מסלולי טיול רטובים לצינון החום הגדול

 

מסלולי טיול שמשלבים מקורות מים ויערות קק"ל הם פתרון יצירתי לבילוי בשיא עונת הקיץ החמה. מעיינות, מפלונים ומקומות לשכשך בהם רגליים אחרי טיול בסבך המוצל. 6 מסלולים מצפון לדרום.

 

עין עקוב (עין תאופיק) - ביער "מבוא חמה" רמת הגולן, ישנו פלג מים אשר זורם דרך בריכת בטון ומפלס את דרכו במורד ההר ויוצר מפלונים זעירים. חניון עין עקוב נמצא בגובה של 200 מטרים מעל פני הים בלב יער מבוא חמה. ממנו משתפל המצוק מערבה בתלילות של 400 מטרים עם תצפית נוף אל הכנרת ועמק הירדן. יער מבוא חמה ניטע על ידי קק"ל והוא משתרע על פני כ–1,200 דונמים. ניטעו בו עצי אורן, ברוש, אקליפטוס, אלות ושיטה. עצי בוסתן מעניקים למטיילים מקומות מוצלים לפיקניק.

 

הערוץ הקניוני של נחל חרוד     צילום: רונית סבירסקי

 

פארק המעיין במטולה - במרכז המושבה הוותיקה מטולה בין בתי אבן כפריים עם גגות רעפים אדומים וסמטאות צרות עטופות פרחים נובע מעיין הראשונים. הוא מוקף בפארק ירוק, מדשאה רחבת ידיים ואמפיתיאטרון. מי המעיין משקים עצי תות רחבי נוף מצלים שניטעו במקום על פי בקשתו של הברון דה רוטשילד שתכנן להקים מפעל לייצור בדי משי. במשך השנים נוספו למעיין בריכת אגירה ותעלות זרימה ורק בשלב מאוחר יותר הותקנה גם משאבה. בשטח תוכננו שבילים מרוצפים עם נגישות לבעלי מוגבלויות, רחבות מצפורים ופינות מנוחה.

 

עין פוריה - נמצא מעט מדרום ליער שווייץ והדרך אליו מתאימה לרכב פרטי. קק"ל ניקזה את המדרון הבוצי שהיה באזור וכתוצאה מכך מי המעיין זורמים לבריכה צלולה, השוכנת בין עצי דקל. בצל הפרגולה הסמוכה למעיין מוצבים שני שולחנות פיקניק הצופים על הכנרת. כחצי קילומטר מצפון למעיין מתנשא תל קדש. המקום מזוהה עם קדש נפתלי המקראית, אחת מערי המקלט של ישראל ועירו של השופט ברק בן אבינעם, שיצא מקדש נפתלי מלווה בעשרת אלפים לוחמים לקרב עם יבין מלך חצור על פי ספר שופטים פרק ד'. בסמוך למעיין נערך בראשית שנות ה-20 של המאה ה-20 ניסיון התיישבות של קבוצה שקראה למקום "הר כנרת". החלוצים, צעירי ציון משפטובקה שבאוקראינה, עסקו בעיקר בסיקול השדות בהר ובעקירת סדריות (עצי שיזף). תמורת עבודתם קיבלו שכר מקק"ל, אך תנאי החיים הקשים הביאו לנטישת המקום.

 

עין פוריה למרגלות יער שוויץ    צילום: רונית סבירסקי

 

פארק עמק התכלת - משתרע על כ-580 דונמים במבואות הצפוניים של צפת, ובו מעיינות ובוסתנים המשקיפים אל נוף הר מירון מעל עבר. בין שבילי הפארק רועים איילים ויעלים ובברכותיו רוחצים עופות מים. קק"ל בשיתוף עם עיריית צפת, הכשירה בפארק שבילים, שיקמה את המעיינות, יצרה בריכות מים וטיפחה את הבוסתנים. מטיילים מרחבי הארץ יכולים לנצל את הפארק כתוספת מרעננת לצד ביקור בעיר צפת.

 

 

נחל חרוד - הנחל מתחיל את דרכו מפסגות גבעת המורה וחוצה את עמק חרוד מזרחה. הנחל זורם לירדן לאורך כ-32 קילומטרים, ובסמוך אליו נמצאים מאגרי מים, בריכות דגים ושטחים חקלאים גדולים. לצד הנחל נסלל שביל להולכי רגל ולרוכבי אופניים שמקשר בין פינות חמד ואתרי מים וטבע ומותאם גם לאוכלוסיות המוגבלות בתנועה. זרימת הנחל משתנה – בחלקו המערבי הזרימה מתונה ובחלקו המזרחי הוא גולש למפלים, זרימתו מהירה ויפה לצפייה. ישנן טחנות קמח בקרבתו ששימשו לניצול המים בתקופות קדומות.

 

בריכת עין ביכורה בסטף    צילום: פנינה לבני באדיבות ארכיון הצילומים קק"ל

 

מעיינות הסטף בהרי ירושלים - מעיינות סטף נובעים מערבית לירושלים, בצדו המזרחי של הר איתן. שילוב של נופי יער הררי ובתוכם מעיינות נקבה, בריכות אגירה, אתרים ארכאולוגיים, חקלאות הררית עתיקה, בוסתנים, טרסות ותעלות מים. המים בשני המעיינות בוקעים מתוך נקבה בסלע, זורמים לבריכות אגירה ומהן לתעלות ולעצי הבוסתן וגינות הירק שבמקום. עין ביכורה ועין סטף, שהיה המעיין המרכזי של הכפר הקדום. עין סטף נובע מתוך מערה טבעית. אפשר לרדת למערה ולזחול בנקבה הבנויה עד מוצא המים, ליד בריכת האיגום. גם עין ביכורה, המעיין התחתון, נובע מתוך נקבה חצובה בסלע, שגם אליה ניתן להיכנס ולהיעזר בפנסים. במערה נטיפים וזקיפים, המים נובעים מהקירות ונאגרים בבריכות איגום.