נפש עירומה – חיים סוטין במשכן לאמנות עין חרוד

 

תערוכה של אחד מענקי האמנות של המאה ה-20, חיים סוטין, שכונה "פיקאסו היהודי" מוצגת במשכן לאמנות עין חרוד בתאריכים 9 בנובמבר 2019 עד 21 במרס 2020

 

התערוכה "נפש עירומה: חיים סוטין והאמנות הישראלית" היא ציון דרך משמעותי למשכן לאמנות עין חרוד שחוגג השנה 80 להיווסדו ומהווה גולת כותרת לעשייה שלו עד היום. זוהי סגירת מעגל היסטורית שמחברת בין האמנות היהודית של תחילת המאה ה-20 לאמנות הישראלית עד המאה ה-21. לפרויקט החשוב הזה חברו שלושה אוצרים: סוריה סדיקובה, האוצרת הראשית של מוזיאון פושקין במוסקבה, שהציג בעבר תערוכה מעבודותיו של סוטין. אוצרת שנייה היא בת שבע אידה, מומחית לאסכולה פריז היהודית, אוצרת במוזיאון תל אביב לאמנות, ויניב שפירא, אוצר הבית של המשכן לאמנות, עין חרוד.

 

נוף ממונמארט של חיים סוטין  1919       צילום: רונית סבירסקי

 

נביא האקספרסיוניזם המופשט

עבור סוריה סדיקובה זו הייתה הפעם הראשונה שפגשה מוזיאון שנולד בקיבוץ ואכן סיפורו הכל כך לא שגרתי של מוזיאון עין חרוד הוא חלק מקסמו. חבורה של קיבוצניקים שחיו בצניעות הקדישו את כספם לאיסוף יצירות אמנות יהודית בשנים החשוכות של עליית הנאצים לשלטון ובראשם עמד האמן והצייר חיים אתר, שסוטין היה עבורו מקור השראה. ציוריו של סוטין מוצגים במוזיאונים החשובים ביותר בעולם וההערכה אליהם גוברת עם השנים. יצירותיו מוצגות במוזיאון פומפידו והאורונג'רי בפריז, במומה ובמטרופוליטן בניו יורק. אספן האמנות האמריקני אלברט בארנס רכש 52 ציורים של סוטין מסוחר האמנות פול מזבורובסקי שייצג אותו בפריז. ב-1950 הוצגה במומה בניו יורק תערוכת רטרוספקטיבה של 75 מציוריו ובמושגי האמנות המודרנית האמריקאית הוא נחשב לנביא האקספרסיוניזם המופשט.

 

רחוב בקאן סור-מר של חיים סוטין  1924-23     צילום: רונית סבירסקי

 

בתערוכה החדשה יוצגו 18 ציורים שרובם מתחילת המאה ה-20 ואחדים מהתקופה שבה החלו הנאצים לגנות ולהשמיד יצירות של אמנים אימפרסיוניסטים. בשנות ה-20 וה-30 הוא נמנה עם הבולטים באמני אסכולת פריז היהודית והיה חבר קרוב של אמדיאו מודליאני, פאבלו פיקאסו וחנה אורלוף. הוא חי חיים סגפניים ולא הותיר אחריו כתבים ומסמכים שישפכו אור על קורותיו. עובדה שהותירה את דמותו מסתורית ומסקרנת. הוא נולד ב-1893 בעיירה היהודית סמולביצ'י בבלארוס. הוריו רצו שיהיה חייט אבל הוא נהג לצייר בגיר, בפחם ובעפרונות צבעונים דיוקנאות של מכריו. השיא היה כשנכנס לאטליז כדי לצייר את השחיטה, חטף מכות מהשוחט ובייש את משפחתו.  

 

אווז שחוט של חיים סוטין  1933     צילום: רונית סבירסקי

 

כשמלאו לו 16 עזב את בית הוריו נסע למינסק, החל ללמוד אמנות בווילנא ומשם עבר ב- 1913 לפריז. לקראת המחצית השנייה של שנות ה-30 חלה הידרדרות במצבו הבריאותי. הוא סבל מאולקוס שהקשה עליו לאכול ומצבו החמיר כשפרצה מלחמת העולם השנייה. הוא נאלץ לברוח ולהסתתר באזורים הכפריים של צרפת וכשמצבו החמיר הוא הוברח חזרה לבית חולים בפריז אבל נפטר לאחר הניתוח. בהלווייתו נכחו פבלו פיקסו, קוקטו וכנראה מקס ג'אקוב. הביוגרפיה שלו ארוגה מטלאים של סיפורים וזיכרונות של אנשים שהכירו אותו ואת יצירותיו.

 

צייר של ציירים

התערוכה בעין חרוד היא הראשונה בישראל מזה 50 שנים. ציוריו בולטים במשיכות מכחול עזות ונעים בין הראליזם הנוקשה והאימפרסיוניזם הרך. יצירותיו עוסקות בעיקר בנושאי דיוקן, נוף וטבע דומם. כך גם חולק חלל התערוכה לשלושת הנושאים האלה. השפעתו של סוטין על עולם האמנות בכלל ועל האמנות הישראלית בפרט ניכרת ביצירות רבות של אמנים ישראלים. רבים מהאמנים הוותיקים והצעירים קבלו השראה מהטכניקה המיוחדת ומנושאי הציורים שלו שבין הבולטים בהם דיוקנאות בהשראת מודליאני, ציורי הבשר והעופות השחוטים ודימויים שמבטאים חרדה קיומית. עבודותיו נאספו לתערוכה מאוספים פרטיים, אוסף נווזלין ג'נבה, מוזיאון ישראל, מוזיאון תל אביב לאמנות ומוזיאון הכט בחיפה.

 

רגרסיה של ארם גרשוני      צילום: רונית סבירסקי

 

לצד תערוכתו של סוטין מוצגות 43 יצירות של אמנים ישראלים שהושפעו ממנו או יצרו מחווה לעבודותיו. בניהם: ציבי גבע, משה גרשוני, עמית כבסה, אורי ליפשיץ, משה מוקדי, לאה ניקל, משה קסטל, אורי ריזמן, יגאל תומרקין, יוסף זריצקי ואחרים. באולם המרכזי של המשכן מוצגים ציוריו של האמן חיים אתר שבהם ניכרת ההשפעה הבולטת של סוטין, דיוקנאות של ילדי הקיבוץ בדמות ילדי שטייטל, עבודות פחות מוכרות שלו העוסקות בבשר ועופות שחוטים וציורי פרחים בצבעוניות סוערת.  סיפור חייו משתקף ממספר עבודות של אמנים שעבדו לצדו והכירו אותו אישית בניהם חנה אורלוף, ג'ורג' קארט, ז'אק ליפשיץ. ציורים של שני חבריו מכפר הולדתו שלמדו אתו בווילנא ואחר כך בפריז, מישל קיקואין ומואיז קיטלינג. ציוריהם מוסיפים עוד ממד לסיפור חייו העלום, לתקופה ולאווירה שבה חי בפריז.

 

בתערוכה יתקיימו סיורים מודרכים בתיאום מראש 04-6486038. התערוכה פתוחה למבקרים בכל ימות השבוע.