"דרך חיפה"- תערוכת ענק לציון 70 שנים למוזיאון חיפה

 

מוזיאון חיפה לאמנות חוגג 70 שנים להיווסדו ומציין את האירוע בתערוכה מקיפה ״דרך חיפה״ שתוצג החל מיוני 2021 עד 1 בינואר 2022.

 

"דרך חיפה" היא תערוכת ענק המתפרשת ברחבי המוזיאון ומהווה ציון דרך לאוסף המרשים שנאסף לאורך שנות קיומו. התערוכה מבקשת לקחת חלק בריפוי הפצעים החברתיים בישראל בכלל, ובחיפה בפרט, שעומקם נחשף לאחרונה בקונפליקטים בין-קהילתיים, ולהציב תמונה של תולדות האמנות בישראל באופן שמכיל קולות מגוונים.

 

מיצב שטיח המדמה תמונת אוויר של נהלל של האמן גל וינשטיין   צילום: רונית סבירסקי

 

אל צוות המוזיאון הצטרף לאחרונה האוצר הראשי ד"ר קובי בן מאיר שזאת תערוכת הבכורה שלו. בן מאיר עבד במשך 17 שנים במוזיאון ישראל, ירושלים, במבחר תפקידים בחינוך ובאוצרות תערוכות. עבודת הדוקטורט שלו עסקה בייצוגים של מסעות באמנות העכשווית כביטוי לסוגיות פוליטיות וחברתיות, ובשנים 2019-2017 היה עמית מחקר פוסט-דוקטורט במחלקה לתולדות האמנות של האוניברסיטה החופשית בברלין.

 

מוזיאון חיפה לאמנות נוסד ב-1951 והוא בין המוזיאונים הראשונים שהוקמו בארץ. התערוכה "דרך חיפה" מציגה את זהותו הייחודית של המוזיאון על ידי סקירה של יצירות המופת שבאוספיו מתוך אוסף של 8000 יצירות. היא סוקרת את תולדות האמנות בישראל משנות ה-50 ואילך מפרספקטיבה חיפאית. לאורכה מושם דגש על אמניות ואמנים מרכזיים מחיפה ומהצפון, ביניהם מיכאל גרוס, בתיה גרוסברד, חנה לוי  וגרשון קניספל – דמויות מכוננות בתולדות היצירה באזור, המיוצגות באוסף בגופי עבודה משמעותיים.

 

 

ציור קיר גדול בצבעי עפרון של האמנית רויטל לסיק מעטר את גרם המדרגות ומקשר בין קומות התצוגה. אוסף בולט של ציירים מקסיקנים ביניהם ציור של האמן המקסיקני המפורסם דייגו ריוורה, בעלה של פרידה קאלו. ציורי ענק של נשים פראיות על גבול הפאגניות שיצרה  האמנית סבינה מנדל מהווים את ההשראה לחלל שלם של יצירות נשיות של אמניות ישראליות ידועות ביניהן: לאה ניקל, חנה לוי, אביבה אורי ובתיה גרוסברד. 13 עבודות של הציירת חגית לאלו נתרמו על ידי משפחתה למוזיאון בשנות ה-60 ושתיים מהן מוצגות בתערוכה. מיצב שטיח רצפה, שלכאורה נראה אבסטרקט, מתאר למעשה את מושב נהלל במבט על כשטח עם חלקות חקלאיות מסודרות במעגל המנוקד בצבעים.

 

יצירה של האמנית בתיה גרוסברד    צילום: רונית סבירסקי

 

הטופוגרפיה של חיפה באה לידי ביטוי בתערוכה המתפרשת על שתי קומות המוזיאון, ומציעה שתי נקודות מבט על האמנות בישראל. הקומה העליונה משקיפה על סביבתה ממרחק, כמביטה ממרומי הכרמל, ולעיניה נגלים נופים טבעיים, חקלאיים ועירוניים בדרגות שונות של הפשטה. בקומה התחתונה נקודת המבט היא בתקריב, והיא עוסקת באדם ובמפגשו עם הזולת, שבאופן בלתי נמנע מציף סוגיות חברתיות ופוליטיות המגיבות לסביבתו המידית של המוזיאון – שכונות הדר הכרמל, ואדי-ניסנאס וּואדי-סאליב. לרגל חגיגות ה-70, תרם עבד עאבדי – אמן חיפאי פורץ דרך – את העבודה שלו פועלים (1962) למוזיאון.

 

יצירתה של האמנית רות שלוס - נוף עם צריפים    צילום: רונית סבירסקי

 

 

מוזיאון חיפה לאמנות מאמין כי לאמנות כח לחולל דיון ציבורי, והתערוכה רצופה מפגשים בין יצירות שמובילים לשיח חשוף ואותנטי בתוך החברה הישראלית. לדוגמא, בגלריה אחת ניצבים זה ביחס לזה התצלום האיקוני של דוד עדיקא יופי (מירי בוהדנה) שמתאר יופי מזרחי שאינו מתיישר לפי אידיאל היופי המערבי, ציורו העוצמתי של עבד עאבדי  פליטים ממתינים לשיבה, ויצירת המופת לשכת העבודה של גרשון קניספל המתארת פועלים ערביים ויהודים מזרחיים עומדים בתור ללשכת העבודה בשותפות גורל חוצת מגזרים. במובן זה, התערוכה מתבוננת אל עבר היום שאחרי האלימות הבין-קהילתית שהתפרצה במאי האחרון, ומבקשת לקחת חלק בריפוי הפצעים של החברה הישראלית, על ידי הדהוד של הקולות הרבים בישראל.

 

התערוכה מקדישה חללים מיוחדים שעוצבו עבור ילדים, בהן יתקיימו פעילויות ייעודיות למבקרים ולמבקרות הצעירים. בכל אחת מקומות התצוגה נאצרה ועוצבה גלריה שמזמינה את המבקרים הצעירים ואת הוריהם להתנסות בהתאם לנושאים המוצגים. התצוגה בקומה התחתונה עוסקת באדם ובמפגשו עם הזולת. כחלק מהרצון לייצר חוויה חושית, לראשונה במוזיאוני חיפה הותאמה הפעילות לליקויי ראייה: בתצוגה תוצג שדרת פסלים מאוסף המוזיאון שמתארים דמויות, והמבקרים הצעירים מוזמנים למשש אותם בעזרת כפפות מיוחדות. באמצעות המישוש ניתן להבין את מלאכת הפיסול וכיצד מפסלים בחומרים שונים.

 

פינת ציור ופסלים למישוש    צילום: רונית סבירסקי

 

בנוסף, המוזיאון מציע חומרי רישום שונים, ומאפשר למבקרים לצייר את הפסלים בגלריה עצמה כיד הדמיון הטובה עליהם. לסיום, מוזמנים המבקרים לתלות את הציורים בגלריה מול הפסלים המוצגים באוסף. התצוגה בקומה העליונה של המוזיאון עוסקת בציור נוף, ובציור מופשט. מכיוון שאלו נושאים מורכבים, הוקדשה גלריה ייחודית לצורך תיווך הנושא לקהל הצעיר באמצעות פעילויות יצירתיות. המבקרים מוזמנים להתנסות בציור מופשט משלהם על ידי מתיחה של יריעות בד ססגוניות, וכך ללמוד על קומפוזיציה, צבע וקו. בנוסף לפעילות זאת, ישנן פעילויות המאפשרות לילדים ולילדות להתנסות בתכנון עיר בעזרת בנייה בלוחות עץ ופרספקס.

 

בנוסף, סיור וירטואלי המתפרש על כל המוזיאון, יכוון את המבקרים לנקודות משמעותיות בתצוגה: סרטים המציגים את האמנים מסבירים על אודות עבודותיהם, שאלות למחשבה עצמאית, משימות חיפוש ומשחקים. כך מתאפשרת חווית הביקור אקטיבית: המבקרים מחפשים, יוצרים, חושבים ומשוחחים. הדרכות לכל המשפחה ללא תשלום  בימי שבת בשעות: 11:00, 12:00, 13:00 ובשעה 11:00 סדנאות אמנות בהשראת התערוכה במרכז האמנויות של מוזיאון חיפה לאמנות.