. כשהשמש נעלמה מעבר לרכס הרי נפתלי, התרחשה תופעה שאפילו בסרטי טבע רואים לעיתים רחוקות. אלפי עגורים מילאו את השמיים האפורים בשקשוק כנפיים וקריאות רמות בדרכם ללינת הלילה. ברקים רבי עוצמה חצו את קו הרקיע והוסיפו מימד סוריאליסטי לדרמה המרתקת. העגורים הצטופפו באגם, העלטה עטפה את המרחבים ובבת אחת השתררה דממה. העגורים הלכו לישון וכך גם אנחנו בדרכנו הביתה. 

 

לתוכנית השנתית המלאה